First Watt F4 - Concept Introduction

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Nέος ενισχυτής απο τον Nelson Pass και μερικά σχόλια για τη συνεισφορά του στη DIY κοινότητα.


"Nelson Pass, America's preeminent designer of transistor amps, invites us to consider with his newest FirstWatt power amplifier. The F4 is that rare amp whose X factor is zero. It's minus 0.5dB in fact. Hence it doesn't really amplify. But it most certainly conditions the signal.

That conditioning action makes the F4 a power buffer or Class A impedance converting amplifier - no voltage gain, no feedback.

...

FirstWatt is obviously subsidized by Pass Labs. The latter affords Mr. Pass the leisure and economic freedom to run FirstWatt as a turnkey DIY venture rather than assembly-line operation. Creativity is king. Plus, Nelson is very hands-on through the Pass page at DIYAudio. A dedicated thread has been growing there ever since rumors of the F4's imminent release first surfaced. And unlike with earlier FirstWatt models, the full circuit schematic for the F4 has already been published."



Περισσότερα: 6moons.com
Στη σελίδα του F4 στο DIYAudio υπάρχει link απο τον ίδιο τον Pass για το pdf με σχηματικό,manual,concept κλπ.
 


Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
O Nelson PASS ως συνηθως κανει και παλι την διαφορα.
Πρεπει ωστοσο να γινει κατανοητο οτι ο παραπανω Ενισχυτης διαφερει απο τους γνωστους Ενισχυτες στο οτι ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ χωρις την μεσολαβηση ειτε ενος πολυ δυνατου προενισχυτη ή ενος μικρης Ισχυος Ολοκληρωμενου Ενισχυτη.
Εαν ο F4 συνδεθει κατευθειαν στην εξοδο ενος CD Player θα αποδωσει λιγοτερο απο 2x 1 Watt (stereo) σε μεγαφωνα 8Ω, ή περιπου 4 μονοφωνικα Watt σε Ηχειο 2Ω, την στιγμη που οι πραγματικες του δυνατοτητες ειναι 2x 25 Watt @ 8 Ohm ή 1x 100Watt @ 2 ή 4 Ohm.
Εκεινο που κανει ο F4 ειναι Ενισχυση Ρευματος, και προοριζεται να συμπληρωσει ενα μικρης Ισχυος συστημα, και κυριως να το καταστησει καταλληλο για δυσκολα Εως πολυ δυσκολα φορτια.
Μετα απο προχειρους υπολογισμους ο F4 θα αποδωσει την πληρη Ισχυ του εαν παρει στην εισοδο του ουτε λιγο ουτε πολυ : 15 Volt RMS απο την προηγουμενη συσκευη.
Εαν αναλογισθουμε οτι οι περισσοτεροι προενισχυτες της αγορας βγαζουν το πολυ 4-5 Βολτ σε πληρη εξοδο, τοτε απο ενα F4 που θα συνοδευει ενα τετοιο προενισχυτη περιμενουμε 2-3 Watt. Ομως περιμενουμε και τεραστια ανοχη σε φορτια εξοδου.
Μια πιθανη εφαρμογη θα ηταν η οδηγηση του απο ενα μικρο λαμπατο ενισχυτη απο αυτους που βγαζουν μεχρι 10 Βαττ.
Επισης σε επιπεδο DIY θα μπορουσε να ενσωματωθει στην εισοδο του ενα μικρο Ενισχυτακι με ολοκληρωμενο της σειρας TDA 2000, το οποιο θα προσφερει την Ενισχυση τασεως που απουσιαζει. Λογω του οτι ο F4 ειναι πολυ ουδετερος (απ' οτι προκυπτει απο την τοπολογια του και τα χαρακτηριστικα του) δεν προβλεπεται να αλλοιωσει σοβαρα τον Ακουστικο χαρακτηρα του λαμπατου Ενισχυτη ή προενισχυτη που θα προηγειται.
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Απάντηση: Re: First Watt F4 - Concept Introduction

O Nelson PASS ως συνηθως κανει και παλι την διαφορα.
Τα είπες όλα στην πρώτη σου πρόταση!

Επίσης μου αρέσει το συγκεκριμένο άρθρο του 6moons. Θεωρώ πως εξηγεί το concept με απλό - αλλά όχι απλοϊκό - τρόπο, βάζει και quotes απο τον ίδιο τον Pass και καταφέρνει να παρουσιάσει ένα αμιγώς τεχνικό θέμα, σε όσο "βάθος" χρειάζεται για το μέσο χομπίστα, με απόλυτα κατανοητό τρόπο...

Η ιδέα του να οδηγείς ένα SET με τον F4 φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα αλλά, όπως λέει κι ο ίδιος ο Pass, σκοντάφτει στο θέμα κόστος. Απ'ότι είδα ο ίδιος έκανε δοκιμές με μερικούς φτηνούς κινέζους απο αυτούς που έχουν κατακλύσει την αγορά η οποίοι στα όριά τους δεν παίζουν όπως διαφημίζουν αλλά με τη βοήθεια του F4, παίζουν στο ρελαντί (δεδομένου ενός ευαίσθητου ηχείου) και αποδίδουν καλύτερα.

Γενικώς ο F4 μου φαίνεται πολυ-εργαλείο και ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορείς να παίξεις με δυο απο δαύτους κλπ. Να δείτε που θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε αυτό το δρόμο και στο τέλος θα έχουμε άλλη μία συσκευή στην ηχητική μας αλυσίδα! Τουλάχιστον, αν τον βάζουμε μεταξύ ηχείου και ενισχυτή, θα έχουμε λύσει, σε μεγάλο βαθμό, τα προβλήματα οδήγησης...

Για να είμαι ειλικρινής, περισσότερη περιέργεια έχω να ακούσω τον F4 με ένα Προ φτιαγμένο στα μέτρα του. Κάτι μου λέει ότι το άκουσμα θα είναι άκρως ενδιαφέρον.

Περιμένω να δω τον αντίστοιχο Προ που θα ετοιμάσει ο Nelson. :cool_3:
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.120
Reaction score
20.630
Όπερ έστιν μεθερμηνευόμενον, ότι αυτός ο ενισχυτής λειτουργεί με ελάχιστη ή καθόλου ανάδραση, ενώ είναι και τοπολογίας single ended, (αν κάνω λάθος, διορθώστε με), ενώ τα δύο κανάλια του μπορούν να συνδυαστούν για την ενίσχυση ενός καναλιού, σε λειτουργία διαφορικής τοπολογίας, (balanced). Να ένα ωραίο παράδειγμα για το ξεστράβωμα διαφόρων γραφικών ασχέτων, από τους οποίους υποφέρει ο «χώρος», όπως για παράδειγμα εκείνος ο γνωστός και μη εξαιρετέος, που τις προάλλες μου προσήψε την κατηγορία ότι –και καλά ντεμέκ- είμαι οπαδός των balanced ενισχυτών, οπότε -προφανώς- δεν έχω καμιά δουλειά με την «αγνότητα» των single ended συσκευών.

Όμως, εδώ το ερώτημά μου είναι άλλο, το εξής: Μήπως η υλοποίηση ενός μηδενικού κέρδους ενισχυτή ρεύματος στερεάς κατάστασης είναι κάτι πολύ εύκολο, καθώς οι ημιαγωγοί δεν καλούνται να ενισχύσουν, αλλά μόνο να υπομείνουν το ρεύμα; Δηλαδή, μήπως αντί αυτών των σούπερ – ντούπερ high tech turbo ημιαγωγών που χρησιμοποιεί ο κ. Pass, χρησιμοποιήσουμε ένα μάτσο 2Ν3055, θα έχουμε το ίδιο «αγνό» αποτέλεσμα; Διότι, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε, ή ο κ. Pass μας δουλεύει, ή επήλθε το πλήρωμα του χρόνου και γέρασε τόσο, που πλέον είναι δυσδιάκριτος ανάμεσα στους ως άνω αναφερθέντες γραφικούς ασχέτους, οπότε, το μόνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτόν, θα ήταν, είτε να τον αγνοήσουμε, είτε να του συστήσουμε έναν καλό ψυχαναλυτή.

Έχω ακόμη ένα ερώτημα: Πότε θα παρέλθει αυτή η επιδημία των ελαχίστων, «αγνών» μιλιβάτ και των αντιστοίχων μεγαφώνων, των οποίων η ηχητική ποιότητα είναι τόσον υψηλή, ώστε μόλις και μετά βίας να ανταγωνίζεται την ηχητική απόδοση ενός Seeburg του 1960; Πότε θα απαλλαγούμε από αυτή τη νοσηρή κατάσταση;
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Απάντηση: Re: First Watt F4 - Concept Introduction

Όμως, εδώ το ερώτημά μου είναι άλλο, το εξής: Μήπως η υλοποίηση ενός μηδενικού κέρδους ενισχυτή ρεύματος στερεάς κατάστασης είναι κάτι πολύ εύκολο, καθώς οι ημιαγωγοί δεν καλούνται να ενισχύσουν, αλλά μόνο να υπομείνουν το ρεύμα; Δηλαδή, μήπως αντί αυτών των σούπερ – ντούπερ high tech turbo ημιαγωγών που χρησιμοποιεί ο κ. Pass, χρησιμοποιήσουμε ένα μάτσο 2Ν3055, θα έχουμε το ίδιο «αγνό» αποτέλεσμα;
Κώστα, η περίπτωση να το κάνει για το κέρδος αποκλείεται διότι απο την First Watt δε βγάζει λεφτά, μάλλον μέσα μπαίνει για να κάνει την τρέλα του.
Γι'αυτό άλλωστε έδωσε και τα σχηματικά στην DIY κοινότητα πριν ακόμα κυκλοφορήσει η, πολύ περιορισμένη, παραγωγή υπο την First Watt.

Ίσως η απάντηση να κρύβεται στη balanced μονομπλόκ λειτουργία. :cool_4:
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Re: Απάντηση: Re: First Watt F4 - Concept Introduction

Η ιδέα του να οδηγείς ένα SET με τον F4 φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα

Kωστα το αντιθετο συμβαινει. Οδηγεις τον F4 με ενα μικρο Ενισχυτη. Ο τελευταιος αναλαμβανει τον ρολο του προενισχυτη, μιας και οι πλειοψηφια των προενισχυτων δεν ειναι σε θεση να οδηγησουν τον F4 στον κορο. Τα Ηχεια βεβαιως συνδεονται στην εξοδο του F4, του οποιου η αντισταση εξοδου ειναι 0.2 Ω.

αλλά, όπως λέει κι ο ίδιος ο Pass, σκοντάφτει στο θέμα κόστος. Απ'ότι είδα ο ίδιος έκανε δοκιμές με μερικούς φτηνούς κινέζους απο αυτούς που έχουν κατακλύσει την αγορά η οποίοι στα όριά τους δεν παίζουν όπως διαφημίζουν αλλά με τη βοήθεια του F4, παίζουν στο ρελαντί (δεδομένου ενός ευαίσθητου ηχείου) και αποδίδουν καλύτερα.

Σαν αποτελεσμα των προηγουμενων (με μπλε χαρακτηρες), το ειδος του Ηχειου ΔΕΝ ειναι πλεον τοσο κρισιμο και περιοριστικο, καθως τα συγχρονα FET (και μαλιστα σε τετραδα ανα μπρατσο του πους-πουλ), "σιδερωνουν" πασα νοσο του ηχειου απο πλευρας SPL και Impedance. ΚΥΡΙΩΣ αυτο κανει ο F4. Ο συντελεστης αποσβεσης του ενος καναλιου ειναι περι το 40.
Ακολουθως τα δυο καναλια μπορουν να συνδεθουν τελειως παραλληλα σαν ενα καναλι και το συστημα τοτε αποκτα 4πλασια Ισχυ στα 4 Ω.
Επισης τα δυο καναλια μπορουν να συνδεθουν σε γεφυρα, οπου σε Ηχειο 2 Ω να δωσουν 4πλασια Ισχυ. Φαινεται οτι το τροφοδοτικο του F4 τις σηκωνει τετοιες μαγκιες. Στην περιπτωση γεφυρας απαιτειται balanced οδηγηση. Για Unbalanced εισοδο χρειαζεται μια μικροαλλαγη-προσθηκη κυκλωματος Phase splitter (πχ με δυο τελεστικους)


Γενικώς ο F4 μου φαίνεται πολυ-εργαλείο και ανάλογα με τις ανάγκες σου μπορείς να παίξεις με δυο απο δαύτους κλπ. Να δείτε που θα ακολουθήσουν κι άλλοι σε αυτό το δρόμο

Κυκλωματικα δεν ειναι ΤΙΠΟΤΕ το καινουργιο. Σαν τυποποιημενη συσκευη βεβαια δεν γνωριζω αλλη παρομοια.

και στο τέλος θα έχουμε άλλη μία συσκευή στην ηχητική μας αλυσίδα! Τουλάχιστον, αν τον βάζουμε μεταξύ ηχείου και ενισχυτή, θα έχουμε λύσει, σε μεγάλο βαθμό, τα προβλήματα οδήγησης...

Τωρα το λες σωστα.

Για να είμαι ειλικρινής, περισσότερη περιέργεια έχω να ακούσω τον F4 με ένα Προ φτιαγμένο στα μέτρα του. Κάτι μου λέει ότι το άκουσμα θα είναι άκρως ενδιαφέρον.

Περιμένω να δω τον αντίστοιχο Προ που θα ετοιμάσει ο Nelson.

Αφου ηδη εχει παρουσιασει καμποσους.
Μονο που το κανει σε επιπεδο DIY.

:cool_3:

Δεν βαζεις το θεμα και στην DIY
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: First Watt F4 - Concept Introduction

Kωστα το αντιθετο συμβαινει. Οδηγεις τον F4 με ενα μικρο Ενισχυτη. Ο τελευταιος αναλαμβανει τον ρολο του προενισχυτη, μιας και οι πλειοψηφια των προενισχυτων δεν ειναι σε θεση να οδηγησουν τον F4 στον κορο. Τα Ηχεια βεβαιως συνδεονται στην εξοδο του F4, του οποιου η αντισταση εξοδου ειναι 0.2 Ω.
Έτσι είναι, εγώ δεν το εξέφρασα σωστά. Ο SET θα βλέπει τον F4 στην έξοδό του και ο F4 τα ηχεία. :cool_4:

Σαν αποτελεσμα των προηγουμενων (με μπλε χαρακτηρες), το ειδος του Ηχειου ΔΕΝ ειναι πλεον τοσο κρισιμο και περιοριστικο, καθως τα συγχρονα FET (και μαλιστα σε τετραδα ανα μπρατσο του πους-πουλ), "σιδερωνουν" πασα νοσο του ηχειου απο πλευρας SPL και Impedance. ΚΥΡΙΩΣ αυτο κανει ο F4. Ο συντελεστης αποσβεσης του ενος καναλιου ειναι περι το 40.
Δίκιο! H αλήθεια είναι πως όταν έγραφα το "ευαίσθητο ηχείο" εννοούσα "όχι τελείως αναίσθητο" και πιο συγκεκριμένα τίποτα ηλεκτροστατικά. Απο όλα όσα γράφει το 6moons αυτό το: "Nelson has driven Quad ESLs with the F4 and surprised himself and their owner with the results", μου κάθεται κάπως.. Δεν λέω πως δεν είναι αλήθεια, αλλά είναι απο τα πράγματα που θέλεις να τα δεις για να πειστείς 100%. :happy_9:

Κυκλωματικα δεν ειναι ΤΙΠΟΤΕ το καινουργιο. Σαν τυποποιημενη συσκευη βεβαια δεν γνωριζω αλλη παρομοια.
Αυτή την κουβέντα είχαμε με το Στέφανο (sp502 στο forum) το απόγευμα. Πάσα στο Στέφανο - κι αν δω πως βαριέται πάλι (αν και τελευταία τον ζορίζω και όλο και κάτι γράφει) θα τα πω εγώ. :happy_8:

Δεν βαζεις το θεμα και στην DIY
Why not? :cool_4:
Αλλά μήπως να το μεταφέρουμε όλο όπως είναι στη DIY? Μάλλον εκεί έπρεπε να το είχα ανοίξει ευθύς εξ αρχής.
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Όπερ έστιν μεθερμηνευόμενον, ότι αυτός ο ενισχυτής λειτουργεί με ελάχιστη ή καθόλου ανάδραση, ενώ είναι και τοπολογίας single ended, (αν κάνω λάθος, διορθώστε με),

Ο F4 οντως δεν χρησιμοποιει καθολου συνολικη Αναδραση.
Ομως δεν ειναι Single Ended. Ειναι ενα κλασσικοτατο Push pull, με μια 4αδα IRF240 και μια 4αδα IRF9240 σε συμπληρωματικη συμμετρια (πους εσυ να πουλ εγω να δουμε που θα μας βγαλει) Ωστοσο η εισοδος του ειναι του τυπου Unbalanced, η οποια πολλες φορες αναφερεται στα Αγγλικα σαν Single Ended input. Ετσι για να μας μπερδευουν.


ενώ τα δύο κανάλια του μπορούν να συνδυαστούν για την ενίσχυση ενός καναλιού, σε λειτουργία διαφορικής τοπολογίας, (balanced).

Να ένα ωραίο παράδειγμα για το ξεστράβωμα διαφόρων γραφικών ασχέτων, από τους οποίους υποφέρει ο «χώρος», όπως για παράδειγμα εκείνος ο γνωστός και μη εξαιρετέος, που τις προάλλες μου προσήψε την κατηγορία ότι –και καλά ντεμέκ- είμαι οπαδός των balanced ενισχυτών, οπότε -προφανώς- δεν έχω καμιά δουλειά με την «αγνότητα» των single ended συσκευών.

Οι Single Ended output συσκευες (κοινως Single Ended) σφιζουν απο αγνη Αρμονικη Παραμορφωση που εκλαμβανεται σαν Αποδοση χροιων, συνηθως απο παπουδες και λοιπα Ra-Mo-Lee.
Ομως ο πελατης εχει παντα δικιο.

Όμως, εδώ το ερώτημά μου είναι άλλο, το εξής: Μήπως η υλοποίηση ενός μηδενικού κέρδους ενισχυτή ρεύματος στερεάς κατάστασης είναι κάτι πολύ εύκολο, καθώς οι ημιαγωγοί δεν καλούνται να ενισχύσουν, αλλά μόνο να υπομείνουν το ρεύμα; Δηλαδή, μήπως αντί αυτών των σούπερ – ντούπερ high tech turbo ημιαγωγών που χρησιμοποιεί ο κ. Pass, χρησιμοποιήσουμε ένα μάτσο 2Ν3055, θα έχουμε το ίδιο «αγνό» αποτέλεσμα;

Κοιτα τα mosfet αυτα ειναι τοσο γρηγορα και απολυτα σαν εξαρτηματα που το 2Ν3055 μπροστα τους μοιαζει με την ατμομηχανη του Watt μπροστα σε Γαλλικο TGV.
Ξερει ο Nελσωνας που τους εχει και αδυναμια.

Έχω ακόμη ένα ερώτημα: Πότε θα παρέλθει αυτή η επιδημία των ελαχίστων, «αγνών» μιλιβάτ και των αντιστοίχων μεγαφώνων, των οποίων η ηχητική ποιότητα είναι τόσον υψηλή, ώστε μόλις και μετά βίας να ανταγωνίζεται την ηχητική απόδοση ενός Seeburg του 1960; Πότε θα απαλλαγούμε από αυτή τη νοσηρή κατάσταση;

Καταλαβαινω τι λες αλλα εδω κατα την γνωμη μου προκειται για ΑΛΛΗ φαση.
:respect:
 

Μηνύματα
742
Reaction score
2
Για την ακριβεια Μιχαλη το mosfet αυτα ειναι τα λεγομενα hexfet ειναι κορυφαια και οπως ειπες γρηγορα και απολυτα και με χαμηλη αντισταση εξοδου ικανα να διαχειριστουν ιδιαιτερα υψηλα ρευματα.Ουδεμια σχεση με τα παλαιολιθικα 2Ν3055.
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Για την ακριβεια Μιχαλη το mosfet αυτα ειναι τα λεγομενα hexfet ειναι κορυφαια και οπως ειπες γρηγορα και απολυτα και με χαμηλη αντισταση εξοδου ικανα να διαχειριστουν ιδιαιτερα υψηλα ρευματα.Ουδεμια σχεση με τα παλαιολιθικα 2Ν3055.
Σωστος. Αλλα και να καουν για πλακα :crazy_3:
 

Μηνύματα
742
Reaction score
2
Σωστος. Αλλα και να καουν για πλακα :crazy_3:
Εννοειται αυτο. Και λογικο με τοσο χαμηλη αντισταση εξοδου. Που ειναι τα θρυλικα 2sk135 - 2sj50 που ναι μεν ειχαν υψηλη αντισταση εξοδου αλλα δεν καιγονταν με τιποτα. Ειχαν και καλο ηχο!
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.120
Reaction score
20.630
Κοιτα τα mosfet αυτα ειναι τοσο γρηγορα και απολυτα σαν εξαρτηματα που το 2Ν3055 μπροστα τους μοιαζει με την ατμομηχανη του Watt μπροστα σε Γαλλικο TGV.
Ξερει ο Nελσωνας που τους εχει και αδυναμια.
Κοίτα, επειδή εδώ παραδίπλα μιλάμε για slew rate, το οποίο στην ακουστική συχνότητα δεν χρειάζεται να είναι ππάνω από 2-3V/μs, για ποια γρήγορα και απόλυτα εξαρτήματα μου λες τώρα. Όχι ότι είναι άχρηστα...

Και επίσης, δεν καταλαβαίνω την άλλη φάση. Εκεί που ένας συνήθης τελικός ενισχυτής έχει δυό - τρία στάδια ενίσχυτης τάσης και ένα στάδιο ενίσχυσης ρεύματος, έχοντας από πίσω του και τουλάχιστον άλλο ένα στάδιο ενίσχυσης τάσης στον προενισχυτή, εδώ ο άνθρωπος πήρε έναν ενισχυτή ρεύματος και τον έβαλε σε χωριστό σασί, απαιτώντας όλα τα στάδια ενίσχυσης τάσης να μπούν στο κουτί του προενισχυτή. Εντάξει, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Pass κάνει marketing, ενώ οι ανυποψίαστοι που βλέπουν απλώς το κουτί με τη μάρκα μένουν με το στόμα ανοικτό, για τη νέα σούπερ τεχνολογική ανακάλυψη του κυρίου Pass. Υπάρχουν όμως και άλλοι, που νιώθουν ότι πρόκειται απλώς για δούλεμα ψιλό γαζί.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.120
Reaction score
20.630
Επίσης, πώς θα σχολίαζες την καλωδίωση των πλακετών και τα ψυγεία;
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Κοίτα, επειδή εδώ παραδίπλα μιλάμε για slew rate, το οποίο στην ακουστική συχνότητα δεν χρειάζεται να είναι ππάνω από 2-3V/μs, για ποια γρήγορα και απόλυτα εξαρτήματα μου λες τώρα. Όχι ότι είναι άχρηστα...

Αυτα τα εξαρτηματα εχουν δημιουργηθει απο γνησια αναγκαιοτητα και η χρηση τους εχει γενικευτει και στο Audio. Οταν δεν τα ειχαμε τα αναζητουσαμε. Τωρα που υπαρχουν σε τι μας βλαπτει να παρουμε τις επιδοσεις τους.
Θυμασαι τι λες καπου για τις Harley (στο οποιο συμφωνω οπως θα ξερεις. Δες τελευταιες σειρες απο το

http://www.AudioCraftworks.gr/gr/pages/arthra/Erotapant/Reference.htm

Και επίσης, δεν καταλαβαίνω την άλλη φάση. Εκεί που ένας συνήθης τελικός ενισχυτής έχει δυό - τρία στάδια ενίσχυτης τάσης και ένα στάδιο ενίσχυσης ρεύματος, έχοντας από πίσω του και τουλάχιστον άλλο ένα στάδιο ενίσχυσης τάσης στον προενισχυτή, εδώ ο άνθρωπος πήρε έναν ενισχυτή ρεύματος και τον έβαλε σε χωριστό σασί, απαιτώντας όλα τα στάδια ενίσχυσης τάσης να μπούν στο κουτί του προενισχυτή.

Οσον αφορα το κυκλωμα ειναι ετσι ακριβως οπως τα λες. Εξαλλου το αυτο λεω και εγω παραπανω. Η διαφορα βρισκεται στο οτι ο Pass ειχε την ιδεα να το προτεινει σχεδιασμενο κατ' αυτον τον τροπο πριν απο καθε αλλον, και σιγουρα εξυπηρετει μια συγκεκριμενη αναγκη, την ελλειψη μιας γεννητριας Ρευματος και μονο, κυριως για οσα υπαρχοντα Ενισχυτικα πασχουν απο αυτο ακριβως. Τι σε χαλαει ?

Εντάξει, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ο Pass κάνει marketing, ενώ οι ανυποψίαστοι που βλέπουν απλώς το κουτί με τη μάρκα μένουν με το στόμα ανοικτό, για τη νέα σούπερ τεχνολογική ανακάλυψη του κυρίου Pass.

Μπορει. Ομως εγω βλεπω οτι κατα την παρουσιαση του εξηγει αρκετα αναλυτικα τι κανει και τι δεν κανει αυτο το μηχανημα. Θελω να πω οτι δεν παει να κοροιδεψει.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, που νιώθουν ότι πρόκειται απλώς για δούλεμα ψιλό γαζί.
Κι εμεις τι κανουμε εδω δηλαδη. Μπρικια κολλαμε ?
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Επίσης, πώς θα σχολίαζες την καλωδίωση των πλακετών και τα ψυγεία;
Για τα ψυγεια δεν βλεπω κατι που να με ξενιζει.
Υποψιν οτι για την ταση τροφοδοσιας των +/- 22 V που χρησιμοποιειται οι Ημιαγωγοι αυτοι κοιμουνται.
Εχω δει σχεδια με τους ιδιους στα +/- 60 V.

Η καλωδιωση δεν ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσε αλλα οχι σε βαθμο ενστασης. Εκ μερους μου τουλαχιστον.
 

Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Εννοειται αυτο. Και λογικο με τοσο χαμηλη αντισταση εξοδου. Που ειναι τα θρυλικα 2sk135 - 2sj50 που ναι μεν ειχαν υψηλη αντισταση εξοδου αλλα δεν καιγονταν με τιποτα. Ειχαν και καλο ηχο!
Γιαννη εδω με χαρα μου ανακαλυπτω την DIY πλευρα σου.
Υπαρχει μια καθοριστικη διαφορα μεταξυ των μεν και των δε.
Το πως συμπεριφερονται οταν ζεσταθουν. Τα μεν αγουν περισσοτερο τα δε λιγοτερο, γι αυτο και χρειαζονται καλυτερη θερμικη εξισορροπηση. Στις οδηγιες χρησεως καθολου τυχαια προτεινει μια ωρα προθερμανση.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.120
Reaction score
20.630
Οσον αφορα το κυκλωμα ειναι ετσι ακριβως οπως τα λες. Εξαλλου το αυτο λεω και εγω παραπανω. Η διαφορα βρισκεται στο οτι ο Pass ειχε την ιδεα να το προτεινει σχεδιασμενο κατ' αυτον τον τροπο πριν απο καθε αλλον, και σιγουρα εξυπηρετει μια συγκεκριμενη αναγκη, την ελλειψη μιας γεννητριας Ρευματος και μονο, κυριως για οσα υπαρχοντα Ενισχυτικα πασχουν απο αυτο ακριβως. Τι σε χαλαει ?
Θυμάμαι την Coda που είχε παρουσιάσει έναν τελικό, με τον ενισχυτή ρεύματος σε ξεχωριστό σασί. Πάντως, αυτό που με χαλάει είναι η τακτική "αφού πήρες έναν ενισχυτή που από ρεύμα τα πάει χάλια, πάρε και έναν ενισχυτή ρεύματος να τον φέρεις στα ίσα του". Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Δεν θα ήταν πιο σωστό ένας ικανός ενισχυτής και να ξεμπερδεύουμε;
 

Μηνύματα
709
Reaction score
10
Και επίσης, δεν καταλαβαίνω την άλλη φάση. Εκεί που ένας συνήθης τελικός ενισχυτής έχει δυό - τρία στάδια ενίσχυτης τάσης και ένα στάδιο ενίσχυσης ρεύματος, έχοντας από πίσω του και τουλάχιστον άλλο ένα στάδιο ενίσχυσης τάσης στον προενισχυτή, εδώ ο άνθρωπος πήρε έναν ενισχυτή ρεύματος και τον έβαλε σε χωριστό σασί, απαιτώντας όλα τα στάδια ενίσχυσης τάσης να μπούν στο κουτί του προενισχυτή.

Κώστα Φ. τι σου έλεγα χθες;
Τελικά δεν χρειάζεται να τα γράψω, καθαρίζει ο συνονόματός σου.
 

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894
Απάντηση: Re: First Watt F4 - Concept Introduction

Κώστα Φ. τι σου έλεγα χθες;
Το Alzheimer προχωράει βλέπω... Γράψε ό,τι ξέρεις στο forum, όσο είναι ακόμα καιρός. :crazy_3:

Δεν έλεγες πως δεν είναι κάτι νέο και πως θα μπορούσε να είναι τμήμα ενός βαρβάτου τελικού ή ολοκληρωμένου (ο οποίος φαντάζομαι θα πρέπει να είναι τίγκα στο mosfet)?! Τουλάχιστον θυμάσαι ότι είχαμε πάει για καφέ?! :happy_8:

Για να μη νομίζει ο κόσμος πως είμαστε τελείως καμμένοι, συνήθως δεν μιλάμε για ενισχυτές όταν πάμε για καφέ, αλλά κοιτάζουμε μωράκια. :cool_3:
Απλά, ο χτεσινός καφές ήταν στα πλαίσια του Heraklion Team meeting όπου μιλάμε κυρίως για projectors, HD υλικό και, τελευταία, για audio (πάλι καλά που ασχολείται ο Στέφανος γιατί οι υπόλοιποι.... :mad_3: ). Α! Είπαμε και για τα MiG-29... Ρε μήπως είμαστε τελείως καμμένοι τελικά?! :happy_8:
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.677
Μηνύματα
2.869.798
Members
37.945
Νεότερο μέλος
MORPH
Top