Passat αναβάθμιση

Reaction score
0
Καλημέρα σε όσους δεν έχουν πάει ακόμα διακοπές (ή έχουν γυρίσει)!

Σκέφτομαι την αναβάθμιση του εργοστασιακού συστήματος ενός Passat το οποίο αποτελείται από την πηγή RCD500 της VW, ένα split 3 ηχείων μπροστά και ένα split 2 ηχείων πίσω. Όλα τα ηχεία είναι πάνω στις πόρτες.

Με ενδιαφέρει ο ποιοτικός ήχος σε χαμηλές εντάσεις που να μπορώ να ακούω για πολύ ώρα. Το σύστημα σήμερα παράγει πραγματικά άσχημο ήχο και κυρίως κουραστικό.

Το κυριότερο ερώτημά μου είναι η επιλογές που έχω για αντικατάσταση των εργοστασιακών ηχείων με νέα στις ίδιες ακριβώς θέσεις. Έχει κάποιος κάνει μια τέτοια αναζήτηση ή αναβάθμιση??

Τα θέματα πηγής, ενίσχυσης κλπ. έρχονται μετά!

Reaction score
0
Αυτό έπρεπε να είχα βάλει από την αρχή...

Δεν βρήκα όμως κάποιο πακέτο για Passat να πωλείται από την Dynaudio ως aftermarket. Είναι άραγε μόνο προς πώληση στην VW?

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.101
Αααααχ... Αυτό το τρίδρομο στις πόρτες των VAG είναι σκέτος pain in the ass...

3 λύσεις υπάρχουν αν δε θέλεις να πετσοκόψεις τις ταπετσαρίες.

Η μία ακούει στο όνομα Eton, η οποία (γνωστή γερμανική εταιρεία) έχει βγάλει ειδικό 3δρομο σετ για αυτή την περίπτωση, το οποίο όμως δεν πρέπει να είναι κάτι ιδιαίτερο.

Οι άλλες δύο είναι από τη Dynaudio και τη Morel αντίστοιχα, οι οποίες βγάζουν 8-9ιντσα midbass και mid μαλακού θόλου τα οποία δε χρειάζονται καμπίνα, και ως εκ τούτου μπορούν να μπουν στις εργοστασιακές θέσεις. Το tweeter χάνεται λίγο πίσω από την πλαστική γρίλια του τρίγωνου του καθρέπτη, αλλά τι να κάνουμε...

Αν με ρωτήσεις όμως εγώ τι θα έκανα, θα απαντούσα πως θα προτιμούσα ένα έστω και φτηνότερο 2δρομο σετ, με πάνελ στην πόρτα για να έρθει το mid μπροστά (με κατάργηση της θήκης της πόρτας, αναγκαστικά).

Και αυτό το λέω γιατί σε Golf GTi φίλου εγκαταστήσαμε μετά από πολύ ψάξιμο το προαναφερθέν σετ της Morel, και πάλι δε μας έπεισε το αποτέλεσμα (και δεν είναι και φτηνό).

Reaction score
0
Ευχαριστώ, καλές ιδέες!

Για την ώρα μέσα στο αυτοκίνητο δεν τρίζει τίποτα και η ιδέα να επέμβω με ανησυχεί.... Άρα ψάχνω για κάτι minimal από πλευράς μετατροπών.

Νομίζω ότι η λύση της Dynaudio (όπως φαίνεται στο site της εταιρίας) είναι η καλύτερη για μένα διότι έχει σε ένα ενιαίο πλαστικό σετ το mid/bass μαζί με το mid. Φαίνεται ότι από πλευράς τοποθέτησης θα είναι εύκολο.

Θα πάρω στην αντιπροσωπία να ρωτήσω εάν έρχεται το σετ. Διαφορετικά θα προσπαθήσω να το πάρω μέσα από την Karenta ως ανταλλακτικό (θέλει λίγο ψάξιμο...). Αν υπάρχει άλλος τρόπος να το βρω, παρακαλώ τα φώτα σας.

Η ιδέα του 2-δρομου είναι και αυτή καλή με πολλές επιλογές, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσω αρκετά με την γωνία του mid διότι αν απλά χτυπά οριζόντια δεν νομίζω ότι η εικόνα θα είναι καλή. Το να τοποθετήσεις το mid υπό γωνία δεν θα το έλεγα και την πιό minimal λύση!

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.101
Γιάγκο, ό,τι ξέρεις από το χώρο του home audio μπορείς πολύ απλά να το ξεχάσεις. Πέραν από κάποιες πολύ βασικές αρχές που παραμένουν ίδιες, το car audio έχει δικούς του κανόνες που διαφέρουν κατά πολύ.

Αν και είναι πολύ μεγάλο θέμα, θα μείνω στο εξής: οι περισσότερες σχεδιασμένες για car audio μονάδες έχουν πολύ καλή off axis απόκριση, γιατί ακριβώς δεν είναι εύκολο (ούτε όμως και επιθυμητό, λόγω της πολύ μικρής απόστασης και του μικρού PLD) να τις τοποθετείς εντελώς on axis.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.101
Επίσης, θα προσθέσω ότι (δυστυχώς) αν δεν είσαι αποφασισμένος - και συνειδητοποιημένος - να κάνεις μεγάλες επεμβάσεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, συνήθως δε φτάνεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πολύ εύκολα μπορείς να φτιάξεις κάτι καλύτερο του εργοστασιακού (αυτό δεν είναι και τρομερό επίτευγμα εξάλλου, λόγω της χείριστης ποιότητας υλικών που έχει το τελευταίο), αλλά για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αλλάξεις τη "stock" όψη του αμαξιού.

Η χροιά είναι κάτι που φτιάχνεται σχετικά εύκολα στο αμάξι, αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Η σκηνή όμως είναι πολύ πιο δύσκολη να "έρθει" σωστά.

Εκτός κι αν είσαι τρομερά κωλόφαρδος. Αλλά με το Passat ειδικώς και κάθε νέο αμάξι γενικώς, η κωλοφαρδία έληξε.

Reaction score
0
Από παλαιότερες εμπειρίες μου στο car audio τη δεκαετία του 90, τότε που είχα το χρόνο να κάνω κατασκευές μέσα στο αυτοκίνητο, νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο για το λόγο απόδοσης/μετατροπές.

Θα κάνω ένα σχεδιασμό για να δούμε τι χρειάζεται συνολικά.

Ένα σημαντικό θέμα που είναι η τροφοδοσία DC είναι μάλλον λυμένο διότι η μπαταρία 95Ah του αυτοκινήτου είναι πάνω από τον πίσω αριστερά θόλο και μάλιστα έχει ξεχωριστό κατανεμητή με μια εφεδρική έξοδο και ασφάλεια. Θα χρειαστούν κοντά καλώδια ρεύματος.

Το θέμα των ηχείων το αρχίσαμε λίγο. Για 2-δρομα συστήματα και από την παλαιότερη εμπειρία μου, τα Focal ήταν πολύ ευχάριστα (η σειρά πριν εμφανιστεί η Utopia). Δεν ξέρω τώρα τι άλλες επιλογές υπάρχουν δεδομένου της μπρος πόρτας με το 8".

Ένας 4/5-κάναλος χωράει εύκολα πάνω από τον πίσω δεξιά θόλο. Έχω χάσει επεισόδια στον τομέα. Τι υπάρχει? Τελευταία φορά είχα βάλει τον 4*25W + 1*100W Soundstream. Οι ψηφιακοί είναι καλοί?

Πρώτο σημαντικό εμπόδιο (ή καλό) είναι η ύπαρξη 2 DIN πηγής. Δεν υπάρχουν και τόσες επιλογές εδώ. Ιδέες? Δεν νομίζω ότι η εργοστασιακή πηγή είναι καλή, ή μήπως είναι αποδεκτή, διότι η χρήση της λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα.

Η αλλαγή των καλωδίων των ηχείων είναι και αυτή μια πονεμένη ιστορία. Δεν ξέρω πιά τι δυνατότητες υπάρχουν για αλλαγή στο φις μεταξύ πόρτας και αυτοκινήτου. Υπάρχει μια περίπτωση να κρατήσω την καλωδίωση των ηχείων.

Συγνώμη για το ζάλισμα, αλλά η εμπειρία σας θα μου λύσει πολλά ερωτήματα! Ευχαριστώ!

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
13.101
Ας τα πάρουμε με τη σειρά, από εμπρός προς τα πίσω.

Πηγή: θα χρησιμοποιήσεις navigation ενσωματωμένο ή ξεχωριστό ή καθόλου? Να ξέρεις ότι είναι λίγες οι λύσεις πηγών που έχουν ολοκληρωμένο χάρτη Ελλάδας (σαφώς προτιμότερη η λύση ενός TiBO ή Atlas Navi ή κάποιου αντίστοιχου). Πάντως η εργοστασιακή πηγή δεν έχει εξόδους για ενισχυτή, και είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιηθεί προσαρμογέας high-low (παίρνει την έξοδο μεγαφώνων της πηγής και τη μετατρέπει σε σήμα για τον ενισχυτή) καθώς χαμηλώνουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα.

Για 2 DIN προτείνω την Alpine IVA-W202R, εκτός κι αν θέλεις κάτι σε άλλη μάρκα (δες ΕΔΩ).

Για μπροστινό σετ, εκτός από τα 8ιντσα που προανέφερα, η παλιά σειρά Utopia δεν είναι πλέον διαθέσιμη (εκτός κι αν βρεις α) μεταχειρισμένο β) ξεστοκάρισμα) και η νέα είναι πανάκριβη.

Θα μπορούσες (ανάλογα και με το εύρος τιμής στο οποίο θέλεις να κινηθείς) να κοιτάξεις κάτι σε Helix / Eton / ή άλλη μάρκα.

Για ενισχυτή, οι Soundstream δεν είναι αυτοί που ήταν κάποτε. Τους ξεχνάς. Οι μάρκες που αξίζουν τώρα είναι Audison, DLS, Helix, Genesis, Brax (αρκετά ακριβοί οι τελευταίοι). Τους ψηφιακούς τους αφήνουμε στην άκρη προς το παρόν και κοιτάμε καταρχήν για απλά έναν καλό τετρακάναλο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.518
Νεότερο μέλος
mrkgeo