DIY Help (The End)

Reaction score
3.492
Re: DIY Help

Ο OPA627 είναι ο αγαπημένος μου τελεστικός. Η μουσική του χροιά είναι αυτή που με συγκινεί περισσότερο.
Ορισμένοι λένε ότι είναι υπερ το δέον αναλυτικός. Εγώ τον ακούω μαλακό και ξεκούραστο. Οπου τον χρησιμοποιώ πότε δεν χρειάστηκε να τον επαναφέρω στην τάξη με slew rate limiters κ.λ.π.
Εμενα οι OPA627 μου κάθονται μια χαρά χωρίς να ταλαντώνουν. Προσέχω βέβαια λίγο παραπάνω την τροφοδοσία του.

Reaction score
2

Επειδή το θέμα έμεινε στη μέση, επανέρχομαι μετά από καιρό για τις εξελίξεις.
Που είχαμε μείνει; Α, εδώ:

Pink Panther said:
Προς το παρόν:

Πώς θα μπορούσα να συνεχίσω; Υπάρχουν οι παρακάτω λύσεις:

α) Επιστρέφω στη χρήση του MF ως ολοκληρωμένου με χρήση εξωτερικού ιντερκονέκτ. Η σίγουρη λύση προκειμένου να μη χάσω τον αγαπημένο μου ήχο.

β) Μένω με προ τον Rotel ως έχει. Χλωμό το κόβω, διότι πρώτα ο ήχος και μετά ο τηλεχειρισμός.

γ) Ο Rotel σηκώνει βελτιώσεις. Δεν ξέρω όμως πως να παίξω με τους τελεστικούς του, ποιες είναι οι αντιστάσεις στην ανάδραση που πιθανόν να θέλουν άλλαγμα κ.λ.π.

δ) Αντιγράφω τον προ του MF, τον κατασκευάζω με καλύτερα μάλιστα υλικά και τον "φυτεύω" μέσα στον Rotel. Μου φαίνεται εύκολο σχετικά και με σίγουρο αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα του ήχου.

ε) Κατασκευάζω άλλον προ και επίσης τον "φυτεύω" στον Rotel. Έχετε να προτείνετε κάποιο σχεδιάκι που να συνδυάζει τα καλά του MF και το πλήρως ελεγχόμενο χαμηλό του Rotel;

Reaction score
2

Κατέληξα στην τρίτη λύση.
Αντέγραψα αρχικά το στάδιο προενίσχυσης του MF. Επειδή μάλιστα δεν ήθελα να τον ξανανοίξω, το αντέγραψα χρησιμοποιώντας τις φωτό (πάνω μεριά πλακέτας και τυπωμένο) που είχα κρατήσει στο PC.
Το κύκλωμα αποτελούνταν από ένα τετραπλό ολοκληρωμένο μικρής αξίας (ΜC33079) και τυπικά υλικά.
Για όποιον ενδιαφέρεται:

Το ξανάφτιαξα σε πλακέτα γενικών κατασκευών με δύο OPA 2134 και καλής ποιότητας υλικά.

Για τροφοδοσία υπήρχε στον προ Rotel μια παροχή +/- 15V, αλλά είχε ληφθεί μόνο από το ένα ζεύγος ηλεκτρολυτικών του ενός καναλιού. Χρησίμευε για έναν AD712 του balanced κυκλώματος εξόδου.
Έτσι έφτιαξα ανεξάρτητο στάδιο σταθεροποίησης με LM133/LM333, ώστε να μπορώ επιπλέον να παίζω και με τις τάσεις:

Η τάση ρυθμίστηκε στα 16,5V, για OPA 2134.

Το τελικό αποτέλεσμα της ¨μεταμόσχευσης¨φαίνεται παρακάτω:

Θα μπορούσα να αποφύγω την επιπλέον καλωδίωση αν ξήλωνα το διακριτό στάδιο εξόδου και έχτιζα στη θέση του το νέο. Ήθελα όμως οι αλλαγές να είναι όλες αντιστρεπτές για οτιδήποτε προκύψει.

Επιπλέον: 1ον) αφαίρεσα το ρυθμιστικό ισορροπίας των καναλιών και 2ον) αφαίρεσα τις πολλαπλές παροχές ρεύματος στο πίσω πάνελ του προενισχυτή και αντικατέστησα το καλώδιο τροφοδοσίας του με 1,5 καρέ (από 1 που είχε).

Reaction score
2

Ακουστικά τώρα τι έγινε;
Μετά από δύο μήνες μη καθημερινής χρήσης όπου το σύστημα έστρωσε, μπορώ να πω ότι δεν έχασα πουθενά (ακουστικά τουλάχιστον) λόγω των αυξημένων καλωδιώσεων. Αντίθετα, λόγω του ΟPΑ 2134 και των καλύτερων υλικών του προενισχυτικού σταδίου, ο ήδη καλός ήχος βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο.
Το μόνο που μου έμεινε από τον μανίσιο Rotel σε σχέση με τον μεταμοσχευμένο είναι εκείνο το απίστευτο χαμηλό που άκουσα στο “Thirteenth Danai Lama” (του Glass από την ταινία Kundun).
Ίσως αν αργότερα βρω χρόνο να προμηθευτώ τους αντάπτορες της BrownDog και να παίξω με 627.

Ευχαριστώ όσους με βοήθησαν στις απορίες μου στην διάρκεια της κατασκευής μέσα και έξω από αυτό το forum.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis