dynamic iris vs manual iris or off iris

Reaction score
15.548
Μιας και ο καιρος ειναι βροχερος(οτι πρεπει για ταβερνειο) ας μιλησουμε για ενα θεμα σχετικα με την ποιοτητα απεικονισης που θελουμε σε φωτεινοτητα-χρωμα-αντιθεση κ.λ.π.στην εικονα μας....

ο τιτλος του θεματος τα λεει ολα νομιζω αλλα ας γραψω δυο-τρια πραγματακια....

Ολοι οι προβολεις σημερα εχουν δυναμικη ιριδα....ειτε ειναι manual δλδ ρυθμιζομενη σε ανοιγμα-κλεισιμο αλλα σταθερη....ειτε αυτοματη η οποια δουλευει με βαση την φωτεινοτητα της σκηνης..δλδ αλλαζει το επιπεδο φωτεινοτητας αναλογα την σκηνη προσπαθωντας να δωσει πιστοτερα την φωτεινοτητα που πρεπει να εχει.Σε καποιες εταιριες π.χ. sony ειναι και ρυθμιζομενη ως προς το ανοιγμα και το κλεισιμο αυτης....

Σωστη απεικονιση εχουμε με μια απο τις δυο λειτουργιες...την manual
....δυναμικη εικονα ομως εχουμε και με τις δυο λειτουργιες ομως,αλλα παντα υπο προυποθεσεις....
Αλλο ομως ειναι σωστη και δυναμικη εικονα ταυτοχρονα και αλλο απλα μονο δυναμικη......

Αν και εχει αναφερθει και παλαιοτερα το θεμα δυναμικης ιριδας νομιζω οτι δεν εχει γινει κατανοητο το προβλημα που δημιουργειται κατα την απεικονιση εικονας..

Επισης ενα προβλημα που δημιουργειται ειναι τα νουμερα on/off και ansi contrast που δινονται απο τα διαφορα review

Μιας και βρηκα λοιπον καποια σχεδιαγραμματα ειπα να τα βαλω για να δειτε τι βλεπετε κατα την θεαση
.....και αν καποιος εχει αποριες εδω ειμαστε...

Tα σχεδιαγραμματα ειναι απο εναν panasonic 2000 ο οποιος δεν εχει καλιμπραριστει....
....θα βαλω απο ενα mode(cinema 1)του προβολεα για να μην γεμιζουμε με φωτο μιας και σε ολα τα mode εχουμε το ιδιο αποτελεσμα...

Ακομα και στην περιπτωση ρυθμισης(καλιμπραρισματος) του προβολεα εχουμε το ιδιο αποτελεσμα με on και off την δυναμικη ιριδα κατα την θεαση......

Το ιδιο συμβαινει σε ολους τους προβολεις με δυναμικη ιριδα(αυτοματη ιριδα)..
..και χειροτερο απο αυτο που θα δειτε..
.....οσο μεγαλυτερο on/off βγαζει ενας προβολεας με δυναμικη ιριδα,τοσο χειροτερο ειναι το αποτελεσμα σε gamma - color space -grayscale απο την αναφορα.

Δυστυχως δεν εχουν βγει σχεδιαγραμματα με την διαφορα color space που υπαρχει κατα την θεαση manual η dynamic iris.

λοιπον:

εδω ειναι τα gamma με OFF την αυτοματη ιριδα απο ολα τα mode αλλα εσεις δειτε τα cinema 1

και εδω με ON την αυτοματη ιριδα

.....εδω η κλιμακα του γκρι με OFF την αυτοματη ιριδα

και ON την αυτοματη ιριδα

Reaction score
15.548
Απάντηση: dynamic iris vs manual iris or off iris

αλλο ενα mode για το γκρι μας.....το gamma ειναι στις πρωτες φωτο(κοκκινη παχια γραμμη)

Color 1 - Iris Off

Color 1 - Iris On

Reaction score
15.548

βλεπω οτι τα ξερετε και δεν υπαρχουν αποριες.....!

......η δεν καταλαβατε τι δειχνουν τα σχεδιαγραμματα..?

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Όχι ότι θ' αλλάξει κάτι, αλλά καλύτερα να μας έβαζες κανένα διάγραμμα με καλιμπραρισμένο τον προβολέα με την ίριδα στο off. Να δούμε πως γίνεται μετά.
Επίσης οι μετρήσεις έγιναν με τα κλασικά patterns ανά 10 ire;

Reaction score
15.548

ωραια.....

λοιπον:

με manual ιριδα η off την αυτοματη ιριδα δεν υπαρχει διαφορα σε color space - grayscale - gamma

θα κοιταξω να βρω να σου βαλω......

με την επιλογη on της αυτοματης ιριδας χαλανε ολα..

οι μετρησεις που ειναι παραπανω αποτι ειδα εγιναν ανα 10ire που σημαινει το προβλημα που βλεπουμε δεν δειχνει το μαξιμουμ....ανα 5ire θα ηταν πιο αναλυτικες και θα εδειχναν χειροτερες....

τα σχεδιαγραμματα ειναι απο 20ire και πανω μιας και τα περισσοτερα μετρητικα κατω απο τα 20ire δεν διαβαζουν σωστα..
.....εκτος βεβαια εαν εχεις ενα σαν αυτο που εχω εγω :biggrin:

Reaction score
15.548

εδω ειναι με off την αυτοματη ιριδα....απο 20ire -100ire για το grayscale

και 10ire - 90ire για το gamma

μιλαμε για 3 πραγματακια απλα....μην παμε παρακατω...:biggrin:

Reaction score
15.548

και εδω με on την αυτοματη ιριδα απο 20ire -100ire για το grayscale

και 10ire -90ire για το gamma

Reaction score
15.548

νομιζω ειναι εμφανεις οι οποιες αλλαγες στην απεικονιση μας κατα την θεαση με αυτοματη ιριδα......ε ? :biggrin:

Reaction score
15.548

και εδω ενας αλλος προβολεας με 2.2 gamma φλατ εχοντας off την αυτοματη ιριδα.....
.....αλλα ο οποιος με on την αυτοματη ιριδα του κανει αυτα τα ομορφα σχεδια...:biggrin:

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Χμ, είχα υπόψη μου ότι το grayscale κι ως εκ τούτου το gamma παύουν να είναι γραμμικά, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό! Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να δεχτούμε τις μετρήσεις με την ίριδα στο on. Καταρχήν πως τις μέτρησαν; Έβαλαν το κλασσικό pattern ανά 5 ή 10 ire και μέτρησαν το grayscale;

Reaction score
15.548

μα ειναι ενα τυχαιο παραδειγμα....οταν η αυτοματη ιριδα κλεινει περναει λιγοτερο φως και με αλλα χαρακτηριστικα και οταν ανοιγει το ιδιο...εξου και το αποτελεσμα grayscale και gamma.

Η ρυθμιση που μπορει να κανει ο εκαστοτε καλιμπρατορας ειναι δυο .....η με off την αυτοματη ιριδα η με on ....δεν υπαρχει κατι αλλο...

αφου ειναι ανα 10 το διαγραμμα ετσι το εκαναν.....δλδ με patterns ανα 10ire

Σωστη προβολη απεικονισης εχουμε μονον και μονον τοτε που ο προβολεας θα μπορει να δειξει σωστα με βαση την αναφορα ολα τα τεστ patterns απο το μικροτερο μεγεθος εως το μεγαλυτερο π.χ. για το gamma

ειτε βαλεις αυτο ανα 10ire

ειτε αυτο ανα 10ire

το ιδιο ισχυει και για το color δλδ αν μετρησεις σε μικρο παραθυρο η μεγαλο.....

με την ιριδα στο off η manual δεν θα αλλαξουν τα δεδομενα οτι παραθυρο και αν βαλεις...εαν ομως κανεις μετρηση με αυτοματη ιριδα τοτε αναλογα το παραθυρο θα εχεις και αλλο αποτελεσμα στα διαγραμματα..

Αυτο συμβαινει γιατι η ιριδα δουλευει με βαση την φωτεινοτητα καδρου...
...οπως καταλαβαινεις αναλογα τον προβολεα υπαρχει και διαφορετικη απεικονιση,μιας και η εκαστοτε εταιρια δουλευει διαφορετικα το κομματι αυτοματη ιριδα......και εννοειται πως οσο μεγαλυτερη αντιθεση παιρνεις απο εναν προβολεα με χαμηλη αντιθεση native τοσο χειροτερο ειναι το αποτελεσμα.....

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Re: Απάντηση: dynamic iris vs manual iris or off iris

Αυτο συμβαινει γιατι η ιριδα δουλευει με βαση την φωτεινοτητα καδρου...
...οπως καταλαβαινεις αναλογα τον προβολεα υπαρχει και διαφορετικη απεικονιση,μιας και η εκαστοτε εταιρια δουλευει διαφορετικα το κομματι αυτοματη ιριδα......και εννοειται πως οσο μεγαλυτερη αντιθεση παιρνεις απο εναν προβολεα με χαμηλη αντιθεση native τοσο χειροτερο ειναι το αποτελεσμα.....
Όπως σημειώνεις εδώ, αλλιώς παίζει η δυναμική ίριδα όταν παίζεις ένα pattern αναφοράς κι αλλιώς όταν έχεις μια σκηνή με υλικό όπως λχ μια ημι-φωτεινή σκηνή.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στη πραγματικότητα η μόνη διαπίστωση που μπορεί να γίνει είναι ότι η με την ίριδα στο on, όλες οι βασικές αρχές που αφορούν τη σωστή απεικόνιση πάνε περίπατο (grayscale, gamma, gamut), αλλά τα πράγματα δε νομίζω να πηγαίνουν τόσο χάλια όσο φαίνονται στα παραπάνω διαγράμματα. Τουλάχιστον το οπτικό αποτέλεσμα δεν τεκμηριώνει τόσο μεγάλες αποκλίσεις.

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Να ένα ωραίο συγκριτικό που θα μπορούσαμε να κάνουμε, 2 ίδιοι προβολείς με δυνατότητα σταθερής και δυναμικής ίριδας, ρυθμισμένοι να παίζουν παράλληλα τα ίδια....

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Στα δύσκολα μας θέλω, τα εύκολα όλοι τα κάνουν....:cool:

Reaction score
8.350

εγω εχω το προβολι κανα χρονο τωρα,την ιριδα την εχω βαλει περιπου συνολικα μια ωρα!!Δινει εν κλικ καλυτερο μαυρο στα σκοτεινα,αυτα.Παντελως αχρηστη στα ματια μου,και οταν δουλευει ειναι για τα μπαζα.Παρα την ταπεινη αντιθεση του τσιπακι3
ειναι αρκετα καλο να παιζει στα ματια μου κι ας λεει οτι θελει ο Κεφαλας οτι δεν βλεπεται,

Reaction score
15.548

Όπως σημειώνεις εδώ, αλλιώς παίζει η δυναμική ίριδα όταν παίζεις ένα pattern αναφοράς κι αλλιώς όταν έχεις μια σκηνή με υλικό όπως λχ μια ημι-φωτεινή σκηνή.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στη πραγματικότητα η μόνη διαπίστωση που μπορεί να γίνει είναι ότι η με την ίριδα στο on, όλες οι βασικές αρχές που αφορούν τη σωστή απεικόνιση πάνε περίπατο (grayscale, gamma, gamut), αλλά τα πράγματα δε νομίζω να πηγαίνουν τόσο χάλια όσο φαίνονται στα παραπάνω διαγράμματα. Τουλάχιστον το οπτικό αποτέλεσμα δεν τεκμηριώνει τόσο μεγάλες αποκλίσεις.
Μα ακριβως αυτο ειναι το θεμα.....ολες οι ρυθμισεις πανε περιπατο με βαση την αναφορα..
....βεβαια φαντασου να μην εχουν γινει καθολου ρυθμισεις τι βλεπεις....:biggrin:

Εαν κανεις ρυθμιση με on την αυτοματη ιριδα εχεις ενα ελαφρος καλυτερο αποτελεσμα,αλλα παλι δεν μπορει να πλησιασει την manual η off ρυθμιση.......
Mονο οταν δουλευει το chip μπορεις και εχεις σωστη αντιθεση λεπτομεριας......γιατι περι αυτου προκειται...
.....η αυτοματη ιριδα ειναι κατι σαν το αποτελεσμα του sharpnes....αλλαζει την ενταση του γκρι και βλεπεις αλλη αντιθεση.

Εαν ενας προβολεας δειχνει ενα αντικειμενο που ειναι γκρι 10ire με 2.2 gamma και ενας αλλος με αυτοματη ιριδα το εχει κανει το αντικειμενο αυτο σαν να βλεπεις το 15ire καταλαβαινεις οτι εχεις αλλη αντιθεση....το οποιο συνεπαγεται και αλλα προβληματα,αλλα ας μην παμε παρακατω.....τα απλα να λεμε :biggrin:.

Απο την στιγμη που κανεις ρυθμισεις σε μικρο παραθυρο και σε μεγαλο αλλαζει το gamma κ.λ.π.(και το αντιστροφο) το ιδιο συμβαινει και στις ταινιες δλδ σκοτεινες-φωτεινες σκηνες...ειναι κατι αναλογο
......απλα σε ξεγελαει η εικονα.

Εαν εχουμε δυο προβολεις με αυτοματη ιριδα και με ιδια φωτεινοτητα μετα το τελος της ρυθμισης...η οποια θα εχει γινει με ακριβως τα ιδια παραθυρα ρυθμιση....τοτε ειναι σιγουρο οτι ο ενας προβολεας θα δειχνει ελαφρα πιο σκοτεινος απο τον αλλον και σε καποιες σκηνες να δειχνει πιο δυναμικος ο ενας απο τον αλλον και παει λεγοντας....δεν θα βγαζεις ακρη......
.....γιατι απλα δουλευουν την φωτεινοτητα διαφορετικα οι αυτοματες ιριδες τους...

Reaction score
15.548

εγω εχω το προβολι κανα χρονο τωρα,την ιριδα την εχω βαλει περιπου συνολικα μια ωρα!!Δινει εν κλικ καλυτερο μαυρο στα σκοτεινα,αυτα.Παντελως αχρηστη στα ματια μου,και οταν δουλευει ειναι για τα μπαζα.Παρα την ταπεινη αντιθεση του τσιπακι3
ειναι αρκετα καλο να παιζει στα ματια μου κι ας λεει οτι θελει ο Κεφαλας οτι δεν βλεπεται,
κοιτα.....αφου σαν crtακιας αντεχεις το dc3 εμενα μου περισευει.:tongue:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.299
Members
38.677
Νεότερο μέλος
LefterisG