NOKIA N900 (RX-51) Review

Reaction score
51
Ναι. Θα με «φάνε» μερικοί-μερικοί όταν διαβάσουν αυτό που θα γράψω.
Αλλά είναι αλήθεια.
Και μάλιστα ευτυχώς που είναι αλήθεια. Και εξηγούμαι.....

Για όλα φταίει η Apple και το γνωστό σε όλους μας iPhone (ανεξαρτήτου έκδοσης). Γιατί εξαιτίας της, τα ποσοστά πωλήσεων των smart phones αυξήθηκαν τόσο πολύ που τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων των κατασκευαστών.
Και αυτό μόνο όφελος μπορεί να είναι για την αγορά και τους χρήστες.
Αφού ο ανταγωνισμός βελτιώνει και τις συσκευές ως hardware & software αλλά μειώνει και τις τιμές.
Και όλα αυτά σε μόλις 2 χρόνια!!

Πολλοί οι ανταγωνιστές του iPhone αλλά αυτό συνεχίζει ακάθεκτο και πουλά (βοηθά ο gadget χαρακτήρας του, το «ρεύμα» της Apple αλλά αντικειμενικά είναι καλή συσκευή). Και έχουν σφαχτεί πολλές εταιρίες στην προσπάθειά τους να δαγκώσουν μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας.

Μια προσπάθεια έφθασε πριν από λίγες μέρες στην χώρα μας (και σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο) από την NOKIA. Το ολόφρεσκο σε όλα του τα χαρακτηριστικά N900.

Reaction score
51
N900: Μια νέα εποχή για την Nokia

Η Nokia, κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, ήταν σχεδόν πάντα προβλέψιμη.
Ξέραμε τι μπορούσαμε να περιμένουμε. Υπήρχαν κάποια δεδομένα και γύρω από αυτά στριφογύριζε όλη η γκάμα της, ανοίγοντας ή κλείνοντας το εύρος των απαιτήσεων του χρήστη.
Όποιος ήθελε ένα απλό, εύχρηστο και οικονομικό κινητό κοιτούσε στα Symbian Series 40 και ήταν έτοιμος.
Ήθελε περισσότερες δυνατότητες και προγράμματα? Επέλεγε ένα Symbian Series 60 και όλα ΟΚ.
Αυτός ήταν ο βασικός κορμός και τα επιπλέον παρακλάδια είχαν να κάνουν κυρίως με το αν ο χρήστης ήθελε περισσότερο ένα «μουσικό κινητό» ή «φωτογραφικό» και τώρα τελευταία ξεκίνησαν και αυτά με οθόνη αφής (συγκεκριμένα πριν από ένα χρόνο με το 5800, αν και για να είμαστε δίκαιοι το πρώτο touch της Nokia ήταν το 7710, πίσω στο 2004, και μάλιστα με Symbian Series 90 που χρησιμοποιήθηκε μόνο στο συγκεκριμένο)

Το N900 λοιπόν, μας ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Μια μικρή επανάσταση ξεκίνησε στο εσωτερικό της εταιρείας, αφού το Ν900 φέρνει για πρώτη φορά ένα νέο λειτουργικό σύστημα: το Open Source Maemo 5. το οποίο βασίζεται στο Debian Linux.

Που σημαίνει πως έχουμε ένα σαφέστατα ανώτερο λειτουργικό σε σχέση με το Symbian Series 60 5th Edition και πιθανότατα η Nokia να προωθήσει ως αντικαταστάτη του S60 (το οποίο με τη σειρά του θα πάρει την θέση του S40).
Αν συνυπολογίσουμε πως η κοινότητα του Maemo είναι ιδιαιτέρως δραστήρια (κάτι που φαίνεται από τα ήδη αρκετά applications & widgets που ήδη κυκλοφόρησαν παρά την μόλις 2 εβδομάδων παρουσίας του στην αγορά) και κατά το συντριπτικό ποσοστό των εφαρμογών ακολουθεί η λέξη free, τότε μάλλον μιλάμε όντως για μια νέα εποχή για την Nokia.

Reaction score
51
Ας συστηθούμε!

Μετά από ένα 3ήμερο αγωνίας (η συσκευή κυκλοφόρησε στην Αθήνα Παρασκευή 11/12 και εγώ την παρέλαβα στην Πάτρα Δευτέρα πρωί, 14/12) έφθασε το πολυπόθητο κουτί στα χέρια μου. Αγορασμένο από Nokia Shop και συνεπώς δεν υπήρχε η ανάγκη για έλεγχο product key για παραεισαγωγές και η τιμή κλειδωμένη στα 570.01€.

Η πρώτη εντύπωση ήταν πολύ θετική!
Μου αρέσουν τα μεγάλα κουτιά στις συσκευασίες. Με προδιαθέτουν θετικά γιατί είναι σα να μου φωνάζουν πως ο κατασκευαστής δεν τσιγκουνεύτηκε γιατί η συσκευή αξίζει.

Το κουτί είναι κομψό, γκρι σκούρο προς μαύρο, διαστάσεων 18.6Χ19.4Χ5.6 εκατοστά και στην μεγάλη του επιφάνεια υπάρχει ανάγλυφη όψη ενός N900 με ανοιγμένο το hardware πληκτρολόγιο.

Reaction score
51
Απάντηση: NOKIA N900 (RX-51) Review

NOKIA Nseries, Nokia N900, 32GB, Carl Zeiss, είναι οι επιγραφές στις βασικές πλευρές

ενώ στην κάτω επιφάνεια διαβάζουμε: ARM Cortex-A8, 32GB, WVGA 3.5”, 10/2 HSPA, Maemo 5.

Reaction score
51

Η στιγμή φετίχ του σπασίματος του αυτοκόλλητου ασφαλείας έφθασε, και το κουτί ανοίγει.

Reaction score
51

Ένα επιπλέον κάλυμμα μου κόβει την φόρα, έτσι, για να μεγαλώνει η αγωνία.
Με ανάποδη κίνηση, ανοίγει και……voila!!!

Ένα πλαστικό κουτί με την κατάλληλη υποδοχή στο πάνω μέρος του, μας αφήνει να έχουμε την πρώτη οπτική επαφή με την συσκευή.

Reaction score
51

Εντυπωσιακή.
Με το κινητό στα χέρια το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι το βάρος και η προσεγμένη κατασκευή του. Δείχνει για συσκευή ικανή να αντέξει αρκετά χρόνια αφού τα πλαστικά της έχουν σωστούς αρμούς, καθόλου τριγμούς, σωστό και ποιοτικό κούμπωμα και το μεταλλικό πλαίσιο στην οθόνη δίνει έναν αέρα χλιδής.

Reaction score
51

H usb και το ένα εκ των δύο ηχείων.

Mini jack 3.5 για την μουσική αλλά ταυτόχρονα και TV out.
Υποδοχή της γραφίδας (τέρμα αριστερά) και το πλήκτρο κλειδώματος της οθόνης στη μέση(υπάρχει κι άλλος τρόπος). Τέλος βλέπουμε και το 2ο ηχείο

Reaction score
51

Αριστερά φαίνεται ένα μικρό παραθυράκι που γυαλίζει. Είναι η θύρα IR (ναι, σωστά διαβάσατε). Το πλήκτρο ενεργοποίησης της κάμερας (απαιτεί να ανοίξετε και το κάλυμμα του φακού), το πλήκτρο ενεργοποίησης της συσκευής (με διπλό κλικ κλειδώνει την οθόνη, με μονό εμφανίζει υπομενού και με παρατεταμένο κάνει το on-off)
Τέρμα δεξιά το + & - για ένταση ακουστικού, ηχείου, ξεχωριστό zoom in-zoom out στον browser ή στις φωτό

Reaction score
51

Κάτω από το κινητό υπάρχουν τα εξής συνοδευτικά:

• φορτιστής ταξιδίου (με την νέα universal usb, micro-B, στην άκρη του),
  • μετατροπέας/ αντάπτορας που δέχεται όλους τους παλιούς φορτιστές και τους μετατρέπει σε usb,
  • πανάκι καθαρισμού της οθόνης,
  • μπαταρία BL-5J 1320 mAh Li-Ion,
  • καλώδιο σύνδεσης με την τηλεόραση (composite & L-R Audio),
  • ενσύρματο handsfree in ear αξιόλογης ποιότητας &
  • εγχειρίδιο χρήσης (περισσότερο φαίνεται σαν οδηγός γρήγορης χρήσης παρά πλήρες manual)

Reaction score
51

Για μίλα μας λίγο!!

Βάζω κάρτα Sim κάτω από την θέση της μπαταρίας, την microSDHC 8GB (κυρίως για back up και μεταφορές αρχείων από κινητό σε κινητό κλπ. Η συσκευή διαβάζει μέχρι και 16αρα γρήγορη) την οποία είχα αγοράσει νωρίτερα (δεν υπάρχει στην συσκευασία) και πατάω το πλήκτρο στην δεξιά μεγάλη πλευρά της συσκευής.

Κάθε φορά χαμογελώ όταν βλέπω τα χέρια της Nokia στην φάση χειραψίας, να βελτιώνονται και να γίνονται όλο και πιο αληθινά και 3διάστατα.

Χμμμ…Εντυπωσιακή οθόνη. Πολύ φωτεινή, εντυπωσιακά χρώματα, ωραίο contrast και υψηλή ανάλυση. Ευαίσθητη στην αφή και…….ώπααααα…..ο επεξεργαστής πετάει!! Προσπαθούσα να επιλέξω την χώρα στις βασικές ρυθμίσεις έναρξης και ρολάριζε τρελά η λίστα! Θετικό, καμία απολύτως σχέση με το 5800, ούτε σε αφή, ούτε σε αίσθηση ούτε σε ταχύτητα. Ωραία!!

Και μετά μπαίνεις στο βασικό desktop. Και με μια γραμμή η Nokia διαγράφει όλα όσα ξέραμε σε εμφάνιση και πάει αρκετά βήματα παρακάτω. Ακουμπάς την οθόνη και κάτι άλλο γίνεται κάθε φορά. Σέρνεις τον δείκτη του χεριού δεξιά ή αριστερά και…αχαααα….4 διαφορετικά desktops στην σειρά για να τα χρησιμοποιήσεις όπως θες βάζοντας εικονίδια προγραμμάτων είτε απλά widgets!! Εμφάνιση που γίνεται ακόμα εντυπωσιακότερη αν βρεις στο net μερικά loopable πορτρέτα και κάθε φορά θα βλέπεις το τοπίο να κάνει περιστροφή 360° γύρω σου.

Στην αρχή βέβαια, κάτι η νέα συσκευή, κάτι το νέο λειτουργικό, κάτι η διάθεση για ψάξιμο και παιχνίδι και τρελαίνεσαι. Και μαζί και η μπαταρία. Στους πρώτους 2-3 κύκλους φόρτισης η ενέργεια της διαρκούσε 16-20 ώρες αλλά βελτιώθηκε αρκετά και τώρα κρατάει σχεδόν 2 μέρες (και πάλι με αρκετή ενασχόληση). Και ψάχνεις και ασχολείσαι και όλο κάτι καινούριο ανακαλύπτεις και πάει λέγοντας.
Ακόμα και οι ψαγμένοι χρήστες θα χρειαστούν μια εβδομάδα καλής χρήσης για να μπορούν να δηλώσουν πως «το κατέχουν» αλλά ακόμα και τότε υπάρχει ένας τεράστιος χώρος και κόσμος για εξερεύνηση: X Terminal. Ένα πρόγραμμα στο κινητό που ουσιαστικά σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις με το λειτουργικό, να το βελτιώσεις, να το παραμετροποιήσεις κοκ. Πάντα βέβαια υπάρχει η πιθανότητα να το….τουβλοποιήσεις και ουσιαστικά να χρειαστείς κάδο ανακύκλωσης για την συσκευή, αλλά κάποιος με λογική και συναίσθηση των πραγμάτων, με χρόνο και διάβασμα θα μπορέσει άνετα να κάνει παπάδες. Και εδώ είναι το παιχνίδι με το Maemo5 & το Ν900!!

Reaction score
51

Χυλόπιτα?

Θαρρώ πως οι φωτογραφίες και τα σχόλια που θα τις συνοδεύουν θα είναι παραπάνω από αναλυτική παρουσίαση. Αν κάποιος ενδιαφέρεται αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι πως η συσκευή είναι και κινητό. Βασικά είναι ένα μικρό pc, άριστο για σερφάρισμα και παραδόξως κάνει και κλήσεις σε τηλέφωνα, δέχεται κλήσεις ή sms.
Το ξεκαθαρίζω γιατί (τουλάχιστον στην τωρινή κατάσταση, με την 1η version του λογισμικού του (1.2009.42-11) έχει κάποια θεματάκια που θέλουν βελτίωση και τα οποία θα προβληματίσουν τον μέσο χρήστη. Θα ξεκινήσω λοιπόν από τα αρνητικά για να είναι ξεκάθαρο αν κάποιος μπορεί να ζήσει με αυτά (τουλάχιστον στην αρχή γιατί υπολογίζω πως μέχρι τον Μάρτιο το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών θα έχει διορθωθεί).

Reaction score
51

Τι με χαλάει τελικά στο N900? Τι λείπει?

• Ελληνικά μενού. Απουσιάζουν. Δεν με ενοχλεί στην χρήση. Ίσα ίσα με διευκολύνουν. Αλλά με φοβίζει πως η Nokia δεν θα ασχοληθεί με προβλήματα χρήσης στην Ελλάδα (πχ βλέπε sms) και διορθώσεις.
  • Στα μηνύματα με ελληνικούς χαρακτήρες κόβει το 1ο sms στους 70 χαρακτήρες (γνωστό πρόβλημα σε πολλές συσκευές). Χρειάζεται διόρθωση άμεσα. Χρήστες στο myphone.gr έχουν ήδη βρει λύση μέσω του x-terminal αλλά θέλει χρόνο και προσεκτικό διάβασμα και δεν την έχω κάνει.
  • Δεν έχει portrait mode στο 95% των λειτουργιών του. Θα ήταν πολύ χρήσιμο πχ να εμφανίζεται αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο σε portrait ώστε να μην χρειάζεσαι 2 χέρια για να γράψεις ένα μήνυμα (θα βγει update σύντομα που θα το συμπεριλαμβάνει)
  • Αναζήτηση ονομάτων στις επαφές με το εικονικό πληκτρολόγιο και όχι αναγκαστικά με το hardware. Αυτό έχει ως συνέπεια, σε φάση αναζήτησης να πρέπει να ανοίξεις το hardware, να πατήσεις ένα οποιοδήποτε πλήκτρο που θα εμφανίσει το πλαίσιο αναζήτησης και το γράμμα, να κλείσεις το hardware, να πατήσεις το πλαίσιο αναζήτησης στην οθόνη οπότε θα εμφανιστεί το εικονικό με τους ελληνικούς χαρακτήρες κλπ. Ακούγεται δύσκολο? Μην αγχώνεστε. Εύκολο είναι και μετά από 4-5 φορές γίνεται μηχανικά. Και βεβαίως το θέμα ξεκινά από το ότι δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη Ελληνικών οπότε στα 700+ ονόματα στην λίστα που είναι γραμμένα με Ελληνικά έχω ένα θεματάκι……
  • Μετονομασία πεδίων στις επαφές. Θέλω να μετονομάσω ένα πεδίο και αντί για fax2 πχ να το μετονομάσω σε fax Κώστα κοκ. Χρησιμότατο, ιδιαίτερα σε επαφές επαγγελματικού χαρακτήρα
  • Βελτίωση στην κατανάλωση (αν και συνήθως φταίμε οι χρήστες)
  • Ενεργοποιημένο το fm transmitter (που περιέργως μόνο στην Ελλάδα έρχεται «κλειδωμένο»!!!!!)
  • Πιο επαγγελματικό κομπιουτεράκι πράξεων από την μαμά (αν και υπάρχει και το πολύ καλό HP calculator που αντιγράφει τα Texas Instruments & HP)
  • Oι φωτογραφίες να μην εμφανίζονται όλες στο μενού photos αλλά να μπορούμε να τις εμφανίζουμε όπως θέλουμε. Ομοίως και τα videos.
  • Αφού απουσιάζουν τα κλασικά call/end για καθαρή χρήση κλήσεων πρέπει να ρυθμιστεί /βελτιωθεί να είναι γρηγορότερη η αλλαγή σε phone mode γυρνώντας το κινητό κάθετα (πολύ καλή σκέψη αλλά έχει μια χρονοκαθυστέρηση μισού δευτερολέπτου). Ααα…και να μπορώ να επιλέξω να στείλω μήνυμα όταν είναι σε κάθετη θέση
  • Χρειάζεται μια scroll bar στα μενού ή επαφές γιατί ο επεξεργαστής με μικρή κίνηση δίνει μεγάλη ροή στην κίνηση και χάνεσαι. Συνηθίζεται εύκολα αλλά why not (που λένε και στο χωριό μου)
  • Σε κάποιο update να μπουν extra ρυθμιστικά για την κάμερα που έχει τις προδιαγραφές αλλά με ένα ραφινάρισμα θα γίνει άριστη.
  • Ας μπει και ένας ισοσταθμιστής που θα δώσει άλλον αέρα στην ηχητική απόδοση.
  • Ας μπει και η δυνατότητα αποστολής MMS (όχι ότι καίγομαι, ζήταημα να έχω στείλει/λάβει καμιά 20αριά) και φωνητικής κλήσης.

Reaction score
51

Χαμόγελο?

Αν κάποιος σκεφτόταν να το αγοράσει, πολύ φοβάμαι πως τον στεναχώρησα με όσα ανέφερα παραπάνω…..
Να ξεκαθαρίσω λοιπόν πως η συσκευή είναι άκρως ερωτεύσιμη και είναι λογικό να υπάρχουν και παραπονάκια. Όσα ανέφερα δεν λειτουργούν ενάντια στην συσκευή αλλά είναι αυτά που θέλουν ραφινάρισμα ή προσθήκη ώστε το κινητό να αγγίξει την τελειότητα (όπως θα έλεγε και γνωστός τηλεοπτικός αστέρας)
Στην πράξη, υπάρχουν ήδη εφαρμογές στην κοινότητα του maemo, που διορθώνουν πολλά από τα παραπάνω. Αλλά τα θέλω επίσημα από την Nokia.

Reaction score
51

Τι με φτιάχνει στο Ν900?

• Η ποιότητα και η πολυτελής κατασκευή του
  • Η σαφής αίσθηση πως θα αντέξει χρόνια
  • Η μεγάλη λίστα προγραμμάτων που δουλεύουν σωστά και είναι και…δωρεάν!!
  • Έχει τα πάντα: 3G/HSDPA 10 Mbps, HSUPA 2Mbps, WCDMA, EDGE, GPRS WiFi (802.11 b/g, WEP/WPA/WPA2 (AES/TKIP)), Bluetooth (2.1 + EDR, A2DP, AVRCP, FTP, HFP, HSP, OPP), GPS (& A-Gps), Radio, Fm Transmitter, TV-out, DLNA
  • Απόκριση οθόνης. Οριακά κοντά στο iPhone χιλιόμετρα μακριά από Ν97, 5800.
  • Χαρακτηριστικά οθόνης: 3.5”, ανάλυση 800Χ480,
  • Άριστη συσκευή στην διάρκεια κλήσεων. Ακούς πεντακάθαρα, σε ακούν πεντακάθαρα, το μεγάφωνο δουλεύει άριστα.
  • Άριστο στο σερφάρισμα. Ίσως το καλύτερό του σημείο. Κάνεις ό,τι και στο pc, παίζει τα πάντα, είναι σταθερότατο, κόβει τις διαφημίσεις, φορτώνει γρήγορα, μπορείς να κρατήσεις ένα κάρο tabs ανοικτά κοκ. Αν στο hardware πληκτρολόγιο μπουν και τα Ελληνικά (μπήκαν τελικά, είναι δεδομένο) τότε σχεδόν δεν χρειάζεσαι netbook. Είτε στην οθόνη του είτε σε μια οποιαδήποτε τηλεόραση μπορείς να κάνεις τα πάντα.
  • Multitasking. Άλλα κόλπα…..Δουλεύεις, ανοίγεις πρόγραμμα, θυμάσαι κάτι άλλο, αφήνεις ανοιχτό το προηγούμενο, πας σε καινούριο, κάνεις εναλλαγή στα παράθυρα, τα αφήνεις όλα ανοικτά (πόσα θέλεις? 5? 10? 20? Αρκούν? Μπορεί και παραπάνω). Το κινητό απλά δεν καταλαβαίνει τίποτα…
  • Ταχύτατο μενού σε Nokia? Κι όμως. Όλα πάνε σφαίρα, χωρίς κομπιάσματα. Άριστο!
  • Multi desktops: Απίστευτα βολικό. Οργανώνεις τα προγράμματα, τα widgets , τις ταχείες κλήσεις κοκ και μετά από 2-3 μέρες στα χέρια σου απλά παίζεις με μικροκινήσεις των δακτύλων.
  • Παίζει τα πάντα. MKV, avi, divx, flac, aac, mp3. Θέλω να δω αν θα παίξει ταινίες με κολλημένους υπότιτλους μέσω aviaddxsubs. Ελάχιστα κομπιάσματα (όχι σε όλα) και λογικά θα διορθωθούν και αυτά.
  • Χωρητικότητα. Μεγάλη και το κυριότερο επεκτάσιμη. Όχι. Δεν μου λείπουν τα ΜΒ ή τα GB. Αλλά μια καρτούλα SD θα είναι πάντα εκεί για να με βοηθήσει σε ένα απλό και γρήγορο back up ή απλά στη μεταφορά αρχείων από κάποιο άλλο κινητό χωρίς την ανάγκη χρήσης Bluetooth. Και με ένα απλό card reader που έχω έτσι κι αλλιώς μαζί μου, κάνω ό,τι θέλω σε οποιοδήποτε pc βρεθώ!!
  • GPS αυτόνομο και γρήγορο και σταθερό. Τέλος….
  • Κάμερα ωραιότατη. Έτη φωτός από το 5800, φωτογραφίζει ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό, το φλας φωτίζει σωστά το θέμα, τραβάει ωραιότατα βιντεάκια αλλά πάντα κρίνω ως προς τον κόσμο των κινητών. Άλλωστε έχω πάντα μαζί μου την ψηφιακή αλλά βλέπω μέχρι ώρας ότι με ικανοποιεί απόλυτα.
  • Το κινητό έχει φάει το τρέξιμο του. Για τα καλά. Το φορτώνω, το ξεφορτώνω, το δοκιμάζω, τηλεφωνώ, μπαίνω στο internet, κάνω αναβαθμίσεις, ελέγχω τον καιρό, βάζω και το gps, παίξε και λίγη μουσική, α και κανένα βίντεο της κόρης μου και άλλα τόσα. Δεν έχει κρασάρει ποτέ. Πρακτικά δεν έχει κλείσει ούτε μια φορά τις τελευταίες 2 βδομάδες και την μόνη φορά που το έσβησα ήταν από επιλογή μου όταν άδειασα καμια 15αριά εφαρμογές στο καπάκι και είπα να κάνω ένα restart. Άριστο!!!
  • Εγκατάσταση εφαρμογών. Απλά παιχνιδάκι. Εύκολα, γρήγορα, ελάχιστο χώρο ζητούν και συνήθως δουλεύουν σταθερότατα και σωστά!
  • Μερικές εφαρμογές είναι απλά κορυφή! Αυτά που μου έρχονται στο μυαλό (κυρίως λόγω δουλειάς) είναι ένα scientific κομπιουτεράκι με εμφάνιση HP και ένας μετατροπέας μονάδων που κυριολεκτικά κάνει ό,τι μετατροπή σκεφθεί το μυαλό!!
  • Απίστευτο ραδιόφωνο!! Πέρα από την σωστή λήψη, πέρα από την εμφάνιση πληροφοριών μέσω RDS, μου αρέσει απίστευτα εμφανισιακά. Ιδιαίτερα οι χρήστες ηλικίας στα πρώτα ή 2α -αντα θα ξετρελαθούν. Θυμάστε τα στερεοφωνικά με την κλασική κάθετη βελόνα?

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.532
Members
38.710
Νεότερο μέλος
stavros.vatistas