dslr για macro

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.637
Απάντηση: dslr για macro

το βρήκα! δες κι εδώ, διότι και το μέγεθος του φακού μπορεί να είναι θέμα....

Reaction score
0

Η αρχικη μου σκεψη ηταν η Ε520 (αν θυμαμαι καλα το σετ με τους κιτ φακους το βρηκα 440ευρω).Σχετικα καλες ληψεις εχω και με μια απλη sony compact που εχω,ομως ψαχνω για κατι παραπανω γι'αυτο και η σκεψη του μακρο φακου με ring flash.Αυτο που δεν εχω βγαλει ακρη ακομα,ειναι σχετικα με το φορμα της Olympus.Μια παρατηρηση να κανω,ειδα σε διαφορα θεματα του forum μια σχετικη συμπαθεια στις Olympus,ενω σε αμερικανικα κυριως fora βλεπω κατι αντιστοιχο για τις Canon.Κανω λαθος να σκεφτομαι Pentax και Nikon?Και εννοω το πληρες πακετο με μακρο και φλας,οχι το σωμα το οποιο ξερω πως δεν παιζει τον κυριο λογο σε σχεση με τον φακο.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.637
Απάντηση: Re: dslr για macro

πολυ ωραιες οι φωτο σου Κωστα, φτου φτου!
ετοιμάσου εσύ που με κοροϊδεύεις να σου ξανα-έρθω! θά'χω μαζί μου ένα στικάκι με φωτός και θέλω να μου πεις τα λάθη μου... ίσως μέσα στη βδομάδα, θα μιλήσουμε. κι εγώ θα σου φέρω ένα κουτάκι να το ακούσεις με την ησυχία σου!:126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.637

Η αρχικη μου σκεψη ηταν η Ε520 ...

...Αυτο που δεν εχω βγαλει ακρη ακομα,ειναι σχετικα με το φορμα της Olympus.Μια παρατηρηση να κανω,ειδα σε διαφορα θεματα του forum μια σχετικη συμπαθεια στις Olympus,ενω σε αμερικανικα κυριως fora βλεπω κατι αντιστοιχο για τις Canon.....
Να σου πω την ταπεινή μου γνώμη περί "συμπάθειας" και "φορμά".

IMHO δεν ισχύει αυτό που λες περί συμπάθειας. Και εδώ, όπως και σε όλα τα διεθνή φόρα, τα βασικά "στρατόπεδα" είναι Canon-Nikon.

Αυτό ισχύει για έναν πολύ απλό λόγο: είναι πολύ μεγάλη η ποικιλία φακών (νέων και μεταχειρισμένων) για Canon-Nikon, ή για να στο θέσω ακόμα καλύτερα, είναι τραγικά μεγαλύτερη η ποικιλία φακών για αυτές τις δυό μάρκες σε σχέση με τους διαθέσιμους για την Olympus.

Έχει όμως κι η Olympus ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που το εκφράζει πολύ καλά ο τύπος στο dpreview:

"We've long said that the great strength of the E-system lies in the lenses, with Olympus taking advantage of the smaller area of the Four Thirds sensor to produce optics which are simply more consistent in overall image quality and edge-to-edge performance than those of its competitors. The company also provides arguably the most comprehensive and coherent range of digital-optimised zooms currently available."

Ταυτόχρονα, ο μικρότερος σε μέγεθος σένσορας της Olympus δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα στη χρήση γρηγορότερων φακών (μικρού F) ως προς το μεγαλύτερο βάθος πεδίου. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, διότι για να καταλάβεις τι παίζει, με χαμηλό F ιδίως σε φουλ φορμά ή και σε μεγαλύτερους αισθητήρες η εστίαση γίνεται μόνο σε πολύ στενό και εντελώς συγκεκριμένο επίπεδο, με όλα τα υπόλοιπα φλουταρισμένα. Δηλαδή είναι απαραίτητη η χρήση υψηλού F για να εστιάσεις σε όλο το βάθος πεδίου ενός πορτρέτου, και μιλάμε μόνο για το πρόσωπο, άσε τα πίσω, ξέχνα τα... Το ένα μάτι βγαίνει εστιασμένο και η μύτη και το άλλο μάτι φλουταρισμένο...

Αυτά περί "συμπάθειας". Και πάμε στα περί "φορά".

Το φορμά 4:3 σε άλλους αρέσει σε άλλους δεν αρέσει. Εγώ δηλώνω άσχετος, αλλά μου αρέσει, ή/και το έχω συνηθίσει - καθώς και η προηγούμενη compact Sony που είχα τέτοιο φορμά είχε, κάτι που όμως δε λέει τίποτα απολύτως για κανέναν άλλο, καθώς πρόκειται για εντελώς προσωπικά γούστα και επιλογές. Όμως, βλέπω πως δεν είναι μόνο η Olympus σε αυτό το φορμά. Εκτός από άπειρες compact, έχουν ακολουθήσει στο 4:3 φορμά και οι Fuji, Kodak, Leica, Panasonic, Sanyo, και Sigma. (Αυτό το βλέπω πολύ θετικά, διότι πιστεύω θα αυξηθεί σημαντικά η ποικιλία των διαθέσιμων φακών.) Οπότε, δε μπορεί, κι άλλοι βρίσκονται να "γουστάρουν" το 4:3 φορμά.

Φυσικά, κανείς δεν έχει να πει κακό λόγο για τους φακούς της Olympus. Ίσα ίσα, θεωρούνται "αστέρια".

Τέλος πάντων, αρκετά με τη "φιλολογία". Σημαντικότερο πιστεύω για τη δική σου χρήση είναι να καταλήξεις με λεπτομέρεια σε συγκεκριμένες "ανάγκες" ή "απαιτήσεις", ώστε να μπορέσεις να επιλέξεις το σωστό για σένα. πχ να ξέρεις σε πόση απόσταση μίνιμουμ από το φακό μπορείς να νετάρεις, ώστε να μη χρειάζεται να βάλεις το φακό μέσα στο στόμα του ασθενούς... ή και να ξέρεις το δυναμικό εύρος του αισθητήρα στα λευκά, γιατί θες να αποτυπώσεις λευκά δόντια με φλας, και όλοι οι αισθητήρες δεν έχουν την ίδια ικανότητα διαβαθμίσεων στα άκρα του λευκού, πχ δες εδώ, όπου (απ'ότι καταλαβαίνω) φαίνεται πως η Olympus 620 και η Nikon D5000 ανεβαίνουν πολύ πιο ψηλά στα λευκά χωρίς να τα "καίνε" (3,9 kai 4.00 EV αντίστοιχα) απ'ότι η Canon EOS500D, η Panasonic DMC-G1 ή η Sony Alpha A350 (3,4-3,0-3,7 EV αντίστοιχα).
Άλλη μια σημαντική παράμετρος ΙΜΗΟ είναι η αποτελεσματικότητα του Image Stabilazion, η οποία δεν είναι ίδια σε όλα τα σώματα ή φακούς, και σου χρειάζεται διότι δε θα χρησιμοποιείς τρίποδο και το χέρι σου δε μπορεί να είναι εντελώς ακίνητο ούτε για αστείο... Εδώ πχ μπορείς να δεις την αποτελεσματικότητα του IS της Olympus 620 (a clear 2 stop advantage).

Reaction score
0

ελπιζω μα μην με πηρες στραβα.μια παρατηρηση εκανα πανω σε εταιρικο επιπεδο.η αναφορα μου ειχε να κανει με τη διαφορα στις μαρκες.ουτε καμια προτιμηση εχω ουτε διαφημιση κανω.ψαχνω να βγαλω ακρη.και οπως αλλου βρηκα να ειναι υπολογο το 4/3 εδω με στοιχεια βλεπω πως δεν πολυισχυει κατι τετοιο και ξανασκεφτομαι την Olympus.την αποτελεσματικοτητα του is την ψαχνω κι εγω.και το cameralabs και το dpreview βοηθανε σε πολλα στοιχεια.για την δε αποσταση σχολιασα και παραπανω πως ειναι ο λογος που σκεφτομαι τον 90αρη tamron,τον οποιο παρεπιπτοντως σε πολλα fora τον εχω δει να σχολιαζετε θετικοτατα οπως και ο sigma 105mm.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.637

φυσικά δε σε πήρα στραβά, δε τίθεται τέτοιο θέμα.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.088
Re: Απάντηση: Re: dslr για macro

ετοιμάσου εσύ που με κοροϊδεύεις να σου ξανα-έρθω! θά'χω μαζί μου ένα στικάκι με φωτός και θέλω να μου πεις τα λάθη μου... ίσως μέσα στη βδομάδα, θα μιλήσουμε. κι εγώ θα σου φέρω ένα κουτάκι να το ακούσεις με την ησυχία σου!:126:
ωχ σορυ τωρα ειδα το μυνημα.
Δεν κοροιδευω, ισα ισα επαινω!
ΕΙναι πολυ ωραιες πραγματικα οι φωτο!
Κ φυσικα εισαι ευπροσδεκτος να ερθεις οποτε θελεις!
:123:

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.088
Re: Απάντηση: dslr για macro

Αυτό είναι αρκετά σημαντικό, διότι για να καταλάβεις τι παίζει, με χαμηλό F ιδίως σε φουλ φορμά ή και σε μεγαλύτερους αισθητήρες η εστίαση γίνεται μόνο σε πολύ στενό και εντελώς συγκεκριμένο επίπεδο, με όλα τα υπόλοιπα φλουταρισμένα. Δηλαδή είναι απαραίτητη η χρήση υψηλού F για να εστιάσεις σε όλο το βάθος πεδίου ενός πορτρέτου, και μιλάμε μόνο για το πρόσωπο, άσε τα πίσω, ξέχνα τα... Το ένα μάτι βγαίνει εστιασμένο και η μύτη και το άλλο μάτι φλουταρισμένο...
M αρεσεις...!!!

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.088
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: dslr για macro

δάσκαλε...:126:

τά'λεγες εσύ, τά'δα κι εγώ στην πράξη!:141:
E oχι δα κ δασκαλος...δε το δεχομαι γιατι δεν ειμαι..απλα το αγαπαω αυτο που κανω.
Εσυ εισαι ο δασκαλος μαλλον με οοοολα αυτα τα κολπα που μου ειπες κ μου εμαθες!:126:

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Πάντως για την Macro φωτογράφιση υπάρχει και πιο φθηνή λύση, με τα close up φίλτρα.

Έχω πρόχειρα μερικά δείγματα με το +4 της Hoya (σειρά HMC) και με φακό τον Olympus Zuiko 50-200SWD. Τα αντίστοιχα της Pro1D σειράς είναι πολύ καλύτερα, αλλά πανάκριβα (συγκριτικά τα HMC κοστίζουν το πολύ 30€ ενώ τα Pro1D πάνω από 120€).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.785
Members
38.494
Νεότερο μέλος
mpalo