HELP ! ΣΚΟΝΗ ΣΤΑ LCD ! HELP

Reaction score
7
Ζητώ τη βοήθειά σας στο παρακάτω θέμα που με ταλαιπωρεί αρκετά.Εχω ένα προβολέα lcd Sharp XVZW-60E ο οποίος πιάνει εύκολα σκόνη στα lcd με αποτέλεσμα αυτό να το βλέπω στην οθόνη μου σαν ροζ και μπλέ κουκίδες-"βρωμιές".Τον είχα πάει για καθάρισμα μια φορά στο service ( κόστος 100€) αλλά μετά από λίγους μήνες ξαναπιάνει σκόνη.Εψαξα στο internet και οι λύσεις που δίνονται είναι να πλησιάσω στα lcd από την είσοδο των ανεμιστήρων ψύξης και να τα φυσήξω με πεπιεσμένο αέρα.Πράγμα που και έκανα αλλά η προσέγγιση είναι τέτοια που εμένα δε μου επιτρέπει τελικά να κάνω σωστή δουλειά.(δεν κατάφερα να ξεκολλήσω τις σκόνες με το σπρέι).Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν μπορώ να πηγαίνω στο service και να δίνω 100€ το εξάμηνο για αυτή τη δουλειά ! Μήπως ξέρει κανείς (λέω τώρα) κάποια άλλη λύση για το θέμα, ή που θα μπορούσα να βρώ το service manual του προβολέα μου μήπως και καταφέρω να τον "ανοίξω" περισσότερο ώστε να έχω καλύτερη πρόσβαση στα LCD για να τα καθαρίζω μόνος μου ? (παρακαλώ μη μου προτείνετε να αλλάξω προβολέα).

Reaction score
0
Είχα το ίδιο ενοχλητικό πρόβλημα με το SHARP XV C20 E .
Λύσεις ...
1. Τηλέφωνο στην αντιπρωσοπεία και ιδιοκτήτρια γνωστής αλύσίδας ηλεκτρονικών συσκευών με σήμα τον Ελέφαντα για καθαρισμό .
Το κόστος μόνο για να ξεβιδώσουν τις βίδες και να ανοίξουν τον προβολέα είναι περίπου 100 ευρώ ...Για να τον καθαρίσουν δεν μπορώ να σου πώ με ακρίβεια ..ενα τηλέφωνο θα σου δώσει απαντήσεις.
Η ασφαλέστερη λύση στο πρόβλημά σου ....

2 . Κατσαβιδακι υπομονή και προσοχή .....Δες για παράδειγμα πως έκανα μόνος μου καθαρισμό στο δικό μου SHARP http://www.dourdan.com/alainb/cine/homecine/sharp/xvc20e.htm
Καθάρισε πρώτα καλά το βεντιλατερ που ψύχει την λάμπα ..εκεί συνήθως μαζέυεται η περισσότερη σκόνη
Με πεπιεσμένο αέρα φύσιξε στα κατευθέιαν στα τζαμακια που θα δεις μεταξύ λάμπας πάνελ και φακού ...Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση καθαρισε τα προσεχτικά μέ στεγνό αντιστατικό πανάκι.
Αφαίρεσε με προσοχή το LCD πάνελ και καθαρισέ το, επίσης με στεγνό αντιστατικό πανάκι..ή καλύτερα με λεπτό ριζόχαρτο...σαν αυτά που έιχαμε παλιά στην ιχνογραφία στο σχολείο...(Μπορείς να προμηθευτείς απο καποιο φωτογραφείο ένα ειδικό σετ για καθαρισμού φακών με περίπου πέντε ευρώ).
Μην ξεχνάς μακριά απο υγρά καθαριστικά ( αφήνουν ίχνη )και διαλυτικά
(π.χ. οινοπνευμα).Αυτα βέβαια για τα τζαμάκια ..
Στο πάνελ lcd μόνο ΣΤΕΓΝΟ πανί ....

Οτι και αν ακολουθήσεις άλλαξε και φίλτρο

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο αλλά με προσοχή θα τα καταφέρεις ..
Φαντάσου ότι το μηχανάκι έφτασα να το καθαρίζω μόνος μου τουλάχιστον μια φοράτο μήνα αφου το δούλευα χωρίς φίλτρο ..

Υ.Γ. Ο SHARP XV C20 E είναι ακόμη ζωντανός Επτάψυχος ...

Καλή επιτυχία

Reaction score
7
Ευχαριστώ Δημήτρη (αλλά..)

1.
Την πρώτη λύση που μου πρότεινες την έχω ήδη αναφέρει ως γνωστή και χρησιμοποιημένη ήδη μια φορά.Απλά δε συμφέρει να δίνω τα 100 κάθε τόσο..

2.
Αυτό που μου λείπει είναι το service manual και δεν έχω φωτό με οδηγίες για το λύσιμό του όπως εσύ από το internet.Εχω πλησιάσει στα τζαμάκια από το μέρος του ανεμιστήρα αλλά δεν τα φτάνω για να τα καθαρίσω καλά.
Μάλλον θα πρέπει να τον ανοίξω τον προβολέα εντελώς και φοβάμαι μήπως δεν καταφέρω να τον ξανακλείσω ή μην κάνω καμμιά ζημιά !
Ο δικός σου ο προβολέας είναι αρκετά διαφορετικός από τον δικό μου, το ίδιο πιστεύω και η πρόσβαση στο εσωτερικό.Ο δικός μου τους ανεμιστήρες τους έχει από κάτω.Ερώτηση : το φίλτρο είναι ένα απλό αφρολεξάκι, χρειάζεται αλλαγή ? Το καθάρισμα του δεν αρκεί ? Εσύ γιατί το αφαίρεσες το φίλτρο ? Σόρρυ αν σε κουράζω με τις ερωτήσεις,

Πάντως χίλια ευχαριστώ, θα ξανακάνω μια προσπάθεια μήπως από την πάνω πλευρά πλησιάσω περισσότερο τα τζαμάκια και τα lcd..

Reaction score
5
εχω τον Ζ2 και ειχε περασει σκονη οχι πανω στα LCD αλλα στα polarized τζαμακια.τον ανοιξα αλλα με πεπιεσμενο αερα δεν διορθωθηκε,ασε που αν κατσεικαμια στραβη με τη φιαλη και αντι για αερα βγαλει και υγροποιημενο και παγωμενο μπορει να κανει ζημια...
Τελικα εβγαλα τελειως τα polarized και τα καθαρισα με πινελακι μαλακοτατο για φωτογραφιους φακους.
Παραλιγο να παθω και ενα εγκεφαλικο οταν μια βιδα ξεφυγε απο το μαγνητικο και λιγο ελειψε να πεσει μεσα στο οπτικο με τους φακους...

Αλλα να σε χρεωνουν? Εντος εγγυησης ειναι?

Reaction score
0
Μπάμπη ....
Το φίλτρο είχε απλά παλιώσει και αρχίσει να τρίβεται με αποτέλεσμα να κάνει περισσότερη ζημιά απο ότι καλό .ΔΕΝ το αντικατέστησα και τοποθέτησα στην θέση του λεπτό αφρολέξ ....Φαντάζομαι κάνουν την ίδια δουλεία μαζέυοντας τους χοντρούς κόκους σκόνης ...Ενας φίλος μου είπε ότι έχει φτιαξει φίλτρο κόβοντας ένα κομμάτι απο το φίλτρο του κλιματιστικού του .....( για να μην νομίζεις ότι μόνο εσύ ζεις με την αγωνία του προβλήματος)

Η σκόνη , σκόνη ωστόσο , και οι κόκοι στην οθόνη ( θολά pixel) εκεί καθε λίγο και λιγάκι.

επι του πρακτέου δεν έχω να σου προτείνω κάττι διαφορετικό .Αν προσπαθήσεις να ανοίξεις προβολικό σου κανε το με ΠΡΟΣΟΧΗ ....

Οι διαφορές κατασκευής φαντάζομαι πως δεν θα αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα..αρκει να θυμάσαι που πάει η κάθε βίδα ....

ελπιζω να βοήθησα

Reaction score
7
Εχω παρέα τελικά !

Το πιό ευχάριστο είναι πως έχω παρέα στο πρόβλημά μου.. Εχω φάει το internet για να βρώ παρόμοια προβλήματα και μόνο κανα 2 βρήκα και χωρίς ακριβείς πληροφορίες.Τελικά μου δώσατε το θάρρος χθες και τον άνοιξα τον προβολέα.Τρώει ώρα στην αρχή να βρεις πως κουμπώνει και πως λύνεται αλλά τώρα που ξέρω το κάνω πολύ εύκολα.Οταν έφτασα κοντά στα lcd και τα τζαμάκια δεν πολυκατάλαβα πως βγαίνουν γιατί έχει κάτι βίδες βαθιά που δεν τις φτάνω με απλό κατσαβίδι και προτίμησα σε πρώτη φάση να κάνω ότι μπορώ χωρίς να τα βγάλω.Η χρήση του σπρέι αέρα όντως με το παγωμένο έκανε (στην πρώτη προσπάθεια) τα πράγματα χειρότερα (άφησε ίχνη). Εκανα 2η και 3η προσπάθεια.Μάλλον στα τζαμάκια ήταν η περισσότερη σκόνη όντως.Πρέπει να τα βρεις όλα και να τα καθαρίσεις επιμελώς (χρησιμοποίησα μπατονέτα γιατί δεν χώραγε να βάλω το δάχτυλο με το ριζόχαρτο-πανάκι) γιατί "κολλάει" η σκόνη πάνω τους.Ευτυχώς δεν μου έφυγε καμμιά βίδα να πέσει μέσα ( οντως κι εγώ αυτό φοβόμουν πιό πολύ στην αρχή).Θέλει μαγνητικό κατσαβίδι γι αυτές τις δουλειές οπωσδήποτε.Καλό είναι να έχεις κι ένα με πολύ μακρυά μύτη ώστε να φτάνεις βαθιά.(δεν έχω , αλλά θα πάρω).Τελικά με την 3η προσπάθεια (χωρίς να αφαιρέσω τζαμάκια και lcd, δεν έχω βρεί ασφαλή τρόπο ακόμα αφαίρεσης.. γι' αυτό ήθελα το service manual) έχω καταφέρει να μειώσω κατά 90% τις κηλίδες που είναι μεγάλη επιτυχία σε πρώτη φάση και σας ευχαριστώ για τη βοήθεια.Φιλτράκι είχε μέσα στη συσκευασία ο προβολέας spare (!!) και το τοποθέτησα.Οντως το παλιό είχε ψιλολιώσει από τα καθαρίσματα, τρίβεται εύκολα και θέλει προσοχή να μη βάζεις νύχια για να το τοποθετήσεις).Αν το κοιτάξεις στο φώς βλέπεις τη φθορά του.Πάντως χωρίς φίλτρο πιστεύω πως θα γέμιζε σκόνη σε 1 βδομάδα.Το χρειάζεται οπωσδήποτε.Τα πλαστικά φίλτρα του κλιματιστικού νομίζω είναι πολύ αραιά σε πλέξη για να κρατήσουν την ψιλή σκόνη.Το καλό πάντως τώρα είναι πως δεν φοβάμαι να τον ανοίξω καθώς το έμαθα το κόλπο και σιγά σιγά άμα βρώ πως αφαιρούνται και τα τζαμάκια θα το κάνω μόνος μου κάθε εξάμηνο και θα γλυτώνω τα 100€ που ζητάνε.Τον προβολέα τον έχω αρκετά χρόνια και φυσικά είναι εκτός εγγύησης, αλλά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοσή του και δεν τον αλλάζω.Ασε που είναι κτηνώδης και στιβαρότατη κατασκευή (δε μιλάω για τα ηλεκτροκίνητα zoom, focus, up-down, normal-wide που γίνονται από το remote ! Να παινέψω λίγο και το σπίτι μου ) Χίλια ευχαριστώ και πάλι σας το χρωστάω !

Reaction score
5
Μπραβο σου. Θελει αρετη και τολμη!!
Παντως τισ περισσοτερες φορες δε χρειαζεται να βγαλεις το σετ με τα 3 LCD , που αν ειναι να βγει βγαινουν και τα 3 μαζι και σε καμια περιπτωση δεν ξεμονταρουμε τα LCD απο τη βαση τους. Τα LCD ειναι γυαλινα οποτε σπανια κολλαει σκονη επανω και αν κολλησει φευγει με αερα. Τα polarized ομως εχουν "πλαστικη" επενδυση και η σκονη κολλαει ηλεκτροστατικα επανω τους. Καλο ομως ειναι να καθαριζονται με πολυ μαλακο βουρτσακι, εστω με πινελακι ζωγραφικης, και οχι με οτιδηποτε αλλο που μπορει και να τα γρατζουνισει.

Reaction score
142
Re: Εχω παρέα τελικά !

Μπάμπης Θ. said:
Η χρήση του σπρέι αέρα όντως με το παγωμένο έκανε (στην πρώτη προσπάθεια) τα πράγματα χειρότερα (άφησε ίχνη).
Για να μην βγάλει υγρό πρέπει να έχεις τη φιάλη πάντα κάθετη. Λύγισε το καλαμάκι που έχει το στόμιο για να φτάσεις στα σημεία που θέλεις, κρατώντας την φιάλη οριζοντια.

Μπάμπης Θ. said:
Τα πλαστικά φίλτρα του κλιματιστικού νομίζω είναι πολύ αραιά σε πλέξη για να κρατήσουν την ψιλή σκόνη.
Προσοχή σε φίλτρα πατέντες. Αν είναι πολύ αραιά τότε δεν θα κάνουν δουλειά, αν είναι πολύ πυκνά υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης του προβολέα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.170
Members
38.420
Νεότερο μέλος
Iliashifi