Gimme Shelter

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.613
Λοιπόν παίδες, χτες βραδάκι Παρασκευής κατηφόρισα στο σπίτι ενός φίλου, να τσεκάρουμε λίγο πιο προσεκτικά το… παλιό του απόκτημα, μια Shelter, η οποία απέκτησε νέο σπίτι, μονταρισμένη σε έναν SME 303 που είναι καθισμένος σε ένα Acoustic Signature Final Tool μου κου τού. Η βάση του βραχίονα ήρθε από τον κατασκευαστή με έτοιμη όλη την περφορασιόν, ώστε να φορέσει τον SME. Η κεφαλή τοποθετήθηκε στη Mythos Audio από τον Πάρι, και τοποθετήθηκε σωστά, κατά τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του βραχίονα, που επιτάσσουν ενεργό μήκος 232 κόμμα και κάτι χιλιοστά, το οποίο, δεδομένης της κατασκευής της βάσης, οδηγεί στο σωστό μήκος υπερκρέμασης, της τάξης των 17,5 – 18 χιλιοστών.










Όπως βλέπετε στις δύο πρώτες εικόνες, η γεωμετρία του όλου συστήματος είναι ικανοποιητικά σωστή, τουλάχιστον κατά τις προδιαγραφές που θέτει το σημειακό προτράκτορ του κατασκευαστή του βραχίονα. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια ελαφρά ελάττωση της γωνίας εκτροπής, ώστε να έρθει σε παραλληλία με την εφαπτομένη στο σημείο ανάγνωσης.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.613




Μια ακόμα άποψη της κεφαλής, τοποθετημένης σε προτράκτορ IEC δύο σημείων, και μάλιστα στο εξωτερικό ακτινικό σημείο, σε απόσταση 120,9 χιλιοστών από το κέντρο του δίσκου. Εδώ ίσως φαίνεται πιο καλά η αυξημένη γωνία εκτροπής, καθώς η κεφαλή κοιτάζει προς το εσωτερικό του δίσκου. Δεν χρειάστηκε, παρά να ξεσφίξουμε λιγάκι τις βίδες στήριξής της στο κέλυφος, και να τη στρέψουμε προς τα έξω, ώστε να έλθει σε παραλληλία με τις σχετικές γραμμές, παραλληλία η οποία διατηρήθηκε στο δεύτερο σημείο μηδενισμού του σφάλματος ανάγνωσης, σε ακτίνα 66 χιλιοστών. Αυτό επιβεβαίωσε τη σχεδιαστική ορθότητα του βραχίονα, αλλά και το γεγονός της ορθής τοποθέτησης της κεφαλής από τον αντιπρόσωπο.








Το ίδιο διαπιστώθηκε και στο τσεκάρισμα του αζιμούθιου, όπως φαίνεται στην εικόνα.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.613



Δεν έμεινε παρά αυξήσουμε λίγο το ύψος του βραχίονα, καθώς ο ευτυχής ιδιοκτήτης τοποθέτησε ένα ring mat επάνω στο πλατώ, αντικαθιστώντας την αγώγιμη τσόχα που δίνει ο κατασκευαστής. Αυτό στάθηκε αναγκαίο για να αποκατασταθεί η γωνία κλίσης της ακίδας. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια αύξησης του ύψους, καθώς ο βραχίονας δεν μπορούσε να «σκύψει» πολύ, αφού θα σκόνταφτε στο σύστημα που τον ανασηκώνει μηχανικά από το δίσκο (ελληνιστί, arm lift, και εις την κοινήν Κογικήν δαχτυλοκατεβαστήρι).





Απ’ ό,τι είδα, (συναντούσα SME 309 εκ του σύνεγγυς για πρώτη φορά), η μεταβολή του ύψους γίνεται ξεσφίγγοντας αυτές τις δύο αλενόβιδες, και απλά τραβώντας το πηγάδι του pivot προς τα επάνω, με το μαλακό, βεβαίως. Βασικά, η βάση του βραχίονα που βιδώνεται επάνω στην ανάλογη βάση του πλατώ, αποτελείται από δύο μέρη που λειτουργούν ως δαγκάνα, μέσα στην οποία σέρνει πάνω – κάτω τι πηγάδι του pivot, και η οποία σφίγγει με αυτές τις δύο βίδες και σταθεροποιεί το ύψος στο επιθυμητό μέγεθος.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.613


Α, να και μια πανοραμική άποψη όλων των εργαλείων του εγκλήματος. Κοντολογίς, και απ’ ό,τι θυμάμαι δηλαδής, (καθ’ όσον μετά το αναλογούν σκωτσέζικο τέιον που συνόδεψε την όλη διαδικασία, ακολούθησε Σαντορινιώτικο ασύρτικο Αργυρού και καναδυό τσικουδιές), το σήμα προέρχεται εναλλακτικά από έναν εγγραφέα Sony W33, ένα CD drive της Teac που οδηγεί έναν Benchmark, καθώς επίσης και την περί ης ο λόγος Shelter που οδηγεί ένα phono της Soneteer. Αυτά συγκεντρώνονται στον Symphonic line δια τα περαιτέρω και τελικά καταλήγουν να γίνουν κίνηση και θερμότητα από τους Αίολους.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.613
Το σύστημα παίζει σε δωμάτιο με αναλογίες διαστάσεων μάλλον ευτυχείς από ηχητικής πλευράς. Πίσω από το σύστημα, απέναντι από τον ακροατή δεν υπάρχει παρά μόνον ο πίνακας που φαίνεται και στη φωτό, στην αριστερή πλευρά υπάρχει μπαλκονόπορτα καλυμμένη με ικανή κουρτίνα, και στα δεξιά ένας παχύς καναπές. Τα ηχεία απέχουν ικανά από τους τοίχους, πάνω από 1 μέτρο, ενώ ο ακροατής απολαμβάνει πίσω από την πλάτη του έναν αέρα κάπου τρία μέτρα. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, το σύστημα αποδίδει πολύ καλά, αν και προσωπικά θα προτιμούσα τους Αιόλους να κοιτάζουν τον ακροατή κατά πρόσωπο. Μεταξύ άλλων ακούσαμε αποσπάσματα από δύο γνωστά και μη εξαιρετέα δισκάκια. Tο Dark side of the moon απεδόθη όπως είναι, ισορροπημένο, χωρίς ενοχλητικές εξάρσεις, φανερά φτιαχτό αλλά και εντυπωσιακό. Πραγματικά, μια άρτια παραγωγή για την εποχή της, που είναι πλέον 35 ετών, ας μην το ξεχνάμε. Επίσης, ακούσαμε τους Fairground Attraction, εκείνο το δίσκο με το υπέροχο εξώφυλλο, το First of a million kisses, προσωπικά, ήθελα να ακούσω το μπάσο τους. Αυτό που αποκόμισα είναι η γνωστή υπογραφή του Γερμανικού ενισχυτή, όπου όλα βαίνουν μάλλον καλώς, αλλά εκεί χαμηλά κάτι πρέπει να μπει σε τάξη. Δεν ξέρω εάν κάνω λάθος, ή εάν αυτό είναι διαπίστωση και από σας, όπου έχετε ακούσει τον RG9. Ίσως αυτό να ψάχνει και ο Γιάννης, ο ιδιοκτήτης, καθώς έφερε την κουβέντα στο συγκεκριμένο σημείο. Πιστεύω πως μια μηχανή σε τάξη Α θα δώσει λύση στο θέμα. Πάντως, το μόνο μειονέκτημα του συστήματος είναι η τάση που έχει να σου «φτύνει» κατάμουτρα κάθε κακή ηχογράφηση. Μου τράβηξε την προσοχή ένας δίσκος με χορευτική jazz, αλλά, φευ, η ηχογράφηση ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Ηθικόν δίδαγμα. Άμα η τηλεόραση σου κάνει τη χάρη και χαλάσει, επιτέλους έχεις χώρο να ακουμπάς το ποτό σου, το εξώφυλλο του δίσκου που παίζει, το χάρακα, το σελοτέιπ, τα κατσαβίδια, τα αλενάκια, τη ζυγαριά, το αλφάδι, το μηχανέλαιο, τέλος πάντωνε, όλα αυτά που κάθε φυσιολογικός και συνηθισμένος άνθρωπος θέλει να απλώσει στο καθιστικό, ένα βράδι Παρασκευής.

Καλές ακροάσεις, Γιάννη! :happy_2:
 

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Το Αργυρού ήταν βινσάντο? :cool_4: Η ζωγραφιά γιατί είναι κρεμασμένη παράκεντρα? Τίποτε της προκοπής ακούσατε? :happy_9:
 



Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.113
Reaction score
20.613
Το Αργυρού ήταν βινσάντο? :cool_4: Η ζωγραφιά γιατί είναι κρεμασμένη παράκεντρα? Τίποτε της προκοπής ακούσατε? :happy_9:
Ρε συ, είναι παράκεντρα για να μην κρύβεται από την TV. Ακούσαμε επίσης Sly Dynmbar με Robbie Shakespear, όπου έπαιζαν και ο Μπάμπης ο Ντυλάνης, και ο Daniel Ponce, και πολλά άλλα καλά παιδιά.
 



Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.361
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top