DSP processing, αντηχήσεις και x-curve roll off, η γνώμη σας?

Reaction score
239
καλησπέρα φίλοι του φόρουμ :)

πήγα μετά απο περίπου ένα χρόνο σινεμά και παρατηρούσα τον ήχο, πιο πολύ για αυτό πήγα και παρά για την ταινία, γιατί διάβαζα πρόσφατα και για το x-curve roll off για τις υψηλές συχνότητες αλλά και την αντήχηση. Τα πρίμα στις ταινίες σε μεγάλες έντασεις (ακόμα και 5-15db κάτω απο το reference ανάλογα την ταινία) με ενοχλούν και θέλω κανα δυο μέρες για να στρώσω τελείως(π.χ. νιώθω μιά ευαισθησία όταν πάω να ακούσω δύνατα πάλι την επόμενη μερα - μηπως κουφαίνομαι ;ρ). Παρόλα αυτά τα μπάσα και μεσσαία δέν ακούγονται όπως τα θέλω αν έχω πιό σιγά για να μη μου τρυπάν τα αυτία οι υψηλές...βάζω ένα cinema eq που έχει ο ενισχυτής να μειώνει τις υψηλές αλλά σχεδόν καθόλου βελτίωση...πήγα λοιπόν στο σινεμά και επιβεβαίωσα αυτό που θυμόμουν: ότι είναι δυνατά χωρίς να κουφαίνομαι! επίσης θυμήθηκα και τις αντηχήσεις απο τη μεγάλη αίθουσα και μου άρεσε αρκετά η αίσθηση. παρόλο που δέν είναι σίγουρα πολύ σωστά ηχητικά(?) κατά πολλούς audiophiles, εμένα μου αρέσει και λήσμόνησα το cinema DSP ενός παλιού γιαμάχα που είχα!
ποιά η γνώμη σας για αυτά και αν γνωρίζετε πώς 8α μπορούσα(άν γίνεται) να δημιουργήσω αντίστοιχη αίσθηση αντηχησης σε χώρο σαφώς πολύ μικρότερο... μπέρδεψα λίγο τα θέματα με συγχωρείτε ( dsp - αντήχηση - κόφωση)!

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.644
Έχει ο ενισχυτής equalizer? Κόψτε απο εκεί πρίμα.
Ξεκινήστε απ' το κεντρικό, μέχρι να ακούγονται φυσιολογικές οι ομιλίες χωρίς συριστικά, και μετά τα υπόλοιπα.

Reaction score
239
Απάντηση: Re: DSP processing, αντηχήσεις και x-curve roll off, η γνώμη σας?

έλεγα να μη βάλω χέρι στο eq...μιας και δε ξέρω κιόλας...μία λύση που σκεύτηκα είναι να έχω το κεντρικό out of axis , να στοχεύει αρκετά πάνω απο τη θέση ακρόασης και όχι πάνω στα αυτιά μου! αλλά δε ξέρω αν ενδύκνειται και αυτό μάλλον δέ θα είναι εφικτό με τα αριστερο-δεξι. τα DSP μειώνουν και τις υψηλές γιατί δε θυμάμαι να είχα θέμα με τον παλιό ενισχυτή αν και σιγουρα λιγότερο δυνατος

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.644
Γιατί να μην βάλετε χέρι; Όποτε θέλετε κάνετε ένα auto ή reset. Τι AV είναι;

Reaction score
239

denon 2312 ειναι, δε ξέρω αν έχει μη αυτόματο eq, το αυδυσσευ το απέριψα...χανόντουσαν μέχρι και ηχοι...απλά δε ξέρω τι να πειράξω: 2-6 ΚΗζ -3db και απο 6+KHz -6db νουμερα που διάβασα

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
78.644
Θα ξεκινούσα απο τα 12-15KHz και πάνω -3db, και σιγά-σιγά θα κατέβαινα.
Βάλτε γνωστό προβληματικό κομμάτι.

Reaction score
239

Για τα dsp modes τις τεχνητες αντηχησεις και για το xcurve δεν αναφερθηκε καμια αποψη?

Reaction score
15.548
Απάντηση: DSP processing, αντηχήσεις και x-curve roll off, η γνώμη σας?

περι ορεξεως φιλε μου τα dsp modes

απο 125hz - 8000 hz μια γραμμη.....πριν τα 125 ανεβα λιγο(ως +6db)και απο 8000 και πανω κατεβα λιγο(ως-6db)

αναλογα τον χωρο και τι γουσταρεις

Reaction score
29.653

Χωρίς παρεξήγηση , αν καταφέρεις να ακούσεις κάτι στα 8000hz, μέσα σε ταινία , πράγμα αρκούντως δύσκολο , εως και ανέφικτο , μιας και οι περισότερες πληροφορίες εστιάζονται στην περιοχή των 3khz-5khz.

Reaction score
15.548

χωρις παρεξηγηση ....αν εχεις την δυνατοτητα να κοψεις τις συχνοτητες που λες δοκιμασετο....

....και ελα να μας πεις τι ακουσες :biggrin:

Reaction score
239

πήρα ένα μέσο όρα απο τις συμβουλές σας και έτσι κατέβασα -3db στα 4Κ, -4.5db στα 8Κ και -6db στα 16Κ. στις υψηλές εντάσεις νομίζω πώς έχει διαφορά κ ηχητικά ( lord of the rings - διασταύρωση ξίφων μέσα σε ένα κάστρο με πλήρη ησυχία, εκεί σίγουρα είχε συχνότητες πάνω απο 5Κ) ακούστηκε πιο γλυκά και όχι ξερό άγριο.
μετά απο λιγη ώρα ακρόασης σε δυνατή ένταση δέ φάνηκε να με ενοχλεί αλλά θέλει παραπάνω ώρα για να σιγουρευτώ.
απο 63- 125Ηζ γιατί να το ανεβάσω? λιγο παραπάνω μπάσο στις φωνές ? αυτό θα μου άρεσε...

Εσείς έχετε επέμβει στο eq στα συστημάτά σας;

μου αρέσουν οι αντηχήσεις του σινεμά αλλά δε ξέρω άν μπορώ να κάνω recreate ένα τέτοιο εφέ π.χ. με dsp σε χώρο περίπου 45τμ.

ευχαριστώ για τις συμβουλές σας:)

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.941
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm