masking...

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.501
Απάντηση: masking...

Ωχ, βαριέμαι... Θα αρχίσω εγώ ότι το masking που έφτιαξε ο ΒΟΥΤ δεν κάνει κανένα θόρυβο, όσο δυνατά κι αν παίζει ο ήχος στο hc, θα γράψει ο Argi ότι δεν ακούω 126db, αλλά εκείνος ακούει, οπότε άσ' το. Βαριέμαι αυτή τη συζήτηση...

Reaction score
766
Απάντηση: Re: masking...

Έχοντας δει το χώρο του Γιάννη δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για κίνηση που κάνει τη διαφορά. Καταρχήν ο BOYT έχει κάνει φοβερή δουλειά που θα ζήλευαν πολλές multimasking οθόνες....
Είμαι κι εγώ έτοιμος να τοποθετήσω ηλεκτρικές κουρτίνες στο χώρο μου, οι οποίες θα είναι black-out εξωτερικά και μαύρο ματ εσωτερικά. Καιρός να αξιοποιήσω τα προτερήματα του προβολέα μου, τα οποία "θάβει" ο χώρος μου (αντανακλάσεις κλπ).
ακριβώς κάτι αντίστοιχο ετοιμάζομαι και γω να κάνω στο χώρο μου, αφού δεν έιναι dedicated αλλα καθημερινό δωμάτιο...

αρχικά να κόψουμε τις αντανακλάσεις και στη συνέχεια βλέπουμε για masking...

το link που ανέβασα απλά το είδα σαν ένα σχεδόν ανέξοδο και χωρίς πολλά-πολλά κόλπο, που μπορεί κάποιος να κάνει για να πετύχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα..."κοπιαρεται" άνετα νομίζω (γκουχ γκουχ Μιχάλη :smile:)...

απλά με το ηλεκτρονικό (masking) σίγουρα το φέρνεις εκεί που θες ανάλογα το πως έχει "μαγειρευτεί" η ταινία...

υπάρχουν διαφορές απο ταινία σε ταινία ακόμα και στο 2.35 ή κάνω λάθος?...

δηλ μπορεί να φτιάξω δυο "παπαράκια" με μαγνήτες, να τα καθίσω πάνω και να βάλω ταινία και να μου ρθει πάλι στα μουτρα μαύρη μπάρα?...(εστω και λίγη)

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.504

Ναι.

Reaction score
766

μάλιστα...αλλιώς δεν θα παιδευόντουσαν όλοι να κάνουν ηλεκτρονικά τη μετατροπή έτσι δεν είναι?...

ουφ...όλο σε έξοδα με βάζει τελικα αυτό το "χομ θίατερ"...

μήπως να ασχολήθω με τη κηπουρική?...:idk:

(Μιχάλη μην ακούς...μ@λακιες λέω....συνεχίζουμε κανονικά...)

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.501

Στο masking του ΒΟΥΤ με τα positioners έχουμε βάλει 4 μνήμες: 16:9, 1,85:1, 2,35:1 και 2,40:1.

Έτσι καλύπτονται όλες σχεδόν τις επιλογές, πλην της 4:3 όπου χρειάζεται πλέον κάθετο masking και όχι οριζόντιο. Αλλά είναι τόσο σπάνιο να πετύχεις ταινία με κάδρο 4:3 που είναι ανάξια λόγου η σκέψη για την κατασκευή του.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.659

H κηπουρική είναι επικίνδυνη Γιώργο. Μην ασχοληθείς μαζί της.
Για μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα και βασανισμούς, χρησιμοποιούνται εργαλεία κηπουρικής!
Χώρια τα ατυχήματα. Θέλεις να βγάλεις κανένα μάτι ή να κόψεις κανένα δάχτυλο;

Ασχολήσου με το Home Cinema που είναι πιο ακίνδυνο.

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.501

Δηλαδή ο Zizik ασχολείται με extreme sports? :laugh:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.662

Αυτό είναι πλήρες σετ εξοπλισμού για σίριαλ-κίλερ ή για ιεροεξεταστή...

Reaction score
15.548

το οικονομικοτερο ηλεκτρικο masking ειναι το παρακατω σε οθονη 16/9 εαν ο προβολεας διαθετη lens memory οπως ο panasonic και ο jvc

Συνηθως φτιαχνεις το ενεργο καδρο στο κατω μερος της οθονης,κατεβαζεις το ηλεκτρικο masking που εχεις βαλει μπροστα απο την οθονη(με μικρο κοστος)και απολαμβανεις μακροστενη εικονα χωρις μπαρες μαυρες.

στο βιντεακι απο τον panasonic εχω βαλει και κατω και πανω ρυθμιση lens memory για να δειτε τι μπορει να κανει ωστε να κανετε οπου θελετε masking οι κατοχοι προβολεων με lens memory.

δειχνει 16/9 > κατω 235/1 > πανω 235/1 > μεση 235/1

[YOUTUBE]C2bILANZudk[/YOUTUBE]

ακομα πιο οικονομικο ειναι το χειροκινητο οπως αυτο για 16/9 και το καθετο για οθονες 235/1

http://www.electronichouse.com/images/uploads/article_large/diy-masking-Screen5-w.jpg

η λυση ΒΟΥΤ-ΒΟΥΤ ειναι για χωρους οπως του Γιαννη και ειναι κορυφαια.....

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.501

Reaction score
766

H κηπουρική είναι επικίνδυνη Γιώργο. Μην ασχοληθείς μαζί της.
Για μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα και βασανισμούς, χρησιμοποιούνται εργαλεία κηπουρικής!

Ασχολήσου με το Home Cinema που είναι πιο ακίνδυνο.
:thumbsup:

Reaction score
766

Κώστα, αν έχεις δλδ προβόλι με lens shift και δυο "παπαράκια" με fix διαστάσεις πάνω-κάτω απο την οθόνη να βάλεις(16:9), ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες λόγο διαφορετικού "κοψίματος" της ταινίας, να έχεις πάλι έστω και λίγο, μαύρη μπάρα στην οθόνη...

το φέρνεις και το μηδενίζεις με το shift έτσι?...

και αυτό που ρωτάει ο Γιάννης...στο link με την εικόνα π ανέβασες, οι μπάρες μαγνητικά στηρίζονται?...

Reaction score
15.548

Κώστα, αν έχεις δλδ προβόλι με lens shift και δυο "παπαράκια" με fix διαστάσεις πάνω-κάτω απο την οθόνη να βάλεις(16:9), ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες λόγο διαφορετικού "κοψίματος" της ταινίας, να έχεις πάλι έστω και λίγο, μαύρη μπάρα στην οθόνη...

το φέρνεις και το μηδενίζεις με το shift έτσι?...

και αυτό που ρωτάει ο Γιάννης...στο link με την εικόνα π ανέβασες, οι μπάρες μαγνητικά στηρίζονται?...
Η κάτω μπάρα στην οθόνη 16/9 πώς στηρίζεται?
πανω και κατω με σκρατς

παιρνεις κατι τετοιο δλδ μονωτικο ελαφρυ(3αρι η 4αρι) φτιαχνεις τις μπαρες που θες σε πλατος και μηκος,το ντυνεις με μαυρο βελουδο ......και με σκρατς κολλας και ξεκολλας οπου αρχιζουν οι μπαρες της ταινιας που θα δεις.

οποτε δεν υπαρχουν μπαρες σε ολες τις ταινιες.....

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.425

πανω και κατω με σκρατς

παιρνεις κατι τετοιο δλδ μονωτικο ελαφρυ(3αρι η 4αρι) φτιαχνεις τις μπαρες που θες σε πλατος και μηκος,το ντυνεις με μαυρο βελουδο ......και με σκρατς κολλας και ξεκολλας οπου αρχιζουν οι μπαρες της ταινιας που θα δεις.

οποτε δεν υπαρχουν μπαρες σε ολες τις ταινιες.....
Καταλαβα ... τσικι τσικι πλατς πλουτς........:whistling:

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.662

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πέρα από τις δευτερογενείς ανακλάσεις από το χώρο*, το "μαύρο" στις μπάρες (είτε αυτές είναι πάνω/κάτω είτε δεξιά/αριστερά) επηρεάζεται επίσης αρνητικά -και σε βαθμό ανάλογο- από την αδυναμία του προβολικού συστήματος να προβάλλει απόλυτο μαύρο.

Φυσικά, το μάσκινγκ δε βελτιώνει πραγματικά το επίπεδο του μαύρου: η επίδρασή του βασίζεται στο ψυχοφυσικό φαινόμενο και στο γεγονός ότι -στην πραγματικότητα- δε βλέπουμε τόσο με τα μάτια (που είναι απλοί αισθητήρες), όσο με το μυαλό. Όταν λοιπόν αφαιρέσουμε από τον εγκέφαλο (που έχει την τάση να επεξεργάζεται συγκριτικά τα οπτικά σήματα) τη δυνατότητα να συγκρίνει δίπλα-δίπλα το πραγματικό μαύρο του βελούδινου πλαισίου της οθόνης με το... ποντικί "μαύρο" στις μπάρες, τότε η συγκεκριμένη αδυναμία συγκαλύπτεται πολύ αποτελεσματικά.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι μια εντελώς σκοτεινή σκηνή, θα συνεχίσει να μην αποδίδεται ικανοποιητικά σ'ένα προβολέα με ανεπαρκές μαύρο. Ομοίως, μια μικτή σκηνή -όπου συνυπάρχουν απόλυτα σκοτεινά τμήματα, με εκτενείς φωτεινές περιοχές- θα συνεχίσει να υποφέρει σ'ένα χώρο με έντονες ανακλάσεις, ανεξάρτητα της ικανότητας του προβολέα να προβάλει βαθύ μαύρο.
Όμως αυτές είναι μάλλον σπάνιες, ενώ σε σκηνές χωρίς περιοχές απόλυτου μαύρου (που είναι και ο κανόνας), η αντίληψη εικόνας σ'ένα προβολέα με σωστά ρυθμισμένη καμπύλη γάμμα, θα βελτιωθεί πολύ από τη χρήση του μάσκινγκ.

* ίσως βρείτε ενδιαφέρον ένα πείραμα που είχα κάνει πριν μερικά χρόνια και καταδείκνυε πόσο έντονο είναι το πρόβλημα των ανακλάσεων, ακόμα και σ'ένα εξειδικευμένο χώρο προβολών, όπου έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ώστε αυτές να περιοριστούν. Το άρθρο είχε ξεκινήσει σαν κουίζ προς το... κοινό, πριν καταλήξει στην τελική μορφή του (όπως είναι στο μήνυμα #1), γι'αυτό και οι απαντήσεις των μελών που ακολουθούν.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Ποτέ μη λες ποτέ.
Πολλοί διαψεύσθηκαν πολλές φορές.
επετρεψε μου να εχω το δικαιωμα να θεωρω οτι δεν ανηκω στους οποιους πολλους
Οσοι έχουν κάνει , ακούνε τσικι τσικι?

Ασε μας ρε argi.
να σε αφησω ? γιατι σε επιασα ?:smile: (ακομα δεν )( τωρα θα σε πιασω)Λοιπον αν απαντησεις που δεν το βλεπω το γιατι, σου χαριζω το συστημα μου.....αν δεν πες τι χανεις.........αε να δουμε θα μεινω ορφανη η παραγκα...ή θα βγαλουμε παλι το κατι τι μας......Τι δεν θες να βαλεις στοιχημα.Οκ ακου λοιπον .οταν αγορασα την οθονη ειχε 2 γωνιες -βασεις αναρτησεις για τον τοιχο.Ετσι και εγινε....4 ουπα 8mm και η οθονη κρεμαμενη.....σαμπ τοτε υπηρχε ενα στον χωρο....Οκ μια χαρα.....ελα ομως που οπως ειπα δεν ειμαι τσικι τσικις.....Στο δευτερο σαμπ η οθονη αρχισε να συντονιζει.....σιγα τα αβγα και μια και δυο της χωνω εκει που συντονιζε αλλο ενα λαμακι και ακλονητη ο οθονη.Με λιγα λογια τα σαμπ γιναν 5 .....και τα σημεια στηριξης εγιναν και αυτα 5.Και ρωταω ζητω εγγυηση κυριε αρβανιτακη μιας και πλεον δεν σε αφηνω...εγγυασε οτι αν βαλω καποιο μασκινγκ , δεν θα μου κοπαναει οταν βλεπω ταινια...Το γραφω και πιο κατω very loud speakers.....Οτι συντονιζει παει στην απεξω........Αν παλι πιστευεις οτι μπορεις να σταθεροποιησεις καπως το οποιοδηποτε μασκιν εδω ειμεθα.Και αν οσοι εχουν αν ακουνε τσικι τσικι ...προσωπικα δεν με αφορα...εγω μιλησα για τον ατζι σωστα ? Και μιας και το δικο μου δυνατο ειναι σε αλλη λιγκα επετρεψε μου να εχω την γνωμη μου......Και οταν λεω δυνατα .....δεν εννοω αλα μαρκου δυνατα........126 db χαλαρα στα 4,5 + μετρα.............Τι λεγαμε...............?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

Ωχ, βαριέμαι... Θα αρχίσω εγώ ότι το masking που έφτιαξε ο ΒΟΥΤ δεν κάνει κανένα θόρυβο, όσο δυνατά κι αν παίζει ο ήχος στο hc, θα γράψει ο Argi ότι δεν ακούω 126db, αλλά εκείνος ακούει, οπότε άσ' το. Βαριέμαι αυτή τη συζήτηση...
ο αρτζι μιλαγε για το συστημα του, οχι για το δικο σου, ο αρτζι μιλα για το τι κανει ο χωρος του ...οπως ειπε πιο πριν ο αρτζι δεν μιλησε για αλλα συστηματα...αλλα για το δικο του......αν ο καθε βουτ πιστευει οτι δεν θα κοπαναει στον χωρο μου το βλεπουμε.......εγω΄λεω οτι θα του κροταλισω τη ραχοκοκαλια του καθε μασκινγκ.........

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss