Lab12 dac1 Reference

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.371
Lab12 dac1 Reference NOS (Non-OverSampling)

1584953850872.png


Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς, με τον dac1 Reference στο σύστημα, είναι ότι έχει να κάνει με μια συσκευή η οποία διαθέτει μια καλοσχεδιασμένη ηχητική ταυτότητα. Ο όρος “καλοσχεδιασμένη”, στην συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ευχάριστο, με αίσθηση ομοιογένειας και σε κερδίζει αμέσως και, δεύτερον, ότι ο όποιος “σχεδιασμός” είναι μετρημένος, χωρίς υπερβολική παρουσία. Σε καμία φάση της αξιολόγησης, ανεξαρτήτως της πηγής ή του μουσικού είδους, δεν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο μετατροπέας επιβάλλει στο σύστημα μια άποψη, ή ότι αλλάζει τον συνολικό χαρακτήρα με τρόπο που ενοχλεί ή θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικός. Ακούσαμε διαφορές σε σχέση με τον DAC αναφοράς, αυτό είναι βέβαιο, αλλά το αποτύπωμά του είναι λελογισμένο, κάτι που θα πρέπει να καταχωρηθεί ως επιτυχία. Με τον dac1, το σύστημα αναφοράς διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες ανάλυσης του, ακούστηκε επιβλητικό όταν χρειάστηκε, ισορροπημένο και πάντα ξεκούραστο, θυμίζοντας ένα σωστά μαγειρεμένο πιάτο: Τα συστατικά έχουν μπει αλλά κανένα δεν επιβάλλεται στο συνολικό αποτέλεσμα.

1584953882860.png


... με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής του, ο dac1 Reference απαντά με επιτυχία σε δύο προκλήσεις. Πρώτον, προσφέρει, πράγματι, μια καλοσχεδιασμένη ηχητική άποψη, χωρίς υπερβολές, εκμεταλλευόμενος πλήρως τις ξεχωριστές ιδιότητες μιας σχεδίασης NOS (όπως είναι η καλή συμπεριφορά στο time domain). Δεύτερον, είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του ήδη επιτυχημένου dac1 SE, καθώς διαθέτει περισσότερες δυνατότητες σύνδεσης, βελτιωμένο, στα σημεία, κύκλωμα και περισσότερο προσεγμένη κατασκευή.
Τούτων λεχθέντων, έχουμε δύο σοβαρούς λόγους να προτείνουμε τον νέο dac1: Πρώτον, στην περίπτωση που κάποιος αναζητά, συνειδητά, μια σχεδίαση NOS, γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης προσέγγισης, επειδή αποτελεί μια πραγματικά ισορροπημένη κατασκευή. Δεύτερον, στην περίπτωση που κάποιος αναζητά μια εναλλακτική προσέγγιση σε σχέση με τις συμβατικές, τετριμμένες αρχιτεκτονικές μετατροπέων d/a, αλλά δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από μια συσκευή NOS, καθώς, πράγματι, ο νέος dac1 Reference θα πρέπει να θεωρηθεί ένα επιτυχημένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιδέας. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με μια άκρως επιτυχημένη πρόταση από την πλευρά της Lab12, η οποία προτείνεται χωρίς επιφυλάξεις, ιδιαίτερα με δεδομένη την πολύ φιλική πολιτική τιμών που εφαρμόζεται, ειδικά για την ελληνική αγορά


1584953907342.png


Περιγραφή:Non-oversampling (NOS) USB DAC.
Μετατροπέας d/a:8x TDA1543 (Philips).
Αναλογικό στάδιο:2x 6922 (Electro-Harmonix).
Είσοδοι:2x S/PDIF (ομοαξονική, RCA), 1x S/PDIF (οπτική, Toslink), 1x USB.
Sample rates:44.1kHz-192kHz (16-24bit).
Έξοδοι:1x single ended (RCA), 1x single ended (XLR, με δυνατότητα να γίνει balanced, κατόπιν παραγγελίας).
Άλλες δυνατότητες:Όργανα μέτρησης της στάθμης εξόδου (VU), διαθέσιμος σε Matt Black/Frozen Silver, δυνατότητα balanced εξόδου.
Διαστάσεις:430x290x110 (mm, πxβxυ).
Βάρος:7,5kg


 


Μηνύματα
397
Reaction score
446
αναφέρεσαι στο ¨ιδιαίτερα με δεδομένη την πολύ φιλική πολιτική τιμών που εφαρμόζεται, ειδικά για την ελληνική αγορά ¨
κι αν ναι από πού;
 


Μηνύματα
397
Reaction score
446
αν αναφέρεσαι στο dac, ρώτησα από πού είναι αυτή η τιμή, από τη lab12 ή από κάποιο μαγαζί; κι αν είναι από κάποιο μαγαζί από πού; ρωτάω γιατί στα προηγούμενα προϊόντα της lab12 δεν είδα άλλες τιμές στα ελληνικά webshop από τα αντίστοιχα ξένα
 

Μηνύματα
954
Reaction score
518
αυτη η τιμη ειναι απο ενα καταστημα(Κοσμας hifi)τυχαιο που προεκυψε απο μια γρηγορη αναζητηση.

εσυ το βρηκες αλλη τιμη;
 

Μηνύματα
397
Reaction score
446
Έχω την εντύπωση ότι είναι η Special edition του προηγούμενου μοντέλου (διαφέρουν τα κιλά), μπορεί να κάνω κ λάθος. Τεσπα:thumbsup:
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Πάντως τα άρθρα του avmentor έχουν ενδιαφέρον αν τα διαβάσεις προσεκτικά. Για παράδειγμα βλέπουμε πως στην προκειμένη περίπτωση αναφέρει:

" Με βάση τα παραπάνω, ένας NOS DAC είναι μια ψηφιακή συσκευή η οποία δεν χρησιμοποιεί αλγόριθμους upsampling, μια επιλογή με πολύ σοβαρές επιπτώσεις, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επεξεργασίας στο ψηφιακό πεδίο. Αυτή η “απαγόρευση” αφορά όχι μόνο τα κλασικά βαθυπερατά φίλτρα αλλά και ουσιώδη μέρη του κυκλώματος: Για παράδειγμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνική ΔΣ (επειδή εγγενώς περιλαμβάνει oversampling).
Γιατί κάνουμε τέτοιες θυσίες όμως; Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο corpus εργασιών που να εξηγεί πειστικά τους λόγους. Ίσως το πιο ενδιαφέρον κείμενο που μπορεί να διαβάσει κανείς υπέρ της ιδέας αυτής, είναι το “Non-oversampling Digital-filter-less DAC Concept” του Ryohei Kusunoki (1997), το οποίο μπορεί κανείς εύκολα να βρει στο διαδίκτυο. Σε αυτό, ο συγγραφέας παραθέτει μια σειρά από λόγους που -κατά την άποψή του- κάνουν την προσέγγιση NOS καλύτερη, βασισμένος, όμως, στις αδυναμίες των άλλων λύσεων, όπως είναι τα προβλήματα jitter, η ανάγκη για υπολογισμούς με πολλά ψηφία και η εν συνεχεία αποκοπή τους, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούνται τα φίλτρα. Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον έχει και η δημοσίευση “Are D/A Converters getting worse?” των Stanley Lipshitz και John Vanderkooy (AES 84th Convention, 1988), μια εργασία 100 σελίδων, η οποία αξιολογεί τις επιδόσεις των σημαντικών κατασκευαστών σε θέματα upsampling, εκείνη την εποχή, με όχι πολύ κολακευτικά σχόλια (παραθέτοντας συγκεκριμένα ευρήματα, φυσικά). Ο αναγνώστης αυτών των κειμένων, θα μπορούσε να εξάγει το συμπέρασμα ότι ένας NOS DAC είναι μια καλή επιλογή έναντι ενός κακοσχεδιασμένου DAC με oversampling. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μετατροπείς NOS αποτελούν μια επιλογή στην αγορά, έχοντας δημιουργήσει μια κατηγορία από μόνοι τους, στην οποία περιλαμβάνονται αρκετές συσκευές. "
 

Μηνύματα
954
Reaction score
518
Έχω την εντύπωση ότι είναι η Special edition του προηγούμενου μοντέλου (διαφέρουν τα κιλά), μπορεί να κάνω κ λάθος. Τεσπα:thumbsup:
μπορει να κανω και εγω λαθος.
 

Μηνύματα
397
Reaction score
446
ναι, πρόσεξα μετά στο site του kosmas έχει διαφορετικές εισόδους (1 coaxial + 1 usb), ενώ αυτό του avmentor έχει
2x S/PDIF (ομοαξονική, RCA), 1x S/PDIF (οπτική, Toslink), 1x USB.
 

Μηνύματα
2
Reaction score
1
ναι, πρόσεξα μετά στο site του kosmas έχει διαφορετικές εισόδους (1 coaxial + 1 usb), ενώ αυτό του avmentor έχει
2x S/PDIF (ομοαξονική, RCA), 1x S/PDIF (οπτική, Toslink), 1x USB.
Στο κείμενο, πάντως, γράφει ότι είναι εντελώς διαφορετικός...
 

Μηνύματα
1.768
Reaction score
2.802
dac1 Reference
Lab12 dac1 Reference

Ο χρόνος κυλά γρήγορα, κάποιες φορές. Η δοκιμή του dac 1 Special Edition πραγματοποιήθηκε πριν από 7 χρόνια και ήταν η πρώτη μας επαφή με την Lab12 και τον Στράτο Βήχο. Από τότε, η εταιρία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δραστήρια και έχει παρουσιάσει έναν μεγάλο αριθμό προϊόντων, κάποια από τα οποία ήταν άκρως ενδιαφέροντα (όπως το conditioner Gordian και το phono melto2). Δεν μπορώ να γνωρίζω το πώς σκέπτονται οι άνθρωποι της εταιρίας, σήμερα, αλλά έχω την άποψη ότι η απόφαση -τότε- να ξεκινήσουν την προσπάθειά τους με μια τόσο ξεχωριστή, ιδιόρρυθμη θα μπορούσες να πεις, συσκευή ήταν ιδιαίτερα τολμηρή, αλλά ίσως και ενδεικτική του χαρακτήρα της προσπάθειας. Η ανακοίνωση πριν από μερικούς μήνες μιας νέας έκδοσης του dac1, της Reference, δίνει πάντως δύο πληροφορίες. Επιβεβαιώνει την προσήλωση της Lab12 στις λαμπάτες σχεδιάσεις και, δεύτερον, το γεγονός ότι, σε ό,τι αφορά το ψηφιακό audio τουλάχιστον, θεωρούν ότι αυτό που αξίζει είναι να διερευνήσουν ιδιαίτερες λύσεις και όχι να ακολουθήσουν την πεπατημένη.
Όπως και να το κάνουμε, ένας μετατροπέας NOS (Non-OverSampling) είναι μια ιδιαίτερη λύση, μια πρόταση που απευθύνεται σε όσους ψάχνουν το θέμα του ψηφιακού ήχου, λίγο πέρα από τις κλασικές προσεγγίσεις, εκείνους που αναζητούν το ξεχωριστό και δεν έχουν πρόβλημα να φλερτάρουν με τις πλέον ριζοσπαστικές απόψεις στην υπόθεση του ήχου υψηλών απαιτήσεων.







 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.306
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top