New Age : Ευλογία ή κατάρα ?

Reaction score
25
Τα τελευταία 6-7 χρόνια έχει ανθίσει ένα "μουσικό ίδίωμα" που περιγράφεται με διάφορα ονόματα...chill out , ambiente , Meditation , Lounge αλλά είναι πιο διαδεδομένος ο χαρακτηρισμός New Age.

Τελικά όλα αυτά τα χρόνια , ακούγεται τοσο πολύ και παντού , που έχω μπερδευτεί!
Τι είναι αυτή η μουσική?
Είναι μια εσωτερική ανάγκη , είναι μια ..απάτη , είναι απλά μια μόδα?
Γιατί όταν ρωτάς καποιον αν του αρέσει αυτό το είδος , απαντα θετικά ενω δεν ξέρει ούτε ένα καλλιτέχνη να σου πει?
Γιατί πολύ δύσκολα συγκρατεί κάποιος ένα τραγούδι του είδους για να το σιγοτραγουδήσει?
Γιατί ο πρώτος χαρακτηρισμός που μου έρχετε στο μυαλό είναι το ..."δήθεν" ?

Γυρνώντας στους διάφορους δικτυακούς τόπους που ασχολούνται με την ΜΟΥΣΙΚΗ , έρχεσαι αντιμέτωπος με μια ..θάλασσα κυκλοφοριών του είδους....
Μάλιστα κάποιοι είναι τόσο παραγωγικοί που κυκλοφορούν 3 και 4 δουλειές ταυτόχρονα!
Αναγνωρίζεις ευκολα τα άλμπουμ αυτά από κάποιο "κοινά" χαρακτηριστικά....
Συνήθως ο υπάρχει ένας δημιουργος και όχι συγκροτημα , το εξώφυλλό είναι ένα κάτι σουρρεαλιστικό βρε παιδί μου ενώ ο τίτλος του cd παραπέμπει σε "in" και "trendy" όρους που περιέχουν λέξεις μαγικες , εξωτικές , εσωτερικες κ.λ.π.

Για παράδειγμα ορίστε μερικοί τίτλοι που βρήκα μέσα σε 5 λεπτά μπροστά μου...

Philip Chapman - Radiance
Philip Chapman - Keeper of Dreams
Mike Rowland & Christa Michell - Dolphin Music for the Inner Child
James Asher & Madeleine Doherty - Colors of Trance
Prem Joshua & Chintan - Ahir
Red Buddha - Sidhartha in Space
Red Buddha - Tibet Trance
David Arkenstone - Shaman
Nigel Holton - Above The Clouds
Gandalf - Symphonic Landscapes
Ryan Farish - Beautiful
Dan Gibson-Rhythms of the Sea: Eight Piano Moods
James Asher - Dance of the Light
Ryan Farish - Daydreamer
Phil Thornton & Hossam Ramzy - Enchanted Egypt
Ryan Farish - From The Sky
Phil Thornton & Hossam Ramzy - Immortal Egypt
Hevia - Al Otro Lado - Al Otru Llau
David Arkenstone - Kingdom of the Sun
VA - Asian Chill
Balligomingo - Beneath the Surface
Phil Thornton & Hossam Ramzy - Eternal Egypt
Dan Gibson-Seaside Retreat
Behzad Aghabeigi - Strings of Desire
Dean Evenson - Healing Sanctuary
Philip Chapman - The Golden Age
Philip Chapman - Contemplation
Joanie Madden - Song Of The Irish Whistle 2
Robert Haig Coxon - The Silent Path
Himekami - Densetsu
Tim Mac Brian - Emerald Forest (The Very Best Of)
Felix Pando - Tropical Garden
Stonecoat - Cherokee Myth
Meav - A Celtic Journey
Philip Chapman - Celestial Guardian
VA - Windham Hill Classics (Celtic Legacy)
VA - Irish Greats
VA - Blossom by Fashion Clinic
Erotic Moods The Collection: Volumes 1-3
Mueller-Key - Ginkgo Garden-Secret call
Relaxing Dreams - Schonheit & Harmonie by Rainbow Vision, Vol 1
David Arkenstone - Goddess
Mike Rowland - Mystic Angel
Philip Chapman - Return of the Angels
Alex De Grassi - The Water Garden
David Arkenstone - Faeries
The Brotherhood Of St. Gregory Choir - The Catholic Mass
August Stars - Midwinter
Dan Gibson- Rocky Mountains
Dan Gibson- Ocean Surf
Dan Gibson- Natural Stress Relief
Dan Gibson- Natural Concentration
Amethystium - Transversa
Philip Chapman - Precious Love
Jonn Serrie - Dream Journeys
Jens Gad Presents - Enigmatic Obsession... Secrets of seduction
Jana Dugal & Mike Rowland - Symphony of Light
Dan Gibson-Fountain of Youth
Dan Gibson - Island Paradise
Amethystium - Evermind
Amethystium - Aphelion
Amethystium - Odonata
Kevin Kendle - Pure Dreaming
Philip Chapman - Pure Enchantment
Stephen Rhodes - Pure Tranquility
Dan Gibson - Forest Piano
James Asher - Shaman Drums
Liquid Mind VI - Spirit
David Arkenstone - Troika Series

Τελικά τι είναι αυτό το είδος ΜΟΥΣΙΚΗΣ ?

Έχετε άποψη ?

Reaction score
7
Να το πάω αλλού εγώ...Τους Morcheeba σε ποιά κατηγορία μουσικής θα τους κατατάσαμε?Την Enya? Εγώ προσωπικά αυτό που εγώ θεωρώ Αmbient,Chillout κλπ είναι καθαρά υποκειμενικό...Ως τέτοιο θεωρώ ότι μπορώ να ακούσω σε φάσεις που το μυαλό μου έχει τιγκάρει και θέλω να χαλαρώσω.Η ίδια μουσική που φαντάζεσαι να παίζει το καλοκαίρι στο Beach Bar πίνοντας Daiquiri Φράουλα ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα και λες τώρα είμαι ευτυχισμένος ^^

Reaction score
8
Απάντηση: New Age : Ευλογία ή κατάρα ?

Οκ.Πολλοι απο αυτους τους τιτλους που γραφεις ειναι μουφες αλλα
υπαρχουν & αλλοι που ειναι καλοι μεσα στην λιστα.
Τα new age, chill out , ambiente , Meditation , Lounge ειναι η ιδια
μουσικη,τεχνασματα της μουσικης βιομηχανιας για να μπορεσουν να
πουλησουν τα προιοντα τους οι εταιρειες ποιο ευκολα...
Καθε φορα που βλεπουν μια πτωση σε ενα συγκεκριμενο μουσικο ρευμα το βαπτιζουν με ενα καινουργιο ονομα για να ακουγεται ποιο φρεσκο.
Κατι αντιστοιχο γινεται & στην ηλεκτονικη χορευτικη μουσικη σκηνη.
(χαουζ,τεκνο,τρανσ,ελεκτρο κλπ)
Ανεβαζουμε λιγο η κατεβαζουμε τα bpm & του δινουμε νεα ονομασια.
Σημαντικο ρολο δε σε αυτο παιζουν & τα μιντια η οι δημοσιογραφοι οι οποιοι
αναπαραγουν απο αγνοια η επειδη συμμετεχουν στο παιχνιδι των εταιρειων αυτων με σκοπο το κερδος.
Παρολα αυτα το easy listening οπως & να το ονομασεις εγω προσωπικα μονο καταρα δεν το λεω ,γιατι εχω αρκετες 100δες δισκους η cd απο αυτο το
μουσικο ρευμα, τα οποια μου αρεσουν αρκετα & μου εχουν κρατησει πολυ
καλη συντροφια σαυτα τα 25 περιπου χρονια που ασχολουμαι με την
μουσικη.
Πρεπει ομως να τονισουμε οτι ισχυει & γιαυτο το ειδος της μουσικης οτι
ισχυει & για τα υπολοιπα.
Υπαρχουν οι πραγματικα καλοι δισκοι που εχουν να δωσουν στον ακροατη αλλα & οι μουφες.....

Reaction score
8
Απάντηση: Re: New Age : Ευλογία ή κατάρα ?

Να το πάω αλλού εγώ...Τους Morcheeba σε ποιά κατηγορία μουσικής θα τους κατατάσαμε?Την Enya? Εγώ προσωπικά αυτό που εγώ θεωρώ Αmbient,Chillout κλπ είναι καθαρά υποκειμενικό...Ως τέτοιο θεωρώ ότι μπορώ να ακούσω σε φάσεις που το μυαλό μου έχει τιγκάρει και θέλω να χαλαρώσω.Η ίδια μουσική που φαντάζεσαι να παίζει το καλοκαίρι στο Beach Bar πίνοντας Daiquiri Φράουλα ξαπλωμένος στην ξαπλώστρα και λες τώρα είμαι ευτυχισμένος ^^
Eαν θα επρεπε να καταταξουμε τους Morcheeba θα τους λεγαμε trip-hop
εκει οπου βαζουν τους massive attack η τους Portishead την δε Enya
μαλλον σε new age μερια αλλα οπως γραφεις & εσυ φιλε ειναι
υποκειμενικα τα γουστα του καθενος anyway:happy_4:

Reaction score
248
Δεν γωρίζω σχεδόν κανένα από τα ονόματα τις λίστας :crazy_1: Μάλλον πρόκειται για παραγωγούς που κάνουν εμπορικές δουλιές για clubs με chillout-lounge ήχους. Αν θέλεις να μάθεις για τον χώρο της ambient, electronica σκηνής σου προτείνω το βιβλίο :
"O Ωκεανός του Ηχου" - David Toop
και για αρχή CDs των Brian Eno, David Sylvian, etc
:happy_2:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.145
Έχω άποψη, και αυτή συνάγεται στη φράση "ύπνε που παίρνεις τα παιδιά"...

Reaction score
5
Siddharta pwnz! Εμενα μ'αρεσει η μουσικουλα αυτή. Ολα τα chilling κλπ ^_^
εχουν την χρήση τους κι αυτα ^^

Reaction score
298
Αυτό το πράμα μου μοιάζει με τις συσκευασίες από Pvc: άχρηστες, περιττές και όταν καούν, αναδίδουν τοξικούς ατμούς χλωρίου.

Reaction score
25
Περιμένοντας και άλλες απόψεις να διευκρινήσω πως οι αναφερόμενοι από εμένα τίτλοι , είναι αυτοί που βρήκα μπροστά μου σε μια τυχαία "πηγή" μουσικής στο διαδικτυο.....
Απλά βλέπω συνέχεια τόσες πολλές κυκλοφορίες, που μου γεννήθηκαν τα ερωτήματα που έβαλα πιο πάνω....

Reaction score
12

lounge chill out ambient κτλ κτλ ειναι πραγματικα μουσικες χαλαρωτικες και αυτος ειναι και ο σκοπος τους!Το θεμα ποιο ειναι τωρα οτι παιρνουν οι χ ψ εταιριες την μουσικη αυτη πχ την πετανε στους κλακαδωρους απο κατω με το κιλο αφου να κατι μαινατανοι πεταγωντε και βγαζουν για κλαμπς και οτι αλλη βλακεια μπορεις να φανταστεις μουσικη(κ καλα)και να σου η μοδα και να σου απο πισω οι εξυπνακιδες ακουω chill out σου λεει μετα χωρις να ξερει τιποτης...οπως πχ με την mainstream,ακου Mainstream αν ειναι ποτε δυνατον,να ειναι ουσιαστικα το κιριλε bitακι για τα κιριλε μαγαζια και να στο κανει ο αλλος και ειδος μουσικης....βρε αντε απο δω....
Δεν ξερω τι λετε αλλα εγω απο τι στιγμη που ακουσα remix και δεν ξερω και γω τι αλλο των PINK FLOYD ειπα τερμα μεχρις εδω ητανε ειναι απλα ζωα μια αμορφη μουσικα κατευθηνωμενη μαζα ηλιθιων οποτε και δεν ξανασχοληθηκα(συγγνωμη για την ενταση και το γενικο σχολιο αλλα εσκασα:mad_3:)Τελος παντων για οποιον ενδιαφερετε για την κανονικη chill out και για τα αλλα που αναφερθηκαν εχω να του δωσω πραγματικους τιτλους συλλογων και καλλιτεχνων να ακουσει γιατι αυτα που διαβασα απο την searching machine ειναι αιντε αιντε

Φιλικα Μηνας

Reaction score
12

Ρε παιδια τωρα μου ρθε μηπως εχει κανεις η γνωριζει που μπορω να βρω δισκογραφια τοθ Ραβι Σανκαρ???παιζει σιταρ και οσο και αν εχω ψαξει δεν εχω βρει:mad_2:(σορρυ αν ειναι ακυρο το post)

Reaction score
12

Eισαι doctor:prof:!εχω ψαξει ολα τα δισκαδικα!Μπορω να τα κατεβασω απο αυτο το site?sorry αλλα απο ιντερνετ δε σκαμπαζω αν και νεος:happy_5:

Reaction score
52
Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η σύγχιση που επικρατεί στο μουσικό χώρο, με τον βομβαρδισμό της ορολογίας και διαχωρισμού των "ειδών" μουσικής τα τελευταία χρόνια.

Κάποια πράγματα όμως θα πρέπει να ξέρουμε και ευτά είναι:
-Στα χρόνια της έκρηξης της electronica που ακολούθησαν σαν αποτέλεσμα της υπερανάπτυξης των ηλεκτρονικών μέσων στην μουσική, αναγκαστικά ξεπήδησαν και παράλληλες μορφές μουσικών ειδών "genres", που και αυτά ήσαν αποτέλεσμα συγκερασμών electronica και progressive ή rock ή pop ή dance κλπ, γεννώντας μουσικές φόρμες όπως Breakbeat, Drum and bass, House, Industrial, Synthpop, Techno, Trance κλπ.

-Στις αρχές του '70 ξεκίνησε έν μουσικό φορμάτ, "αδιάφορης" μουσικής με σκοπό την "background" μουσική που χαρακτηριστικά αποδίδει ο δημιουργός της Brian Eno στο παρακάτω κείμενο:
Ambient Music must be able to accommodate many levels of listening attention without enforcing one in particular; it must be as ignorable as it is interesting.' — Brian Eno (Music for Airports liner notes)!! η ambient επεκτεινόμενη και συγκεραζόμενη την κουλτούρα της εποχής του "διαλογισμού" επεκτάθηκε και σαν new age! (New age, θεωρήθηκε "θρησκευτικό" κίνημα) το οποίο και επεκτεινόμενο στην μουσική, περιέλαβε μουσικές φόρμες "διαλογισμού", και επομένως συμπεριέλαβε έναν μουσικό συγκερασμό ηλεκτρονικής ορχηστρικής μουσικής με χαρακτήρες easy listening, και soft-pop μουσικής, η οποία όμως επεκτάθηκε και εκτός συνόρων της western - music συμπεριλαμβάνοντας και μουσικά στοιχεία άλλων χωρών-πολιτισμών, γενώντας έτσι ένα "ethnic" μουσικό είδος-genre.

Ομως τελικά όλα τα ανωτέρω σχήματα έχουν να κάνουν με την ηλεκτρονική μουσική και το πως κατάφερε σιγα σιγά να "εμβολιάσει" όλα τα "καθαρόαιμα" μουσικά formats, γεννώντας έτσι αμέτρητες "υβριδικές" μορφές μουσικής διαθέσιμες όμως για κάθε γούστο, κουλτούρα και κοινωνικό status!!!

Υπάρχουν άπειρες αναφορές στο internet και κείμενα και δείγματα!!!

Δείτε και ένα όμορφο όμως site:
http://www.di.fm/edmguide/#

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.112
Members