Hi End και κριτήρια

Reaction score
5
Με ποια κριτήρια ένα set up μπορεί χαρακτηριστεί Hi End?
Την κοστολόγηση με βάση την εκτιμημένη άξια? Μπορεί αυτός να είναι ο σωστός τρόπος αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη του κινδύνους του λεγόμενου matching?
Την απόδοση με εξαίρεση τον παράγοντα αξίας αγοράς? Λαμβάνοντας ξανά υπόψη του κινδύνους του λεγόμενου matching αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος κατάφερε να στήσει ένα σύστημα απόλυτα αξιοπρεπές που να κοντράρει στα ίσα η και να βλέπει ειρωνικά συστήματα πολλαπλάσιας τιμής?
Και πως είναι δυνατόν μηχανήματα που η άξια αγοράς φαντάζει αστρονομική όχι για εμάς, γιατί εμείς λίγο πολύ έχουμε συνηθίσει, να ακούμε νούμερα πχ 6.500 euro για ένα ζευγάρι ηχεία και αλλά τόσα για ενισχυτές και πηγές και βαλε.
Ένας άσχετος με το Hi End ίσως ακούγοντας αυτά τα νούμερα από αυθορμητισμό να έλεγε wow! Φαντάσου πόσο καλά θα παίζει!
Επειδή όμως πολλά πράγματα σε αυτόν το κόσμο δεν είναι άσπρο μαύρο ρωτώ ευθέως, όσοι έχουν πληρώσει χοντρά για ένα Hi End σύστημα ακούνε ήχο Hi End η έχουν την ψευδαίσθηση?

Και κάτι άλλο που θέλω να μου σχολιάσετε είναι, πως μπορεί ένα σύστημα να ονομάζεται Hi End όταν ξυρίζει μπουμάρι η δεν κάνει κέφι στον κάτοχο του να το ακούει πράγμα που ακούω συχνά σε αυτήν τι κατηγόρια, όχι απαραίτητα σε αυτό το site.
Θέλω σχόλια από όλους αλλά ιδιαίτερα από τους κατόχους πανάκριβων συστημάτων.

Και ας μην ρίξουμε ξανά όλα τα κακά και άσχημα του συστήματος μας στον παράγοντα χώρο γιατί αν μη τι άλλο στον δικό μου χώρο που δεν έτυχε καμίας προσοχής αυτός δεν μου λέει ποτέ ψέματα όταν είναι να αξιολογήσω κάποια μηχανήματα.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
Αντώνη τα πράγματα είναι απλά. Εάν ο ακριβόιτερος ενισχυτής της αγοράς τιμάται 500.000 ευρώ, ένας άλλος που τιμάται 300.000 δεν είναι high end. Τα υπόλοιπα είναι χρυσωμένα χάπια άφθαστων κρεμασταριών.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Το hi end Αντώνη αναφέρεται στις καλύτερες των καλυτέρων μηχανών αναπαραγωγής μουσικής. Μάλιστα ως οι καλύτερες ανάμεσα στις καλύτερες, έχουν αποκτήσει και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που αφορούν και στην εξωτερική τους εμφάνιση, μια προσεγμένη δηλαδή κατασκευή εκτός από εσωτερικά και εξωτερικά.

Οι μηχανές αυτές είναι πολύ λογικό να υπερκοστολογούνται και να μην κινούνται στην αγορά με καθαρά οικονομοτεχικά κριτήρια και ως εκ τούτου αυτό που λέει ο Κόγιας μέχρι έναν βαθμό ισχύει. Δεν είναι μυστικό. Το ίδιο ισχύει και για την κοστολόγηση της porche σε σχέση με ένα φιαγμένο skoda με τα ίδια άλογα. Και τα δύο έχουν την ίδια τελική αλλά το ένα είναι καλύτερο αμάξι από το άλλο.

Το hi end όμως είναι και άλλα πράγματα.
Είναι το ψάξιμο, το διάβασμα, οι ακροάσεις και η προσοχή στην λεπτομέρεια. Με βάση αυτό, εδώ καλούμαστε να ασχοληθούμε με όλους τους κρίκους της αναπαραγωγής όπως πχ με τα καλώδια, όχι όσο ασχολούμαστε με τα ηχεία, αλλά αρκετά περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς. Ασχολούμαστε με λίγα λόγια με οτιδήποτε μπορεί να φέρει διαφορά στον ήχο, ανεξαρτήτως αν αυτή θα είναι μικρή ή μεγάλη. Αρκεί να υπάρχει. Εδώ ο λόγος απόδοση προς τιμή δεν έχει σοβαρό νόημα, τουλάχιστον δεν είναι προφανής σκοπός της κατηγορίας, όπως γίνεται αλλού. Για τον καλό ήχο, όπως και για οτιδήποτε καλό, πολλοί είναι σε θέση να πληρώσουν υπέρογκα ποσά που δεν φαίνονται για άλλους λογικά.

Το hi end είναι ακριβό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε δεν μπορεί να ξεκινήσει την πορεία του εδώ. Συνήθως όμως πρέπει να έχει περάσει και από άλλα στάδια πριν έρθει.

Σε ότι αφορά στις συσκευές:
Οι συσκευές που μπορούν να χαρακτηριστούν hi end είναι φυσικά πάρα πολλές και... όχι η τιμή τους δεν είναι το μοναδικό κριτήριο. Το κριτήριο είναι ο ήχος τους σε συνδιασμό με μια άριστη τεχνικά και οπτικά κατασκευή, που είναι ευρέως σε παραγωγή και δεν είναι περιορισμένης κυκλοφορίας, επαγγελματική ή diy. Συνήθως αυτές οι συσκευές είναι πάρα πολύ ακριβές όπως είναι λογικό.

Πάντα λέμε ότι για να κρίνεις μια συσκευή, πρέπει να την ακούσεις. Αυτό ισχύει στον βαθμό που ισχύει το ότι για να κρίνεις μια ferrari πρέπει να την οδηγήσεις...

Reaction score
5
Δηλαδή τώρα άσχετα με το κόστος που πιστεύω έχει κάποια βάση έστω και αν είναι υπέρ το δέοντος τιμολογημένα αν μιλούμε για σοβαρούς και αξιόπιστους κατασκευαστές, πιστεύετε ότι υπάρχουν πάνω από 5 μηχανήματα ανά κατηγορία που μπορούν να φέρουν αυτό τον τίτλο δηλαδή με αλλά λόγια Top The Art? Εγώ πιστεύω πως όχι. Κατά συνέπεια το σχόλιο του Κώστα περί χρυσωμένων χαπιών και άφθαστων κρεμασταρίων με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παράπανω είναι δεν είναι 5.
Αλλά επειδή το 90% των παροικούντων δεν είναι γιοί του Λάτση ή έστω τόσο αφοσιωμένοι που να μην πίνουν να μην καπνίζουν και να μην έχουν αυτοκίνητο για να έχουν στέρεο, σαφέστατα κάνει κρεμαστάρια τις hi end συσκευές. Είναι ανθρώπινο...

Τώρα από πιο ποσό και πάνω, είναι θέμα του καθενός μας. Κάποιος θα σταματήσει στο mackie, άλλος στα AS, άλλος στα Sonus Faber και άλλος στα B&W...

Reaction score
2
Εδω εχουμε φτασει να  ξεχωριζουμε το hi-end με το ultra  hi-end....ναι το hi-end ειναι 99% και ακριβο.....5 εταιριες ηχειων αλλες τοσες απο πηγες και ισως λιγες παραπανω στα ενισχυτικα.....αυτο ειναι hi-end.....γιαυτο περιλαμβανει και την λεξη end αλλωστε....ολα τα αλλα ειναι πλησιαζοντας το hi-end οπως λεει και ενας φιλος..... ;)

Hi-end ειναι οταν ενα ηχοσυστημα εξαφανιζεται  και νομιζεις για καποιες στιγμες πραγματικα οτι βρισκεσαι στο μερος που εγινε η ηχογραφηση.....

Reaction score
3
Ο σωστός όρος είναι " Hi Fidelity ".
Oλοι εμείς,εκεί λογικά ανήκουμε,αλλά δεν το έχουμε καταλάβει... :lol:

Εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει End,διότι αυτό που εχθές ήταν  End,τώρα δεν είναι και αυτό που είναι σήμερα, θα ξεπεραστεί απο το αυριανό και ου το κάθε εξής. :wink:

Εαν τα ηχητικά συστήματα τα παρομοιάσουμε με τα αυτοκίνητα ή τα ακριβά ρολόγια,το καινούργιο  μοντέλο που αντικαθιστά το προηγούμενο,θα είναι σίγουρα ακριβώτερο και βελτιωμένο στα σημεία,όχι απαραίτητα όμως και καλύτερο. :lol:

Το ακριβώτερο το υπογραμμίζω,γιατί αυτός είναι ο πρώτος απαράβατος όρος "πιστοποίησης".
Αυτήν λοιπόν την ιδιορυθμία μας εκμεταλεύονται οι κάθε είδους κατασκευαστές και αντιπρόσωποι και βγάζουν στην αγορά πανάκριβα και εξειζητημένα μηχανήματα,"μηχανές ονείρων" για τους περισσότερους απο εμάς.

Ομως,πρέπει απαραίτητα να τρώμε το καλοδουλεμένο και όμορφα σερβιρισμένο παραμύθι? :?:
Η γνώμη μου είναι πως όχι.
Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε,μαθαίνοντας κάποια τεχνικά θέματα,ακούγοντας μουσική,πράγμα απαραίτητο,καθώς και να ασχοληθούμε εμείς οι ίδιοι με την επιλογή των μηχανημάτων που αρέσουν σε εμάς και όχι σε κάποιον τρίτο που μας τα προτείνει.Αυτός έχει τις δικές του προτιμήσεις.

Εκείνο όμως που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να μηδενίζουμε κάποιους ανθρώπους που έχουν επενδύσει σε ακριβά μηχανήματα,γιατί όπως έχει επανειλημένα γραφτεί εδω μέσα,το "ακριβό",είναι σχετικό και ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του άνεση,αλλά και τις προτεραιότητές του το καθ'οριζει.
Αλλωστε είναι γούστο του και καπέλο του καθενός μας,που και πως θα διαθέσει τα χρήματά του.

Ακούστε ένα "καλοδουλεμένο" και σωστά ματσαρισμένο σύστημα με κλειστά τα μάτια και μετά ρωτήστε για την τιμή.
Το πιθανότερο είναι να εκπλαγείτε. :)

Η αληθοφάνεια που όλοι μας θέλουμε,καθορίζετε απο τρία πράγματα όλα και όλα.

1ον. την ξεκούραστη ακρόαση σε ρεαλιστικές στάθμες με τις σωστές διαστάσεις και χροιές του κάθε οργάνου και με πολλά δυναμικά
2ον. την αληθινή σε διαστάσεις μουσική σκηνή,ύψος βάθος πλάτος,εδώ υπάρχουν φυσικά οι περιορισμοί του χώρου και
3ον. τον εντοπισμό περισσοτέρων των τριών μουσικών επιπέδων στον χώρο.

Το Hi End,τελικά,είναι μια παρεξηγημένη έννοια.Περισσότερο ρεαλιστικός είναι ο τίτλος, "Πλησιάζοντας το Hi End",όπως έχει γράψει και ολόκληρο άρθρο,κάποιος φίλος... :lol:,διότι ενώ υπάρχει αρχή και μεγάλη διαδρομή,δεν υπάρχει τέλος.
Εδω ακόμη ταιριάζει αυτό που έγραψε ο ποιητής."Σαν βγείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη,να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος"...,το χόμπυ μας άλλωστε κάνουμε,γιατί να βιαζόμαστε να τελειώσει?!!! :)

Να σας εξομολογηθώ και κάτι,ότι και εγώ αν και έχω "επενδύσει" μπόλικο χρόνο και χρήμα για τον ήχο,εν τούτοις πιστεύω ότι είμαι ακόμα στην αρχή της μάθησης αυτού του σπόρ... :| :) :)

Μην ξεχνάτε ακόμη αυτό που έγραψε αν θυμάμαι καλά ο g.kar,"τελικά είμαστε μόνοι μας"... :? :wink: :)

Reaction score
3.525
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:
Να σας εξομολογηθώ και κάτι,ότι και εγώ αν και έχω "επενδύσει" μπόλικο χρόνο και χρήμα για τον ήχο,εν τούτοις πιστεύω ότι είμαι ακόμα στην αρχή της μάθησης αυτού του σπόρ... :| :) :)

Μην ξεχνάτε ακόμη αυτό που έγραψε αν θυμάμαι καλά ο g.kar,"τελικά είμαστε μόνοι μας"... :? :wink: :)
ο g.kar το έγραψε αλλά για άλλο λόγο.
Υπάρχουν και κάποιοι που είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
g.kar said:
Γιώργος(MAC)Αναμουρλίδης said:

ο g.kar το έγραψε αλλά για άλλο λόγο.
Υπάρχουν και κάποιοι που είναι  ανεπίδεκτοι μαθήσεως.

Μην απελπίζεστε. Σιγά σιγά θα μάθετε. Γι' αυτό είμαι εδώ. Φυσικά, μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσω να το ρίξω στο high end, και θα σας πουλάω καλώδια με χαλκό Αργεντινής και επικάλυψη μπουρδουκλώνιου για 3000€ το μέτρο...

Reaction score
3.525
Γιατί να μπλέξεις με καλώδια και μπουρδουκλάματα . Φιρίκια να πουλάς σε πρωτευουσιάνους χαΙεντάδες

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ρε σεις (Κόγια :p), μην πηδάτε από θέμα σε θέμα. Θα αναγκαστώ να κόβω - ράβω για να συνεφέρω τα θέματα.
Κι αυτά τα καλώδια βαρέθηκα να τα ακούω παντού και μάλιστα ειδικά σε άσχετα θέματα. Όλο το hi end τα καλώδια είναι? Ανοίξτε ένα θέμα για καλώδια να τελειώνουμε. Την διαβάζετε την επικεφαλίδα καμιά φορά? :lol: :lol:

- Εκείνο το θέμα το περίεργο αλήθεια που είναι? Άντε και είναι καλό...

Άντε stick to the point μη τα πάρω. :twisted:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
Μη τα παίρνεις ρε, προσπαθώ να τους μάθω τα κριτήρια. Κακό είναι; :p

Ultra Audio

Επαγγελματίας
Reaction score
2.793
βρε στείλε μας γλυκό φιρίκι της περιοχής σου που έιναι και highend γεύση.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Άμα τους μάθεις εσύ έτσι τα κριτήρια, εγώ θα γίνω αεροπόρος. :?
Δώσε καλωδιοθέμα να το ξεχειλώσουμε να μην ξαναασχοληθώ με δαύτα βαρέθηκα. Και αργά ή γρήγορα θα κανονίσουμε και blind test. It's a promise.

- Πάμε για άλλα κριτήρια τώρα και αφήστε τα φιφιρίκια ρε.

Reaction score
3.525
Νίκο πειράζει που δεν καταλάβαμε την αρχική ερώτηση του θέματος ?
Να περιμένουμε λες τον Αναμουρλίδη το απόγευμα να μας εξηγήσει καλύτερα την ερώτηση του θέματος ?

Τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνει ο Αντώνης Κ. ?

Να διαπιστώσει αν τα ηχεία που έχει και που πικάρουν χοντρά στις υψηλές συχνότητες είναι High-End ή οχι ?

Αυτό είναι ένα Entry Level και βασικό κριτήριο για την audio κατηγορία. Στο Hi-End αυτά θεωρούνται παιδικές ασθένειες.
Να μην μεταφέρουμε τέτοιου είδους προβλήματα για λύση στην Hi-End κατηγορία.

Hi-End είναι αυτό που ακούς ευχάριστα κι από την πρώτη κιόλας μέρα, πριν δηλαδή το συνηθίσεις.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Όπως το καταλαβαίνει κανείς.
Κριτήρια θέτουμε. Και με αυτό το τελευταίο που λες, συμφωνώ κι εγώ.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.037
Είμαι του high end κριτής
των χαϊεντάδων ψαρωτής
σε blind test διοργανωτής
και ακαταμάχητος εραστής.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads