DIY SUBWOOFER VS COMMERCIAL?

Reaction score
1.772
Απάντηση: DIY SUBWOOFER VS COMMERCIAL?

εννοειται οτι με τα τουβλα θα κανεις δουλεια.

τα οικιακα τα κατασκευαζουν να πηγαινουν πολυ χαμηλα γιατι δεν χρειαζονται να καλυψουν μεγαλους

χωρους με μεγαλες σταθμες.

στα επαγγελματικα θυσιαζουν το πολυ βαθυ χαμηλο που στην ουσια δεν το ακουμε παρα μονο το

νοιωθουμε για να βγαλουν μεγαλες σταθμες.

δοκιμασε τα electrovoice και θα δεις οτι σχεδον δεν καταλαβαινεις την ελλειψη χαμηλου ενω εχεις

ατελειωτα γκαζια.

Reaction score
3.085
Θέλω κι εγώ να φτιάξω....

....ένα subwoofer.

Το θέλω για το σαλόνι μου, άρα πρέπει να είναι κουτί. Γκρεμίσματα και τρυπήματα τοίχων είναι out of this world, όπως π.χ. έκανε ο φίλος μας ο back στο αλλιώτικο subwoofer του.

Έχω διαθέσιμα τα εξής:
- Δυο μονάδες της RCF, τα 15-ιντσα L15-554K, τα οποία δεν είμαι σίγουρος αν μπορούν να κατέβουν και πολύ χαμηλά, π.χ. στα 35-40Hz. Βέβαια, ο κατασκευαστής λέει ότι έχουν "Frequency Range: 40 Hz ÷ 2000 Hz", αλλά αυτό το βρίσκω θεωρητικό.
- Έναν διαθέσιμο δικάναλο ενισχυτή Hi-Fi 2x250 WRMS/8Ω
ή
- Έναν μονομπλόκ στα 200 WRMS/8Ω
- Άφθονα εργαλεία (φυσικά)
- Φρονώ ότι δεν χρειάζομαι crossover, μπορώ να χρησιμοποιήσω την έξοδο sub του προενισχυτή AV, ή ακόμα να χρησιμοποιήσω την ενεργό μονάδα LFX-3 της Mirage ή τη μονάδα ICBM της Outlaw Audio.

Θα πρέπει όμως να προκαθορίσω τις διαστάσεις τις καμπίνας που θα χωρέσει και τα δύο woofers και φυσικά το πού θα το ακουμπήσω στο σαλόνι.

Τί λέτε;
-

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.409

Φτειάξε κάτι τέτοιο... να μας πεις κι' εμάς τι γίνεται !!! :107:

http://www.lautsprechershop.de/index_hifi_en.htm?http://www.lautsprechershop.de/hifi/ripol_en.htm
http://jazzman-esl-page.blogspot.com/2011/01/ripole-subs-are-underway.html
http://www.hometheatershack.com/for...al-discussion/7806-ripole-test-sub-build.html
http://www.diyaudio.com/forums/subw...ters-ripole-subs.html?perpage=25&pagenumber=1

Είναι η μικρότερη δυνατή κατασκευή σε διαστάσεις, θεωρητικά τουλάχιστον κατεβάζει την Fs μέχρι και 10 κύκλους, λένε οτι παίζει εξαιρετικά γρήγορα και "αεράτα", μπουμάρει λιγότερο καθότι δίπολο, φτειάχνεται εύκολα, και αν αποτύχει δεν έχεις χάσει πολλά ούτε σε ξύλα αλλά ούτε και σε χρόνο.

Βέβαια τα μεγάφωνά σου έχουν χαμηλό Qt για τέτοια εφαρμογή (εμπειρικός κανόνας όχι πολύ ψαγμένος: 0.35<Qt<1 και καλύτερα 0,5<Q<0.7).
Απο την άλλη ο ίδιος ο Ridtahler χρησιμοποιεί custom Vifa 30 WN με Qt=0.21.
Επί πλέον με την δυνατότητα πρόσληψης ισχύος των μεγαφώνων σου, μπορείς άνετα να ισοσταθμίσεις τυχόν ρολοφφ στο βαθύ χαμηλό.

Reaction score
1.772

κυριε παναγιωτη αυτα τα μεγαφωνα μπορουν να παιξουν μεχρι 40-45 hertz και αυτο με τεραστιο κουτι

μια και ειναι γουφερ.

για μουσικη δεν ειναι ασχημα αλλα για ταινιες δεν κανουν καθως τα ηχεια σας μαλλον πηγαινουν

πιο χαμηλα.

οσο για την κατασκευη που προτεινη ο Τoulou εκει τα πραγματα θα ειναι ακομη χειροτερα

αφου το να ισοσταθμιστη η απωλεια χαμηλου λογο διπολου

δεν ειναι θεμα ισχυος αλλα διαδρομης που στα συγκεκριμενα μεγαφωνα ειναι μικρη.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.409

Σωστό αυτό περί διαδρομής, αλλά δεν την βρίσκω και απαγορευτικά μικρή: 5,5mm max.linear και 4.4πόντοι p-p before damage ;
Με 99dB ευαισθησία και δύο 15ιντσα δεν νομίζω οτι θα υπάρξει πρόβλημα για μουσική. Σε τι χώρο θα παίξουν;

Εξάλλου το ρολόφ εδώ είναι πολύ ηπιότερο και καθυστερημένο πάνω στον άξονα από το κλασικό μονταρισμένο σε σανίδα δίπολο. Οι περισσότεροι δεν το αντισταθμίζουν καν in room. Επίσης το κουτί μπορεί να "σπάσει" σε δύο ανεξάρτητα οριζόντια (βλέπε τραπεζάκι) για να εκμετελλευθεί η εγγύτητα με το δάπεδο αλλά και με τον ακροατή.

Αυτό που δεν είχα προσέξει όμως είναι η ύπαρξη των main Mirage αλλά και του sub με τα δύο 10ιντσα - αλλά πάλι υποθέτω οτι τα 15άρια δεν προορίζονται γι' αυτόν τον χώρο.

Από την άλλη... κάποιες άλλες κατασκευές για σαλόνι, με δύο τέτοια 15ιντσα... δύσκολο. Εκτός αν δεν μας νοιάζει που θα θυμίζουν ντουλάπες.

Reaction score
30.401

Νομίζω οτι το προορίζει για home theater.
Oντως οι συγκεκριμένες μονάδες δεν κάνουν για subwoofer ht.
Χρειάζεται μεγαλύτερη διαδρομή , αρα και μειωμένη ευαισθησία, και μάλλον μεγαλύτερος τελικός απο τα 2χ250. Μια καλή λύση θα ήταν δυο κουτιά ξεχωριστά , με άλλα μεγάφωνα βέβαια, αρκετά λίτρα, 150 , με ρεφλέξ , που να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν , δλδ είτε κλειστά είτε ανοιχτά, και μεγαλύτερο ενισχυτή.Εαν υπάρχει χώρος διαθέσιμος στο σαλόνι , είναι μια καλή ιδέα. Εγω τουλάχιστον αυτό έκανα.Οσο για το κρος , απλά δεν χρειάζεται μιας και υπάρχει ηδη στον av, και παίρνει έξοδο απο εκεί.Αυτό που πρέπει να εχει ο τελικός όμως είναι level , μήπως και δεν φτάσει το level του av.

Reaction score
30.401

Και μια ιδέα ακόμα, για περιορισμένο χώρο, push pull διάταξη. Με μια καμπίνα βολεύει και τα 2 15ιντσα , σε μισό όγκο.

Reaction score
1.772

Σωστό αυτό περί διαδρομής, αλλά δεν την βρίσκω και απαγορευτικά μικρή: 5,5mm max.linear και 4.4πόντοι p-p before damage ;
Με 99dB ευαισθησία και δύο 15ιντσα δεν νομίζω οτι θα υπάρξει πρόβλημα για μουσική. Σε τι χώρο θα παίξουν;

Εξάλλου το ρολόφ εδώ είναι πολύ ηπιότερο και καθυστερημένο πάνω στον άξονα από το κλασικό μονταρισμένο σε σανίδα δίπολο. Οι περισσότεροι δεν το αντισταθμίζουν καν in room. Επίσης το κουτί μπορεί να "σπάσει" σε δύο ανεξάρτητα οριζόντια (βλέπε τραπεζάκι) για να εκμετελλευθεί η εγγύτητα με το δάπεδο αλλά και με τον ακροατή.

Αυτό που δεν είχα προσέξει όμως είναι η ύπαρξη των main Mirage αλλά και του sub με τα δύο 10ιντσα - αλλά πάλι υποθέτω οτι τα 15άρια δεν προορίζονται γι' αυτόν τον χώρο.

Από την άλλη... κάποιες άλλες κατασκευές για σαλόνι, με δύο τέτοια 15ιντσα... δύσκολο. Εκτός αν δεν μας νοιάζει που θα θυμίζουν ντουλάπες.
toulou δεν ξερω τι συγκεκριμενη σχεδιαση παντως για ταινιες δεν ειναι.
για μουσικη αλλαζει το πραγμα.

παντως το qts τους δειχνει οτι ειναι για κορνα.

Reaction score
3.085
Ευχαριστίες, ευχές και σχόλια....

Σας ευχαριστώ όλους για τις παρεμβάσεις σας και τις συμβουλές.

{Γιάννη Μάρκου, Χρόνια Πολλά φίλε!!!}

Τα μεγάφωνα αυτά δεν τα καλοξέρω, από αγγελία τα πήρα. Κάποιος εδώ μέσα (ή στο διπλανό φόρουμ) τα πρόσφερε και βιαστικά-βιαστικά, χωρίς να το πολυσκεφτώ τα πήρα, θεωρώντας ότι τουλάχιστον από άποψη μεγέθους θα μπορούσα να τα εκμεταλλευτώ σε κάποια μελλοντική κατασκευή.

Η αρχική σκέψη μου ήταν να τα χρησιμοποιήσω ταυτόχρονα και τα δύο, στην ίδια καμπίνα, οδηγούμενα μεν από έναν δικάναλο τελικό, αλλά ταυτόχρονα, με το ίδιο σήμα, ώστε να "διπλασιάζεται" ο όγκος του κινούμενου αέρα. Φυσικά όλα αυτά χωρίς καμιά περαιτέρω μελέτη (γι αυτό άλλωστε και ποστάρισα εδώ, ώστε να πάρω κάποιες ιδέες, και κυρίως να δω αν αξίζει τον κόπο).

Δεν το προορίζω για τον χώρο που στεγάζει το (κυρίως) H.Th. Αυτός ο χώρος καλύπτεται επαρκώς θα έλεγα με το sub BPSS-210 της Mirage.

Το θέλω για το σαλόνι μου (το λέω πιο πάνω), όπου στεγάζονται 5 ηχεία Infinity Kappa, τα 9 Kappa (μπροστινά ΔΕ-ΑΡ), τα 5 Kappa (surround) και το Kappa Video (κεντρικό). Τα 9 Kappa κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, άρα στις μουσικές ακροάσεις μπορώ να πω πως είμαι καλυμμένος. Για ταινίες όμως, ή πρέπει να συμβιβαστώ με τον ήχο των 9 Kappa ή πρέπει να βρω κάτι άλλο. Γι αυτό και ξεκίνησα τη συζήτηση. Αν φυσικά αποδειχθεί ότι τζάμπα κόπος, θα το ξεχάσω.

Γι αυτό και η σκέψη μου να οδηγούνται μαζί και τα δύο woofers στην ίδια καμπίνα, σαν μια μονάδα (αυτό το push-pull που λέει ο Γιάννης, δουλεύει πιο καλά?).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως ευχαριστώ. Και φυσικά εκτιμώ τις γνώμες σας.
-

Reaction score
1.772

κυριε παναγιωτη τα 9 kappa κατεβαινουν χαμηλοτερα.
θα μπορουσαν να φτασουν και αυτα τοσο με κουτι bass reflex και eq αλλα
και παλι θα χρειαστη παρα πολλα λιτρα.
ποσο θα μπορουσαν να πουληθουν για να παρετε κατι πιο καταλληλο;

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.409

Ε ναι, για ΗΤ δεν κάνουν. Καλύτερα ένα κλασικό BR που να κατεβαίνει και πολύ χαμηλά, έστω και όχι τόσο ακριβές.

Πάντως δεν χάνεις τιποτα να δοκιμάσεις το ελάχιστο σε διαστάσεις Ripole αφού υπάρχουν τα μεγάφωνα, μόνο και μόνο επειδή ξεπετιέται εύκολα για μια πρώτη εκτίμηση. Πιστεύω οτι ισοστάθμιση δεν θα χρειαστεί αν δεν το ακούς από μεγάλη απόσταση σε μεγάλο χώρο. Στην ανάγκη, μπορείς να εξασθενήσεις αισθητά την ενέργεια της πίσω ακτινοβολίας μεγαλώνοντας τις πίσω σχισμές. Δες κι' εδώ πάνω στο τελευταίο:
http://www.enjoythemusic.com/diy/0911/slot_loaded_open_baffle_speaker.htm

Staff online

• spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.417
Members
38.696
Νεότερο μέλος