Motorboating

Reaction score
13
Σε ενισχυτες Λυχνιων μπορει να εμφανιστει μια ταλαντωση πολυ χαμηλης συχνοτητας (μερικα δεκατα του κυκλου εως μερικα Ηz), οχι απαραιτητα ημιτονοειδης, που καταστρεφει την αναπαραγωγη της μουσικης και θετει σε κινδυνο Ηχεια και ενισχυτη. Η ταλαντωση αυτη ειναι γνωστη σαν Motorboating, απο τον ηχο που κανει η εξατμιση βαρκας καθως ξενεριζει περιοδικα απο τον κυματισμο.

Που μπορει να οφειλεται αυτη η ταλαντωση και με ποιους τροπους αντιμετωπιζεται ??

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.018
Αν η ανάδραση είναι σωστή, νομίζω πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μιλάμε για τελικό ή ολοκληρωμένο ενισχυτή, έτσι;

Reaction score
13
Αν η ανάδραση είναι σωστή, νομίζω πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μπορει να συμβει ανεξαρτητα απο αναδραση.
Ειτε θετικη ειτε αρνητικη.

Μιλάμε για τελικό ή ολοκληρωμένο ενισχυτή, έτσι;

Ε.. ναι.
:smoking:

GF

Reaction score
27
Η "βενζινακατωση" ειναι ενδειξη Θετικης αναδρασης.
Το πιο πιθανο ειναι φτωχη αποκριση του Μ/Τ εξοδου χαμηλα, με αποτελεσμα να υπαρχουν μεγαλες διαφορες φασης. Αν και οι πυκνωτες συζευξης εχουν μεγαλες τιμες τοτε η αναδραση γινεται θετικη.
Μια εξηγηση ειναι αυτη αν δεν κανω λαθος.

Reaction score
13
Η "βενζινακατωση" ειναι ενδειξη Θετικης αναδρασης.
Το πιο πιθανο ειναι φτωχη αποκριση του Μ/Τ εξοδου χαμηλα, με αποτελεσμα να υπαρχουν μεγαλες διαφορες φασης. Αν και οι πυκνωτες συζευξης εχουν μεγαλες τιμες τοτε η αναδραση γινεται θετικη.
Μια εξηγηση ειναι αυτη αν δεν κανω λαθος.
Εχεις την καλωσυνη να το εξηγησεις καπως πιο συγκεκριμενα ?
Το σταδιο εξοδου απο μονο του ειναι σταθεροτατο.
Υπαρχει αρνητικη αναδραση απο την εξοδο του ενισχυτη στην πρωτη βαθμιδα εισοδου η οποια ειναι εγγυημενα ΑΡΝΗΤΙΚΗ.
Η ταλαντωση υπαρχει ανεξαρτητα απο την εφαρμογη αυτης της αναδρασης.
Μεγαλες διαφορες φασης αναμεσα σε τι ?
Μιλας ισως για θετικη αναδραση στα πλαισια μιας βαθμιδας ?
Ισως απο ανεπαρκη αποζευξη στο +Β της τροφοδοσιας ?

Οι τιμες των πυκνωτων συζευξης σιγουρα λειτουργουν ρυθμιστικα στην ελλατωση ή μειωση του φαινομενου.
Αλλα δεν ειναι η αιτια του προβληματος.

GF

Reaction score
27
Εχεις την καλωσυνη να το εξηγησεις γιατι ρωτας αυτο ? "Που μπορει να οφειλεται αυτη η ταλαντωση και με ποιους τροπους αντιμετωπιζεται ??"

Αφου την ξερεις την απαντηση, γιατι μας παιδευεις? Θεωρεις μηπως οτι ετσι μας εκπαιδευεις?
Το εχω ξαναδει το εργο αλλου και δεν μου αρεσε καθολου.

Reaction score
13
Εχεις την καλωσυνη να το εξηγησεις γιατι ρωτας αυτο ? "Που μπορει να οφειλεται αυτη η ταλαντωση και με ποιους τροπους αντιμετωπιζεται ??"

Αφου την ξερεις την απαντηση, γιατι μας παιδευεις? Θεωρεις μηπως οτι ετσι μας εκπαιδευεις?
Το εχω ξαναδει το εργο αλλου και δεν μου αρεσε καθολου.
Κακως το βλεπεις ετσι και με βαζεις να απολογηθω
Η ερωτηση εχει πραγματικο λογο υπαρξης καθως αντιμετωπιζα μεχρι πριν λιγες ωρες, και για πρωτη φορα σε δικη μου κατασκευη, αυτο το φαινομενο, και ειπα να το θεσω προς την ομηγυρη ταυτοχρονα με το δικο μου ψαξιμο.

Λοιπον το προβλημα ξεκιναγε απο υπερβολικο Gain των προενισχυτριων καθως υπηρξε καποια ασαφεια με τα χαρακτηριστικα της JAN-6189W οπως αναφερονται σε διαφορους καταλογους. Η 6189 αναφερεται σαν αντιστοιχη της 12AU7 που εχει mu=17. Η ενισχυση του τυπου W που χρησιμοποιω αποδειχθηκε εκ των υστερων πολυ μεγαλυτερη, με αποτελεσμα οι υπολογισμοι να πεφτουν αρκετα εξω, και να ευννοειται η συγκεκριμενη ταλαντωση (συχνοτητας μισου κυκλου).
Το προβλημα αυτο αφενος μπορει να περασει απαρατηρητο εαν δεν ειναι εντονο (και σαν τετοιο υπαρχει σε αρκετους ενισχυτες), αφετερου μπορει να δημιουργειται απο συνδιασμο διαφορων παραγοντων. Ετσι εκρινα οτι μια παραπανω ιδεα δεν θα εβλαπτε. Και σε καμμια περιπτωση δεν θα το εθετα για ασκηση. Ειδικα μαλιστα αυτην την περιοδο.
Τελικα λυθηκε οριστικα με ελλατωση της ενισχυσης των δυο προενισχυτικων βαθμιδων, χρηση Ηλεκτρολυτικων πυκνωτων χαμηλοτερου ESR στο rail της υψηλης, και ταυτοχρονη δραστικη μειωση της χωρητικοτητας των πυκνωτων οδηγησης. Και το χαμηλο δεν ειναι και λιγο στα 20 Ηz @ -1 dB.

GF

Reaction score
27
Νομιζω το ιδιο λεμε. Το οτι ταλαντωνε σε πολυ χαμηλη συχνοτητα δειχνει υπαρξη θετικης αναδρασης.... καπως! Με αλλα λογια το σημα εισοδου με το σημα απο την αναδραση ειναι στην ιδια φαση και οχι σε αντιφαση.
Αυτα και συγνωμη για το υφος στο παραπανω μηνημα. Απλα κατι "κακο" μου θυμισε ολο αυτο και το ειπα. Προτιμω την ειλικρίνεια.

Reaction score
13
Νομιζω το ιδιο λεμε. Το οτι ταλαντωνε σε πολυ χαμηλη συχνοτητα δειχνει υπαρξη θετικης αναδρασης.... καπως!

Εμ, Γιωργο (και Χρονια Πολλα) αυτο το "καπως" ειναι το ζητουμενο. Προκειται ομως για αναδραση που συμβαινει τοπικα, και οχι απο τον κλαδο που εξασφαλιζει την συνολικη αναδραση.
Για παραδειγμα, εαν ο Ηλεκτρολυτικος πυκνωτης που ειναι συνδεδεμενος στην υψηλη ταση μιας βαθμιδας,(και που σκοπο εχει να γειωνει την κυματωση του τροφοδοτικου αλλα και την Εναλλασομενη συνιστωσα οταν μπαινει το σημα), εαν δεν εχει αρκετα χαμηλες απωλειες, τοτε επανω στην τροφοδοσια συνυπαρχει και ενα μερος του σηματος, το οποιο διαμορφωνει κατα πλατος την ταση τροφοδοσιας της συγκεκριμενης και διπλανων βαθμιδων με κοινο σημειο τροφοδοσιας.
Ετσι μεταξυ δυο διαδοχικων βαθμιδων υπαρχει και ενας δευτερος (γαλβανικα) δρομος κυκλοφοριας του AC, που συνδιαζομενος με τον κυριως δρομο (τον πυκνωτη συζευξης) δημιουργουν ενα βροχο για το AC. Εαν η ενισχυση της βαθμιδας ειναι αρκετη και οι αδεσποτες χωρητικοτητες αναμεσα στα εμπλεκομενα εξαρτηματα οι καταλληλες, τοτε ξεσπαει η αυτοταλαντωση.

Με αλλα λογια το σημα εισοδου με το σημα απο την αναδραση ειναι στην ιδια φαση και οχι σε αντιφαση.
Αυτα και συγνωμη για το υφος στο παραπανω μηνημα. Απλα κατι "κακο" μου θυμισε ολο αυτο και το ειπα. Προτιμω την ειλικρίνεια.

Σωστος. Και εγω πανω απ' ολα. :cool_4:
:happy_4:

GF

Reaction score
27
Χμμμ,,, αυτο με το πυκνωτη στην τροφοδοσια το ειχα σκεφτει αλλα δεν το συνδιασα με το ESR του. Θεωρησα οτι μπορει να ειναι θεμα χωρητικοτητας και μονο, που εβαζε εναν πολο ακομα στην αναδραση.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.893
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster