diy basstrap στα 30hz

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.878
Απάντηση: Re: diy basstrap στα 30hz

Kώστα δεν χρειάζεται να είναι ασφυκτικά γεμισμένο με πετροβάμβακα από πίσω, ίσα ίσα αυτό μπορεί να δυσκολέψει την ταλάντωση της ξύλινης επιφάνειας, κάτι που δεν θέλουμε.
Έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν το έγραψα σωστά.

Θεωρώ όμως πως χρειάζεται σημαντική ποσότητα πετροβάμβακα, κι όχι απλά μια πλάκα πάχους 5cm όπως λες, ώστε να είναι αποτελεσματική και σε χαμηλές συχνότητες, αλλιώς θα κάνει απορρόφηση μόνο σε μεσαία (και πρίμα φυσικά, που δε μας ενδιαφέρουν εδώ). Το ζητούμενο είναι να απορροφηθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι χαμηλές συχνότητες πίσω από την ξύλινη επιφάνεια που θα πάλλεται.

Από πλευράς καταλαμβανόμενου χώρου και μεγέθους κατασκευής, για να έχει αποτέλεσμα δηλαδή, δε νομίζω πως υπάρχει πιο αποτελεσματική λύση από αυτή που περιέγραψα.

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.512
Για 30Hz το quarter wavelength είναι περίπου 2.5 μέτρα που σημαίνει ότι τόσο πάχος αποσβεστικού υλικού (ή υλικού και διάκενου) θέλεις. Πρακτικά, αδύνατον.

TERMATOGAZI

Bass!
Reaction score
4.881
Για 30Hz το quarter wavelength είναι περίπου 2.5 μέτρα που σημαίνει ότι τόσο πάχος αποσβεστικού υλικού (ή υλικού και διάκενου) θέλεις. Πρακτικά, αδύνατον.
αν παρω το παχος σε υψος θα κανω δουλεια?
απο το πατωμα μεχρι το ταβανι?

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.512
Δεν καταλαβα τι ακριβώς ρωτάς αλλά η απάντηση είναι ότι για τόσο χαμηλή συχνότητα δεν μπορείς να κάνεις δουλειά με αποσβεστικό υλικό μόνο. Οι λύσεις είναι κάποιο πάνελ που να συντονίζεται σε αυτή τη συχνότητα (+ αποσβεστικό) ή συντονιστής Helmholtz, βλ. προηγούμενες απαντήσεις.

Reaction score
677

Δεν καταλαβα τι ακριβώς ρωτάς αλλά η απάντηση είναι ότι για τόσο χαμηλή συχνότητα δεν μπορείς να κάνεις δουλειά με αποσβεστικό υλικό μόνο. Οι λύσεις είναι κάποιο πάνελ που να συντονίζεται σε αυτή τη συχνότητα (+ αποσβεστικό) ή συντονιστής Helmholtz, βλ. προηγούμενες απαντήσεις.
Σωστό.

Reaction score
2.566
Μάλλον τζάμπα μπήκα στον κόπο να ανεβάσω τις φωτό από ότι βλέπω...υπολογισμοί και αντικαταστάσεις 5 λεπτών είναι βρε τερματογκάζι...το κάνεις και ξέρεις τί πάχος κοντρα πλακε και σε τι απόσταση πρέπει να το βάλεις! Με porous σκέτο δεν κάνεις δουλειά! Προφανώς και δεν είναι το ίδιο αν αντί για πάχος βάλεις τα 2,5 στο ύψος, καμία σχέση!!!!!

TERMATOGAZI

Bass!
Reaction score
4.881
Μάλλον τζάμπα μπήκα στον κόπο να ανεβάσω τις φωτό από ότι βλέπω...υπολογισμοί και αντικαταστάσεις 5 λεπτών είναι βρε τερματογκάζι...το κάνεις και ξέρεις τί πάχος κοντρα πλακε και σε τι απόσταση πρέπει να το βάλεις! Με porous σκέτο δεν κάνεις δουλειά! Προφανώς και δεν είναι το ίδιο αν αντί για πάχος βάλεις τα 2,5 στο ύψος, καμία σχέση!!!!!
λαθος κανεις ηδη προχωραω project
mdf 10mm 71cm πλατος με υψος μεχρι το ταβανι βιδωμενο στον τοιχο με σινεμπλοκ και γεμισμενη ή γωνια με πετροβαμβακα.

Reaction score
791

Οι μπασσοπαγίδες που υπολογίζεις με το παρακάτω calculator
http://mh-audio.nl/ACalculators.asp#showcalc
έχουν αποτελεσματικότητα; αξίζει τον κόπο να φτιάξω κάποια πανελ για διαφορετικές συχνότητες (π.χ 2 συντονισμένα στα 150hz, 2 στα 63Hz, 2 στα 250hz κλπ) ώστε να δαμαστούν οι χαμηλές;
σαν calculator είναι αξιόπιστο;

Reaction score
150
Και στην περίπτωση που έχεις Corner Loading τα subwoofers τι κάνεις? Βέβαια ο λόγος που μπαίνουν εκεί δεν είναι οι συχνότητες από 30Hz και πάνω αλλά απο 20Hz και κάτω όπου παίρνεις φοβερό boost. Συνεπώς κάποια μπασοπαγίδα δεν πρόκειται να επηρεάσει αυτή την περιοχή σωστά (10-25Hz)? Ούτε το θέλω.

Οπότε στην περίπωση που μπει μπασοπαγίδα από το 1 μέτρο και πάνω μέχρι το ταβάνι γίνεται δουλειά? Στην περίπτωσή μου έχω bumps κυρίως από τα 80Hz και πάνω αλλά και μέχρι τα 200Hz.

Κώστα, όταν αναφέρεσαι στο ταβάνι εννοείς πλάκες ξύλου σκέτες? Δηλαδή απλά τις αναρτώ στο ταβάνι? Δεν θέλουν γέμισμα από κάτω μεταξύ πλάκας ξύλου και ταβανιού?

Y

Yiannis_B

Guest
Απάντηση: diy basstrap στα 30hz

Πριν αρχίσουμε να γκρεμίζουμε, την θεωρείτε αξιόπιστη την μέτρηση του ΧΤΖ σε τόσο χαμηλές συχνότητες?

Και με την ευκαιρία, μπορείτε να μου προτείνετε που να καλιμπράρω ένα ECM8000? Αξίζει τον κόπο, ή να πάρω κάποιο άλλο μέχρι 300 Eur?

Το γράφημα στο προηγούμενο post δεν φαίνεται.....ορίστε...+/- 5 db αποκλίσεις ανάλογα με το δείγμα......

View attachment 22462

Reaction score
150
Re: Απάντηση: diy basstrap στα 30hz

Πριν αρχίσουμε να γκρεμίζουμε, την θεωρείτε αξιόπιστη την μέτρηση του ΧΤΖ σε τόσο χαμηλές συχνότητες?

Και με την ευκαιρία, μπορείτε να μου προτείνετε που να καλιμπράρω ένα ECM8000? Αξίζει τον κόπο, ή να πάρω κάποιο άλλο μέχρι 300 Eur?
Αν πάρεις μικρόφωνο πας στο Earthworks M30 που πήρα κι εγώ. Είναι φλατ στα 5hz και αντέχει μετρήσεις πάνω απο 140db. Δυστυχώς κάνει περίπου 600 Ευρώ και θέλεις και σταντ. Επίσης σημαντικό είναι και το Audio Interface του μικροφώνου και το πως συμπεριφέρεται χαμηλά και ψηλά αλλά βρίσκεις σε καλές τιμές (περίπου 150 Ευρώ) πολύ αξιόλογα USB Audio interfaces με phantom 48V που χρειάζονται αυτά τα μικρόφωνα για να δουλέψουν.

Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις ένα ECM8000 από την Cross Spectrum Labs (google it) με $100 είδη καλιμπραρισμένο. Κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά και δεν ξέρω αν συμφέρει να στείλεις το δικό σου με τα μεταφορικά. Ακαλιμπράριστο είναι σχέδόν άχρηστο κατά τη γνώμη μου.

###EDIT###

Εγώ επειδή σκοπεύω να πάρω Metric Halo κάποια στιγμή που έχει φοβερά mic pre amps για την ώρα πήρα μια Focusrite Scarlett 2i2. Μετρήσεις εδώ http://johnr.hifizine.com/2012/09/focusrite-scarlett-2i2-measurements/ . Ειναι φλατ μέχρι τα 10Hz.

Y

Yiannis_B

Guest

Έχω μια impact twin, νομίζω ότι είμαι καλυμμένος στο θέμα κάρτας, επίσης το REW στην καλιμπράρει με D/A-A/D loop (συνδέοντας καλωδιακά έξοδο-είσοδο της κάρτας).

Y

Yiannis_B

Guest

Δεν καλιμπράρει όμως το κομμάτι του mic preamp, καθώς η έξοδος D/A είναι επιπέδου line...μικρό το κακό.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508