Format οθόνης

Reaction score
0
Καλησπέρα κύριες/ιοι,

Θα ήθελα τη βοηθειά σας στο εξής θέμα. Έχω μία Sony KDL 47W5500 και ένα WD TV. Όταν παίζω αρχεία από το WD, όπως ταινίες που έχω κατεβάσει από torrents, χάνω ένα πολύ μεγάλο μέρος από την οθόνη. Δηλαδή, πάνω και κάτω εμφανίζονται οι μαύρες μπάρες και η εικόνα στην οθόνη είναι αρκετά μικρή.

Αν επιλέξω να κάνω από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης το zoom ή το smart για να μεγαλώσει η εικόνα, χάνω πολύ από τα δεξιά και από τα αριστερά, καθώς η εικόνα βγαίνει εκτός πλαισίου.

Υπάρχει κάποιος τρόπος που διορθώνεται αυτό ώστε να απολαύσω επιτέλους μία ταινία και στις 47" ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Βαγγέλης

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.429
Απάντηση: Format οθόνης

Υπάρχει κάποιος τρόπος που διορθώνεται αυτό ώστε να απολαύσω επιτέλους μία ταινία και στις 47" ?
όχι.

εκτός κι α αλλάξεις τι-βι...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.924

Όχι δυστυχώς!

Ότι και να κάνεις για να κερδίσεις κάπου, το χάνεις από αλλού.

Reaction score
0

Φίλε Ευάγγελε το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται μόνο στις ταινίες που το φορμά είναι 2.35, οπότε και οι επιλογές σου είναι οι εξείς ακόλουθες: Η μια αφορά τη σωστή γεωμετρία της απεικόνησης, οπότε η θα επιλέξεις να χάνεις απο τα πλαινά μέρος της εικόνας ή θα βλέπεις μπάρες. Η άλλη είναι άν κ εφόσον η τηλεόραση σου υποστηρίζει το λεγόμενο smart fit, θα γεμίζει μεν την οθόνη σου, όμως με την παραχώρηση της παραμόρφωσης της εικόνας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το WD σου θα πρέπει να είναι πάντα σεταρισμένο στο 16:9 για output εικόνας.

Reaction score
385

Σε πηγή htpc έχεις την δυνατότητα να στρετσάρεις την εικόνα ώστε να καλυφθούν οι μαύρες μπάρες πάνω-κάτω (με την όποια αποδεκτή αλλοίωση λόγω stretch).
Στο wdtv live που έχω δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γνωρίζει κάποιος αν το κάνει κάποιο άλλο media player ;

Reaction score
0

Αυτό συμβαίνει λόγω του WD ή λόγω του format του αρχείου?

Δεν έχω βάλει ακόμα Blue Ray ή DVD στην τηλεόραση, αλλά αυτά τουλάχιστον θα δείχνουν σε όλη την οθόνη ή θα υπάρχει το ίδιο θέμα?

Ευχαριστώ

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.924

Αυτό συμβαίνει λόγω του WD ή λόγω του format του αρχείου?

Δεν έχω βάλει ακόμα Blue Ray ή DVD στην τηλεόραση, αλλά αυτά τουλάχιστον θα δείχνουν σε όλη την οθόνη ή θα υπάρχει το ίδιο θέμα?

Ευχαριστώ

Λόγω του format του αρχείου.

Ναι θα υπάρχει το ίδιο θέμα με το Blue Ray και το DVD.

Reaction score
0

Δηλαδή έχω μία τηλεόραση, και απότι κατάλαβα δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο μοντέλο/μάρκα, που δε μπορώ να εκμεταλλευτώ όλη της την οθόνη ουτε για τα dvd. ούτε για τα blu ray, ούτε για τα αρχεία video... :112::112:

Επομένως τι μένει? :111::111:

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.924

Όπως σου είπε και κάποιος φίλος πιο πάνω, αυτό το πρόβλημα το έχεις όταν οι ταινίες είναι 2.35:1.

Όταν είναι 1.78:1 γεμίζει όλη την οθόνη,

και όταν είναι 1.33:1 αφήνει μπάρες δεξιά και αριστερά.

Σε όλα τα φορμά πάντως μπορείς να γεμίσεις την οθόνη, αλλά θα έχεις παραμορφώσεις ή κοψίματα.

Στη κρίση σου είναι.

Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει ούτε η παραμόρφωση, ούτε το κόψιμο.

Προτιμώ τις μπάρες.:126:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.429

Προτιμώ τις μπάρες.:126:
μια χαρά είναι οι μαύρες μπάρες! σιγά σιγά, εμένα αρχίζουν να μου γίνονται απαραίτητες, αφού καμιά φορά αν δεν υπάρχουν νιώθω ένα ...κενό! :142::137:

Reaction score
0

Συμφωνώ, και εγώ θα προτιμούσα τη φυσιολογική εικόνα χωρίς παραμορφώσεις.

Μία τελευταία ερώτηση, αν και λίγο βλαμένη...
Αρχεία 1.78:1 που μπορούμε να βρούμε.. ή τα περισσότερα είναι 2.35:1 λόγω αμερικανικού format ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο..?

abcd

Super Moderator
Reaction score
107.924

μια χαρά είναι οι μαύρες μπάρες! σιγά σιγά, εμένα αρχίζουν να μου γίνονται απαραίτητες, αφού καμιά φορά αν δεν υπάρχουν νιώθω ένα ...κενό! :142::137:

Χρόνια τώρα, όταν βλέπω στο βιντεοπροβολέα 1.78:1 μου σπάει τα νεύρα!

Προτιμώ το 2.35:1 ή ακόμη καλύτερα το 2.40:1

Αααχχχ...πότε θα βγει βιντεοπροβολέας 2.35:1! :121:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Format οθόνης

Σε πηγή htpc έχεις την δυνατότητα να στρετσάρεις την εικόνα ώστε να καλυφθούν οι μαύρες μπάρες πάνω-κάτω (με την όποια αποδεκτή αλλοίωση λόγω stretch).
Στο wdtv live που έχω δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, γνωρίζει κάποιος αν το κάνει κάποιο άλλο media player ;
To Xtreamer . (Εάν η απεικόνιση που σου δίνεται by default είναι ας πούμε 100% υψος και 100% πλάτος , με το Xtreamer μπορείς να την αλλάξεις στο 115% ύψος - οπότε εξαφανίζονται οι μπάρες - και 115% πλάτος . Η τέλος πάντων όσο θέλεις εσύ επιλέγοντας σε μέτρηση μονάδας την αναλογία που σημάινει ότι επιλέγεις εσύ πόσο θα χάσεις από τα πλάγια. Κι όχι zoom x1,5 , x2 ktlp. Μπορείς άμα θέλεις να το κάνεις 104% x 104% ή 109% x 106% ktlp. ktlp......)

Reaction score
1

Συμφωνώ, και εγώ θα προτιμούσα τη φυσιολογική εικόνα χωρίς παραμορφώσεις.

Μία τελευταία ερώτηση, αν και λίγο βλαμένη...
Αρχεία 1.78:1 που μπορούμε να βρούμε.. ή τα περισσότερα είναι 2.35:1 λόγω αμερικανικού format ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο..?
Όλοι σχεδόν οι σκηνοθέτες γυρίζουν τις ταινίες σε 2,35:1 οπότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτε για τις μαύρες μπάρες.

Από την άλλη, όλες οι τηλεοπτικές σειρές και οι αθλητικοί αγώνες γυρίζονται σε 1,78:1 (στο εξωτερικό πάντα).

Αναγκαστικά σε ένα από τα δύο πρέπει να κάνεις υποχωρήσεις!

Σε αυτό το link εξηγεί γιατί επιλέχθηκε το 16:9 ενώ γνώριζαν ότι οι ταινίες γυρίζονταν σε 2,35:1.

http://en.wikipedia.org/wiki/Aspect_ratio_(image)

Reaction score
0

Ευχαριστώπολύ για τις απαντήσεις!

Αχιλλέα, πολύ διαφωτιστικό το λίνκ :112:

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.977
Members
38.524
Νεότερο μέλος