NEOΣ ΧΩΡΟΣ

D

Deleted member 23222

Guest
Σύντομα μετακομίζω σε δικό μου χώρο.Στο δωμάτιο που θα εγκαταστήσω τα μηχανήματα μου,έχω δύο μπαλκονόπορτες,με ανοιγόμενα τετράφυλλα τζαμωτά,περίπου 3,5 μέτρα έκαστο.
Σκέφτεστε κάτι καλύτερο από κουρτίνα?
Τα ξύλινα στόρια,μάλλον είναι ακατάλληλα...έτσι?

D

Deleted member 23222

Guest
Απάντηση: NEOΣ ΧΩΡΟΣ

Eυχαριστώ Νικόλα...Θα ξεκινήσω μελέτη

Reaction score
20

Ευάγγελε,
από τα λίγα που διάβασα και λιγότερα που κατάλαβα
το ξύλο είναι προτιμότερο από το τζάμι...
Ειδικά αν το τζάμι είναι πίσω από τα ηχεία οι αντανακλάσεις
θα βρωμίζουν αρκετά την στερεοφωνική εικόνα...
Βαριά κουρτίνα για απορρόφηση και ξύλινα πατζούρια με οπές
για ότι καλύτερο, πιστεύω...

Ο Μπουτία και άλλοι πολλοί εδώ είναι πολύ καλοί γνώστες!
Θα συμβουλεύσουν λεπτομερέστερα και καλύτερα από μένα!

D

Deleted member 23222

Guest

Φωτογραφίες του χώρου ;
Διαστάσεις ;
Θέση ακρόασης ;
Βιβλιοθήκες ;

Κάποια άλλη πληροφορία ;
Ο χώρος θα είναι μόνο για μουσική.

Δεν έχω μετακομίσει ακόμα και δεν έχω φωτογραφίες.

Οι διαστάσεις είναι 5*8 μέτρα περίπου με ύψος 3,0μέτρα.
Τα ηχεία θα "κοιτούν" προς τη μεγάλη διάσταση
Δεξιά των ηχείων βρίσκονται οι τζαμόπορτες και εξωτερική πόρτα εισόδου
Αριστερά βρίσκεται μια εσωτερική σκάλα για τον πάνω όροφο.
Ο χώρος οριοθετείται από τοιχεία και μια πλευρά από γυψοσανίδα (απέναντι από τα ηχεία)
Δεν με ενδιαφέρει το home cinema.
Πίσω από τα ηχεία σκοπεύω να κάνω επίτοιχες ραφιέρες για κάποια από τα cd μου.
Επίσης ανάμεσα από τα ηχεία θα μπεί συρταριέρα...περίπου1,0*1,20* 0,80 μέτρα για κάποια από τα cd μου.
Ο χώρος θα έχει καναπέ και τραπεζάκι με απόλυτη ελευθερία τοποθέτησης.
Δεν είναι του γούστου μου τα τρελλά μπάσα...μου αρέσουν χωρίς ουρές...
Σκοπέυω στο μέλλον να ασχοληθώ εκτενέστερα με τον χώρο...αλλά δεν μπορώ άμεσα για οικονομικούς λόγους.
Η κουρτίνες θα ήταν οικονομικότερη λύση από τα ξύλινα στόρια,που κοστίζουν περίπου 110e/m2,αλλά αν τα στόρια είναι καλύτερη λύση...θα κάνω υπομονή μέχρι να τα βάλω.
Δεν βιάζομαι προκειμένου να πετύχω αυτό που πρέπει...
Σας υπερευχαριστώ...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.002

Κατ'αρχάς,το άνοιγμα από τ'αριστερά που οδηγεί στην εσωτερική σκάλα φράζεται με πόρτα,ή μένει ελεύθερο;

D

Deleted member 23222

Guest

Κατ'αρχάς,το άνοιγμα από τ'αριστερά που οδηγεί στην εσωτερική σκάλα φράζεται με πόρτα,ή μένει ελεύθερο;
Μένει ελεύθερο...είναι εσωτερική σκάλα.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.002

Μιά κουρτίνα με επαρκή απορροφητικότητα χρειάζεται αρκετό πάχος και βελούδινη υφή χωρίς πλαστικές φόδρες ή στιβάδες σφικτά ραμένες μεταξύ τους.

Ποιά θα είναι η θέση του ανοίγματος που οδηγεί στην εσωτερική σκάλα ως προς την υποτιθέμενη θέση ακρόασης και τις υποψήφιες θεσεις των ηχείων;

Επιπλέον,η απέναντι πλευρική επιφάνεια προς τα τζαμωτά και την πόρτα εισόδου,θα είναι γυμνή κι επίπεδη;

D

Deleted member 23222

Guest

Μιά κουρτίνα με επαρκή απορροφητικότητα χρειάζεται αρκετό πάχος και βελούδινη υφή χωρίς πλαστικές φόδρες ή στιβάδες σφικτά ραμένες μεταξύ τους.

Ποιά θα είναι η θέση του ανοίγματος που οδηγεί στην εσωτερική σκάλα ως προς την υποτιθέμενη θέση ακρόασης και τις υποψήφιες θεσεις των ηχείων;

Επιπλέον,η απέναντι πλευρική επιφάνεια προς τα τζαμωτά και την πόρτα εισόδου,θα είναι γυμνή κι επίπεδη;
Περίπου στα 3 μέτρα,από τον τοίχο που θα μπούν τα ηχεία,ξεκινά το άνοιγμα,το οποίο έχει πλάτος περίπου 1,80 μέτρα.
Η απέναντι από τα ηχεία πλευρά,έχει γυψοσανίδα και εσωτερική πόρτα που απομονώνει το χώρο,ναι είναι επίπεδη.
Και προς αποφυγή παραξηγήσεων,αν το έκανα λίγο πολύπλοκο,να κάνω μια σούμα.

Ο χώρος είναι τετραγωνικός 5*8μέτρα.
Η μία πλευρά,των 5 μέτρων,θα φέρει τα ηχεία και ραφιέρες και τη συρταριέρα.Είναι μασίφ μπετό σοβατισμένη,χωρίς παράθυρο.
Η απέναντι πλευρά,επίσης 5 μέτρων,είναι από γυψοσανίδα με εσωτερική πόρτα.
Αριστερά της πλευράς της γυψοσανίδας,βρίσκεται η μία από τις δυό 8μετρες,που έχει άνοιγμα για εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον πάνω όροφο και είναι περίπου 0,80μέτρα και δεν κλείνει.Επίσης υπάρχει και άνοιγμα για αποθηκούλα που θα κλείνει με πόρτα,πλάτους περίπου 1,0 μέτρου (για αυτό σου γράφω 1,80, στη πρώτη παράγραφο)
Η απέναντι προς αυτή πλευρά,επίσης 8 μετρη,φέρει τις τετράφυλλες τζαμόπορτες και τη πόρτα εισόδου.
Η θέση του γωνιακού καναπέ,είναι ελεύθερη,αρκεί να μου αφήνει ένα χώρο κυκλοφορίας στη "πλάτη"του.
Σίγουρα σε κουράζω...και ευχαριστώ για τον κόπο σου...

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.002

Τελικά το άνοιγμα πλάτους 0,8 μ θα βρίσκεται στην ίδια εγκάρσια ευθεία με την υποψήφια θέση ακρόασης;Θα συμπίπτει μήπως στην ομόλογη πλευρά με θέση πρώτης ανάκλασης γιά κάποιο από τα ηχεία;

D

Deleted member 23222

Guest

Τελικά το άνοιγμα πλάτους 0,8 μ θα βρίσκεται στην ίδια εγκάρσια ευθεία με την υποψήφια θέση ακρόασης;Θα συμπίπτει μήπως στην ομόλογη πλευρά με θέση πρώτης ανάκλασης γιά κάποιο από τα ηχεία;
Για το πρώτο ερώτημα,η απάντηση είναι...όχι
Το άνοιγμα θα βρίσκεται ανάμεσα στη θέση ακρόασης και τα ηχεία.
Για τη δεύτερη ερώτηση...χμ...τι να κάνω για να μπορέσω να σου απαντήσω?

Reaction score
80

Το ζητούμενο απο έναν οποιονδήποτε χώρο ακρόασης είναι η συμμετρία, ακόμη δε και σε περίπτωση χωροταξικών προβλημάτων και προβληματικών επιφανειών.

Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να τοποθετήσεις το τρίγωνο ηχεία-ακροατής σε ένα σημείο του χώρου σου, όσο το δυνατόν πιο συμμετρικό απο άποψη χωροταξίας και ανακλαστικών επιφανειών.

Οι διαστάσεις του τριγώνου, αλλά και η τοποθέτηση του μέσα στον χώρο, μπορούν να περιορίσουν τα προβλήματα απο τις πρώτες ανακλάσεις, αλλά και να μειώσουν τα προβλήματα στην απόδοση των χαμηλών συχνοτήτων.

Ολα αυτά είναι βέβαια θεωρία, αλλά, ένα σχεδιάγραμμα θα βοηθούσε για να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ( εάν είναι δυνατόν ) προτάσεις.

Προσπάθησε να ανεβάσεις ένα όσο το δυνατόν ακριβές σχεδιάγραμμα του χώρου με τις ιδιαιτερότητες του, αλλά και με τις πιθανές θέσεις των επίπλων, ηχειών, καναπέδων, κλπ.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.002

Το άνοιγμα θα βρίσκεται ανάμεσα στη θέση ακρόασης και τα ηχεία.
Για τη δεύτερη ερώτηση...χμ...τι να κάνω για να μπορέσω να σου απαντήσω?
Δεν είναι δύσκολο.Εάν δεν έχεις ήδη εγκαταστήσει το σύστημα,χρειάζεσαι δύο ακόμα άτομα.Το ένα άτομο θα σταθεί εναλλακτικά σε καθεμία από τις αναμενόμενες θέσεις που θα καταλάβει κάθε μέλος του ζεύγους ηχείων προσανατολισμένος κατά την ίδια κλίση με αυτή που σκοπεύεις να τους προσδώσεις.Εσύ θα σταθείς στην υποψήφια θέση ακρόασης.Τέλος το δεύτερο άτομο θα μετακινηθεί με πλάγιους διασκελισμούς κατά μήκος της διάστασης των 8 μ κρατώντας ένα καθρέπτη ικανών διαστάσεων.Το σημείο στο οποίο θα αντικρύσεις μέσα στον καθρέπτη το είδωλο του πρώτου ατόμου να σε κοιτάζει,αντιστοιχεί στη θέση πρώτης ανάκλασης γιά το αντίστοιχο ηχείο που εκείνη τη στιγμή υποκαθιστά.

Κατόπιν μπορείς να κάνεις κι ένα ακόμα πείραμα.Βάλε τον ένα από αυτούς ή και τους δύο μαζί να χτυπήσουν παλαμάκια από τις υποτιθέμενες θέσεις των ηχείων και αξιολόγησε την επαλληλία της ηχούς τόσο εντός του χώρου ακρόασης όσο και την προερχόμενη μέσω περίθλσης από το άνοιγμα της εσωτερικής σκάλας.

D

Deleted member 23222

Guest

Δεν είναι δύσκολο.Εάν δεν έχεις ήδη εγκαταστήσει το σύστημα,χρειάζεσαι δύο ακόμα άτομα.Το ένα άτομο θα σταθεί εναλλακτικά σε καθεμία από τις αναμενόμενες θέσεις που θα καταλάβει κάθε μέλος του ζεύγους ηχείων προσανατολισμένος κατά την ίδια κλίση με αυτή που σκοπεύεις να τους προσδώσεις.Εσύ θα σταθείς στην υποψήφια θέση ακρόασης.Τέλος το δεύτερο άτομο θα μετακινηθεί με πλάγιους διασκελισμούς κατά μήκος της διάστασης των 8 μ κρατώντας ένα καθρέπτη ικανών διαστάσεων.Το σημείο στο οποίο θα αντικρύσεις μέσα στον καθρέπτη το είδωλο του πρώτου ατόμου να σε κοιτάζει,αντιστοιχεί στη θέση πρώτης ανάκλασης γιά το αντίστοιχο ηχείο που εκείνη τη στιγμή υποκαθιστά.

Κατόπιν μπορείς να κάνεις κι ένα ακόμα πείραμα.Βάλε τον ένα από αυτούς ή και τους δύο μαζί να χτυπήσουν παλαμάκια από τις υποτιθέμενες θέσεις των ηχείων και αξιολόγησε την επαλληλία της ηχούς τόσο εντός του χώρου ακρόασης όσο και την προερχόμενη μέσω περίθλσης από το άνοιγμα της εσωτερικής σκάλας.
Νομίζω κατάλαβα...το σημείο πρώτης ανάκλασης είναι χωρικό σημείο...κι όχι σε επιφάνεια...

D

Deleted member 23222

Guest

Επειδή δεν έχω μετακομίσει ακόμα,θα μπορούσες να μου πεις κάτι ακόμα για τη πρώτη ανάκλαση?
Με τον τρόπο που μου περιέγραψες με τον καθρέπτη,πολύ έξυπνα,νομίζω ότι θα εντοπίσω ένα σημείο στο χώρο, που θεωρητικά το ακουστικό κύμα της πρώτης ανάκλασης φθάνει στα αυτιά...
Αν η υπόθεση μου αυτή είναι σωστή...μήπως θα έπρεπε να εξασφαλίσω ότι και η αξονική προβολή του ηχείου (κατά τη διεύθυνση εκπομπής),προσπίπτει σε επιφάνεια και δεν "χάνεται" στο άνοιγμα των 0,80 μέτρων?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.860
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef