Nova Ποιότητα Σήματος / Ισχύς Σήματος

Μηνύματα
1
Reaction score
0
Καλησπέρα σε όλους,

Καινούριο μέλος και τυχαία βρήκα την κοινότητά σας ψάχνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες για δορυφορικά σήματα. Να σημειώσω απλώς ότι είμαι αρκετά ανίδεος και πρόσφατα προσπάθησα να εγκαταστήσω δορυφορικό "πιάτο" με αποκωδικοποιητή Nova.

Τα αποτελέσματα είναι θετικά μιας και βλέπω τα κανάλια της συνδρομής όμως έχω ορισμένες απορίες που αφορούν το σήμα και ήθελα τα "φώτα" σας.

Ας μπω κατευθείαν στο ψητό. Τι σημαίνουν οι ρυθμίσεις του αποκωδικοποιητή Nova HD831:
  1. Ποιότητα Σήματος / Ισχύς Σήματος?
  2. Η αλλιώς Ακρίβεια / Στάθμη?
Ποιότητα ή ακρίβεια αντίστοιχα έχω 78% και ισχύ ή στάθμη έχω 85%. Η Ισχύς είναι σχεδόν σταθερή σε όλα τα κανάλια στο 85-90 ενώ η ποιότητα είναι γενικά ασταθής όταν αλλάζω κανάλια με κλίμακα 75-95 θα έλεγα.

Να προσθέσω εδώ ότι έχω καλώδιο δορυφορικού πιάτου που περνάει από το παράθυρο με μια γωνία σαν αυτή: http://www.safershop.gr/index.php?act=viewProd&productId=17743

Όταν συνδέω απευθείας το καλώδιο χωρίς αυτό το εξάρτημα έχω Ισχύ σήματος 100%!! Ωστόσο η ποιότητα παραμένει στα ίδια ακριβώς επίπεδα.

Μπορεί να μου πεις κάποιος πως μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα? Επί πλέον, υπάρχει περίπτωση να πάρω παρόμοιο εξάρτημα καλλίτερης ποιότητας και να έχω λιγότερες απώλειες? Το χει δοκιμάσει κανείς?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας.
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Καλησπέρα και καλώς σε βρήκαμε.

Η ψηφιακή μετάδοση DVB περιέχει ένα ελεγκτή που ονομάζεται FEC (forward error correction) https://en.wikipedia.org/wiki/Forward_error_correction

Δηλαδή η ψηφιακή πληροφορία που εκπέμπεται από τον δορυφόρο, ελέγχεται για την πληροφορία που περιέχει από τον δέκτη και έχει συγκεκριμένα μεγέθη δεδομένων για την εικόνα και τον ήχο. Παράλληλα εκπέμπονται και δεδομένα ελέγχου του ψηφιακού σήματος για την ορθότητα του.

Λειτουργεί ακριβώς όπως και η μετάδοση δεδομένων στο δίκτυο του υπολογιστή. Στέλνει ουσιαστικά μπλοκ πληροφοριών και κάθε μπλοκ ελέγχεται από τον δέκτη για την ορθότητα του. Αν η πληροφορία που περιέχει δεν είναι σωστή λόγω μη καλής λήψης και υπάρχει μεγάλη απώλεια δεδομένων, τότε υπάρχουν τα σπασίματα ή οριστική απώλεια στην εικόνα.

Όταν το σήμα δεν έχει κανένα πρόβλημα τότε το Qualityείναι 100%. Εάν υπάρχουν λάθη στη μετάδοση τότε πέφτει ανάλογα με το ποσοστό επί τις εκατό (%) των λαθών που βρίσκει στα μπλοκ με τα πακέτα δεδομένων που έρχονται.

Το ποσοστό του σήματος αναφέρεται στην ισχύ του λαμβανομένου σήματος, αφορά δηλαδή το κατά πόσο είναι σωστή η λήψη που έχουμε από το δορυφόρο.

Αν υπάρχει πρόβλημα, όπως κακές συνδέσεις, καιρικά φαινόμενα, λάθος εστίαση του πιάτου, το σήμα πέφτει με συνέπεια την απώλεια του σήματος αλλά και του Quality, της ποιότητας δηλαδή του λαμβανομένου σήματος.

Μπορεί το σήμα να είναι 70% αλλά η ποιότητα να είναι 100% που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν απώλειες στα ψηφιακά δεδομένα που λαμβάνονται.

Τώρα βέβαια οι μετρήσεις αυτές από τους δέκτες είναι λίγο υποκειμενικές . Για τις σωστές μετρήσεις χρειάζεται ειδικό όργανο.

Το κάθε κανάλι εκπέμπει στη δική του συχνότητα γι’ αυτό το λόγο βλέπεις κάποιες εναλλαγές στο σήμα και την ποιότητα.

Κατά τη δική μου άποψη είσαι μια χαρά από άποψης λήψης και ποιότητας. Σίγουρα κάθε επιπρόσθετη συσκευή που μπαίνει ενδιάμεσα έχει τις απώλειες του. Ειδικά αυτά τα καλώδια για τα παράθυρα, που αλλάζουν και την δομή του υψίσυχνου καλωδίου κεραίας που έχεις. Για να το καταργήσεις θα πρέπει να τρυπήσεις τοίχο. Οπότε μείνε ως έχεις.
Αν είχες προβλήματα στη λήψη με απώλειες σήματος τότε θα έπρεπε να προχωρήσεις σε διορθωτικές κινήσεις…
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.693
Μηνύματα
2.870.083
Members
37.945
Νεότερο μέλος
daemon76
Top