Hi-End μετα τα 40, ...εμεις θελουμε...τα αυτια μας μπορουν?



Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.051
Reaction score
20.464
HiFi δεν υπάρχει, όσοι έχουν καλώδια είναι θύματα, την ακοή μας μετά τα 40 τη χάνουμε, αναρωτιέμαι την κατηγορία του ήχου στο Forum για την έχετε ακόμα.
Κοίταξε να δεις! Από τους προβολάδες που αλλάζουν καλώδια hdmi μπας και δουν τον ψύλλο που έχει η γάτα του Blofeld στο αριστερό αυτί, hi-fi και high end χίλιες φορές. Άσε που με σκέτο ήχο ακούς και λες ό,τι θες και έχει κι ένα σωρό κοσμητικά επίθετα, κουφέ, κουλέ, ηλίθιε, ισοπεδωτικέ, γιου νέημ ιτ. Ενώ στην εικόνα, γκαβάδι, στραβάδι, γκαβέ και τέλος. Δεν έχει ποικιλία το πράμα...
 


Μηνύματα
27.077
Reaction score
25.011
Ναι στείλε ταχυδρομικό περιστέρι.
Μάρκου δώσε ακουογραμμα να δω τι σου μέτρησε στους 18 χιλιοκυκλους να γελάω μέχρι να γίνω στάχτη.
Γίνε στάχτη .
Αμα το θες τόσο πολύ , θα του πω να μου το στείλει .
 

head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Γίνε στάχτη .
Αμα το θες τόσο πολύ , θα του πω να μου το στείλει .
Δώσ' του και κάνα κατοστάρικο ακόμα! ;)
(Αστειεύομαι φυσικά.) Πάντως τα "δελτία" του ακουογράμματος έχουν νομίζω ως στάνταρ ένδειξη μέχρι 8 khz. Σίγουρα δεν μας μετράνε πάνω από 10 kHz χωρίς λόγο.
 

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Μηνύματα
37.640
Reaction score
77.062
Πάντως τα "δελτία" του ακουογράμματος έχουν νομίζω ως στάνταρ ένδειξη μέχρι 8 khz. Σίγουρα δεν μας μετράνε πάνω από 10 kHz χωρίς λόγο.
ο Μαρκου το κανει σε κτηνίατρο...τι θες τώρα? :lol: :lolsign:
 


D

Deleted member 50795

Guest
Μάρκου δώσε ακουογραμμα να δω τι σου μέτρησε στους 18 χιλιοκυκλους να γελάω μέχρι να γίνω στάχτη.
μπας και θυμάται μόνο το νούμερο (18) και μπερδεύει τη μονάδα μέτρησης, με άλλη μέτρηση που έχει κάνει?
…, (λέω τώρα..:biggrin:)
 


head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Μετρήστε την ηλικία των αυτιών σας και πάρτε θάρρος!
Τρία λεπτά με τα ακουστικά σε κανονική ένταση για τον ομιλητή και τελειώσατε (περιέχει πρόλογο με οδηγίες).
Ίσως είναι λίγο αισιόδοξο τέστ αφού βγάζει τ' αυτιά μου "42 ετών" ενώ είμαι 52. Επειδή ακούω ως τα 14 kHz σε νορμάλ ένταση (το γνώριζα ήδη).
Κάντε το να δούμε που βρισκόμαστε!

 





Vakis2000

Κλιψ κλαψ
Μηνύματα
6.920
Reaction score
7.992
Προσωπικά έχω ασχοληθεί με το θέμα πριν αρκετό χρονικό διάστημα.
Καβάλησα τα 66, όπως καταλαβαίνετε είμαι δάσκαλος σας στο παρόν θέμα.
Και καλά νέα και άσχημα!
Τα άσχημα είναι ότι όλα τα σχετικά video λένε την αλήθεια! Άρα αν με καλά ακουστικά κάνουμε δοκιμή είμαστε κοντά στην πραγματικότητα. Εγώ λοιπόν την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το θέμα, ήμουν κοντά στις 12000. Πέραν αυτού τίποτα όσο και να ανοίξω την ένταση. Μάλιστα έπαθα την πλάκα μου όταν ενώ μετρούσα (κανονικά τα ακουστικά και τέρμα την ένταση) μετά από από τα 12000-12500 hz στα δικά μου τα αυτάκια, κανένας ήχος, πλήρης ησυχία , από το δωμάτιο της όμως η κόρη μου, μου έβαλε τις φωνές διότι την ενόχλησε ο ήχος που έβγαζαν τα ..... ακουστικά μου!!!!!
Επαναλαμβάνω: Φορούσα τα ακουστικά, ο ήχος φυσικά έβγαινε μόνο από αυτά, εγώ δεν άκουγα τπτ σαν να ήταν δηλαδή κλειστός ή δεν υπήρχε ήχος, και η κόρη μου που ήταν σε άλλο δωμάτιο, ενοχλήθηκε τόσο ώστε να μου βάλει τις φωνές!!!

Τα καλά νέα είναι ότι σχεδόν όλα τα μουσικά όργανα φτάνουν μέχρι τα 12000+- hz μόνο κάποιες αρμονικές ξεφεύγουν λίγο προς τα πάνω. Άρα ναι hiend και στα 66. Η Φωνούλα μας βρίσκεται πολύ παρακάτω οπότε δεν έχουμε και εδώ πρόβλημα, δηλαδή με τους συν ομιλούντες μας!

Αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα όμως τα πράγματα αλλάζουν.
Πχ εγώ στο ένα εκ των αυτιών λόγω ψύξης έχω μικρή απώλεια. Έτσι το πρόβλημα μου είναι ότι σε χαμηλές εντάσεις η ακουστική εικόνα δεν είναι ok, το κέντρο δηλαδή έχει μετατεθεί λίγο πιο κοντά στο δεξί ηχείο.
Να λοιπόν που χρειάζεται η επιλογή balance του ενισχυτή μας. :)
 

Μηνύματα
1.665
Reaction score
1.501
Ε, που καταλήγουμε λοιπον? Σε atc με accuphase. Έχει και μεγάλα cnobs. Να τα βρίσκουμε χωρίς τα γυαλιά πρεσβιοπιας. Για τον ίδιο λόγο θέλουμε και δίσκους. Για να "βλεπουμε" τη Diana.
Και η hi end κοινότητα αναρωτιέται γιατί δεν υπάρχουν "νεοι" να συνεχίσουν το σπορ. Γιατί το σπορ απευθύνεται σε παππούδες χεχεχε
 


head-stef

Headphones
Μηνύματα
632
Reaction score
2.194
Εγώ λοιπόν την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το θέμα, ήμουν κοντά στις 12000. Πέραν αυτού τίποτα όσο και να ανοίξω την ένταση...
Αυτή είναι και η δική μου εμπειρία. Μετράω την ακοή μου από τότε που άκουγα ως 19.500 Hz και πάντα μου έκανε εντύπωση ότι το "τέρμα" είναι απότομο. Δηλ. όταν άκουγα άνετα στα 17 kHz, στα 18 τίποτα απολύτως, ανεξαρτήτως έντασης. Τώρα που ακούω εύκολα ως 14k, στα 14,5k απόλυτη ησυχία!

Θυμάμαι όμως κάτι πολύ χαρακτηριστικό από παλιά: Αν ανέβαζα την ένταση αρκετά στις συχνότητες που δεν άκουγα καθόλου, πχ 18 k, αισθανόμουν μια μέτρια και απροσδιόριστη ενόχληση στο αυτί, παρά την "πλήρη ησυχία". Προφανώς το τύμπανο παλλόταν μεν αλλά το ακουστικό νεύρο (αυτό είναι κυρίως υπεύθυνο για τη "γήρανση") δεν μετέδιδε πια το ερέθισμα στον εγκέφαλο.

Δεν το συνιστώ σε κανέναν να το δοκιμάσει και γενικά τα "παιχνίδια" με συχνότητες και ακουστικά θέλουν πολλή προσοχή. Μη διακυνδυνεύσετε ισχυρά σήματα από απροσεξία/ατύχημα! Ήμουν κάποτε πολύ τυχερός στα 25 μου που μισό δευτερόλεπτο με 1 khz στο δεξί αυτί και σε εκκωφαντική στάθμη μου άφησε "μόνο" προσωρινή μικρή εμβοή μερικών εβδομάδων - από απροσεξία στην επιλογή track με το τηλεκοντρόλ. Ευτυχώς επήλθε πλήρης ίαση με αγωγή και πολύ προσοχή επί μήνες (εξ ου και τα ...αιγίνης-ωτοασπίδες σε άλλο πόστ!) Το αστείο είναι ότι τώρα, το κάποτε "τρωθέν" αυτί ακούει ως 14,2 k ενώ το άλλο ως 13,9k (μετρημένα και με αντιστροφή των ακουστικών δεξιά/αριστερά).
 



Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.297
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top