dynamic iris vs manual iris or off iris

Reaction score
640
Καλημερα και καλη εβδομαδα μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι δεν θα εχω το επιθυμητο αποτελεσμα στο καλιμπραρισμα μου εαν καλιμπραρω με την δυναμικη ιριδα στο αυτοματο ?
Αφου ολες οι μετρησεις θα εχουν στο on την ιριδα
Αντιλαμβανομαι την διαφορα που θα εχω εαν καλιμπραρω με την ιριδα στο μανουαλ η στο off αλλα γιατι δεν γινεται σωστο το καλιμπραρισμα με την ιριδα στο on ? Και τι προτεινεται σαν λυση ?

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Καλημερα και καλη εβδομαδα μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι δεν θα εχω το επιθυμητο αποτελεσμα στο καλιμπραρισμα μου εαν καλιμπραρω με την δυναμικη ιριδα στο αυτοματο ?
Αντιλαμβανομαι την διαφορα που θα εχω εαν καλιμπραρω με την ιριδα στο μανουαλ η στο off αλλα γιατι δεν γινεται σωστο το καλιμπραρισμα με την ιριδα στο on ? Και τι προτεινεται σαν λυση ?
Γιατί πιθανολογώ ότι η συμπεριφορά της ίριδας στα διάφορα καρτελάκια αναφοράς (patterns) δεν θα έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά της στις διάφορες σκηνές που συναντάς σε μια ταινία. Θυμάμαι μια συζήτηση που είχα με τον μάστορα (Μ. Καστρουνή) και το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τη συμπεριφορά της δυναμικής ίριδας ανα κατασκευαστή.
Περισσότερες πληροφορίες όμως μπορεί να μας δώσει ο Μανώλης όταν βρει χρόνο, καθώς καλή είναι η θεωρία, αλλά στην πράξη τα πράγματα διαφέρουν.

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: dynamic iris vs manual iris or off iris

αναλογα το παραθυρο που κανεις ρυθμιση Στεργιε......

εαν κανεις ρυθμιση σε 10% παραθυρο και σε 80% θα δεις οτι η διαφορα στο gamma ειναι μεγαλη....και αναλογα τον κατασκευαστη θα υπαρχουν διαφορες.....

αυτο που μπορεις να κανεις για να εχεις ενα μεσο ορο σε gamma,εναι να ρυθμιζεις σε full screen το gamma που θελεις και μετα να βλεπεις την συμπεριφορα του σε 10% η 15% εαν εχεις γενητρια σηματος.......εαν δεν εχεις,καποια δισκακια εχουν οπως το GCD πολυ καλο δισκακι..

βγαζεις ενα μεσο ορο και κανεις ρυθμιση.....

Νομιζω οτι αν κανεις ρυθμιση gamma σε full screen με 2.2 στα 10ire και πας γραμμικα ως τα 90ire σε 2.35 θα εισαι κοντα στο μεσον ορο....

εγω παντως εως σημερα δεν εχω δει προβολεα να συμπεριφερεται καλα με αυτοματη δυναμικη ιριδα.......ειδικα οσοι εχουν χαμηλη native αντιθεση και την ανεβαζουν πολυ με την αυτοματη.....

Ο panasonic που εχω μπορω να πω οτι μιας και την τριπλασιαζει περιπου κατι μπορει να κανεις.....παιζοντας απο 2.15 εως 2,35 σε ολα τα παραθυρα ρυθμισης gamma.

Reaction score
640
Οπως καταλαβα το προβλημα ειναι μονο στο gamma στο rgb και στο cms δεν δινει λαθος μετρησεις η αυτοματη ιριδα ?
Την μανουαλ ρυθμιση πως την κανουμε ? Με τι κριτηριο επιλεγεις ποσο θα κλεισει η ιριδα ?

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Οπως καταλαβα το προβλημα ειναι μονο στο gamma στο rgb και στο cms δεν δινει λαθος μετρησεις η αυτοματη ιριδα ?
Την μανουαλ ρυθμιση πως την κανουμε ? Με τι κριτηριο επιλεγεις ποσο θα κλεισει η ιριδα ?
Αν δεις τα διαγράμματα που δίνει ο Κώστας όλες οι παράμετροι επηρεάζονται. Όταν μιλάς για manual ρύθμιση, εννοείς ότι επιλέγεις να παίξεις Manual ίριδα και θέλεις να ξέρεις πόσο θα την κλείσεις;
Όπως και να έχει η παραδοσιακή μέθοδος λέει ότι θα ξεκινήσεις με contrast και brightness, ώστε να είσαι μεταξύ video levels (16-235) . Θα κλείσεις την ίριδα σου τόσο ώστε μετά τις ρυθμίσεις που θα κάνεις στο white level (contrast) θα παίρνεις μια τιμή κοντά στα 14 fl (για προβολείς), ενώ παράλληλα δε θα κλιπάρει το μαύρο σου (brightness) κάτω απ' το digital 16.
Μια παρατήρηση για το συνδυασμό contrast-ίριδας. Πολλοί ψηφιακοί προβολείς δείχνουν μια αναισθησία όσο κι αν επηρεάσεις το contrast, ενώ αν το τσιμπήσεις πολύ ψηλά μπορεί να χάσεις τη δυνατότητα για ουδέτερο gray scale. Επομένως θέλει λίγο προσοχή το πόσο θα κλείσεις την ίριδα για να μην το παρακάνεις με το contrast.

Reaction score
15.548
Απάντηση: dynamic iris vs manual iris or off iris

οπως τα λεει ο Γιωργος ειναι......απλα να συμπληρωσω οτι το 235 και χαριν του καλυτερου grayscale και gamma(στα ψηλα ire) μπορει να ειναι και 237 η 240 κ.λ.π. αναλογα το προβολεα.....

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.791
Re: Απάντηση: dynamic iris vs manual iris or off iris

οπως τα λεει ο Γιωργος ειναι......απλα να συμπληρωσω οτι το 235 και χαριν του καλυτερου grayscale και gamma(στα ψηλα ire) μπορει να ειναι και 237 η 240 κ.λ.π. αναλογα το προβολεα.....
Kώστα και τον κ@λο μου να χτυπάω κάτω ο JVC δεν πέφτει κάτω απ' τα 240!!!

Reaction score
640
Αν δεις τα διαγράμματα που δίνει ο Κώστας όλες οι παράμετροι επηρεάζονται. Όταν μιλάς για manual ρύθμιση, εννοείς ότι επιλέγεις να παίξεις Manual ίριδα και θέλεις να ξέρεις πόσο θα την κλείσεις;
Όπως και να έχει η παραδοσιακή μέθοδος λέει ότι θα ξεκινήσεις με contrast και brightness, ώστε να είσαι μεταξύ video levels (16-235) . Θα κλείσεις την ίριδα σου τόσο ώστε μετά τις ρυθμίσεις που θα κάνεις στο white level (contrast) θα παίρνεις μια τιμή κοντά στα 14 fl (για προβολείς), ενώ παράλληλα δε θα κλιπάρει το μαύρο σου (brightness) κάτω απ' το digital 16.
Μια παρατήρηση για το συνδυασμό contrast-ίριδας. Πολλοί ψηφιακοί προβολείς δείχνουν μια αναισθησία όσο κι αν επηρεάσεις το contrast, ενώ αν το τσιμπήσεις πολύ ψηλά μπορεί να χάσεις τη δυνατότητα για ουδέτερο gray scale. Επομένως θέλει λίγο προσοχή το πόσο θα κλείσεις την ίριδα για να μην το παρακάνεις με το contrast.
Ευχαριστω για το σεμιναριο θα δοκιμασω το βραδακι και θα επανελθω .

Reaction score
15.548
Απάντηση: Re: Απάντηση: dynamic iris vs manual iris or off iris

κερδισμενος εισαι....

εχεις περισσοτερη πληροφορια στην εικονα σου μιας και τα πιο πολλα br εχουν πληροφορια ως το 245 digital

.....τοτε που ειχα ασχοληθει λιγο με την πληροφορια στα br ειδα οτι υπηρχαν και μερικα με πληροφορια κατω απο 16 digital και παρα πολλα ως 245 digital

.....αυτο που χανεις εαν παιζεις λευκο 245 digital ειναι μονο ενα 2% contrast επειδη δεν παιζεις 235 digital :tongue:

MAD

Σιαρτάκιας
Reaction score
1.168

κοιτα.....αφου σαν crtακιας αντεχεις το dc3 εμενα μου περισευει.:tongue:
Βρε τι ίριδα και πράσινα άλογα, σβήσε τα φώσφορα να τελειώνεις!!! :roflmao:

Reaction score
640
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: dynamic iris vs manual iris or off iris

κερδισμενος εισαι....

εχεις περισσοτερη πληροφορια στην εικονα σου μιας και τα πιο πολλα br εχουν πληροφορια ως το 245 digital

.....τοτε που ειχα ασχοληθει λιγο με την πληροφορια στα br ειδα οτι υπηρχαν και μερικα με πληροφορια κατω απο 16 digital και παρα πολλα ως 245 digital

.....αυτο που χανεις εαν παιζεις λευκο 245 digital ειναι μονο ενα 2% contrast επειδη δεν παιζεις 235 digital :tongue:
αφου το κοντραστ του το εχει στο τερμα δεν χανει κατι πιανει το maximum που ο προβολεας του μπορει να δωσει .

Reaction score
15.548

ο Γιωργος δεν παιζει full contrast ......λεει οτι παιζει απο 240 digital και πανω....οποτε χανει ενα μερος του contrast οταν η πληροφορια στo BR ειναι ως 235 digital......αλλα οπως ειπα ειναι κερδισμενος παρα χαμενος....

Reaction score
15.548

τελικα Στεργιε δοκιμασες ρυθμιση gamma σε full screen και να δεις πως συμπεριφερεται το gamma σε παραθυρο 10% η 20% ?

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.458
Απάντηση: Re: dynamic iris vs manual iris or off iris

Καπετανιε ποσταρισες δυο φορες μια πριν απαντησω και μια μετα
Ε,κάνουμε και καμία μλκια που και που:biggrin:

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Ελα βρε αυτο ειναι ευκολο διαβαζεις μονο οτι γραφεται στον οδηγο του "δασκαλου" και καθαρισες ανεβαζεις και μια φωτογραφια στην οποια εχεις τοποθετησει το οργανο σου σωστα και με ασφαλεια οπως αυτην που ακολουθει και παιρνεις και πιστοποιηση . Μετα ποιος σε πιανει τυφλα να χει ο Καστρουνης ....
Μην ξεχασεις μονο να δεσεις το οργανο με μονωτικη ταινια ειναι σημαντικο μην κοπεις απο τις λεπτομερειες :lol:
:roflmao:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.299
Members
38.677
Νεότερο μέλος
LefterisG