Home cinema room... απ' τα θεμέλια

Reaction score
50
... ή τέλοσπάντων απ' την αρχή. Λοιπόν καλώς εχόντων των πραγμάτων σκέφτομαι μπας και μπορέσω να φτιάξω ένα δωμάτιο στην ταράτσα για αποκλειστική χρήση home cinema. Για την ώρα είμαι σε πολύ πρώιμο στάδιο, οπότε θα ξεκινήσω ερωτήσεις απ' τα γενικά και στην πορεία (αν όλα πάνε καλά) συνεχίζω με λεπτομέρειες. Αυτό που μ' ενδιαφέρει για τώρα λοιπόν είναι οι διαστάσεις. Επειδή έχω κάποιο συγκεκριμένο περιορισμό χώρου θα'θελα την άποψή σας προκειμένου να τον εκμεταλλευτώ όσο γίνεται καλύτερα. Έχω βέβαια υπόψη ένα γενικό κανόνα του Γιώργου (Mac) ότι πλάτος = 1,6xύψος, μήκος=2,6xύψος αλλά επειδή δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα βάσει προδιαγραφών 100% προσπαθώ να βρω την καλύτερη λύση.

Έχουμε και λέμε: το μέγιστο ωφέλιμο εμβαδό θα είναι 20 τετραγωνικά. Όσο για το ύψος το βλέπω για 2.5 μέτρα, άντε 3 (ίσως δύσκολα). Με τα δεδομένα αυτά, για 2.5 μέτρα ας πούμε, χρησιμοποιώντας τον παραπάνω κανόνα βγαίνει το πλάτος 4 μέτρα, το μήκος 6.5 και το εμβαδό... 26. Άρα δύσκολο. Καταρχήν, δεν ξέρω αν αυτός είναι ο μόνος/σωστός κανόνας ή απλά μια αφετηρία για να έχουμε κάποιο μέτρο σύγκρισης. Με βάση τα παραπάνω όμως ήθελα να ρωτήσω:

- Τα 2.5 μέτρα ύψος είναι αρκετά για τέτοια χρήση ή καλύτερα να προσπαθήσω για πιο ψηλά αν με παίρνει;
- Με το δεδομένο των 20 τετραγωνικών εμβαδό ποια νομίζετε ότι είναι η καλύτερη αξιοποίηση των διαστάσεων;
- Επίσης φαντάζομαι μιλάμε πάντα για ορθογώνιο!
- Τέλος... πού είναι το καλύτερο σημείο για την πόρτα; Έχω την εντύπωση στο πίσω μέρος του χώρου (προς τα πίσω ηχεία) αλλά στον πλαϊνό τοίχο (όχι τον πίσω). Καμιά άποψη;
- Επίσης να διευκρινήσω ότι θα ήθελα να το στήσω ως 7.1.

Αυτά για την ώρα και βλέπουμε :)

Reaction score
384
Καταρχας, μηπως θα μπορουσες να μας πεις τι σκοπευεις να κανεις στο εσωτερικο του δωματιου?
Θα εχεις τα ηχεια κρεμασμενα στους τοιχους και τα L,C,R διπλα στην οθονη? Η θα εξαφανιστουν ολα πισω απο υφασματα, και τα sub εντιχοιζομενα?

Χρειαζεται το δωματιο να απομονωθει απο το κατω σπιτι, η δε μας νοιαζει?

Reaction score
50
Λοιπόν όπως το σκέφτομαι ναι μεν θα είναι αποκλειστικά για HC χρήση, αλλά όχι να μου κοστίσει όσο ένας ολόκληρος όροφος! Δε μ' ενδιαφέρει να είναι το super dedicated room που να πέφτει μέσα χειροβομβίδα και να μην ακούγεται τίποτα απ' έξω, αλλά ένας όσο γίνεται πιο εξειδικευμένος χώρος σε σχετικά λογικά πλαίσια που να έχει καλύτερη απόδοση από ένα σαλόνι γεμάτο έπιπλα και διάταξη βασισμένη στην καλαίσθητη διακόσμηση. Από άποψη ηχομόνωσης, απλά ν' ακούω όσο γίνεται σε μεγάλες εντάσεις (110db ας πούμε) χωρίς ν' ακούγεται από κάτω (τουλάχιστον ενοχλητικά). Γενικά όπως το σκέφτομαι θα παίζουν τα εξής:

- LCR ηχεία αριστερά, κάτω και δεξιά της οθόνης αντίστοιχα.
- τα υπόλοιπα (δίπολα, πίσω) κρεμαστά.
- sub στο χώρο μέσα (όχι εντοιχιζόμενα).
- μηχανήματα σε rack πιθανόν κάτω απ' την οθόνη.
- χώρος κλειστός, χωρίς παράθυρα (μάλλον...).

Αυτά είναι αρχικές σκέψεις καθότι θα δούμε πώς θα πάει στην πορεία. Επίσης η αρχική σκέψη είναι το δωμάτιο ν' απομονωθεί απ' το κάτω σπίτι όπως ανέφερα και πιο πριν (ηχομονώσεις κτλ.). Για το λόγο αυτό έχω συζητήσει να προβλεφθεί μεγαλύτερο πάχος απ' το συνηθισμένο στους τοίχους (αν και δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο μετράει αυτό) όπως και στο πάτωμα (για λόγους ηχομονωτικών υλικών). Γενικά το σκέφτομαι ολικό εμβαδό = 25 τετραγωνικά με 20 (αν γίνεται) ωφέλιμο. Απ' ό,τι μου είπε πολιτικός μηχανικός για απλή θερμομόνωση 5 τετραγωνικά στα 25 είναι πολύ παραπάνω απ' όσα χρειάζονται, οπότε βάζουμε 5 για να'μαστε μέσα και με την ηχομόνωση. Γι' αυτό το λόγο λέω και για 2.5 μέτρα ύψος, λόγω πιθανού περιορισμού από ηχομονωτικά υλικά στο πάτωμα/ταβάνι. Τώρα λεπτομέρειες για ηχομόνωση δε γνωρίζω για να είμαι ειλικρινής. Πχ. πιθανόν (λέω τώρα) το ταβάνι να χρειάζεται μόνο κάτι υποτυπώδες και το βάρος να πέφτει στο δάπεδο. Επίσης το βασικό είναι να υπάρχει απομόνωση απ' το κάτω σπίτι και όχι από γειτονικά δωμάτια, καθώς το δωμάτιο αυτό θα είναι μόνο του στην ταράτσα.

Reaction score
50
Εννοείται βέβαια ότι είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση, απλά αν είναι ν' ανεβάσει το κόστος κατακόρυφα προτιμώ να συμβιβαστώ σε κάποια σημεία και να επικεντρωθώ σ' αυτά που μ' ενδιαφέρουν πιο πολύ. Έτσι κι αλλιώς φαντάζομαι είναι αρκετά τα πράγματα που μπορούν να διαμορφωθούν στην πορεία, πάνω σ' έναν υπάρχοντα σκελετό.

Reaction score
384
Tα μηχανηματα τα εχεις ηδη?
Δυνατοτητα να κανεις χωρο εκτος δωματιου για τα μηχανηματα?
Τα μηχανηματα κατω απο την οθονη ειναι ενοχλητικα με τοσα λαμπακια.
Σκεφτηκες μηπως να φτιαξεις ηχοδιαπερατο τοιχο μπροστα, και τα ηχεια να μπουν απο πισω? Ισως και τα μηχανηματα..
Μπαινεις σε εξοδα...¨)

Reaction score
50
Κάποια μηχανήματα έχω, αλλά βέβαια όταν και αν με το καλό ανεβούνε πάνω κάποιες προσθέσεις/αλλαγές θα γίνουν, πχ. επιπλέον πίσω ηχεία, σταθερή πιθανόν οθόνη, κάνας τελικός παραπάνω κτλ. Άσε που δεν το βλέπω για άμεση υλοποίηση (στα σχέδια είμαι για την ώρα) οπότε μέχρι να ολοκληρωθεί πιθανόν να χρειαστούν κι άλλες αναβαθμίσεις.

Τώρα για ηχοδιαπερατό τοίχο δεν το είχα σκεφτεί γιατί δεν είμαι ενήμερος για τις δυνατότητες υλοποίησης που υπάρχουν. Για χώρο εκτός δωματίου λίγο δύσκολο γιατί τα τετραγωνικά είναι συγκεκριμένα. Οπότε μόνο αν μειώσω τα τετραγωνικά παίζει κάτι τέτοιο.

Κοίτα να δεις όπως ανέφερα και παραπάνω συμβιβασμούς είμαι διατεθειμένος να κάνω. Δηλ. δεν έχω πρόβλημα αν τα μηχανήματα φαίνονται, δεν έχω πρόβλημα αν ο τοίχος δεν έχει την καλύτερη υφασμάτινη επένδυση (για αρχή πιθανόν να μη βάλω και καθόλου και να αρκεστώ σε μια σκούρα βαφή για το φως) δεν έχω πρόβλημα αν βλέπω και κανένα λαμπάκι. Αρχικά μ' ενδιαφέρει ένας χώρος που θα είναι καλύτερος από ένα σαλόνι όπου και ο ελεγχόμενος φωτισμός είναι πιο δύσκολος και η ηχομόνωση πιο διαπερατή. Άρα ένα κλειστό σκοτεινό δωμάτιο με καλή ηχομόνωση φαίνεται ενδιαφέρουσα αναβάθμιση και άντε να σκεφτώ και για κανένα ηχοαπορροφητικό υλικό στους τοίχους αν με παίρνει (φαντάζομαι αυτό γίνεται και αργότερα). Όπως ανέφερα και παραπάνω φυσικά και είμαι ανοιχτός σε ιδέες γιατί προφανώς υπάρχουν πράγματα που δεν έχω υπόψη μου. Αλλά με τα δεδομένα αυτά και αν υποθέσουμε ότι βάζουμε τα μηχανήματα μέσα στο χώρο, πάνω κάτω ποιες διαστάσεις θα ήταν πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμες; Το καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, αφού παίζουν κι άλλες παράμετροι, αλλά τέσπα για μια γενική κατεύθυνση ρωτάω. Πχ. φαντάζομαι δεν είναι καλή ιδέα να κάνω το χώρο κυβικό. Θα μπορούσε να πάει στο 5x4; Ή μήπως κι αυτό φέρνει σε τετράγωνο (αν και το ταβάνι είπαμε πάει μέχρι 3 μέτρα max). Κάποιος άλλος συνδυασμός;

Reaction score
4
Μιας και ψαχουλεύω και εγώ γιακάτι ανάλογο, βρήκα αυτόν τον πίνακα. Δεν το έχω ψάξει παραπάνω αλλά μπορεί να σου φανεί χρήσιμος.

Sepmeyer's 3 Golden Room Ratios

Room Type, Ceiling Height, Room Width, Room Hight

Room 1 C 1.14C 1.39C
Room 2 C 1.28C 1.54C
Room 3 C 1.60C 2.33C

Reaction score
50
Νίκο thanks, αλλά για κάντο πιο λιανά... επαναλαμβάνει δυο φορές το height, προφανώς η μία στήλη είναι length (φαντάζομαι η τελευταία;). Επίσης τα room types 1, 2, 3 σε τι αντιστοιχούν, θέλω να πω τι διαφορές έχουν;

Reaction score
5
Εγώ θα σου πω για ηχομόνωση γιατί αυτό κατέχω. Αφού θα το φτιάξεις απο την αρχή υποθέτω οτι θα το χτίσεις με τούλβα;
Ή θα είναι κατασκευή γυψοσανίδας;

ΚΑΙ στις 2 περιπτώσεις φρόντισε το μονωτικό που θα βάλεις να είναι πετροβάμβακας πυκνότητας 100kg/m3 τουλάχιστον. Είναι σχετικά φτηνός (σε 5cm πάχος το κόστος του δεν ξεπερνάει τα 5€/m2) αλλα με τούβλο θα έχεις το πρόβλημα οτι θα πρέπει να κανεις παχιά ντουβάρια. Η γυψοσανίδα θα ήταν καλύτερη λύση λόγω παχους.
Μία αδιάβροχη απ'έξω και μια απλή απο μέσα.

Απο την άλλη υπάρχει η λύση του Alfablok (ή Ytong) όπου χτίζεις σε dt, με πολύ καλή ηχομόνωση (και θερμομόνωση για την ιστορία) και με μικρότερο κόστος τελικά.

Reaction score
384
Oι διαστασεις που σου εδωσα ειναι οι καλυτερες για ταβανι μεταξυ 2.5-3μ, και πλατος-μηκος απο 4-6μ.
Δεν τις εβγαλα τυχαια.

Reaction score
50
Ευχαριστώ παιδιά... Δημήτρη δεν αμφιβάλλω για τις διαστάσεις, για να δούμε τώρα πώς θα τα βολέψουμε με τα τετραγωνικά :)

Για να ρωτήσω και κάτι άλλο τώρα που ξεκαθαρίζουμε τις διαστάσεις: το επόμενο θέμα είναι η ηχομόνωση. Να υπενθυμίσω ότι το δωμάτιο θα βρίσκεται μόνο του πάνω στην ταράτσα (θέλω να πω μια θερμομόνωση επιπλέον θα χρειάζεται). Για το πάτωμα είμαστε ευέλικτοι ως προς το πάχος, οπότε φαντάζομαι μπορώ να βάλω (σχεδόν) οποιοδήποτε υλικό χρειαστεί για να το απομονώσω απ' το κάτω σπίτι. Για τους γύρω τοίχους όμως και το ταβάνι τι νομίζετε ότι είναι καλύτερο; Για παράδειγμα, χρειάζεται πχ. το ταβάνι τόσο καλή ηχομόνωση όσο το πάτωμα; Για τους πλαϊνούς τοίχους τι ηχομόνωση χρειάζεται; Πόσο "βάρος" πρέπει να ρίξω εκεί; Προφανώς πρώτη προτεραιότητα είναι να γίνει σωστή δουλειά αλλά σε συνδυασμό με (όσο γίνεται) λογικό πάχος μπας και γλυτώσουμε κανένα τετραγωνικό :) regunus για τις προτάσεις που αναφέρεις για τι πάχος μιλάμε σε κάθε περίπτωση για να πάρω μια ιδέα;

Reaction score
4
Καλημέρα,

στον πίνακα, αν C του ύψος του δωματίου, τότε το πλάτος είναι 1.14C και το μήκος είναι 1.39C για τύπο δωματίου 1.
Δεν ξέρω αν αντιστοιχεί σε κάτι ή ποιές οι διαφορές των διαφόρων τύπων δωματίων, εκτός βέβαια απο τις σχέσεις μεταξύ των διαστάσεων.

τον πίνακα τον βρήκα στο ιντερνετ και συγκεκριμένα εδώ http://www.hometheaterbuilder.com/issue/OptRmDim.htm

Χωρίς να θέλω να σου χαλάσω το thread, θα ήθελα και εγώ κάποιος φίλος που κατέχει τα της ηχομονώσεως, να πει δυο λόγια για μόνωση υπογείου δωματίου ή/και δωματίου διαμερίσματος. Αν συμφωνείς και εσύ βέβαια.

Reaction score
5
Μάνο το Alfablok ίσως να ειναι και η καλύτερη λύση για σένα ώστε να τα πετύχεις όλα εύκολα και γρήγορα. Αλλιώς γυψοσανίδα με πετροβάμβακα.

Το δωμάτιο που θες να φτάξεις δεν θα έχει ιδαίτερο βάρος απο πάνω οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνεις διπλή τοιχοποιία με τουβλο και μονωτικό. Θα ειναι πολύ μεγάλο το παχος. αν χτιστεί όρθιο το τούβλο ειναι 9 εκατοστα η ξαπλωτη επιφάνεια χ 2 κομματια + 5εκατοστα το μονωτικο (για να κανεις καλη δουλεια) φτάνεις τα 23 εκατοστα το πάχος του τοίχου.

Με το Alfablok θα εχεις 15-20 πόντους τοίχο (εχει διάφορα πάχη) και ειναι οτι πιο ευκολο υπαρχει στο χτίσιμο. Παρέχει και θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Η γυψοσανίδα έχει πάχος 6 χιλιοστά x 2 κομμάτια + 5 εκ. το μονωτικο πας στα 6,2 εκατοστα. αλλα εκει ίσως σου ανεβει λίγο το κοστος γιατι μπορει να υπάρχουν αδιάβροχες γυψοσανιδες αλλα δεν ειναι και 100% αδιάβροχες...

Reaction score
50
Reg δηλαδή εσύ προτείνεις Alfablok, έτσι; Να ρωτήσω, φαντάζομαι πρόβλημα με τοποθέτηση πρίζας, καλωδίων κτλ. δε θα υπάρχει, έτσι; Εκτός από πρίζες, υποδοχή κεραίας κτλ. που φυσικά είναι must σκέφτομαι και τα καλώδια του συστήματος να τα περάσω μέσα απ' τους τοίχους, να μην μπλέκω με κανάλια κτλ. αφού το κάνω απ' την αρχή. Αλλά αν αυτό το υλικό είναι συμπαγές (δεν ξέρω πώς είναι βασικά, υποθέσεις κάνω) πώς περνάς καλώδια από μέσα; Φαντάζομαι κάποιος τρόπος θα υπάρχει, αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα και με τις πρίζες.

Σχετικά με το πέρασμα καλωδίων, το καλό είναι ότι αν τα "φυτέψεις" μέσα στον τοίχο έχεις πολύ αξιόλογο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού δε φαίνεται τίποτα. Πόσο όμως εύκολο θα είναι αν θες ν' αλλάξεις κάτι; Το HDMI και μόνο δεν το βλέπω και πολύ... διαχρονικό! Γίνεται με κάποιο τρόπο ν' αλλάξεις καλώδιο περασμένο μέσα στον τοίχο (χωρίς να τον ανοίξεις εννοείται!); Κάτι είχα ακούσει να τα τοποθετήσω μέσα στον τοίχο μεν, αλλά χρησιμοποιώντας και κάποιο σωλήνα, αλλά τώρα πώς αυτό βολεύει στο να τ' αλλάξεις δεν ξέρω. Κάτι ενδιαφέρον που είχε επίσης συζητηθεί είναι για κανάλια χωνευτά. Δηλ. να έχεις μεν κανάλια στους τοίχους, αλλά χωρίς να προεξέχουν (με καλύμματα βαμμένα στο ίδιο χρώμα εννοείται). Οπότε όταν θες ν' αλλάξεις καλώδιο ανοίγεις το καναλάκι σου και μια χαρά. Δεν ξέρω όμως αισθητικά πώς θα δένουν. Τι γνώμη έχετε;

Επίσης για το δάπεδο φαντάζομαι αναγκαστικά μιλάμε για στρώση πετροβάμβακα, έτσι; Πόσο πάχος χρειάζεται για μια καλή μόνωση; Επίσης για τι τιμές μιλάμε (για πετροβάμβακα + Alfablok); Πάνω κάτω...

Τώρα να σας πω την αλήθεια σκεφτόμουν ότι μια και θα έχω ένα δωμάτιο μόνο του, ίσως ήταν καλή ιδέα να κοτσάρω και καμιά... τουαλέτα :) Δηλ. το δωμάτιο να είναι παραλληλόγραμμο και εκτός απ' την πόρτα εισόδου να έχει κι άλλη μια πόρτα που θα οδηγεί σε μια μικρή τουαλέτα. Φαντάζομαι δεν πολυχαλάει την "ακουστική" του χώρου έτσι;

PS: Νίκο εννοείται δε μου χαλάς κανένα θέμα, εφόσον μιλάμε για παρόμια πράγματα καλύτερα να τα κουβεντιάζουμε μαζί :)

Reaction score
5
To Alfablok είναι ενα εναλακτικό υλικό για χτήσιμο κατα πολύ ανώτερο απο οτιδήποτε κυκλοφορεί αυτή στην αγορά. Σαν κοστος υλικου ερχεται ελάχιστα ακριβότερο απο το τούβλο αλλα αυτά που κερδίζεις τελικά είναι πολύ περισσότερα.

Κόστος του Alfablok θα σου πω τηλεφωνικά. Κανάλια στο αλφαμπλόκ μπορείς να ανοιξεις πανεύκολα γιατι ουσιαστηκά είναι πορώδες ελαφρομπετόν. Επίσης το Αλφαμπλόκ απο μόνο του ΔΕΝ εχει αναγκη έξτρα μονωσης. Το χτίζεις και τέλος.

Την λύση του πετροβάμβακα στην είπα σε περίπτωση που θες να χτίσεις με τούβλο ή γυψοσανίδα. Επίσης ο πετροβάμβακας ΔΕΝ μπαινει σε δάπεδο, εκτος αν πας σε πολύ εξειδικευμένες πλάκες. Για το δάπεδο θες εξυλασμένο πολυεθυλένιο 3 ή 5 χιλιοστών.

Reaction score
4
Λάμπρο, θα μπορούσες να μου στείλεις και εμένα με ΠΜ τιμή για το AlfaBlock?

Σκοπεύουμε σύντομα να αρχίσουμε τις διαδικασίες ανέγερσης του σπιτιού και ο μηχανικός έχει προβλέψει τοίχους 20εκ με τούβλα... απο τα λεγόμενά σου, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ή θα είναι αν δεν έχει μόνωση.... χάνω κάτι?

Σε παρακαλώ με ΠΜ, για να μην ενοχλούμε το θέμα του thread..

Ευχαριστώ,

Reaction score
384
Γιατι να περασεις τα καλωδια μεσα στους τοιχους αφου μπορεις να φτιαχεις γυψοσανιδα ταβανι? Ετσι κι αλλιως, θα βαλεις προβολεα και σε βολευει.
Επισης, φτιαχνοντας κολονες με γυψοσανιδα μπορεις να βαλεις τα surround και τα sub μεσα, οπως και τα καλωδια.
Ειμαι Αθηνα, εαν χρειαζεσαι ιδεες, πες μου ποτε και θα πεταχτω μεχρι το μαγαζι του Αντρεα να τα πουμε.

Δημητρης

Reaction score
0
Εγώ σαν μηχανικός θα σου πρότεινα γυψοσανίδα. Μιά διπλή τσιμεντοσανίδα/ανθυγρή γυψοσανίδα εξωτερικά και διπλή απλή γυψοσανίδα εσωτερικά (εκτός από το WC που θα βάλεις ανθυγρή) και εσωτερικά μόνωση με πάπλωμα πετροβάμβακα (45 kgr/m3 είναι αρκετό). Συνολικό πάχος τοίχου με τη μόνωση 10 εκ. Γιά το δάπεδο DOW ROOFMATE 5αρι είναι μιά χαρά. Γιά έξτρα ασφάλεια κι αν σε παίρνει σε ύψος κάντο διπλό 5ρι (σύνολο 10 εκ.) αλλά δε το βρίσκω απαραίτητο. Τιμή γιά τοίχο χωρίς τη μόνωση υπολόγισε περίπου 45-50 €/m2.
Οπωσδήποτε ψευδοροφή γυψοσανίδας με μόνωση και περιμετρικά μπορείς να κάνεις κανάλια κρυφού φωτισμού όπου μπορείς να περάσεις και ότι καλώδια χρειάζεσαι.
Και να θυμάσαι το εξής. Θερμομόνωση και ηχομόνωση είναι το ίδιο πράγμα από αποψης υλικών. Δηλαδή ότι χρησιμοποιείς γιά ηχομόνωση, ταυτόχρονα σου θερμομονώνει το χώρο.
Παρακολουθώ το thread (πολύ χρήσιμο και πολύ καλή ερώτηση γιά όλους μας) και όπου αισθάνομαι χρήσιμος επεμβαίνω. Οτι άλλο θες στη διάθεσή σου.
Σημείωση γιά να μη παρεξηγηθώ. Μηχανικός είμαι...Οχι εργολάβος

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.550
Σε καποιο φορουμ κατασκευων, διαβασα οτι το αλφαμπλοκ ειναι καρκινογονο.
Ειναι αληθεια???

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.904
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo