Luxman T-117L FM/AM/LW Tuner

Reaction score
3.085
Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και πάλι (θα γράφω το "Χρόνια Πολλά" και το "Καλή Χρονιά" μέχρι να βγει ο Γενάρης, μπας και το έχω ξεχάσει κάπου να το γράψω :drinks:)

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά την αλλαγή του παλιότερού μου προενισχυτή AV Onkyo PR-SC5507 με τον επόμενης έκδοσης PR-SC5509, έκανα κάποιες κινήσεις, προκειμένου να στηθεί αυτός ολοκληρωμένα και ως δέκτης FM/AM.

Έτσι, αγόρασα μια ενισχυόμενη εσωτερική κεραία FM/AM Konig ANT-118 KN, που αποδείχθηκε πολύ καλή και παράλληλα έψαξα ανάλογη λύση (κεραίας) για τον δέκτη που έχω στο σαλόνι μου, έναν παλιό Luxman T-117L FM/AM/LW. Ο Luxman
είναι ένας εξαίρετος δέκτης FM (παλιά ήταν στην κλάση A του Stereophile, με review στο τεύχος 2/88, διατηρούμενος στη λίστα των Recommended Components μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90), αλλά και σήμερα, για τη δουλειά που προορίζεται, την αξία του την έχει ακόμα.

Λοιπόν, εγκατέστησα την κεραία, έβαλα στη μνήμη του δέκτη 24 σταθμούς (τόσους χωράει), εκ των οποίων μόνο δυο-τρεις δεν εκπέμπουν στερεοφωνικά, συνέδεσα τον δέκτη στο σχετικά vintage σύστημα του σαλονιού μου (Ηχεία Infinity IRS 9-Kappa, τελικός Hafler XL-600, προενισχυτές (α) Denon PRA-1200 - στερεοφωνικός και (β) Sony SDP-EP90ES - Multi Channel 5.1, CD Nakamichi CDPlayer 2, κασετόφωνο Nakamichi CassetteDeck 2) και ξεκίνησα να ακούω μουσική από τα FM.

OK, δεν μπορώ να πω ότι όλοι οι σταθμοί έχουν την ίδια απόδοση, αρκετών η μετάδοση είναι σχετικά έως πολύ "μουντή", αλλά κάποιοι διατηρούν επαρκώς καλή έως ανεκτή ποιότητα, ενώ κάποιοι είναι πολύ καλοί. Στην τύχη χθες, όντας συντονισμένος ο δέκτης στο Βήμα FM 99.5, έπεσα πάνω σε ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη και απόλαυσα για δυο και πλέον ώρες την εκπομπή με τα αθάνατα τραγούδια του συνθέτη, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση και άλλα με ερμηνευτές που πάντα με συγκινούσαν (Μπιθικώτσης, Πάνου, Καζαντζίδης κλπ.).

Στη συνέχεια, και με το μυαλό στο να χρησιμοποιήσω την κεραία της Konig στον Onkyo PR-SC5509, την έβγαλα και "κοτσάρισα" στο δέκτη μια απλή εσωτερική κεραία-δίπολο, κολλημένη προσωρινά ψηλά στον τοίχο με σελοτέιπ (και με αρκετή δόση μουρμούρας από τη συμβία, αλλά με υπόσχεση ότι είναι προσωρινό, μόνο για να διαπιστώσω το αποτέλεσμα) και με μεγάλη μου χαρά, διαπίστωσα ότι η λήψη είναι εξίσου καλή.

Συνέχισα σήμερα να απολαμβάνω τη μουσική των FM, πράγμα που διαπίστωσα ότι μου έχει λείψει αρκετά.

Καλό υπόλοιπο.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.557
Luxman T-117L FM/AM/LW. . . . (Ηχεία Infinity IRS 9-Kappa, τελικός Hafler XL-600, προενισχυτές (α) Denon PRA-1200 - στερεοφωνικός και (β) Sony SDP-EP90ES - Multi Channel 5.1, CD Nakamichi CDPlayer 2, κασετόφωνο Nakamichi CassetteDeck 2) και ξεκίνησα να ακούω μουσική από τα FM.

.

- :hi:

- και εγώ με εσωτερικό δίπολο λαμβάνω και πολύ καλά μάλιστα

- σταθμοί με καλό σήμα :

87.70 En Lefko ....ξενέρωτη μουσική όμως
93.60 ΕΡΑ Κόσμος
95.60 ΕΡΑ Τρίτο πρόγραμμα ............ευτυχώς υπάρχει ακόμα
98.30 Αθήνα 9.84

Reaction score
3.085
- :hi:

- και εγώ με εσωτερικό δίπολο λαμβάνω και πολύ καλά μάλιστα

- σταθμοί με καλό σήμα :

87.70 En Lefko ....ξενέρωτη μουσική όμως
93.60 ΕΡΑ Κόσμος
95.60 ΕΡΑ Τρίτο πρόγραμμα ............ευτυχώς υπάρχει ακόμα
98.30 Αθήνα 9.84
Στην περιοχή μου, και πάντα σύμφωνα με την ένδειξη σήματος του ίδιου του δέκτη και με την ακουστική εμπειρία για κάθε σταθμό, και οι 24 που έχω αποθηκεύσει έχουν φουλ σήμα 5 στα 5.

Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι ότι απλά και μόνο το καλό σήμα δεν είναι η μόνη παράμετρος για τη μεταδιδόμενη μουσική. Η διαμόρφωση, το ίδιο το μέσο αναπαραγωγής του σταθμού κ.α. παίζουν το ρόλο τους, όπως όλοι ξέρουμε.

Εγώ πάντως, που είμαι φαν της Ελληνικής έντεχνης και λαϊκής μουσικής, από αυτούς που επέλεξα, είμαι γενικά ευχαριστημένος, αν και μερικές φορές η μουσική τους δε με καλύπτει. Αλλάζω όμως - 24 επιλογές έχω έτσι κι αλλιώς! ;)

Reaction score
578
Εγώ χρησιμοποιώ στο νησί την κεραία της τηλεόρασης, διαιρώντας το σήμα με ένα ταυ και λαμβάνω στα FM με πολύ καλή ποιότητα. Παλαιότερα λαμβαναμε πολύ καλό ξένο (δυτικοτροπο) μουσικό πρόγραμμα από τους δυνατούς ομολογουμενως τουρκικούς σταθμούς των FM, κάτι που πλέον τείνει να εκλείψει (η κυριαρχία του αμανέ είναι ο κανόνας)......
Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά

Reaction score
715
και με αρκετή δόση μουρμούρας από τη συμβία, αλλά με υπόσχεση ότι είναι προσωρινό,
Καλημέρα!
Αυτές οι υποσχέσεις προς την συμβία κατά καιρούς είναι επικές (!) καθώς ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.947
Members
38.521
Νεότερο μέλος
mgm