Leben CS600

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Μηνύματα
8.978
Reaction score
894


  • Ισχύς: 2x32w/1kHz (με λυχνίες 6L6), 2x28w/1kHz (με λυχνίες EL34)
  • Eίσοδοι: 6 line, μία pre-in
  • Eξοδοι: 1 line out με δυνατότητα tape monitor, 1 για ηχεία, με δυνατότητα επιλογής της εμπέδησης.
  • Απόκριση Συχνότητας: 10Hz-120kHz, δυνατότητα ρύθμισης των χαμηλών συχνοτήτων (+3/5dB κάτω από τα 100Hz)
  • Παραμόρφωση: 0.7%/20w
  • Ευαισθησία: 900mV για 20W
  • Αλλες δυνατότητες: Αυτόματη ρύθμιση της πόλωσης, δυνατότητα αλλαγής λυχνιών
  • Διαστάσεις: 450x360x142mm (πxβxυ)
  • Βάρος: 22.5kg
  • Tιμή: 3.600 ευρώ

"Η Leben είναι μία εταιρία που ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων για να βγάλει το ψωμί της και οι ενισχυτές είναι ένα παράπλευρο προιόν, χόμπυ του ιδιοκτήτη της. Ο κύριος Hyodo έχει υπηρετήσει τον χώρο του audio από μία ενδιαφέρουσα θέση, κατά τα φαινόμενα: Ανήκε στην σχεδιαστική ομάδα της Luxman, όταν η Luxman ήταν η Luxman και όχι ένα ακόμη απλώς γνωστό Ιαπωνέζικο brand name. Οι γνωρίζοντες αντιλαμβάνονται το χρονικό πλαίσιο: Μιλάμε για τα χρόνια πριν το '80... Ο Hyodo εκτός από καλή φήμη, αρέσκεται και στο να συλλέγει λυχνίες, τις οποίες εν συνεχεία χρησιμοποεί στα προιόντα του, τα οποία δεν είναι και πολλά: Εξι όλους και όλους κωδικούς έχει η Leben, από τους οποίους οι τρείς ανήκουν σε ολοκληρωμένους ενισχυτές, ο ένας σε έναν προενισχυτή και δύο ακόμη αντιστοιχούν σε τελικούς ενισχυτές.

...

Με δεδομένη την φήμη του Hyodo, ο εσωτερικός κόσμος του CS600 δεν θα μπορούσε παρά να είναι ενδιαφέρων: Το κάθε κανάλι του ενισχυτή χρησιμοποιεί δύο διπλοτριόδους 6CS7 στο πρώτο στάδιο και δύο πεντόδους 6L6 σε τοπολογία push-pull στο στάδιο εξόδου. Στο στάδιο εισόδου, η πρώτη διπλοτρίοδος είναι συνδεσμολογημένη σε μία τοπολογία που είναι γνωστή ως totem pole ή SRPP (η άνοδος της λυχνίας εισόδου είναι συνδεδεμένη με την κάθοδο της δεύτερης λυχνίας και ταυτοχρόνως οδηγεί το πλέγμα της, αυτή η συνδεσμολογία είναι επίσης γνωστή και ως "Series Balanced Amplifier και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1943, οπότε και εκδόθηκε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας). Η τοπολογία SRPP λειτουργεί σε τάξη Α και προσφέρει μεγάλο κέρδος και μικρή αντίσταση εξόδου για την οδήγηση του επόμενου σταδίου. Η δεύτερη διπλοτρίδος είναι συνδεσμολογημένη κατά Mullard και χρησιμοποιήται ως διαχωριστής (phase splitter) για την οδήγηση του σταδίου ισχύος. Το κύκλωμα χρησιμοποιεί αυτοπόλωση (Αuto Biasing) γεγονός που αφαιρεί από τον χρήστη την υποχρέωση να παρακολουθεί και ενίοτε να ρυθμίζει την πόλωση των λυχνιών εξόδου. Η τροφοδοσία του ενισχυτή γίνεται από δύο μετασχηματιστές και χρησιμοποιεί μία ανορθώτρια 6CJ3 η οποία επιτρέπει την υλοποίηση ενός κυκλώματος soft start για την σταδιακή τροφοδοσία των λυχνιών με υψηλή τάση, προσέγγιση που εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ο CS600 πρσφέρει την δυνατότητα ενίσχυσης των χαμηλών συχνοτήτων κάτω από τα 100Hz σε δύο βήματα (+3 και +5dB) και ο Hyodo έκανε εδώ μία ιδιόμορφη επιλογή ενσωματώνοντας τα απαραίτητα δικτυώματα στον βρόγχο ανάδρασης του ενισχυτή και όχι ως απλά φίλτρα στο δρόμο του σήματος. Οι μετασχηματιστές εξόδου είναι κατασκευασμένοι από την ίδια την Leben. Eνα ιδιαίτερο γνώρισμα του CS600 είναι η δυνατότητα που προσφέρει να χρησιμοποιηθούν λυχνίες διαφορετικού τύπου στην έξοδο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του ακροατή. Για τον σκοπό αυτό στο εσωτερικό του ενισχυτή υπάρχουν δύο διακόπτες οι οποίοι επιλέγουν την υψηλή τάση και το ρεύμα πόλωσης. Η αρχική πρόταση αφορά την αντικατάσταση των 6L6/5881 με τις EL34, αλλά οι συνδυασμοί στις θέσεις των διακοπτών επιτρέπουν και άλλες επιλογές -η αξία έχω την εντύπωση βρίσκεται στο ψάξιμο. H κατασκευή του ενισχυτή είναι η κλασική, με τις λυχνίες και τους μετασχηματιστές να είναι τοποθετημένα σε ένα μεταλλικό σασί, κάτω από το οποίο έχει συναρμολογηθεί το υπόλοιπο κύκλωμα ως "αράχνη" χωρίς δηλαδή τυπωμένα κυκλώματα. Το εξωτερικό σασί, με τις ξύλινες πλευρές χρησιμοποιήται περισσότερο ως διαμορφωτής μίας συγκεκριμένης αισθητικής και ως προστασία από την θερμότητα που αναδύεται από τις λυχνίες.

...

Η Leben δεν έχει κάνει οικονομίες στα υλικά, χρησιμοποιώντας αντιστάσεις της Ιαπωνικής Riken και πυκνωτές της Cornell για την σύζευξη μεταξύ των σταδίων του ενισχυτή. Ο ενισχυτής αποδίδει 32w ανά κανάλι όταν χρησιμοποιούνται οι στάνταρντ 6L6 και 28w όταν χρησιμοποιούνται οι EL34, ισχύς μετρημένη στο 1kHz. H εταιρία δίνει μία εντυπωσιακή απόκριση συχνότητας (για ενισχυτή με μετασχηματιστές εξόδου) η οποία φθάνει τα 100kHz (από τα 10Hz) και, δικαίως, επιτρέπει στον κατασκευαστή να ισχυρίζεται ότι ο CS600 είναι κατάλληλος και για χρήση με πηγές υψηλής ανάλυσης. Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του έξι single ended εισόδους, μία είσοδο για εξωτερικό προενισχυτή (οπότε και o Leben χρησιμοποιήται ως τελικός ενισχυτής) καθώς και μία έξοδο line για εγγραφή. Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων είναι καλής ποιότητας και συνοδεύονται από έναν επιλογέα εμπέδησης με τέσσερεις θέσεις (4, 6, 8 και 16Ω) o οποίος επιλέγει άμεσα το αντίστοιχο tap των μετασχηματιστών εξόδου. Ο εξοπλισμός του ενισχυτή συμπληρώνεται (στην πρόσοψη) από διακόπτη επιλογής της θέσης των καναλιών (stereo/reverse), τον διακόπτη της φίμωσης καθώς επίσης και τις οπτικές ενδείξεις για το είδος των λυχνιών που χρησιμοποιούνται καθώς και μία σειρά από άλλες κλασικές δυνατότητες όπως o επιλογέας ηχείων/ακουστικών, το tape monitor, κ.λπ. κ.λπ.

...

Τελικώς...
... o CS600 είναι ένα από τα καλά επιχειρήματα γύρω από το θέμα του χαρακτήρα στην ηχητική απόδοση. Χωρίς να είναι ουδέτερος, θα καταφέρει να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο αυστηρό κριτή ή τουλάχιστον να κερδίσει την υπό όρους αποδοχή του, αποδεικνύοντας ότι, συχνά, υπάρχει κάτι παραπάνω στην υπόθεση του audio, πέρα από την αποτελεσματικότητα και ότι πολύ συχνά και πολλοί από εμάς, το αποζητούν. Εκτός από συλλεκτικό προιόν μίας εταιρίας με μικρή και χειροποίητη παραγωγή και δείγμα μίας τέχνης που λίγοι κατέχουν, ο μεγάλος ολοκληρωμένος της Leben απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη μεν, αλλά όχι μικρή ομάδα ακροατών. Αυτό που απομένει είναι να τον ακούσετε προσεκτικά για να μάθετε αν ανήκετε σε αυτήν ή όχι."


Full Review: avmentor.gr




 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.667
Μηνύματα
2.869.505
Members
37.943
Νεότερο μέλος
triantafyllos1969
Top