Home Cinema από το 0

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.395
Reaction score
125.555
Όσο πιο μικρός ο όγκος του διαθέσιμου χώρου (εντός των ορίων γυψοσανίδας αν μπουν γυψοσανίδες) τόσο μικρότερες οι ανάγκες σε σαμπ.

Η καλύτερη και φτηνότερη λύση για ηχητική περιποίηση ενός οποιουδήποτε τοίχου, είναι να καλυφθεί με μονή γυψοσανιδούλα, διάτρητη, και τουλάχιστον 15cm πυκνή απορρόφηση από πίσω, δηλαδή αφήνεις κενό μεταξύ τοίχου και γυψοσανίδας από 10 έως 20cm, κι όσο περισσότερο κενό, τόσο καλύτερα, γιατί θα χωρέσει περισσότερη απορρόφηση.

Εφόσον είναι διάτρητη, δε χρειάζεται κανενός είδους διαχυτικες διατάξεις, αρκεί η γυψοσανίδα. Αν δεν είναι διάτρητη, θα χρειαστεί επιπρόσθετες διαχυτικες διατάξεις, οπότε βγαίνει τελικά φτηνότερη η λύση της διάτρητης..

Ο χώρος πάντα αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο. Οικονομικότερη λύση από διάτρητη απορροφητική Γυψοσανίδα, δεν υπάρχει για σωστό αποτέλεσμα.

Αν αφήσεις κενό 1μ μεταξύ Γυψοσανίδας και τοίχου, και γεμίσεις το 1μ τίγκα με απορρόφηση, πρακτικά δεν έχεις τοίχους, καθόλου, και η τοποθέτηση των ηχείων θα έχει συμπεριφορά free field, χωρίς καμία ακύρωση ή τόνωση πουθενά.

Τότε, οποιοδήποτε καλοσχεδιασμένο ηχείο, δε θα χρειάζεται καθόλου ισοστάθμιση, τίποτα. Μόνο ταργκετ κερβ.
 



Μηνύματα
5.283
Reaction score
6.429
Eξαρταται το μηκος του δωματιου οποτε μπορεις να εξοικονομησεις καποια εκατοστα , αρκετα μαλλον... εδω αρκουν τα 60 εκατοστα, εαν μιλαμε για sba και φυσικα δεν εχω δει τετοια υλοποιηση εδω ελλαδα...
Εγω ετσι θα εστηνα κατι σοβαρο εαν ξεκινουσα πραγματικα απο το μηδεν αλλα εδω υπαρχουν ηχεια και ειναι δυσκολοπεπτες τετοιες υλοποιησεις ...
 

Μηνύματα
1.233
Reaction score
2.047
Άλλη μιά προσπάθεια η οποία βέβαια μου περιορίζει πολύ την οθόνη λόγω απόστασης των μπροστινών ηχείων μεταξύ τους. Μάξιμουμ 120 ίντσες και με τίποτα δε μπαίνουν τα ηχεία πίσω από την οθόνη.
Απόσταση ακρόασης 2,4 μέτρα. Σίγουρα δε χρειάζονται λιγότερα. Για κανένα λόγο.
Πολύ φορτωμένος μου φαίνεται βέβαια ο χώρος τώρα αλλά τι να κάνουμε.
Άλλο sub δε νομίζω να χρειαστώ.
Για τα atmos βλέπουμε.
Untitled.png
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.395
Reaction score
125.555
Τα πίσω σαράουντ, πρέπει να είναι στις +-135°, δηλαδή πιο "ανοιχτά" μεταξύ τους από ότι τα έχεις βάλει στο σχέδιο (τώρα φαίνονται στις +-150°, αντικρυστά με τα front στις +-30°).

Άμα τα "ανοίξεις" και τα κολλήσεις στον πίσω τοίχο, θα κερδίσεις μια άνεση στο εμπρός μέρος, να μπει λίγο πιο πίσω η πολυθρόνα και με την οθόνη προβολής στον τοίχο να έχεις απόσταση θέασης 2,70-2,80.

Είναι λιγάκι στριμωγμένο, αλλά βγαίνει.

Δηλαδή, ο κύκλος ακρόασης στο πίσω μέρος του δωματίου βγαίνει λίγο εκτός δωματίου, κάπως έτσι:

318306_8aa345247aaa83c00ac39e4c7cf2e779~3.png


Και η πολυθρόνα έρχεται έκκεντρα, λίγο προς τα πίσω, το κέντρο του κύκλου είναι ας πούμε στη μπλε Μουτζούρα πίσω από τον καναπέ.

Θέλει να κάνεις ένα σχέδιο με μεγάλη ακρίβεια, σε σωστή κλίμακα και με τις σωστές γωνίες, να το δεις σωστά σε όλες τις διαστάσεις πριν το αποφασίσεις, τοποθετώντας στο σχέδιο τα ηχεία σου με τις σωστές διαστάσεις καμπίνας, και θα βγούνε επακριβώς όλες οι αποστάσεις.

Σωστός είναι πάντως ο προσανατολισμός, καθώς χρειάζεται μεγαλύτερο πλάτος από ότι μήκος στο δωμάτιο. Κατά βάση, όλα τα ηχεία γύρω γύρω θα ακουμπάνε τοίχο.

Πάνω κάτω, έτσι είναι ο δικός μου χώρος.
Για την ακρίβεια, ο δικός μου χώρος έχει πλάτος 6.10 και μήκος 5.58.
Το 6,10 θα ήθελα να είναι πιο μεγάλο.

Αφαιρώντας από το μισό του πλάτους του χώρου το βάθος του ηχείου σου, βρίσκεις την μέγιστη δυνατή απόσταση ακρόασης. ;)


Ερώτηση: οι τοίχοι γύρω γύρω θα είναι μπετό; Τούβλο; Γυψοσανίδα; Σε ποιες πλευρές του δωματίου έχει δωμάτια από την άλλη πλευρά;
 
Last edited:

Μηνύματα
1.233
Reaction score
2.047
Ta ηχεία κατά μήκος είναι σωστά σε μέγεθος. 50 πόντους έχουν. Εφάρμοσα τις κλίμακες όσο το δυνατόν περισσότερο στις πραγματικές διαστάσεις. Για τις γωνίες χρησιμοποίησα μέχρι και μοιρογνωμόνιο πάνω στην οθόνη του laptop...
Oι αναλογίες έγιναν με τη βοήθεια του ruler του paint....
Θα μπορούσε να γίνει και 5.5χ6.5 το δωμάτιο. Ελπίζω μόνο να φτάνουν τα ηχεία μου για μιά καλή σχετικά ένταση σε μεγαλύτερο χώρο...
Το καλό είναι πως είναι ίσως ο μοναδικός χώρος του σπιτιού που μπορεί να γίνουν εύκολα αλλαγές μιάς και εκτός της πλευράς εισόδου, οι άλλες θα έχουν μπετό και χώμα επειδή θα είναι υπόγειο.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.395
Reaction score
125.555
Εφόσον είναι 50cm βάθους τα ηχεία, σε χώρο με πλάτος 6μ θα μπορέσεις να υλοποιήσεις κύκλο με απόσταση ακρόασης έως 2,5μ, και η απόσταση θέασης (από την οθόνη προβολής) μπορεί να βγει στα 2,85cm.
Θα μπορούσε να γίνει και 5.5χ6.5 το
Με 6,5 πλάτος, θα μπορείς να έχεις απόσταση ακρόασης ως 2,75.

Καλό είναι πίσω από κάθε ηχείο να έχεις τουλάχιστον ~15cm (10-40) υλικό απορρόφησης.

Δηλαδή, με 20cm υλικό απορρόφησης (αλά μπουτχιας), προστιθέμενο το βάθος του ηχείου πας στα 70cm, οπότε για 2,5μ απόσταση ακρόασης θες πλάτος δωματίου 6,4μ.

Με 5,2-5,3μ στο μήκος, θα έχεις ανάλογη άνεση και για τα εμπρός και πίσω ηχεία, ώστε έως και 2,5μ απόσταση ακρόασης να είναι εφικτή, με υλικό απορρόφησης 20cm πίσω από τα ηχεία.
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.395
Reaction score
125.555
Εκεί που δεν έχει μπετό στη γωνία, δε βάζεις σαμπ. Καλύτερα να βάλεις τα 2 σαμπ ένα εμπρός κι ένα πίσω, κι ας είναι έκκεντρα.

Άσε τουλάχιστον μισό μέτρο απόσταση από την πίσω άκρη της πόρτας μέχρι την πίσω γωνία, για να μη πέφτεις πάνω στο πίσω ηχείο.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    Shalom

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.707
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top