On- Line UPS σε σύστημα hi-end

Reaction score
0
Έχει χρησιμοποιήσει κανείς On- Line UPS σε σύστημα hi-end?​
Υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα του ήχου?​

[Η τεχνολογία του διπλού μετατροπέα (On-Line), επιτρέπει στα μηχανήματα να είναι εντελώς απομονωμένα από την κύρια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος). Tα μηχανήματα τροφοδοτούνται με μια τέλεια ημιτονοειδή κυματομορφή 230 V / 50ΗΖ ανεξάρτητα από την ποιότητα της τάσεως παροχής. Ακόμα και εξαιρετικά μεγάλες διαταράξεις της ηλεκτρικής τάσης δεν μπορούν να επηρεάσουν τους υπολογιστές, το δίκτυο, τα περιφερειακά ή και γενικά οποιονδήποτε ευαίσθητο καταναλωτή. ]​

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Τα είπες όλα και μάλιστα πολύ ωραία.
Κάνει καλό το on line ups. Το on line όμως. :126:

...

Reaction score
1.772
Τα είπες όλα και μάλιστα πολύ ωραία.
Κάνει καλό το on line ups. Το on line όμως. :126:

...
και αυτο μονο αν εχει τριπλασια τουλαχιστον ισχυ απο την απαιτουμενη για να μην καταστρεψη τα δυναμικα.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.736
Έχω χρησιμοποιήσει τέτοιο UPS στο δικό μου σύστημα, μαζί με άλλες διάφορες απεμβάσεις στα καλώδια ρεύματος, αλλ' ως γνωστόν, το δικό μου σύστημα απέχει πολύ από αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος high end -υπό την χρηματική έννοια, οπότε τα όποια συμπεράσματα δεν είναι της παρούσης...

Reaction score
263
Τι εννοειται διπλος μετατροπεας online ακριβως;

Βασιλης

Reaction score
1.847
Απάντηση: On- Line UPS σε σύστημα hi-end

Από εναλλασόμενο σε συνεχές και πάλι σε εναλλασόμενο. Άρα η έξοδος δεν δίνει την κυματομορφή της ΔΕΗ, αλλά αυτή που παράγει το UPS.

Reaction score
0
Τι εννοειται διπλος μετατροπεας online ακριβως;

Βασιλης

Το online UPS χρησιμοποιεί συνέχεια (υπάρχει/δεν υπάρχει ρεύμα από τη ΔΕΗ) το συνεχές ρεύμα από μπαταρία/(ιες) – που έχει ελάχιστο θόρυβο- για να δημιουργήσει εναλλασσόμενο στην εξοδό του. Το ρεύμα της ΔΕΗ το χρησιμοποιεί για να φορτίζει την(τις) μπαταρία/(ιες) .​

ΥΓ. Τα online UPS είναι πολύ πιο ακριβά από τα συνηθισμένα UPS.​

Reaction score
1.203
Ουπς, λαθη που κανουμε συχνα οταν σκευτομαστε UPS.
α) ημιτονοειδες σημα; μπαααα. ολα τα online εχουν μικροεπεξεργαστη αρα χρησιμοποιουν ενα PWM (pulse width modulation) ή με απλα λογια εχουν μια μεγιστη συχνοτητα λειτουργιας (τα πολυ φτηνα ξεκινουν απο 200KHz, θα θελαμε να εχουν 200GHz) και αναβουν καποιους παλμους συγχρονισμενους σε αυτην την συχνοτητα για να φτιαξουν ψευδοημιτονικο σημα.
γ) αν ο μικροεπεξεργαστης ειναι 8μπιτος=> μικρος αριθμος βηματων ψηφιοποιησης του ιδανικου ημιτονοειδους. Αν ειναι 16μπιτος παιζει η κατασταση. Που να δειτε τους 32μπιτους.
β) αμεση αποκριση στο φορτιο: αμα εχεις αναλογικο ενισχυτη μπορει και να φτανει, αμα εχεις ψηφιακο υψισυχνο και τα φετ εξοδου βαρανε πολυ διαφορετικα απο τα φετ του UPS τοτε εχεις ελειψη ισχυος στην εξοδο. Οποτε ξαναγυρναμε στο πρωτο θεμα. Αν το ups εχει υψισυχνο επεξεργαστη με γρηγορη δειγματολειψια μεγαλυτερη ή ιση απο την συχνοτητα οδηγησης των φετ των τελικων, τοτε ξεκιναμε καλα.

Μια γνωστη κατασκευαστρια εταιρια ψηφιακων επεξεργαστων για οδηγηση φετ τελικου ενισχυτη δινει σαν εφαρμογη των επεξεργαστων της:
α) audiophile ψηφιακοι ενισχυτες
β) inverter (μετατροπεις τασης/συχνοτητας) π.χ. ups

Reaction score
1.203
Ας το δουμε πιο συνολικα τι κανει ενα ups on-line στο συστημα μας.

Ολες οι ηλεκτρονικες συσκευες θελουν DC, αρα εμεις περνουμε το εναλλασωμενο χαζορευμα της ΔΕΗ και το κανουμε DC στις μπαταριες και το ξανακανουμε εναλλασωμενο στον inverter του ups λιγο λιγοτερο χαζορευμα απο οτι πριν και μετα παει στην συσκευη μας που:

α) αφου περασει και κανεναν μετασχηματιστη της κακιας (ή καλης) ωρας γινεται ξανα DC με πολλους ηλεκτρολυτικους που προσπαθουν να εξομαλυνουν
ή
β) περναει απο SMPS (διακοπτομενο τροφοδοτικο) με μετασχηματιστη μικρου μεγεθους αλλα μεγαλης συχνοτητας (σε σχεση με τα 50Ηζ της ΔΕΝ) αργες διοδους και μετριους πυκνωτες και ξαναγινεται DC.

η καλυτερη λυση θα ηταν καμια 20αρια μπαταριες μολυβδου και απ'ευθειας τροφοδοσια μεσα στα μηχανακια και για φορτιση ενα ποδηλατο γυμναστικης με δυναμο. Ολα τα ποδηλατα εχουν τριβεις για να κουραζουν τον αναβατη (αποδιδοντας ενεργεια σε θερμοτητα), ενω με ενα δυναμο παραγεις κι'ολας!
:113:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.810
Η καλύτερη λύση είναι οι μπαταρίες? χμ χμ, δε ξέρω, αλλά θα προτιμούσα ένα audiophile (που λες κι εσύ) ψηφιακό module με συχνότητα λειτουργίας στο διάλο.... ξέρεις κανέναν να φτιάχνει τέτοια?

Έχω χρησιμοποιήσει τέτοιο UPS στο δικό μου σύστημα, μαζί με άλλες διάφορες απεμβάσεις στα καλώδια ρεύματος, αλλ' ως γνωστόν, το δικό μου σύστημα απέχει πολύ από αυτό που θα αποκαλούσε κάποιος high end -υπό την χρηματική έννοια, οπότε τα όποια συμπεράσματα δεν είναι της παρούσης...
Είναι δεν είναι της παρούσης, ρίχτα κι άσε τη μίρλα... άντε, λέγε!

Εγώ χρησιμοποιώ on-line και δε με βλέπω να το αποχωρίζομαι εύκολα, αυτοί στη ΔΕΗ νομίζουν ότι το ρεύμα είναι δικό τους και όποτε γουστάρουν το κρατάν για πάρτη τους, τι μου λες τώρα...

Reaction score
0
Άρα, καταλήγουμε πως ένα on-line UPS μπορεί να βελτιώσει/προστατέψει ένα audio/video σύστημα απο το "βρώμικο" ρεύμα της καλής μας ΔΕΗ(ειδικά σε περιόδους απεργιών/βλαβών)?
ΑΝ ναι, μετράμε την κατανάλωση σε watt του συστήματος μας, το μετατρέπουμε σε VA (μεσω αναλογίας που δεν τη θυμάμαι ακριβώς, κάπου στο plaisio.gr την είχα διαβάσει) και μετά αναζητούμε on-line UPS με (πόσα!?!) περισσότερα VA για σιγουριά?

Reaction score
13
Το βασικό ερώτημα είναι αν υπάρχει βελτίωση στον ήχο...
Compared to what ?

Σε καθε περιπτωση ενα On line UPS αποτελει την γεννητρια αναφορας, και με την χρηση του αναμενονται επιδοσεις αναφορας.

Ολες οι υπολοιπες γεννητριες ( ΔΕΗ, φορητες γεννητριες, ανεμογεννητριες ) εχουν υποδεεστερα χαρακτηριστικα.

Ως προς τον τροπο παραγωγης του AC σε ενα On Line UPS υπαρχουν διαφοροποιησεις, αλλα σε καμμια περιπτωση (τουλαχιστον τα μηχανηματα που εχω δει εγω) δεν θα ελεγα οτι απλως παραγουν ενα ελαφρα καλυτερο χαζορευμα.

Για την Ισχυ νομιζω οτι ειναι αρκετο να διαθετει (κατα τον κατασκευστη) την διπλασια απο την μεγιστη Ισχυ που χρειαζομαστε. Φυσικα τα χαρακτηριστικα που παραθετουν οι κατασκευαστες χρειαζονται παντα καποια αποκρυπτογραφηση. Το μονο σιγουρο ειναι οτι αυτα τα εργαλεια των (3-4-5 κιλοβαττ), συνηθως δεν κυκλοφορουν σε κομπιουτερομαγαζα, εκτος και αν τους εχει ξεφυγει κανενα.

Για τα δυναμικα νομιζω οτι τον πρωτο λογο εχει το ειδος των μπατταριων, που οφειλουν να εχουν, για δεδομενη χωρητικοτητα, το υψηλοτερο δυνατο ρευμα βραχυκυκλωσεως. Με αυτην την εννοια δεν ειναι οτι καλυτερο οι στανταρ ενσωματωμενες μπατταριες, αλλα προτιμωνται αυτες που οι μπατταριαδες αποκαλουν "starter", ή ακομη πιο εξελιγμενες. Υπαρχουν μπατταριες Υψηλης Ενεργειακης πυκνοτητας (High Energy density) για αλλες χρησεις (Ηλεκτρικα οχηματα) που μπορει να ειναι μεμονομενα στοιχεια Νικελιου-Καδμιου σε μεγαλες χωρητικοτητες (πχ 200 ΑΗ) ή αλλης πιο συγχρονης τεχνολογιας, που ειναι ταυτοχρονα και deep cycle, δηλαδη εχουν την δυνατοτητα να επανερχονται στη ζωη μετα απο πραγματικο "στραγγισμα". ( πχ καποιες Trojan)

Σιγουρα το τελειο θα ηταν να τροφοδοτουσαμε ειδικα τα Solid state Ενισχυτικα κατευθειαν με Συνεχες απο μπατταριες, με την υποστηριξη αυτοματων φορτιστων. Κατι τετοιο θα απαιτουσε πολυ χωρο και αρκετο κοστος, αλλα θα ηταν τρομερη βελτιωση, συγκρινομενο με αλλες λυσεις που απαιτουν χωρους και κοστος, στις οποιες μπορει να καταφευγουν ορισμενοι.

Μια τετοια εφαρμογη σε πολυ μικροτερη κλιμακα κανω σε ενα Phono stage.

Reaction score
1.772
μιχαλη με το χαμηλο esr των μπαταριων τι γινεται;

χρησιμοποιεις και πυκνωτες παραλληλα;

Reaction score
13
μιχαλη με το χαμηλο esr των μπαταριων τι γινεται;

χρησιμοποιεις και πυκνωτες παραλληλα;
Προφανως αναφερεσαι σε κοινες μπατταριες μολυβδου σφραγισμενες, ή τυπου GEL.
Διαβασε σε παρακαλω το προηγουμενο ποστ μου, σχετικα με ειδικες μπατταριες.
Εξαλλου δεν υπαρχει πυκνωτης με χαμηλoτερη εσωτερικη αντισταση απο μπατταρια ιδιου μεγεθους. Ακομη και κατι πυκνωτες μεγεθους τορπιλης που χρησιμοποιουν στα αυτοκινητα Ηχοσυστηματα (σωστα το εγραψα - οχι σε νορμαλ ηχοσυστηματα Αυτοκινητου) δεν ειναι καλυτεροι απο μια καλη μπατταρια κινησης.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.596
Μιχαλη, εχεις να προτεινης καποιο on-line ups?

Reaction score
13
Μιχαλη, εχεις να προτεινης καποιο on-line ups?
Θα σου απαντησω συντομα.
Ρωτα και τον Κωσταυτια που εχει ηδη κατι τετοιο.

Κανε και καμμια βουτια στο ναυαγιο στην Σαντορινη. Εχουν αφησει εκει κατι αστερια UPS και τα τρωει η θαλασσα :135: Καλο θα τους κανεις να τα περιμαζεψεις. Τα κανεις μετα ενα μπανιο σε πετρελαιο και νεταρησες. Αλλα, θα μου πεις δεν συμφερει. Το πετρελαιο ειναι ακριβο ..

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.596
O.K.
Αν το δει ο Κωστας ας γραψει τα σχετικα.
Αυτο που σκεφτομαι ειναι να μην χρειαζεται καθε 3-4 χρονια αλλαγη στις μπαταριες.

Reaction score
1.772
Προφανως αναφερεσαι σε κοινες μπατταριες μολυβδου σφραγισμενες, ή τυπου GEL.
Διαβασε σε παρακαλω το προηγουμενο ποστ μου, σχετικα με ειδικες μπατταριες.
Εξαλλου δεν υπαρχει πυκνωτης με χαμηλoτερη εσωτερικη αντισταση απο μπατταρια ιδιου μεγεθους. Ακομη και κατι πυκνωτες μεγεθους τορπιλης που χρησιμοποιουν στα αυτοκινητα Ηχοσυστηματα (σωστα το εγραψα - οχι σε νορμαλ ηχοσυστηματα Αυτοκινητου) δεν ειναι καλυτεροι απο μια καλη μπατταρια κινησης.
η αληθεια ειναι οτι υπεθεσα πως αφου στα αυτοκινητα βαζουν πυκνωτες για τα μεταβατικα ειναι καλυτεροι απο τις μπαταριες.

αφου ομως υπαρχουν μπαταριες καταλληλες δεν θα ειναι πολυ καλη βελτιωση τουλαχιστον σε προενισχυτες και πηγες;

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.621
Members
38.724
Νεότερο μέλος
phamis