DIY Help (The End)

Reaction score
2
Re: DIY Help

g.kar said:
Για λαμπάτο προενισχυτή τι θα έλεγες ;

Αν θέλεις έλα να σου δώσω για δοκιμή έναν Cary (απείραχτο) λαμπάτο για να πάρεις μια γεύση πως ακούγονται οι λαμπάτοι προενισχυτές στο σύστημά σου.

Αν προτιμάς, μπορείς να έρθεις σπίτι μου για ακρόαση μαζί με τον Musical Fidelity και τον Rotel προ.
Μπορούμε να κάνουμε και κόντρες με έναν ολοκληρωμένο τροποποιημένο της Sugden ή ακόμα και με ένα μεγάλο ολοκληρωμένο της Rotel. Υπάρχουν και άλλα πολλά μηχανάκια για να ακούσουμε.

Πες μου τι προτιμάς απ' όλα αυτά .

Έχω σκεφτεί Γιώργο για λάμπα στην προενίσχυση, αλλά προς το παρόν προέχει να φέρω στα νερά μου το παρόν σύστημα.

Όσον αφορά την πρόσκληση για ακροάσεις και δοκιμές, ευχαρίστως δέχομαι, αρκεί να είναι με ανοιχτή ημερομηνία (τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν οι σχολικές εξετάσεις).
Θα χαρώ άλλωστε να τα πούμε και από κοντά.

Reaction score
2

g.kar said:
Εννοείται ότι στο DIY η κόντρα γίνεται πάντα για να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα με τα διάφορα κυκλώματα και τα υλικά.
Δεν γίνεται για άλλους λόγους.

Κατανοώ πλήρως και επαυξάνω.
(ή αλλιώς … σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη…)

Reaction score
3.493

OK, μετά τις εξετάσεις.
Καθηγητής ή μαθητής ?

Reaction score
2

g.kar said:
...

Μάνο τι τελεστικούς έχει ο προενισχυτής σου ? Μονούς ή διπλούς ¨? μήπως AD744 ή AD711 /AD712 ?

Ανετα μπορείς να βάλεις στον Rotel τους OPA134 (μονός) OPA2134 (διπλός) , OPA604 (μονος) APA2604 (διπλός) .
Να τιοποθετήσεις επίχρυσες βάσεις για τους τελεστικούς.
...

Δεν το πιστεύω!
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ! Ζήτησα το service manual του προ και σε μία ώρα το είχα!

Λοιπόν Γιώργο, ο προ φοράει AD712. Αξίζει καθόλου ή όχι;
Στο σχηματικό είδα (βιαστικά) έναν μόνο, άρα υποθέτω ότι είναι διπλός.
Οπότε, όταν προλάβω αγοράζω ΟΡΑ2134 και ΑΡΑ2604 για δοκιμές.

(Διαπίστωσα από απλή έρευνα στο δίκτυο ότι είναι όντως διπλός. Αλλά τι σας λέω τώρα; Αφού το ξέρετε...)

Reaction score
2

Παναγιωτης Κροκος said:
υπαρχει το γνωστο σχεδιο του ελεκτορα με τελεστικους BB OPA 627 το οποιο αναλογα με τα υλικα και τις επιλογες στην τροφοδοσια εχει καμια 40αρια παραλλαγες.
...
Παναγιώτη, δε βρήκα κάτι στο δίκτυο. Γνωρίζεις σε ποιο τεύχος του περιοδικού βρίσκεται;

Reaction score
3.493

AD712 series- Dual Precision, Low Cost, High Speed, BiFET Op Amp from Analog Devices.

Δεν είναι κακός τελεστικός. Θεωρείται  καλύτερος από αυτούς που βαζουνι η Tascam και η Behringer στα επεγγελματικά τους  μηχανήματα .
Βέβαια ένας τελεστικός ακούγεται διαφορετικά σε κάθε μηχάνημα. Το πως θα ακουστεί τελικα εξαρτάται και από άλλες παραμέτρους.

Πριν κάνειις οτιδήποτε πρώτα να τοποθετήσεις τις ειδικές επίχρυσες βάσεις για τους τελεστικούς. Με αυτο τον τρόπο θα μπορείς να τους αλλάζεις εύκολα.

Μια καλή αρχή είναι οι διπλοί τελεστικοί που αναφέρεις.

Reaction score
3.493

Οι τιμές των τελεστικών είναι της τάξης των 5€ έκαστος . Υπάρχουν και τελεστικοί με 1€.
δες για τιμές και στο digikey.com

Reaction score
2

Αύριο ίσως προμηθευτώ τους φθηνούς τελεστικούς.

Προς το παρόν ξεκίνησα ενημέρωση:

Review OpAmps: http://www.rock-grotto.co.uk/opamp.htm
Η γνώμη μου ταυτίζεται με τον reviewer για τον AD712.

και άλλο ένα: http://www.tangentsoft.net/audio/opamps.html

Για περισσότερη μελέτη: http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?s=&threadid=53804&perpage=10&pagenumber=1

Με τον αντάπτορα μου άνοιξε η όρεξη και για 627:

http://www.cimarrontechnology.com/index.asp?PageAction=VIEWPROD&ProdID=9

http://www.cimarrontechnology.com/\pdf\020302sch.pdf

(η δουλειά βέβαια γίνεται και με καλωδίωση)

Όρεξη να υπάρχει: (Biasing Op-Amps into Class A)

http://www.tangentsoft.net/audio/opamp-bias.html

http://www.audioasylum.com/audio/tweaks/messages/31186.html

Προσπαθώ επίσης να καταλάβω τα σχετικά με bypass στους τελεστικούς.

G.Kar, δεν ξεχνώ την πιθανότητα ταλάντωσης που ανέφερες για τον 627.
Θα ήθελα απλώς να μου πεις αν σου έχει τύχει με Rotel ή μιλάς σε θεωρητικό επίπεδο για λόγους που γνωρίζεις εσύ και όχι βέβαια εγώ (ως ψιλοάσχετος σε τέτοια θέματα).

Πάντως θα ξεκινήσω από τους φθηνούς και βλέπουμε...

Reaction score
3.493

Η ταλάντωση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του 627 αλλά και πολλών άλλων τελεστικών.

Ο Rotel σου πιστεύω να τα καταφέρει να μην μπει σε ταλάντωση.

Reaction score
2

Λοιπόν, τα πράγματα είναι τελικά διαφορετικά.
Ο προ Rotel χρησιμοποιεί έναν AD712 μόνο για τις balanced εξόδους.
Για τις unbalanced εξόδους (RCA) χρησιμοποιεί διακριτή έξοδο. Η δομή του είναι χοντρικά:

είσοδος-->ποτ balance-->ποτ volume-->διακριτό στάδιο ενίσχυσης-->εξοδος και ταυτόχρονα μετά το διακριτό στάδιο ενίσχυσης-->AD712-->balanced έξοδοι.

Έχω την εντύπωση ότι το pot στην είσοδο δεν είναι ότι καλύτερο. Ποια είναι η γνώμη σας σε αυτό;

Το επόμενο βήμα είναι η αντικατάσταση του διακριτού σταδίου από τέσσερις 134 ή δύο 2134, ενώ θα χρησιμοποιήσω τα ηλεκτρονικά και την τροφοδοσία του Rotel ως έχουν.
Δεν θα δοκιμάσω προς το παρόν 627, καθότι είναι απαιτητικοί σε θέματα τροφοδοσίας, αλλά και μάλλον πολύ αναλυτικοί για τα γούστα μου (απ'όσα διάβασα).

Μόλις μπορέσω θα ανεβάσω σχηματικό του Rotel να μου πείτε αν έχω προσδιορίσει σωστά τα σημεία από όπου θα πάρω τροφοδοσία.

Reaction score
3.493

Γιατί θέλεις να αλλάξεις το διακριτό στάδιο με τελεστικούς ?

Χρησιμοποιείς την balanced έξοδο ?

Το pot καλά είναι σε αυτή τη θέση για το συγκεκριμένο κύκλωμα του Rotel. Αλλοι προτιμούν να είναι στη μέση, δηλαδή ανάμεσα σε δυο ενεργά στάδια.

Στους προενισχυτές κάνεις ότι θέλεις. Πειραματίσου αρκετά μέχρι να καταλήξεις , αν τελικά καταλήξεις ποτέ.

Reaction score
2

Γιώργο, θέλω να αλλάξω το διακριτό στάδιο με τελεστικούς γιατί δεν μου κάθεται ο ήχος του.
Ο Rotel έχει σαφώς καλύτερα ελεγχόμενο και πιο βαθύ χαμηλό, χάνει όμως στις μεσαίες και στις υψηλές σε σχέση με τον προ του Α220.
Ο προ του Α220 έχει τετραπλλό τελεστικό (MC33079) με το ποτ στη μέση.
Την balanced έξοδο δεν τη χρησιμοποιώ.

Reaction score
3.493

Φρόντισε να μην χαλάσεις την πλακέτα, ώστε να μπορείς να επανέλθεις στην αρχική κατάσταση.
Το διακριτό στάδιο φαντάζομαι ότι λειτουργεί σε τάξη Α. Ο τελεστικός στην καλύτερη περίπτωση σε Α/Β.

Στον Α220 το ποτ είναι στη μέση.
Αν κάνεις το ίδιο στον Rotel , πρέπει να προσθέσεις μια επιπλέον πλακέτα με ενεργό στάδιο πριν το pot.
Kαλό θα ήταν να αλλάξεις και ποτ. Φαντάζομαι ότι αυτό που έχει είναι 50KΩ.

Reaction score
2

Όντως το ποτ στον Α220 είναι 50ΚΩ. Το ίδιο είναι και στον Rotel και έχω προβληματιστεί αν είναι καλύτερα να βάλω 10ΚΩ ή όχι στον προ που θα φτιάξω.
Τι πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα έχει το 10 σε σχέση με το 50;

Reaction score
3.493

Δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα μεταξύ ενός ποτ των 10KΩ και ενός των 50KΩ.
Θα πρέπει όμως να ταιριάξεις σωστά τις αντιστάσεις εισόδου και εξόδου των pots  με το υπόλοιπο κύκλωμα, ήτοι με το προηγούμενο και στο επόμενο ενεργό στάδιο, για την αποφυγή ανεπιθύμητων φίλτρων.

Η χρήση ενός Software Simulator, π.χ. το Workbench .μας βοηθάει πολύ στο σχεδιασμό του κυκλώματος.΄

Reaction score
0

g.kar said:
Η ταλάντωση δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του 627 αλλά και πολλών άλλων τελεστικών.

Ο Rotel σου πιστεύω να τα καταφέρει να μην μπει σε ταλάντωση.

Δυστυχώς σχεδόν κανένας τελεστικός δεν ταλαντώνει από μόνος του... μία σχεδίαση και ένα layout με ένα δεδομένο τελεστικό μπορεί να ταλαντώσει.. πόσο μάλλον ο 627 που έχει κέρσδος ανοιχτού βρόγχου περί τα 120-130 dB, που είναι αποδεδειγμένα ευαίσθητος σε θέματα layout ... η ποιο σίγουρη επιλογή θα ήταν ένας τελ. με bipolar frnt end ή έστω το butler του op275 :wink: , που λόγω όχι τόσο υψηλής εμπέδησης εισόδου είναι λιγότερο ευπαθής...

Reaction score
3.493

Asphodel, κατ΄αρχάς σε καλωσορίζω στην κατηγορία DIY και στο φόρουμ μας.

Συμφωνώ ότι ο OPA627 είναι περισσότερο ευπαθής σε θέματα ταλάντωσης.
Με μία προσεγμένη τροφοδοσία και μια τυπικά καλή πλακετα δεν θα έχουμε πρόβλημα.
Υπάρχουν κάποιες καλές συμβουλές στο τεχνικό φυλλάδιο της BB ή της ΤΙ.
Οπως και σε κάθε γρήγορο τελεστικό, ένας μικρός πυκνωτής της τάξης των 100pF-200pF Silver Mica θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στο συρτάρι μας, για ώρα ανάγκης.

Το κακό με αυτούς τους τελεστικούς είναι ότι κοστίζουν ακριβά. Εχω δει τιμές γύρω στα $50-$60.

Προσοχή με τους OPA637, δεν είναι unity gain stable.

Εχω διαβάσει πολυ καλά σχόλια και για τον OP275, αλλά δεν τον έχω χρησιμοποιήσει.

Εμένα με έχει καλύψει προς το παρόν πλήρως ο OPA627 και σε κάποιες περιπτώσεις ο OPA637.

Reaction score
0

g.kar said:
Οπως και σε κάθε γρήγορο τελεστικό, ένας μικρός πυκνωτής της τάξης των 100pF-200pF Silver Mica θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στο συρτάρι μας, για ώρα ανάγκης.

Το κακό με αυτούς τους τελεστικούς είναι ότι κοστίζουν ακριβά. Εχω δει τιμές γύρω στα $50-$60.
χαιρετώ κι εγώ την κατηγορία του diy!! :D

πάντως, που να μπεί ο 10-200pf? αν μιλάμε για παράλληλα στην αντίσταση της ανάδρασης, είναι πραγματικά έγκλημα σε έναν τόσο γρήγορο κ σταθερό (δεν κάνω πλάκα..) τελεστικό όπως είναι ο 627 να κουτσουρέψεις με ένα πυκνωτή την απόκριση και τη φάση του.. άσε που η πιθανότητα να ταλαντώνει αυξάνει πολύ όταν στην πορεία της ανατροφοδότησης παρεμβάλλεις ένα από πολύ νωρίς (σε σχέση με μία Ν.Ι. αντίισταση) έντονα μιγαδικό φορτίο

Reaction score
3.493

Οχι παράλληλα με την αντίσταση της ανάδρασης. Αν και πολλοί το κάνουν σε συνδιασμό με το BUF634 της ΒΒ.
Το προτείνει και η BB στο τεχνικό της φυλλάδιο για το BUF634.

Το πυκνωτάκι όμως μπορεί να μπει πριν τον τελεστικό, ανάμεσα στην πηγή σήματος και την μη αναστρέφουσα είσοδο σε συνδιασμό και με μια αντισταση εν σειρά για την μείωση του slew rate του σήματος . Τον 627 δεν τον βαζουμε για τους τεράστιους ρυθμούς ανύψωσης που διαθέτει αλλά για την ηχητική του συμπεριφορά.
Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάει και μια μικρή αντίσταση της τάξης των 100Ω σε σειρα με την έξοδο του τελεστικού, ειδικά όταν το φορτίο μας είναι υψηλής χωριτικότητας (π.χ.για οδήγηση μεγάλου μήκους καλωδίων).

Μια αντίσταση εξόδου της τάξης των 100-200Ω είναι αρκετά μικρή για να προκαλέσει ανεπιιθύμητα φίλτρα.
Μάλιστα η αντίσταση αυτή σταθεροποιεί ακόμα καλύτερα το κύκλωμα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.884
Members
38.514
Νεότερο μέλος
bmavroeidis