Love songs - τραγούδια αγάπης...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Εδώ και... χρόνια :116:, έχουμε ένα thread στην παρούσα κατηγορία με τίτλο Best love songs. Που και που λοιπόν όλο και κάποιος ερωτευμένος (ή όχι :135:) βάζει κανένα άσμα και σπεύδουμε άπαντες να το ακούσουμε. Νταξ κάποια στιγμή αυτό το "best" το τρώει η μαρμάγκα αλλά βλέποντας ένα τρελό ξεχείλωμα τραγουδιστικών απόψεων και επιλογών, πήρα το έναυσμα να ανοίξω ένα θέμα ώστε να μας πει ο καθένας πως αντιλαμβάνεται ένα τραγούδι αγάπης. Τι χαρακτηριστικά έχει ένα τέτοιο τραγούδι; Είναι ένα κοινό τραγούδι όπως όλα τα υπόλοιπα; Εμπεριέχει απλά κάπου τη λέξη "αγάπη"; Έχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ η μουσική επένδυση ή μπορεί να είναι οποιαδήποτε;

Μήπως απλά μας θυμίζει κάτι; Για πείτε!

...

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
730
Απάντηση: Love songs - τραγούδια αγάπης...

Δεν νομιζω πως ειμαι το καταλληλο ατομο για να απαντησω:121:, αλλα εχω μια απορια.
Γιατι ξεκινησες το θεμα στην "Ξενη μουσικη" και οχι στην Γενικη κατηγορια Μουσικης?
Δεν υπαρχουν και ελληνικα τραγουδια αγαπης?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Ναι φυσικά και υπάρχουν και ίσως πρέπει να μεταφερθεί το θέμα. :126:
Το ξεκίνησα εδώ γιατί εδώ είναι και το περιβόητο "best love songs".

...

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344

Σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να περιέχει τη λέξη "αγάπη". Τα αισθήματα δεν χρειάζονται συγκεκριμένες λέξεις για να εκφραστούν, και σε αυτά περιλαμβάνεται και η όποιας μορφής αγάπη. Αν χρειαζόταν κάποιος να πει μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί για να γίνει σαφής, τότε δεν θα υπήρχε αγάπη ανάμεσα σε μας και τα παιδιά μας, γιατί όταν είναι πολύ μικρά δεν καταλαβαίνουν λέξεις ούτε τις λένε τα ίδια.

Από την άλλη, ασφαλώς το τραγούδι δεν μπορεί να είναι κάτι σαν τα αντάρτικα του Πάνου Τζαβέλλα, την Υβρεοπομπή του Δεληβοριά ή το F*ck the police. Αν αυτά τα τραγούδια θυμίζουν σε κάποιον κάτι ερωτικό, είναι θέμα εντελώς προσωπικών βιωμάτων και αναμνήσεων που φυσικά δεν τα κατατάσσει πουθενά. Ο στίχος σίγουρα παίζει ρόλο, και μπορεί να αναφέρεται σε ένα ιδεατό πρόσωπο (που ο ακροατής θα ταυτίσει με το "δικό του"), ή και σε μια κατάσταση που μοιάζει με αυτήν στην οποία βρίσκεται ένας άνθρωπος για τον οποίο τα αισθήματα σε δεδομένη στιγμή παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Μπορεί όμως και να μην υπάρχουν καθόλου στίχοι, και να πρόκειται για ένα ορχηστρικό κομμάτι, στο οποίο ο συνθέτης έχει δώσει κάποιο σχετικό τίτλο, και το οποίο να εμπνέει ή να μην εμπνέει και τους ακροατές.

Η μουσική τώρα... μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους. Αλίμονο αν οι φίλοι κάποιου συγκεκριμένου είδους μουσικής στερούνταν το δικαίωμα να απολαύσουν κάτι κοντά στις προτιμήσεις τους. Είναι ξεπερασμένη κατά τη γνώμη μου η αντίληψη ότι το ερωτικό τραγούδι είναι αργό και "ρομαντικό" όπως τα slow κομμάτια που χορεύαμε κάποτε στα πάρτι. Παράδειγμα; Τα δυνατά και έντονα drums μπορούν να εκφράσουν το ίδιο καλά τη χαρά και την απώλεια, δύο καταστάσεις που συχνά σχετίζονται με το ερωτικό στοιχείο.

Θα μπορούσα να βάλω και παραδείγματα, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτό το πνεύμα του thread.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.430

Last edited by a moderator:

Pin

Θεΐτσα
Reaction score
4.486

[YOUTUBE]ubhmWKJ9Obc[/YOUTUBE]

:116:

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Απάντηση: Re: Love songs - τραγούδια αγάπης...

Ναι Μαρία, γιατί όχι... Βάλε παραδείγματα αν θέλεις.

...
ΟΚ. Δεν θα βάλω τα βιντεάκια αλλά τα links, για να μη βαρύνει το μήνυμα.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με τα προφανή.

Αυτά είναι τέσσερα "τυπικά" (και ΙΜΗΟ ωραία) τραγούδια για τον έρωτα, ξένα και ελληνικά, το καθένα στην κατηγορία του - κι η καθεμιά κατηγορία περιλαμβάνει από αριστουργήματα μέχρι δυσάρεστα γλυκερές μπαλάντες και κοψοφλέβικα για τελειωμένους.

Leonard Cohen – I'm your man
Roger Hodgson – Lovers in the wind
Πασχάλης Τερζής – Παλιόκαιρος
Πυξ Λαξ – Γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις

Ωστόσο, ερωτικά είναι κι αυτά τα δύο, ένα από το μακρινό παρελθόν και ένα από το πρόσφατο, και μάλιστα ερωτικά της απώλειας, αλλά με ρυθμό "ζωηρό" και – τουλάχιστον το δεύτερο – γρήγορο και αισιόδοξο:

Herman's Hermits – No milk today
Manu Chao – The bleeding clown

Ή αυτό το αυθεντικά χαρούμενο, που περιγράφει μια ζωντανή αγάπη (στο video clip όχι 100%... ζωντανή, αλλά τέλος πάντων :107:);

Pet shop boys - Heart

Αλλά μήπως το παρακάτω δεν είναι ερωτικό; Τι σημασία έχει αν ακούγεται δυνατά και χορεύεται κιόλας;

Kiss- I was made for loving you

Ή μήπως δεν είναι αυτό; Άσχετα αν περιγράφει ένα… φόνο!

Nick Cave & Kylie Minogue – Where the wild roses grew

κι αυτό το θεοσκότεινο, που επεκτείνεται με γοτθική ατμόσφαιρα και μετά το θάνατο

Rammstein – Heirate mich

Και περνάμε σ' αυτό που δεν έχει καθόλου στίχους…

Στέφανος Κορκολής – Sensitivities

κι αυτό το ρεμπέτικο – όπου το μόνο στοιχείο που κάνει το νόημα ερωτικό είναι η λέξη "σου" και τίποτα άλλο!

Τα παιδιά της γειτονιάς σου

ακόμα και τα… καβουράκια;

Τσιτσάνης–Νίνου – Τα καβουράκια

Το ερωτικό τραγούδι λοιπόν δεν είναι μονοδιάστατο, δεν είναι μπαλάντα ή ζειμπέκικο, μπορεί να είναι πάρα πολλά πράγματα!

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

καμια φορα δε χρειαζεται καν λογια...

[YOUTUBE]qVFUcHFT0-4[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]23oBMOvt85o[/YOUTUBE]

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

οπως κι αυτο

[YOUTUBE]IQ_4VgcDwgI[/YOUTUBE]

tyler durden

Μη ριβγιούερ
Reaction score
2.743

...κι αν εχει λογια μπορει να ναι κι ετσι. Ακουστε κομματαρα:

Norma Winstone - Just Sometimes
[YOUTUBE]Xn_xdZe8HBI[/YOUTUBE]

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Re: Απάντηση: Re: Love songs - τραγούδια αγάπης...

Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω για τα πολλαπλά ποδάρια του έρωτα.
Ένα ερωτικό τραγούδι οφείλει αν μη τι άλλο να σε βάζει σε ερωτικό κλίμα. Αν προσπαθώ να μεταφράσω την διάθεση του καλλιτέχνη κάθε φορά, είναι εκ των πραγμάτων αποτυχημένο ή απευθύνεται σε άλλο κοινό. Αν μπαίνω σε διαδικασία τέλος πάντων να ψάχνω τον κρυμμένο ερωτισμό (που μπορεί να είναι και η ιδέα μου), σε κάθε τραγούδι που κυκλοφορεί, τότε μπορώ να τα βάλω όλα στο ίδιο τσουβάλι. Ακόμη κι αν για κάποιους λόγους μπορώ εγώ να κάνω τους απαραίτητους συνειρμούς, πως θα εκφράσει σε κάποιον άλλον έρωτα, μελαγχολία, αίσθημα ερωτικής απώλειας ή αίσθημα ερωτικής ολοκλήρωσης, αίσθημα αγάπης ένα χοροπηδάδικο τραγούδι; Το πολύ πολύ να εκφράσει μια σεξουαλική διέγερση. Θα πιαστείς με το κορίτσι χέρι χέρι στο ηλιοβασίλεμα και θα ακούς... τα καβουράκια ή ένα τραγούδι που περιγράφει φόνο; Σ' αγαπώ, στα Τρίκαλα στα δυό στενά που σκοτώσανε τον Σακαπλιά; ΟΚ άμα τη έχεις στο κρεβάτι και της τραβάς σφαλιάρες, βάλε και rammstein να το ευχαριστηθείς. Αλλά ο έρωτας και ο ρομαντισμός είναι πολύ μακρυά από αυτά τα ακούσματα, ακόμη και στην περίπτωση που είστε και οι δύο μέλη σατανικής στοάς. Λέω εγώ τώρα... όχι ότι έχω απόλυτο δίκιο.

...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Love songs - τραγούδια αγάπης...

Επίτρεψέ μου να διαφωνήσω για τα πολλαπλά ποδάρια του έρωτα.
Ένα ερωτικό τραγούδι οφείλει αν μη τι άλλο να σε βάζει σε ερωτικό κλίμα.

...
Πώς το θες το κλίμα, μινόρε ή ματζόρε; Χορευτικό ή της τάβλας; Ρομαντικό ή φιλήδονο;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Σου έβαλα μινόρε, γιατ' είμαι παιδί σεντιμεντάλ, σαν τον Καφ...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.138

Πάρε ακόμα ένα στο ίδγιο μοτίβο... ΡΑΣΟΥΛΗ ΑΘΑΝΑΤΕ!

Reaction score
0

Μία κατηγορία τραγουδιών που μιλάνε για αγάπη αλλά αποφεύγονται συνήθως γιατί έχουν θέμα τη λύπη και τον πόνο, είναι τα τραγούδια που μιλάνε για χωρισμό.

Όπως αυτό.

Θα συμφωνήσω με τη Maria ως προς το ύφος ενός τραγουδιού που μιλάει για αγάπη. Κυρίως γιατί περί ορέξεως..... κολοκυθόπιτα. Το τι ακουμπάει περισσότερο ή λιγότερο τον καθένα είναι κάπως προσωπική υπόθεση. Κυρίως παίζει ρόλο το τι έχει ζήσει, πόσες εμπειρίες έχει, και τι του θυμίζει ένα τραγούδι.

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.078
Members
38.525
Νεότερο μέλος
giannis9494