Michael Clayton - (2008)

Reaction score
6
[IMGl]http://www.odeon.gr/MEDIA/MediaRepository/15400135/michael_clayton_rental.png[/IMGl]
Πολιτικό θρίλερ, εμπνευσμένο από μια αληθινή δικαστική υπόθεση, με παραγωγούς τον Τζορτζ Κλούνι, το στενό φίλο και συνεργάτη του Στίβεν Σόντερμπεργκ αλλά και τους σπουδαίους σκηνοθέτες Σίντνεϊ Πόλακ και Άντονι Μινγκέλα. Στη σκηνοθεσία συναντάμε το γνωστό σεναριογράφο Τόνι Γκίλροϊ, ο οποίος κρύβεται πίσω από επιτυχίες, όπως "Αρμαγεδδών", "Ο Δικηγόρος του Διαβόλου", "Χωρίς Ταυτότητα", "Απόδειξη Ζωής".

Ο Τζορτζ Κλούνι υποδύεται τον Μάικλ Κλέιτον, έναν inside man μεγάλης νομικής εταιρείας: Είναι ο άνθρωπος που καλείς σε βοήθεια, όταν έχεις χτυπήσει και εγκαταλείψει ένα θύμα στο δρόμο, είναι αυτός που προστατεύει τα αφεντικά του από τις "βρωμοδουλειές" τους. Μια σειρά από ενοχοποιητικά στοιχεία, απειλές και βρώμικες αποκαλύψεις, στοιχειώνουν τον ήρωα σε μια υπόθεση που τα περιθώρια στενεύουν μέρα με την ημέρα.

"Αν κοιτάξετε όλα όσα έχω γράψει όλα αυτά τα χρόνια, θα διαπιστώσετε ότι έχω μια εμμονή με την εργασία: με το τι κάνουν οι άνθρωποι, πώς βγάζουν λεφτά, πώς δουλεύουν. Με συναρπάζουν τα διλήμματα, οι επιθυμίες, οι αποφάσεις", υποστηρίζει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του "Michael Clayton", Τόνι Γκίλροϊ.

Αφορμή για το φιλμ αυτό ήταν κάποιες επισκέψεις του Γκίλροϊ σε νομικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, την περίοδο που έκανε την έρευνά του για το σενάριο της ταινίας "Ο Δικηγόρος του Διαβόλου". "Ενώ περιπλανιόμουν σε όλα αυτά τα θεόρατα νομικά γραφεία της Νέας Υόρκης, εξεπλάγην από το πόσα πράγματα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Κάθε εταιρεία είχε πολύ μεγάλα τμήματα που λειτουργούσαν 24 ώρες τη μέρα για να βοηθούν την εταιρεία να μένει πάντα στην επιφάνεια".
"Άκουσα μια ιστορία σχετικά με μια εταιρεία που ενεπλάκη σε μια μεγάλη εταιρική αντιδικία που συνεχίστηκε σχεδόν για μια δεκαετία. Η υπόθεση έλαβε τέλος και η εταιρεία θριάμβευσε. Ο διακανονισμός ήταν σε χρήματα πάνω από 1 δις δολάρια. Δύο μέρες πριν τις τελικές υπογραφές, ένας συνέταιρος επί 3 χρόνια ανακάλυψε ένα έγγραφο που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ. Επρόκειτο για ένα αρκετά κακό έγγραφο, το οποίο θα σήμαινε πλήρη ανατροπή της κατάστασης. Το έγγραφο δεν είδε ποτέ το φως της μέρας, και ο συγκεκριμένος συνεργάτης είχε τη γρηγορότερη προαγωγή στην ιστορία της εταιρείας".

Ιστορίες όπως αυτή οδήγησαν τον Γκίλροϊ να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Μάικλ Κλέιτον, έναν 'διαμεσολαβητή', το άτομο αυτό που έχει αναλάβει για λογαριασμό των νομικών εταιρειών να επιλύει ήσυχα και αποδοτικά προβληματικές υποθέσεις που αφορούν τους πελάτες και τους δικηγόρους τους. Παρά την 15χρονη θητεία του στην εταιρεία, ο Κλέιτον θεωρείται ακόμη μέλος του προσωπικού και όχι συνεργάτης. Οι προσπάθειές του να ξεφύγει από το ρόλο του 'διαμεσολαβητή' δεν έχουν πετύχει και αντ' αυτού τον έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα χρέη.

Κυκλοφορία: 14/04/2008

Reaction score
6
Απάντηση: Michael Clayton - (2008)

Η αληθεια είναι πως οσο και αν προσπάθησε να πεισει το κοινό ως κατι διαφορετικό αντιθέτως ηταν μια από τα ιδια.
Και αυτό το λεω οσον αφορα αφορα την θεματολογία της ταινιας.

Οσον αφορά τον τροπο και τον ρυθμό που επέλεξαν να δωσουν, ηταν απλως για να σε παρει ο υπνος.

Reaction score
6
Πράγματι, η εξέλιξη της πλοκής είναι πάρα πολύ αργή μέχρι τη μέση του έργου....
Στη συνέχεια, μπαίνει σε ένα καλό ρυθμό και αν έχεις αντέξει το βλέπεις μέχρι τέλους! Η Κάτσαμε να το δούμε με τη σύζυγο, η οποία βαρέθηκε και αποχώρησε στα μισά, έχοντας την αίσθηση ότι έχασε το χρόνο της... Εγώ που άντεξα, έμεινα στο τέλος με την αίσθηση ότι το "ξεχειλώσανε" όσο δεν έπαιρνε...
Καλή ερμηνεία από τον Κλούνεϊ, γενικά ένα έργο λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα...

Reaction score
0
Η δευτερη ταινια με τον Kλουνι που δεν αντεξα πανω απο 40 λεπτα.Η αλλη ηταν το syriana.Kατα τα αλλα τον συμπαθω πολυ

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.514

Οσον αφορά τον τροπο και τον ρυθμό που επέλεξαν να δωσουν, ηταν απλως για να σε παρει ο υπνος.
Οπότε Αντρέα φαντάζεσαι τις αντιδράσεις μου όταν η σύζυγος με έπεισε να το δούμε... :140:
Το ωραίο ήταν ότι μου είπε ότι δεν της άρεσε, αλλά το είδε μέχρι τέλους. Εγώ είχα αποχωρήσει στο 20λεπτο.

Reaction score
0
Χμμ, κατάλαβε κανείς γιατί έκοβε βόλτες στην εξοχή πριν
ανατιναχθεί το αμάξι του;

Reaction score
49
Απάντηση: Re: Michael Clayton - (2008)

Χμμ, κατάλαβε κανείς γιατί έκοβε βόλτες στην εξοχή πριν
ανατιναχθεί το αμάξι του;

Όταν παίρνει τον γιο του με το αυτοκίνητο αναφέρει ο μικρός ένα βιβλίο με άλογα στον αγρό.......
Γιαυτό και του έκανε εντύπωση και τα πλησίασε!!! :126:

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Re: Michael Clayton - (2008)

Όταν παίρνει τον γιο του με το αυτοκίνητο αναφέρει ο μικρός ένα βιβλίο με άλογα στον αγρό.......
Γιαυτό και του έκανε εντύπωση και τα πλησίασε!!! :126:
Αυτό ναι, αλλά γιατί πήγε στον αγρό δεν κατάλαβα...

Reaction score
49

Σε κάποια φάση του έργου, λίγο μετά το πρώτο μισάωρο, ο γιος του Michael Clayton μιλά στο τηλέφωνο με τον φίλο του πατέρα του (τον δικηγόρο που "τρελάθηκε").
Εκεί συζητούν για το βιβλίο.
Τίτλος βιβλίου "Rome & Conquest"
Εκεί, στο τηλεφώνημα, μιλούν για ένα κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο "Mission Quest"
Λέει ο μικρός χαρακτηριστικά: "Βλέπουν ότι πάνε σε εκείνο το μέρος. Δεν ξέρουν γιατί αλλά απλά έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να το κάνουν"

Κάποια στιγμή αργότερα ο Clayton το διαβάζει.......

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Michael Clayton - (2008)

Σε κάποια φάση του έργου, λίγο μετά το πρώτο μισάωρο, ο γιος του Michael Clayton μιλά στο τηλέφωνο με τον φίλο του πατέρα του (τον δικηγόρο που "τρελάθηκε").
Εκεί συζητούν για το βιβλίο.
Τίτλος βιβλίου "Rome & Conquest"
Εκεί, στο τηλεφώνημα, μιλούν για ένα κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο "Mission Quest"
Λέει ο μικρός χαρακτηριστικά: "Βλέπουν ότι πάνε σε εκείνο το μέρος. Δεν ξέρουν γιατί αλλά απλά έχουν την αίσθηση ότι πρέπει να το κάνουν"

Thanks.
Θυμάμαι ότι πήγε στην εξοχή μετά τη συνάντηση με τον τύπο που είχε το αυτοκινητιστικό ατύχημα και τον ακολουθούσαν οι μπράβοι αλλά δεν είχα ξεκαθαρίσει γιατί πήγε προς τα εκεί.
Πρέπει να είχα κοιμηθεί και λίγο - θα το πάρω να το ξαναδώ ολόκληρο.

Reaction score
49

Θυμήσου....
Ο Clayton διαβάζει ένα κόκκινο βιβλίο στα πράγματα του φίλου του.
Υπάρχουν υπογραμμισμένα κομμάτια και ένα σκίτσο με άλογο δίπλα σε δέντρο.

Θα ανεβάσω και φωτό να θυμηθείς!

Reaction score
49
Απάντηση: Re: Απάντηση: Michael Clayton - (2008)

Thanks.
Θυμάμαι ότι πήγε στην εξοχή μετά τη συνάντηση με τον τύπο που είχε το αυτοκινητιστικό ατύχημα και τον ακολουθούσαν οι μπράβοι αλλά δεν είχα ξεκαθαρίσει γιατί πήγε προς τα εκεί. Πρέπει να είχα κοιμηθεί και λίγο - θα το πάρω να το ξαναδώ ολόκληρο.

Ναι αλλά ο χρόνος πηγαίνει ανάποδα.
Ο τύπος με το ατύχημα που λες ουσιαστικά είναι το τέλος (σχεδόν) της ταινίας. Γιαυτό και το σκηνικό με την χαρτοπαικτική λέσχη το βλέπουμε δύο φορές αλλά και την οδήγηση της S-class στον δρόμο στην εξοχή δύο φορές (την δεύτερη φορά με τους.....συνοδούς)

Reaction score
49

Στο παραπάνω μνμ σου έκανα μικροαλλαγή. Τοποθέτησα spoilers γιατί υπάρχουν αρκετοί που δεν το είδαν το έργο ακόμα......

Reaction score
0
Re: Απάντηση: Michael Clayton - (2008)

Θυμήσου....
Ο Clayton διαβάζει ένα κόκκινο βιβλίο στα πράγματα του φίλου του.
Υπάρχουν υπογραμμισμένα κομμάτια και ένα σκίτσο με άλογο δίπλα σε δέντρο.

Θα ανεβάσω και φωτό να θυμηθείς!
Ευχαριστώ και πάλι, δε χρειάζεται - την ψιλοθυμάμαι τη σκηνή
με το βιβλίο που είχε δώσει ο γιος του στον άλλο δικηγορο. Όπως και το παιχνίδι με το χρόνο που κάνει η ταινία στην αρχή (αν και αυτό δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένο, το έχω δει να γίνεται πολύ καλύτερα).
Απλά ρώτησα μήπως υπήρχε κάποια πιο ξεκάθαρη εξήγηση που έχασα όταν κοιμόμουν :120:

Reaction score
49

Πιστεύω ότι αυτή είναι η εξήγηση.
Αυτό "έπιασα" εγώ!
Όλα νομίζω εκεί κατευθύνουν.
Το βιβλίο αυτό νομίζω τελικά είναι αυτό που δένει χρονικά όλη την υπόθεση. Δένει πατέρα με γιο, γιο με φίλο του πατέρα, πατέρα με τον φίλο του και τον σώνει κιόλας.....

Αν κάποιος έχει άλλη σκέψη ας μας πει!!!:107:

Reaction score
8

Ωραιο ατμοσφαιρικο εργο με καλες ερμηνειες μου φανηκε.
Λιγο αργος ο ρυθμος της ταινιας αλλα σιγουρα αξιζει θεασης.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.866
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef