Open Baffle πειραματισμοί-απορίες...

Reaction score
447
Καλημέρα σε όλη την παρέα.
Μια που οι δουλειές πάνε κατά διαόλου, και άφθονος χρόνος υπάρχει και αναζητούσα κάτι να ασχολούμαι για να μην πάρω τα βουνά, είπα να δοκιμάσω την τύχη μου με τα open baffle , μιας και ο χώρος μου είναι προβληματικός.
Ήξερα από την αρχή ότι το επιχείρημα είναι δύσκολο, αλλά το τόλμησα.
Έτσι λοιπόν πριν λίγο καιρό αγόρασα τα ηχεία του Αργύρη :
https://www.avsite.gr/forum/threads/hawthorne-audio-15-open-baffle-speakers-8ohm-98db.157238/
Παράξενος ήχος για τα αυτιά μου , κάτι με ξένιζε , σαν να έλειπαν τα πρίμα.
Προχθές μέτρησα με το umik και όντως οι υψηλές είναι -10db.
tets.jpg

-10 db και στα δύο ηχεία, παραξενεύτικα. Έβγαλα τα tweeter από την θέση τους που είναι ομοαξονικά, μήπως οι μαγνήτες του full range και του tweeter αλληλοεπιδρούν και πέφτει η απόδοση του tweeter , αλλά πάλι τα ίδια.
Δοκίμασα το tweeter από το τρίτο ηχείο που μου έδωσε ο Αργύρης ... μια από τα ίδια.
Φαντάστικα ότι φταίνε τα tweeter. Τέλος έπαιξε από foobar και έδωσα με το μάτι στο equalizer του foobar στις 5000-13000 hertz περίπου +10 db και... αποκάλυψη.
Δεν με ενοχλούσε τίποτα πια , και τα tweeter κελαιδούσαν.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
α) Επιλογή του κατασκευαστή τα -10db στις υψηλές; (απίθανο)
β) Τα crossover o Αργύρης τα έχει συναρμολογήσει λάθος;
γ) Τα full range επειδή είναι 98 db ευαισθησία φωνάζουν και υπερκαλύπτουν τα tweeter; (λαλακία σκέφτικα εε;)
δ) οι πυκνωτές ή καποιο άλλο εξάρτημα του crossover έχει πρόβλημα;.

Μπορώ αλλάζοντας κάτι στο crossover να δυναμώσω τα tweeter;
Σχηματικό σχέδιο των crossover δεν βρήκα στο διαδύκτιο, αλλά σας παραθέτω μια φωτο των δικό μου.
IMG_20170511_085824.jpg

Για πείτε....

Reaction score
29.579
Δεν πρέπει να φταίει η ευαισθησία του tweeter. Μάλλον κάποιο λάθος έχει γίνει στο κροςς. Προφανώς κόβεται υπερβολικά το tweeter. Ρώτησέ τον τι λέει το σχέδιο του κροςς για το tweeter.

Reaction score
447
Ποιον να ρωτήσω;
edit βρήκα αυτό.Βοηθάει κανέναν;
1269766084_afc5050045_o.jpg

Last edited:

Reaction score
6.599
Η τελικη ευαισθησια δεν εχει καμια σχεση με την ευαισθησια ενος μεγαφωνου, ετσι αυτη ειναι οση κοντα σε αυτην του μεγαφωνου με την χαμηλοτερη... για να τα βαλεις σε μια σειρα βρες τα χαραχτηριστικα ολων των μεγαφωνων και τι φιλτραρισματα εχουν γινει στα κροσσ και κανε επαληθευση εαν αυτα υπαρχουν στο κροσσ που ειναι τωρα επανω στο ηχειο...

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Βγάλε την 5.6R από το tweeter και ξανα-μέτρα.

Υ.Γ. Αν και δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πρόβλημα σου, έχε υπόψη σου ότι τα ομοαξονικά καλώδια όπως αυτό που χρησιμοποιείς έχουν συνήθως μεγάλη χωρητικότητα και μπορούν προκαλέσουν rollof.

Reaction score
447
Βγάλε την 5.6R από το tweeter και ξανα-μέτρα.

Υ.Γ. Αν και δεν νομίζω ότι είναι αυτό το πρόβλημα σου, έχε υπόψη σου ότι τα ομοαξονικά καλώδια όπως αυτό που χρησιμοποιείς έχουν συνήθως μεγάλη χωρητικότητα και μπορούν προκαλέσουν rollof.
Και με άλλα καλώδια (οχι ομοαξονικά) το ίδιο παίζουν.
H 5.6R είναι το ένα από τα δύο μαύρα (βαρελάκια).. Σωστά;

Reaction score
1.656
Από τις φωτογραφίες: αντιστάσεις είναι τα άσπρα τουβλάκια και είναι 20 Ohm (σύμβολο του είναι το Ελληνικό Ω), δεν έχει 5,6 Ohm που λέει το σχέδιο. Από το μέγεθος κρίνω γιατί το άλλο τουβλάκι δεν φαίνεται τι τιμή έχει. Τα μαύρα είναι πυκνωτές και τα χάλκινα πηνία. Και στους πυκνωτές φαίνεται ότι έχει βάλει τους ίδιους, κρίνοντας από το μέγεθος, ενώ στο σχέδιο δείχνει διαφορετικούς. Ελπίζω το σχέδιο να είναι γι αυτό το ηχείο βέβαια :)

Ρώτα τον πωλητή σχετικά ή κάποιο φίλο σου ηλεκτρονικό.

Last edited:

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Όχι είναι το άσπρο τουβλάκια που είναι στα αριστερά (βλέπε φώτο).

Πριν το κάνεις όμως αυτό, μέτρα με το πολύμετρο σου την αντίσταση του tweeter (χωρίς κροςς) γιατί μπορεί να έχει καεί.

Reaction score
6.599
:rolleyes: εδω δε γνωριζει ποιο ειναι τι του λες και να μετρησει με πολυμετρο ?:D που για να εχεις πρεπει να ξερεις να το χρησιμοποιεις και που και οσα βηματα περιγραψαμε θα τα ειχε κανει μονος του... λεω εγω τωρα ο σερλοκ :whistling:(5,6 ωμ δε βλεπω δυο 20αρες εχει..)
το αλλο περιεργο στο σχεδιαγραμμα το βλεπετε? δεν κοβει το midbass περαν του notch filter, εκτος και εαν κανω λαθος...

για να τα βαλεις σε μια σειρα βρες τα χαραχτηριστικα ολων των μεγαφωνων και τι φιλτραρισματα εχουν γινει στα κροσσ και κανε επαληθευση εαν αυτα υπαρχουν στο κροσσ που ειναι τωρα επανω στο ηχειο...
Αυτο προσπαθησε να κανεις φτιαξε ενα σχεδιαγραμμα αντιστοιχο με τις τιμες, αντιστασεων και πυκνωτων οπου φαινονται, στα πηνια γραψε μεγαλο μικρο...
οπως το βλεπω ας κανω αλλη μια μαντεψια γιατι ο αριθμος των εξαρτηματων ειναι ο ιδιος το αριστερο τουβλακι αντι 5,6 ωμ ειναι 20ωμ...:wink:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Το κροσόβερ που φαίνεται στη φωτογραφία είναι σωστό σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο.
Ποιος <<σχεδίασε>> το <<κροσόβερ>>?
(Τα εισαγωγικά δεν μου ξέφυγαν)

Reaction score
447
Το κροσόβερ που φαίνεται στη φωτογραφία είναι σωστό σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο.
Ποιος <<σχεδίασε>> το <<κροσόβερ>>?
(Τα εισαγωγικά δεν μου ξέφυγαν)
Λοιπόν μίλησα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και με ενημέρωσε ότι τα crossover ερχόντουσαν από Αμερική πακέτο με το ηχείο, έτοιμα συναρμολογημένα. Οπότε δεν παίζει λάθος συναρμολόγηση του.
Μέτρησα το ένα tweeter από το 3ο ηχείο που μου έδωσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και ιδού:

IMG_20170511_195252.jpg

Να υποθέσω οτι δεν είναι καμένο εε;
Μέτρησα και το εν λόγο 3ο μεγάφωνο στο μαγαζί μου που δεν έχει ίχνος μόνωσης και ιδού:
test.jpg

Λοιπόν έχουμε και λέμε: πράσινη γραμμή = tweeter ξε ενωμένο.
Κίτρινη γραμμή tweeter κανονικά πάνω στο crossover
και κόκκινη γραμμή tweeter ενωμένο εκτός crossover.
Εδώ η απόκριση είναι διαφορετική και στις υψηλές.
Υποθέτω ότι όπως λέει ο φίλος Χάρης , το ομοαξονικό mogami κάνει rolloff στις υψηλές;;;;
[DOUBLEPOST=1494524754][/DOUBLEPOST]Φίλε Soco την πάτησες ... Ξέρω να μετράω αντίσταση με το πολύμετρο...
Χαχαχα

Reaction score
447
:rolleyes: εδω δε γνωριζει ποιο ειναι τι του λες και να μετρησει με πολυμετρο ?:D που για να εχεις πρεπει να ξερεις να το χρησιμοποιεις και που και οσα βηματα περιγραψαμε θα τα ειχε κανει μονος του... λεω εγω τωρα ο σερλοκ :whistling:(5,6 ωμ δε βλεπω δυο 20αρες εχει..)
το αλλο περιεργο στο σχεδιαγραμμα το βλεπετε? δεν κοβει το midbass περαν του notch filter, εκτος και εαν κανω λαθος...

για να τα βαλεις σε μια σειρα βρες τα χαραχτηριστικα ολων των μεγαφωνων και τι φιλτραρισματα εχουν γινει στα κροσσ και κανε επαληθευση εαν αυτα υπαρχουν στο κροσσ που ειναι τωρα επανω στο ηχειο...
Αυτο προσπαθησε να κανεις φτιαξε ενα σχεδιαγραμμα αντιστοιχο με τις τιμες, αντιστασεων και πυκνωτων οπου φαινονται, στα πηνια γραψε μεγαλο μικρο...
οπως το βλεπω ας κανω αλλη μια μαντεψια γιατι ο αριθμος των εξαρτηματων ειναι ο ιδιος το αριστερο τουβλακι αντι 5,6 ωμ ειναι 20ωμ...:wink:
Όντως και οι δύο αντιστάσεις 20άρες είναι.
Πιθανόν το σχεδιάγραμμα που βρήκα και ανέβασα είναι ίσως από άλλο μοντέλο;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Μια μέτρηση σκέτου του μεγαφώνου υψηλών ανέβασε, σε χαμηλή στάθμη για να μην το κάψεις, εκτός αν έχεις έναν πυκνωτή γύρω στα 20 μF να βάλεις σε σειρά.

Reaction score
290
Δοκίμασες νά τά οδηγήσεις μέ κάτι ποιο ισχυρό στέρεας κατάστασης. Ο προηγούμενος μέ τί τά οδηγούσε? Τά άκουσες όταν τά πήρες? καί άν ναι πως σού ακούστηκαν εκεί?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Λοιπόν μίλησα με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και με ενημέρωσε ότι τα crossover ερχόντουσαν από Αμερική πακέτο με το ηχείο, έτοιμα συναρμολογημένα. Οπότε δεν παίζει λάθος συναρμολόγηση του.
Μέτρησα το ένα tweeter από το 3ο ηχείο που μου έδωσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και ιδού:

View attachment 74589

Να υποθέσω οτι δεν είναι καμένο εε;
Μέτρησα και το εν λόγο 3ο μεγάφωνο στο μαγαζί μου που δεν έχει ίχνος μόνωσης και ιδού:
View attachment 74590
Εδώ η απόκριση είναι διαφορετική και στις υψηλές.
Υποθέτω ότι όπως λέει ο φίλος Χάρης , το ομοαξονικό mogami κάνει rolloff στις υψηλές;;;;
[DOUBLEPOST=1494524754][/DOUBLEPOST]Φίλε Soco την πάτησες ... Ξέρω να μετράω αντίσταση με το πολύμετρο...
Χαχαχα

Ωραία τώρα δοκίμασε και με το tweeter με ανάποδα τις φάσεις.

Reaction score
447
Μια μέτρηση σκέτου του μεγαφώνου υψηλών ανέβασε, σε χαμηλή στάθμη για να μην το κάψεις, εκτός αν έχεις έναν πυκνωτή γύρω στα 20 μF να βάλεις σε σειρά.
Πέτρο αύριο πρωι θσ μετρήσω και θα ανεβάσω.
[DOUBLEPOST=1494532501][/DOUBLEPOST]
Ωραία τώρα δοκίμασε και με το tweeter με ανάποδα τις φάσεις.
Ο κατασκευαστής το tweeter το έχει πάνω στο κρος με ανάποδα φάση.
Το δοκίμασα και σε κανονική φάση, σχεδόν την ιδια απόκριση έχει.
[DOUBLEPOST=1494532668][/DOUBLEPOST]
Δοκίμασες νά τά οδηγήσεις μέ κάτι ποιο ισχυρό στέρεας κατάστασης. Ο προηγούμενος μέ τί τά οδηγούσε? Τά άκουσες όταν τά πήρες? καί άν ναι πως σού ακούστηκαν εκεί?
Τα άκουσα με έναν ss diy που είχε εκεί, όπως επίσης με τον ucd180 που είχα τότε.
Και με τους δύο τα ίδια χάλια έπαιζαν.
Γι'αυτό τα αγόρασα!!! Έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου , ότι θα τα κάνω να παίξουν.

Reaction score
330
Με απλή παρατήρηση της κίτρινης με την κόκκινη φαίνεται το tweeter ότι από τη μαμά του έχει μεγάλο βύθισμα στις 7-8-9-10 KHz ( με δεδομένο ότι έχεις πάρει σωστές μετρήσεις αλλιώς το διάγραμμα δεν έχει αξία ) . Αυτό δεν γίνεται να το διορθώσεις εκτός αν ρίξεις όλη την απόδοση των υπολοίπων στοιχείων στο επίπεδο του βυθίσματος ( θεωρητικά έτσι όπως το βλέπω κάτω από 78 db και ποιό κάτω) . Στίς δοκιμές απαιτείται φλάτ ενισχυτικό αλλιώς οι μετρήσεις θα μεταφέρουν και τα προβλήματα του ενισχυτικού ( τα λαμπάτα δεν είναι ότι κατάλληλο - μπορεί να δίνουν κάτι στο άκουσμα - αλλά όχι στη μέτρηση ) . Σε αυτές τις σχεδιάσεις ηχείων για να έχεις ένα αποτέλεσμα αποδεκτο καλύτερα να υπάρχουν ανεξάρτητες ενισχύσεις για το κάθε μεγάφωνο με τις διορθώσεις στα ενισχυτικά και όχι με παθητικα στοιχεία ( αντιστάσεις - πυκνωτές - πηνεία που προσπαθείς να ρυθμίσεις στάθμες μεγαφώνων και επίπεδα συχνοτήτων ) . Επειδή όπως δήλωσες έχεις όρεξη , για να ξέρεις που μπορείς να καταλήξεις , δες τα ακριβή χαρακτηριστικά του κάθε μεγαφώνου ( ή μέτρησέ τα .... ) ώστε η προσπάθειά σου να έχει και νόημα . Τα ηχεία για να έχουν μιά ομαλή συμπεριφορά χαμηλώνουμε κορυφές , τα βυθίσματα ............όσο και να τραβάς μένουν εκεί που είναι πχ και να μειώσεις την αντίσταση σε σειρά του tweeter γιά να ανέβει η στάθμη θα σου ανεβάσει και τις κορυφές ( στο υπάρχων σχέδιο ........ σιγά το σχέδιο ) . Βέβαια Δόξα το Θέο υπάρχουν και τα EQ που σώζουν τη κατάσταση ....... άμα σου περάσει η όρεξη ( σηκώνεται η τρίχα των Hi End αλλά το θέμα είναι ότι εσύ θα ακούς όπως θέλεις .... ή όπως θα αντέχεις να ακούς ) . Πάντως από τα διαγράματα η συμπεριφορά των ηχείων δεν έχει πρόβλημα μόνο στις ψηλές .Δεν νομίζω ότι διαφορές τύπου από 93 - σε 82-78 db είναι αποδεκτές και σε άλλες συχνότητες ( άντε να παίζεις κανά 3τριάρι το καταλαβαίνω αλλά πάνω από 10-12 db ; ) αυτό με βάζει σε υποψία σχετικά με την ορθότητα των μετρήσεων και αξιοπιστίας οργάνων ( πχ μικρόφωνα μετρήσεων υπάρχουν και με 30 ευρώ , και με 80 και με 300 και με 1000 και πάει λέγοντας ...... δεδομένου ότι ένα φλάτ μικρόφωνο μετρήσεων δεν είναι και κάτι απλό ) . Καλό ξεμπέρδεμα ......... η μπέρδεμα ..... όρεξη να έχεις !!!!!!!

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster