Nikon D80

Reaction score
3
Απάντηση: Nikon D80

Ερώτηση:
Πόσο raw είναι αυτό το format που έχει. Είναι τελείως ασυμπίεστο;
Ρωτάω διότι από αυτό που είδα στις χωρητικότητες μου φάνηκε σαν λίγο συμπιεσμένο… :sad:

Βέβαια ένας λόγος που τραβάω σε όσο το δυνατό ασυμπίεστο είναι επειδή έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση με τις ψηφιακές έχουμε καταλήξει τρομερά σπάταλοι στα τραβήγματα. Μερικές φορές έχω τιν εντύπωση πως για κάποιους είναι σαν να τραβάνε video με λίγα fps :roll:

Reaction score
5
Υπάρχει και αυτό που λέγεται μη-απωλεστική συμπίεση. Δεν γνωρίζω αν χρησιμοποιείται από την Nikon ή την Canon, αλλά πρέπει κάτι τέτοιο να παίζει. Παράδειγμα μη απωλεστικής συμπίεσης είναι το Zip. Υπάρχουν και πιο efficient φυσικά, αν επικεντρωθούμε σε ένα είδος αρχείου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να γίνεται on-the-fly.

Reaction score
2
αφού είσαι τυχερός κάτοχος της Nikon και του φλας SB600, πιστεύω θα βρεις πολύ ενδιαφέρον τo παρακάτω site:

http://strobist.blogspot.com/ (κοίτα τα guides στο μενού δεξια..)

όπως επίσης και δείγματα φωτογραφιών με φλας εδώ:

http://www.flickr.com/groups/strobist/

το ανακάλυψα σχεδόν πρόσφατα και έχω μείνει από τις φωτογραφίες που μπορείς να βγάλεις με ένα απλό φλας!

Reaction score
14
Re: Απάντηση: Nikon D80

Ερώτηση:
Πόσο raw είναι αυτό το format που έχει. Είναι τελείως ασυμπίεστο;
Ρωτάω διότι από αυτό που είδα στις χωρητικότητες μου φάνηκε σαν λίγο συμπιεσμένο… :sad:

Όσο πιο....RAW ....χρειάζεται.
Νομίζω οτι δεν αξίζει να το ψάχνεις προς αυτήν την κατέυθυνση.

Αντιθέτως θα πρέπει να σε απασχολήσει το εξής.
Ένα RAW (NEF) αρχείο είναι τελείως ανεπεξέργαστο.
Όχι μόνο ασυμπίεστο.
Χρήζει χρωματικής διόρθωσης, εφαρμογής contrast-sharpness και ακολούθως συμπίεσης.

Τι θέλω να πω.
Είναι γεγονός ότι τα Jpeg αρχεία που προκύπτουν από μια DSLR είναι ....έτοιμες φωτογραφίες.
(μην το πάρουμε τις μετρητοίς αυτό εεε;) :happy_8:
Αντιθέτως τα RAW είναι ....άχρωμα ξεπλύμματα. :crazy_1:

Πολλές φορές με πιάνω να τραβώ Jpeg όχι μόνο για λόγους οικονομίας χώρου (πετροβολιέμαι στη μνήμη)
αλλά κυρίως γιατί βαριέμαι να επεξεργάζομαι φωτογραφίες που ξέρω ότι δεν θα χρειαστούν "κάτι ιδιαίτερο" για να τις επιδείξω/χρησιμοποιήσω/κλπ.

Reaction score
164
Πάντα τραβάω raw+jpg. Αν δεν χρειάζεται τίποτα φοβερό, κρατάω το jpg, μιας και εγώ βαριέμαι θανάσιμα. Αν έχει κάποιο σοβαρό λάθος υπο/υπερέκθεσης, white balance κτλ, και αν η φωτογραφία το αξίζει, επεξεργάζομαι το raw.
Οι μνήμες είναι φτηνές και τα digital wallets πολύ προσιτά. :cool_4:

Reaction score
14
Πάντα τραβάω raw+jpg. Αν δεν χρειάζεται τίποτα φοβερό, κρατάω το jpg, μιας και εγώ βαριέμαι θανάσιμα. Αν έχει κάποιο σοβαρό λάθος υπο/υπερέκθεσης, white balance κτλ, και αν η φωτογραφία το αξίζει, επεξεργάζομαι το raw.

Α γειά σου! :happy_6:

Έχω την εντύπωση ότι κάνει ένα τσικ παραπάνω σε χρόνο να τα γράψει όλα και σου τρώει ένα σκασμό μνήμη...αλλά ξεγνοιάζεις.
Τα έχεις όλα! :cool_4:
Και το "παρθένο" αρνητικό και το "θετικό" έτοιμο με τον χρωματικό χαρακτήρα που του δίνει η κατασκευάστρια εταιρία.

Reaction score
3
Απάντηση: Nikon D80

Αργότερα...
Τώρα προσπαθώ να μάθω τι μπορεί να κάνει.:crazy_1:
Αν και κάτι λίγα (πολύ λίγα είναι η αλήθεια) γνωρίζω βλέπω ότι υπάρχουν πολλά...
Πολύ φοβάμαι όμως ότι γνωρίζω κάπως καλύτερα τον Fierworks από τη μηχανή μου :happy_5:

Reaction score
14
Joseph καλορίζικος και πολλές και καλές λήψεις να εχεις...

εχω και εγώ ένα νέο Βιντεϊκό παιχνίδι και δεν κρατιέμαι αυριο να ξεχυθώ να φιλμάρω την μισή Αθηνα!!

Reaction score
3
Απάντηση: Re: Nikon D80

αφού είσαι τυχερός κάτοχος της Nikon και του φλας SB600, πιστεύω θα βρεις πολύ ενδιαφέρον τo παρακάτω site:

http://strobist.blogspot.com/ (κοίτα τα guides στο μενού δεξια..)

το ανακάλυψα σχεδόν πρόσφατα και έχω μείνει από τις φωτογραφίες που μπορείς να βγάλεις με ένα απλό φλας!

Το σχόλιό του είναι άλλο πράγμα. :cool_4:

Και έχει οικουμενική ισχύ.
Σκέψου πόσο λιγότερα παίρνει μαζί του ο έμπειρος ταξιδιώτης, μηχανικός, κ.ο.κ.:cool_3:

Reaction score
2
μα κάποιος δεν είχε πει το γνωστό: ο φωτογράφος κάνει την μηχανή και όχι η μηχανή τον φωτογράφο?

όσους ακριβούς φακούς και να πάρεις, όσα ακριβά φλας, τρίποδα, κλπ. (φυσικά εκτός από τα βασικά που πρέπει να έχεις), αν δεν το κατέχεις το άθλημα τι να το κάνεις? γιαυτό εξάσκηση και πάλι εξάσκηση, τσάμπα είναι!

Reaction score
0
Επειδή έχω την D80 και παλιότερα την D70, νομίζω πως μπορώ σαν χρήστης να πώ την γνώμη μου μήπως και βοηθήσω: Σε ο,τι αφορά τους φακούς, πρέπει να δώσεις περισσότερα στοιχεία για τους συγκεκριμένους αλλά γενικά θα πρέπει να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου. Εχεις ας πούμε συμβατική φωτ. μηχανή οπότε ο φακός που θα αγοράσεις θα πρέπει να ταιριάζει και εκεί; ή δεν σε νοιάζει οπότε πας μόνο σε Digital φακούς;. Η ποιότητα του φακού (και η τιμή του) συναρτάται κυρίως απο το μέγιστο διάφραγμά του (ο αρθμός F ). Στους φακούς μεσαίας και χαμηλής κατηγορίας που μάλλον αναφέρεσαι το διάφραγμα είναι της τάξης του 3,5 - 4,5 (νομίζω τέτοιος είναι ο φακός του σετ) Αν κοιτάξεις σε ανεξάρτητες εταιρείες μπορείς να βρείς φακό με καλύτερα χαρακτηριστικά (θα έλεγα και ελαφρά καλύτερο γράψιμο) με τα ίδια πάνω κάτω χρήματα. Οσο αφορά το εύρος του φακού και αυτός προσδιορίζεται απο το τι θέλεις να τραβάς, στις περισσότερες περιπτώσεις ένας κοντός τηλεφακός τα καλύπτει σχεδόν όλα. Μην υποτιμάς τέλος το ευρυγώνιο μέρος του φακού και το μικρό του εύρος, για τοπία και παρέες είναι ο φακός που συνήθως μας λείπει --. Επί του πρακτέου τώρα χρησιμοποιώ εναν sigma DC 17-70 f 2.8 - 4.5 απο τον οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος (για τα λεφτά του) Θα πρότεινα να τον δείς σε κάθε περίπτωση. -- Ολοι οι άλλοι φακοί μου είναι συμβατικοί και δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρουν.
Οτι αφορά στο σώμα, η γνώμη μου είναι πως αν δεν είχε τα 10 mp, η D80 είναι ελαφρά χειρότερη απο την D70 στην φωτομέτρηση - στα δύσκολα, αλλά μια χαρά για το 99% των περιπτώσεων και σίγουρα η καλύτερη πρόταση στην κατηγορία.
Μια δεύτερη μπαταρία είναι πάντα απαραίτητη αν και η μηχανή μετράει με πραγματική ακρίβεια το υπόλοιπο ενέργειας που απομένει (κάτι που δεν συνέβαινε στην D70) Αυτα...

Reaction score
3
Σε ευχαριστώ πολύ και εσένα για τη συμβουλή σου. Η μηχανή έχει ήδη αγοραστεί και το πακέτο μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που προτείνεις και εσύ. Ο Sigma προτιμήθηκε αφού ήταν σαφώς φωτεινότερος από αυτόν της Nikon. Ευτυχώς για εμένα την απλή SLR την έχει κρατήσει ο πατέρας μου οπότε κράτησε και όλη την κληρονομιά (φακούς, φλας κ.ο.κ.) οπότε δεν έχω καμιά δέσμευση προς τα πίσω.:cool_3:

Reaction score
14
Οτι αφορά στο σώμα, η γνώμη μου είναι πως αν δεν είχε τα 10 mp, η D80 είναι ελαφρά χειρότερη απο την D70 στην φωτομέτρηση - στα δύσκολα, αλλά μια χαρά για το 99% των περιπτώσεων και σίγουρα η καλύτερη πρόταση στην κατηγορία.

Έτσι δείχνει.
Είναι όμως απίστευτα καλύτερη στο σύνολο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.805
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός