DIY opa27 phono

Reaction score
169
Ξανα-ανακάλυψα την παλιά μου αγάπη για τις κατασκευές τελευταία, και το πρώτο κομμάτι που είπα να φτιάξω είναι ένα phono.

Το σχηματικό που διάλεξα δοκιμαστικά είναι από το VSPS του RJM στο diyaudio.

http://phonoclone.com/diy-pho5.html

Σε πρώτη φάση το έφτιαξα σε veroboard για να δω αν αξίζει, και μιας και το αποτέλεσμα με φτηνοεξαρτήματα ήταν αρκετά συμπαθές, αγόρασα το κίτ και το έστησα.

Φυσικά δεν έλλειψαν και τα απρόοπτα. Μια λάθος σύνδεση της τροφοδοσίας, και ~30 πυκνωτές χαιρέτησαν σε ένα ηλεκτρολυτικό συντριβανάκι...

Eυτυχώς από κει και πέρα όλα πήγαν μια χαρά και εδώ και μερικές ημέρες ακούω μουσικούλα από το νέο μου phono.

Τα κουτιά είναι αλουμινένια της hammond. Για το τροφοδοτικό διάλεξα έναν 2x12 48VA πάλι της hammond και για την ανόρθωση χρησιμοποίησα 8 MUR860G δεμένα σε 2 γέφυρες ανόρθωσης με κοινό κέντρο ώστε να πάρω +-12 και μέσο.

Στα θεματάκια που σκοπεύω να αλλάξω είναι καλύτερους και μεγαλύτερους τοροειδείς μετασχηματιστές σε πλήρως dual mono (4 κουτιά), ματσαρισμένα με ακρίβεια κομμάτια στη RIAA, καλύτερο coupling πυκνωτή, καλύτερο φινίρισμα στο κουτί κλπ.

Τα αποτελέσματα ηχητικά είναι πολύ ενθαρρυντικά, ακόμα και με σχετικά "παρθένους" και σχετικά μέσης/χαμηλής ποιότητας πυκνωτές (οι της τροφοδοσίας είναι τελείως κινεζιές μετά το ατύχημα). Και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

Στα προβλήματα που έχω προς το παρόν, το δεξί κανάλι παίζει λιγάκι πιο σιγά από το αριστερό. Όπως φαίνεται και στα διαγράμματα

300hz.jpg

right.jpg

left.jpg

Ταυτόχρονα έχω ένα μικρό πρόβλημα θορύβου στα 50 kai 100Ηz, όπως και λίγο RF που ελπίζω να λυθούν εύκολα βελτιστοποιώντας την κατασκευή.

humm.jpg

Φωτογραφία δεν βάζω από τα κουτιά γιατί προς το παρόν είναι αρκετά μαντάρα αφού το έχω σε δοκιμαστικό κουτί με 100 διαφορετικές τρύπες που έκανα δοκιμάζοντας διαρρυθμίσεις...

Σύντομα :)

Reaction score
169
Απάντηση: DIY opa27 phono

RF έχω από το καλώδιο της κεφαλής... πρέπει να το μικρύνω λιγάκι και γενικά να συμμαζέψω λιγάκι τα καλώδια.

Από την τροφοδοσία έχω 2 ripple στα 50 και 100 Hz που 99% οφείλεται στους φτηνιάρικους ηλεκτρολυτικούς που έβαλα μετά το ατύχημα.

Ήρθε σήμερα και το νέο πακέτο από mouser με τους nichicon και τα τοροειδή τερατάκια στα 120VA (Hammont 182p12).
Δυστυχώς δεν υπολόγισα σωστά το μέγεθος και δεν χωράνε στο κουτί που έχω... :(

Εκτός αυτού, τα τοροειδάκια δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις μικρές ασφάλειες (που έχουν νόημα για το κύκλωμα). Οι 250mA καίγονται με τη μία. Οι 1Α κρατάνε καμιά 5-6 ανοιγοκλεισίματα. Θα πρέπει να βάλω καμιά στα 2Α δυστυχώς όμως θα χάσει και λίγο το νόημά της, πέρα από πολύ χοντρά βραχυκυκλώματα.
Ιδανικά θα έπρεπε να στήσω ένα soft start... Ούφ...

Άλλαξα επίσης και τις διόδους ανόρθωσης με 2 γέφυρες της Vishay, αλλά το αποτέλεσμα είναι λίγο χειρότερο για το ripple στα 50 Hz το οποίο ανέβηκε κατά πολύ, αλλά κατά 99% οφείλεται και στη χύμα διαρρύθμιση και στην έλλειψη σωστού κουτιού.

Πάντως από μια σύντομη ακρόαση, έκανε αρκετά μεγάλη διαφορά ο μεγάλος μετασχηματιστή. Και διαφορά που σε χτυπάει στα μούτρα, όχι κάτι ψυχολογικό.

Άντε αύριο αλλάζω και τους πυκνωτές... ελπίζω να μην έχω άλλα προβλήματα...

ryk

Reaction score
925

To προγραμματάκι που χρησιμοποιείς ποιο είναι?

ryk

Reaction score
925

Έχε υπόψιν ότι παρόμοια διαφορά είχα, αλλά οφειλόταν σε ένα μικρό λάθος στο στήσιμο της κεφαλής (ήθελε μια ιδέα κλίσης προς το κέντρο).
Το δισκάκι του Hifinews βοήθησε τα μάλλα!!!

Reaction score
169

Προγραμματάκι εννοείς που δίνει τα γραφήματα? Από τον παλμογράφο είναι κατευθείαν

ryk

Reaction score
925

Προγραμματάκι εννοείς που δίνει τα γραφήματα? Από τον παλμογράφο είναι κατευθείαν
ok! Εγώ χρησιμοποίησα υπολογιστή (δεν είναι καιρός για έξοδα!).

Reaction score
169

Mια βδομάδα μετά, οι Nichicon έχουν αρχίσει να ψιλοστρώνουν. Δυστυχώς, η σχεδίαση του ρυθμιστή τάσης είναι λίγο περίεργη, και με τις τελευταίες αλλαγές τα τελεστικά τροφοδοτούνται με μόνο 8,9V.
Μαζί με τις Vishay γέφυρες ανόρθωσης και τους άστρωτους nichicon, ο ήχος είναι αρκετά λιγότερο "συναισθηματικός" με αρκετά λιγότερο γλυκιά μεσαιοχαμηλή περιοχή. H ανάλυση επανήλθε ως ένα βαθμό, αλλά έχει δρόμο ακόμα.

Σε προσεχείς αλλαγές, περιμένω μερικές MUR860 για να αντικαταστήσω τις Vishay γέφυρες που από την αρχή φάνηκαν λίγο προβληματικές. Η υλοποίηση του ρυθμιστή τάσης θα παρακαμφθεί επίσης και στη θέση της θα δοκιμάσω μια απλή τοπολογία με 7812 και 7912, και στη συνέχεια όταν τα καταφέρω να βρώ πλακέτες, τις ΒιΒ shunt του salas

Reaction score
169

H αλλαγή στις MUR860 έκανε τεράστια διαφορά προς το καλύτερο.

Reaction score
169

Μετά την αντικατάσταση των πυκνωτών εξόδου με mundorf supremes, τα πράματα πήραν πολύ περισσότερο όγκο.

Αρχικά το είχα σε 4 κουτάκια (2 τροφοδοτικά και 2 Phono μονομπλοκάκια) και ακουγόταν πολύ ωραία με τους 125VA hammond τοροειδείς. Απλά είχα μερικά προβλήματα με ground loops, οπότε έπρεπε να το συμμαζέψω λιγάκι...

Αρχικά το τροφοδοτικό (εγκαθιστώντας ταυτόχρονα 2 τοροειδείς των 160VA)

Και στη συνέχεια το phono, με τελείως αλλαγμένη διάταξη των καλωδίων ώστε να είναι όλα μακρυά το ένα από το άλλο.

Και 2 μήνες στρωσίματος μετά, το Phono παίζει καλύτερα απ' οτιδήποτε έχω βάλει στο σύστημά μου.
Συνέχεια έχει η αλλαγή των βυσμάτων του ρεύματος σε 7πινα ώστε να μειωθούν τα καλώδια και να μπαίνει πιο εύκολα στο rack μου δίπλα στον προ που δουλεύω αυτές τις μέρες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.367
Members
38.690
Νεότερο μέλος
s channel