Infinity RS-8b

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
...
Θα κάνω εκτενείς δοκιμές για να σας πω για τα κλεισίματα αλλά μάλλον θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός ενισχυτής προτού βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάσταση των πυκνωτών του ηχείου όπως λέτε κι εσείς...
Οχι, με τον υπάρχοντα να κάνεις τις δοκιμές αρχικά (μπορεί και να είναι αυτός ο ένοχος).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αν αλλάξεις ηλεκτρολυτικούς με πλαστικούς, η KEF (που λάμβανε υπ' όψιν την ESR των πυκνωτών κατά τον υπολογισμό του κροςς) συμβούλευε την προσθήκη αντίστασης εν σειρά σε κάθε πλαστικό : 1Ω για κάθε μF του παλιού ηλεκτρολυτικού.
Δεν στέκει αυτό που κάνει η Kef, είναι πολύ στο περίπου.

Ο κάθε πυκνωτής, αναλόγως του τύπου και της ποιότητας του, χρειάζεται άλλη αντίσταση, ώστε να συμπεριφερθεί το ίδιο.
Μου έχει τύχει με τρεις πυκνωτές ΜΚΤ στον τομέα του mid και μόνο ο ένας μου έδωσε την καμπύλη που ήθελα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782
Θα κάνω εκτενείς δοκιμές για να σας πω ..βγάλουμε συμπεράσματα για την κατάσταση των πυκνωτών του ηχείου
Δε χρειάζεται, τζάμπα το σάλιο.

Έχουν πεθάνει.

Τίποτα από κείνη την εποχή δε ζει 30 χρόνια..
[DOUBLEPOST=1518246346][/DOUBLEPOST]
Δεν στέκει αυτό που κάνει η Kef, είναι πολύ στο περίπου.
Για πολλούς λόγους δε στέκει αυτή η λογική.
Σκέψου που πάει και το νταμπινκ φακτορ.
Πολλά είναι.

Οκ, είχαν μεγάλη εσωτερική αντίσταση τότε, και τώρα που δεν έχουν (και είναι πολύ καλύτεροι) θα την προσθέτουμε για να γίνονται χειρότεροι; Γιατί; Για να μη τυχόν πειράξουμε τις τιμές των υλικών; Γιατί; Δεν έχουμε τρόπους υπολογισμού; Δεν έχουμε μετρητικά; Τι δεν έχουμε;

Δε στέκουν αυτά.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Αυτό που κάνει η Kef στέκει, στο περίπου, για πυκνωτές στο τμήμα του tweeter μόνο. Για χωρητικότητες δηλαδή 3-6 μF, όπου με μια αντίσταση 1 ωμ πιάνεις περίπου ίδια στάθμη.
Αν βάλεις 1 Ωμ σε μεγαλύτερης χωρητικότητας πυκνωτή, δηλαδή στο τμήμα του μεσαίου ή του χαμηλού, δεν κάνει το παραμικρό.
Για παράδειγμα...
Για καλής ποιότητας πυκνωτή 47 μF, που αντικατέστησε ηλεκτρολυτικό η αντίσταση πρέπει να είναι από 3,3 - 4,7 για να μην <<φωνάζει>> η μεσαία περιοχή.

Επιπλέον, όλα αυτά σε μια βελτίωση χρειάζονται επαναπροσδιορισμό.
Βάζοντας πηνία με μεγαλύτερη διατομή αγωγών σε woofer & mid, πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου οι τιμές των αντιστάσεων.
Με κάτι τέτοιο, συν καλωδίωση, το ηχείο μπορεί να κερδίσει ακόμα και 1,5 db ευαισθησία.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782
μπορεί να κερδίσει ακόμα και 1,5 db ευαισθησία.
Και παραπάνω.

Κατά την άποψή μου, ο τρόπος για να αντισταθμίσεις την αυξημένη ευαισθησία των μιντ και τουιτερ σε σχέση με το γουφερ και του τουιτερ σε σχέση με το μιντ, είναι με πολύ χαμηλης αντίστασης πηνιο στο γουφερ, και με όχι και τόσο χαμηλής αντίστασης πηνία στους υπόλοιπους κλάδους, ακόμα και στο τουιτερ, που έχει νόημα να υφίσταται πηνίο εν σειρά, για πολλούς λόγους. Τέλος πάντων, το θέμα του κρος είναι πολύπλοκο για να αναλυθεί σε 2 αραδες, και σίγουρα λύσεις του τύπου "βάλε μια αντίσταση σε σειρά" είναι λανθασμένες υπεραπλουστεύσεις, όπως λανθασμένοι αφορισμοί είναι αυτοί του τύπου "μη πειράζεις τις μπορνες, τα καβλώδια και τους πυκνωτές, τίποτα, δε κάνει να τα αλλάξεις".

Reaction score
141
Και τα 2 ηχεία έχουν την ίδια συμπεριφορά. Όταν το τραγούδι έχει έντονα μπάσα, γρήγορα και είναι δυνατά η ένταση τότε πέφτει η προστασία.
Και η πλακέτα τους...

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
... θα την προσθέτουμε για να γίνονται χειρότεροι; Γιατί; Για να μη τυχόν πειράξουμε τις τιμές των υλικών;
για να μην πειράξουμε το κροσσάρισμα
[DOUBLEPOST=1518255556][/DOUBLEPOST]
Δεν έχουμε μετρητικά; Τι δεν έχουμε;
Πολύ συχνά... δεν έχουμε. Το ξέρεις
[DOUBLEPOST=1518256015][/DOUBLEPOST]Σαφώς και το να προσθέτεις 1Ω ανά μF είναι κίνηση στο περίπου.

Αλλά για να μην είσαι "στο περίπου" πρέπει:
1. να διαθέτεις τον απαραίτητο μετρητικό εξοπλισμό
2. να έχεις την γνώση και την διάθεση να τον χρησιμοποιήσεις.

Αν είναι απλώς να αλλάξεις τους αρχαίους ηλεκτρολυτικούς με πλαστικούς όμως (για να μη πω ακόμα και με καλούς σημερινους ηλεκτρολυτικούς), πρακτική που συνηθίζεται ευρέως όπως πολύ καλά όλοι σας γνωρίζετε... σαφώς και θα είσαι πιο κοντά (στο περίπου), στο αρχικά σχεδιασμένο κροςς. Η λιγότερο μακρυά, παρτε το όπως θέλετε.

...άλλωστε στο παράδειγμα (για παράδειγμα) του ποστ #24, στα 47 μF θα προσέθετες 4,7Ω "στο περίπου". Κοντά δεν είναι στο 3,3~4,7 του Peter Meni ; ε ;

Μια χαρά τα λέει η KEF

Last edited:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
Και τα 2 ηχεία έχουν την ίδια συμπεριφορά. Όταν το τραγούδι έχει έντονα μπάσα, γρήγορα και είναι δυνατά η ένταση τότε πέφτει η προστασία.
Και η πλακέτα τους...
ΟΚ
Τώρα βρες άλλα ηχεία και ξαναδοκίμασε. ΟΧΙ μπας και γλυτώσεις την αντικατάσταση των παλιών πυκνωτών, αλλά για να ξέρεις τι "καπνίζει" ο έρμος ο ενισχυτάκος.
Ακόμα καλύτερα, άλλαξε τους πυκνωτές (και τα τουβλάκια θά'λεγα) και ξαναδοκίμασε πάλι με τον έρμο - για να ξέρεις τι καπνίζει...

Τώρα...
αν δεν σου αρέσει "το περίπου"... Καλώς Τον και καλά να πάθεις!
Ποιές ESR, αντιστάσεις εν σειρά, και τρίχες!!! Ετοιμάσου σιγά-σιγά να μετράς παραμέτρους μεγαφωνων. Υποψιάζομαι οτι θα έχουν πάει περίπατο, και μάλον μεγάλο περίπατο, και μάλον ασύμμετρο περίπατο. Υστερα, βεβαίως-βεβαίως ετοιμάσου να ξαναϋπολογίσεις νεο κροςς...

Last edited:

Reaction score
141
Βρε δουλειές που μου ανοίγετε... :) Εννοείται ότι δεν θα κάνουμε δουλειές στο περίπου, οπότε καλό είναι να τα δει κάποιος που ξέρει και να δούμε εαν τελικά αξίζει να ασχοληθούμε πέρα από το χόμπυ για DIY. Γιατί μου φαίνεται και περίεργο μία αλλαγή της πλακέτας να τα μετατρέψει σε αντίστοιχα ηχεία αρκετών εκατοντάδων-χιλιάδων ευρώ.... αλλά ποτέ δεν ξέρεις :O_o:

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
Ουπς !!! Παίδες λάθος δικό μου και συγγνώμη (ου γαρ έρχεται μόνον)

0,1 Ω ανα μF και όχι βέβαια 1Ω ανα μF

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.782
Κοίτα πάντως στο αρχαίο κρος, πόσο σωστά τοποθετημένα είναι τα πηνία! Γενικά, είναι σωστά υλοποιημένο κρος, κι ας φαίνεται κάπως άτσαλο. Πιθανώς κι οι αντιστάσεις να έχουν πει το ποίημα, κι από κει να κλείνει ο ενισχυτής.

Οι ηλεκτρολυτικοί εκείνης της εποχής, σίγουρα έχουν λαλήσει, όσες φορές κι αν μέτρησα πυκνωτές τέτοιους, ήταν εντελώς κουκουρούκου.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333
Βρε δουλειές που μου ανοίγετε... :) Εννοείται ότι δεν θα κάνουμε δουλειές στο περίπου, οπότε καλό είναι να τα δει κάποιος που ξέρει και να δούμε εαν τελικά αξίζει να ασχοληθούμε πέρα από το χόμπυ για DIY. Γιατί μου φαίνεται και περίεργο μία αλλαγή της πλακέτας να τα μετατρέψει σε αντίστοιχα ηχεία αρκετών εκατοντάδων-χιλιάδων ευρώ.... αλλά ποτέ δεν ξέρεις :O_o:
Βρε κόλλα 'κει πέρα πέντε απλούς πυκνωτές με μια μικρή αντίσταση μπροστα, να δεις πρώτα τι κελλαηδάει η Μαριγώ!

Μετά, ΑΝ αποφασίσεις να την παντρευτείς, δάνεισέ την μερικά βράδυα σε "κάποιον που ξέρει" να σου τη στρώσει :D

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Κοίτα πάντως στο αρχαίο κρος, πόσο σωστά τοποθετημένα είναι τα πηνία! Γενικά, είναι σωστά υλοποιημένο κρος, κι ας φαίνεται κάπως άτσαλο. Πιθανώς κι οι αντιστάσεις να έχουν πει το ποίημα, κι από κει να κλείνει ο ενισχυτής.

Οι ηλεκτρολυτικοί εκείνης της εποχής, σίγουρα έχουν λαλήσει, όσες φορές κι αν μέτρησα πυκνωτές τέτοιους, ήταν εντελώς κουκουρούκου.
Ακριβώς το ίδιο παρατήρησα και εγώ για την τοποθέτηση των πηνίων.

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.333

+1 σε όλα

εκεί που δεν συμφωνώ είναι στην κατ' ευθείαν απόλυτη επέμβαση στο κροςς. Πολύς κόπος και πολύ χρήμα βρε παιδί μου (αν μάλιστα πάει και σε ακριβά πηνία...). Πρώτα να δει πως κελαηδάει η Μαριγώ (εντάξει, στο περίπου - μη νομίζεις, δεν πέφτεις και τόσο έξω). Αυτό λέω

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.425
Δυστηχώς δεν έχω πλέον τα dali αφού έχασαν στην σύγκριση :)
Κρίνοντας από την πλακέτα του κυκλώματος διαχωρισμού μπορώ να σου πω πως οι πυκνωτές, ακόμα και σαν καινούριοι, είναι κάτω του μετρίου.
Πλέον +30 χρόνια μετά θα έχουν θέματα.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως έκανες καλά διώχνοντας τα Dali, κρίνοντας μόνο από αυτά που άκουσες.
[DOUBLEPOST=1518259396][/DOUBLEPOST]
+1 σε όλα

εκεί που δεν συμφωνώ είναι στην κατ' ευθείαν απόλυτη επέμβαση στο κροςς. Πολύς κόπος και πολύ χρήμα βρε παιδί μου (αν μάλιστα πάει και σε ακριβά πηνία...). Πρώτα να δει πως κελαηδάει η Μαριγώ (εντάξει, στο περίπου - μη νομίζεις, δεν πέφτεις και τόσο έξω). Αυτό λέω
Ακριβώς αυτή είναι η ορθή σειρά, γιαυτό και αρχικά μίλησα για έλεγχο.
Κοιτάς αν οι βάσεις (καμπίνες και μεγάφωνα) είναι σε καλή κατάσταση και μετά κάνεις την όποια κίνηση.

Reaction score
141
Τελικά τα μεγάφωνα ελέγχθηκαν και είναι σε άριστη κατάσταση οπότε τα ηχεία έχουν μπει σε διαδικασία ανανέωσης. Περισσότερες λεπτομέρειες και εικόνες όταν θα είναι έτοιμα!

Reaction score
141
Λοιπόν, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τις αλλαγές που έγιναν...

Τα μεγάφωνα ελέγθηκαν, καθαρίστηκαν και μετρήθηκαν.

Ενίσχυση καμπίνας...

Αλλαγή στην είσοδο...

και...

Αντικατάσταση πυκνωτών, εσωτερικής καλωδίωσης και λοιπές ρυθμίσεις...

Το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό (αντικειμενικά μιλώντας... :) ). Βασικά βλέπεις μία παλιά καμπίνα και όταν ξεκινούν να παίζουν απλά δεν το πιστεύεις...

Reaction score
141
...και επειδή θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τον κόπο, το μεράκι και την προσοχή στη λεπτομέρεια κάποιων ανθρώπων...

Ευχαριστώ!

Last edited by a moderator:

Reaction score
141
Με την «αντιστρεπτική δοκό» κέρδισες στα χαμηλά αλλά έχασες μέσο υψηλά :p
:lolsign:

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο χρήσης και μετά και από αυτά που άκουσα και στην έκθεση, νομίζω ότι είναι σε εξαιρετικό επίπεδο! Πλέον οδηγούνται από τον Marantz HD-AMP1.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.843
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo