lamp tip

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881
Τι ωραιος αυτος ο kane, θυμαμαι πριν 11+ χρονια ειχε πει :
ποτε λιγοτερο απο 30 λεπτα , ποτε περισοτερο απο 160 > για να γερνα οσο πιο αργα γινεται.
Tωρα λεει αυτο......
http://www.ultimateavmag.com/content/aging-projector-lamps

μην μπεδρευουν μερικοι αχροιοι την λαμπα μετα αρνια , ετσι ?

Reaction score
1
Απάντηση: lamp tip

Τι ωραιος αυτος ο kane, θυμαμαι πριν 11+ χρονια ειχε πει :
ποτε λιγοτερο απο 30 λεπτα , ποτε περισοτερο απο 160 > για να γερνα οσο πιο αργα γινεται.
Tωρα λεει αυτο......
http://www.ultimateavmag.com/content/aging-projector-lamps

μην μπεδρευουν μερικοι αχροιοι την λαμπα μετα αρνια , ετσι ?

Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, είμαι φανατικός οπαδός του Joe Kane, ενός από τους τελευταίους γκουρού της εικόνας του πλανήτη. Ότι λέει, το λέει πάντα μετά από ώριμη σκέψη, και αφού βουτήξει πρώτα τη γλώσσα του στο μυαλό του, που λέμε.

Για τους μίνιμουμ και μάξιμουμ χρόνους λειτουργίας της λάμπας, πολλοί κατασκευαστές τους αναφέρουν και στα owner's manual: Στο εγχειρίδιο του BenQ 8700 αναφερόταν ρητά ότι ο προβολέας δεν θα πρέπει να παίζει περισσότερες από οχτώ συνεχόμενες ώρες, ενώ στο εγχειρίδιο του Sharp 21000 αναφέρεται ότι είναι καλό να μην παίζει η λάμπα λιγότερο από 15 λεπτά κάθε φορά που θα ανάψει.

Γενικά, οι κατασκευαστές προσπαθούν να μας δώσουν κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωστότερη χρήση στις λάμπες των προβολέων μας. Π.χ. είναι δεκτό σαν παραδοχή, ότι μία λάμπα UHP χρειάζεται γύρω στα τριάντα λεπτά για να σταθεροποιήσει την απόδοσή της, οπότε καλό είναι να μην σβήνει κάποιος τον προβολέα του πριν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα.

Ότι αναφέρει λοιπόν ο Kane και σε αυτό το link, με βρίσκει σύμφωνο. Τα επίπεδα μαύρου και λευκού, όσον αφορά την ρύθμισή τους με τα ρυθμιστικά της φωτεινότητας και της αντίθεσης, δεν αλλάζουν καθώς γερνάει η λάμπα, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να ρυθμίζει κάποιος ξανά και ξανά κάθε λίγο και λιγάκι. Εφόσον δεν αλλάζει κάτι στις ρυθμίσεις του προβολέα, ένα σωστά ρυθμισμένο 16-235 θα παραμείνει έτσι καθόλη τη διάρκεια της ζωής της λάμπας.

Έχω μερικές ενστάσεις μόνο όσον αφορά τη κλίμακα του γκρίζου και τη γήρανση της λάμπας. Ο Kane φαίνεται να υποστηρίζει ότι το RGB αλλάζει λίγο και ότι δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση, αλλά έχω διαπιστώσει με τα μάτια μου ότι ειδικά στις πρώτες ώρες λειτουργίας της λάμπας, δηλαδή από 0 έως 200, μπορεί και να υπάρχει σημαντική μεταβολή της απόδοσης της λάμπας στο RGB. Φαντάζομαι λοιπόν ότι εννοεί ο Kane, ότι εφόσον γίνει μια ρύθμιση του προβολέα μετά τις 100-200 ώρες λειτουργίας, δεν θα χρειαστεί ξανά νέα ρύθμιση...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.827

Λέει βέβαια και το άλλο: ότι στην αρχή βλέπουμε με κλειστή ίριδα, την οποία ανοίγουμε σταδιακά, ώστε να αντισταθμίσουμε την πτώση φωτεινότητας της λάμπας.

Πόσοι προβολείς έχουν τέτοιου είδους βηματική ίριδα? Και δεν πρέπει να γνωρίζουμε την πτώση της φωτεινότητας ώστε να ανοίγουμε αντίστοιχα (λέμε τώρα, μακάρι να ήταν τόσο εύκολο χωρίς τη χρήση μετρητικού οργάνου) την ίριδα?

Reaction score
8.350

αυτο με την ιριδα βεβαια ειναι μεγαλη π@π@ρια.Δεν νομιζω οτι υπαρχει προβολεας να μπορει να λειτουργησει με τετοιο τροπο.Η μονη λυση παιδες ειναι,μετρας τη φωτεινοτητα καθε τοσο και οταν δεις τα σκουρα αλλαζεις λαμπα.Το φως ειναι φως.Μου θυμιζει ενα παιδι που προσπαθουσε να μαθει γουιντσερφ και με ρωταγε τι πρεπει να κανει οταν δεν υπαρχει ανεμος.Του ειπα"φιλε μου θα ασχοληθεις με κατι αλλο" και εφυγε απογοητευμενος.:116:

ΥΓ.τον Τζο Κεην δεν τον γουσταρω απο τοτε που ειπε οτι ο αναμορφικος ειναι καταστροφη.

NIX

Reaction score
0

Υπαρχουν πολλοι προβολεις που εχουν σταθερη βηματικη ιριδα ή αυτοματη με επιλογη να λειτουργει ως σταθερη βηματικη.

Με ενα απλο φωτομετρο οπως το mastech που εχει παρουσιαστει παλιοτερα η χρηση του,μπορει καποιος πολυ ευκολα να μετραει την φωτεινοτητα του προβολεα και να ρυθμιζει αναλογα.

Παντως οι λαμπες ειναι λαχειο και κατα τη γνωμη μου οι γενικευσεις δεν στεκουν.Μπορει να την προσεχεις σαν μωρο και να σου σκασει στις 500 ωρες,απο την αλλη μπορει να να μην δινεις και πολυ σημασια και να αποδιδει εξαιρετικα για 1000+ ωρες.

Θα συμφωνησω οτι φυλαγε τα ρουχα σου να εχεις τα μισα αλλα ουσιαστικα δεν υπαρχει καμια εγγυηση.

.

Reaction score
15.548

ΥΓ.τον Τζο Κεην δεν τον γουσταρω απο τοτε που ειπε οτι ο αναμορφικος ειναι καταστροφη.
:204:

Οσον αφορα τις λαμπες,ειναι οπως τα ειπε ο Νικος(ΝΙΧ)...ΛΑΧΕΙΟ.....

ο infocus 7200 που ειχα μου εσκασε 2 λαμπες κοντα στις 600 ωρες και η τριτη εχει περασει τις 900

Οσον αφορα το RGB level των προβολεων,θα ελεγα οτι ειναι εμφανεις η αλλαγη της κλιμακας του γκρι ....
Και απο την στιγμη που ενα υγειες ματι μπορει να διακρινη αποκλιση ανω του 3% σε γκρι κλιμακα,καλο ειναι να μην μιλαμε για μικρες αποκλισεις.... :112:

Αλλο RGB εχουμε στις 300 ωρες και αλλο στις 1000 ...τα εχουμε δει αρκετες φορες αυτα.....και σιγουρα παιζει ρολο η ποιοτητα της λαμπας και ο προβολεας για τις οποιες αλλαγες,ειτε σε θεμα χρωματων RGBCMY ειτε σε κλιμακα του γκρι.

Γερασε κι αυτος....:116:
εδω γερασαμε εμεις :414:

Reaction score
62

Εγώ πάντως μέχρι πρόσφατα έπαιρνα τον Μπεο τηλέφωνο για να προβλέψω τη συμπεριφορά της λάμπας. . . :116:

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
104.827

Εσύ να αφήσεις τον Μπέο και να κάνεις καμμιά δουλειά. :136:

Με έχει φάει η ανυπομονησία.:138:

Reaction score
62

Εσύ να αφήσεις τον Μπέο και να κάνεις καμμιά δουλειά. :136:

Με έχει φάει η ανυπομονησία.:138:
Η αναμονή μεγιστοποιεί την απόλαυση. . .
(πήζω
)

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

κουραγιο θα ερθει ασπρη μερα και για μας (ο χειμωνας καραδοκει)

Reaction score
62

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ από τότε που ξεκίνησαν οι απεργίες στη ΔΕΗ δεν τολμώ λόγω της λάμπας να δω ταινία. . .

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.881

δεν χανεις και τιποτα , εγω που δεν εχω προβολεα .....ακομα καλυτερος

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.329