PC-DAC-Ψηφιακός ενισχυτής

Reaction score
0
Καλησπέρα παίδες.

Είμαι λίγο άσχετος με το χόμπυ και τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα στο χώρο αυτό. Έχω λοιπόν την εξής απορία:

Χρησιμοποιώ το PC μου για να ακούω μουσική το οποίο έχω συνδέσει με τον ψηφιακό ενισχυτή που έχω μέσω της SPDIF εξόδου της κάρτας ήχου. Συνεπώς η ηχητική πληροφορία φτάνει στον ενισχυτή ψηφιακά και ο ενισχυτής τη μετατρέπει σε αναλογικό σήμα το οποίο πάει στα ηχεία. Αν αντί για την κάρτα ήχου χρησιμοποιήσω ένα DAC όπως πχ το Audiotrack Prodigy Cube, τότε θα μετατρέψω αρχικά εκεί το σήμα σε αναλογικό, θα το στείλω στον ενισχυτή ο οποίος ώς ψηφιακός θα το μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή και μετά πάλι σε αναλογική για τα ηχεία. Υπάρχει λοιπόν στη 2η περίπτωση μια επιπλέον μετατροπή που μάλλον μεγαλύτερο κακό κάνει παρά καλό.

Ισχύουν τα παραπάνω ή κάτι δεν έχω καταλάβει καλά?? :133:

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις

Reaction score
8
Απάντηση: PC-DAC-Ψηφιακός ενισχυτής

οταν λες ψηφιακο ενισχυτη τι ακριβως εννοεις για ποιον μιλας;

Reaction score
0
Καλησπέρα παίδες.

Είμαι λίγο άσχετος με το χόμπυ και τώρα κάνω τα πρώτα μου βήματα στο χώρο αυτό. Έχω λοιπόν την εξής απορία:

Χρησιμοποιώ το PC μου για να ακούω μουσική το οποίο έχω συνδέσει με τον ψηφιακό ενισχυτή που έχω μέσω της SPDIF εξόδου της κάρτας ήχου. Συνεπώς η ηχητική πληροφορία φτάνει στον ενισχυτή ψηφιακά και ο ενισχυτής τη μετατρέπει σε αναλογικό σήμα το οποίο πάει στα ηχεία. Αν αντί για την κάρτα ήχου χρησιμοποιήσω ένα DAC όπως πχ το Audiotrack Prodigy Cube, τότε θα μετατρέψω αρχικά εκεί το σήμα σε αναλογικό, θα το στείλω στον ενισχυτή ο οποίος ώς ψηφιακός θα το μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή και μετά πάλι σε αναλογική για τα ηχεία. Υπάρχει λοιπόν στη 2η περίπτωση μια επιπλέον μετατροπή που μάλλον μεγαλύτερο κακό κάνει παρά καλό.

Ισχύουν τα παραπάνω ή κάτι δεν έχω καταλάβει καλά?? :133:

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες απαντήσεις
Αυτο που εχεις αυτη τη στιγμη ειναι το εξης...

Παιρνεις ψηφιακο σημα απο το PC σου μεσω της SPDIF και το οδηγεις στον ενισχυτη σου, οποιος εχει μια ψηφιακη εισοδο επισης, πραγμα που σημαινει οτι ενισχυτης σου εχει DAC και κανει τη μετατροπη απο ψηφιακο σε αναλογικο και καταληγει στα ηχεια σου.
Βαζοντας μια καλυτερη καρτα ηχου (π.χ. Audiotrack) μπορεις ειτε να συνεχισεις να παιρνεις ψηφιακο σημα και να κανει το D/A conversion το DAC του ενισχυτη σου, ειτε να χρησιμοποιησεις το ισως καλυτερο DAC της καρτας σου και να στειλεις το σημα στον ενισχυτη σου αναλογικα πια, με interconnect, σε αναλογικη εισοδο.
Τι θα ακουγεται καλυτερα βεβαια, μαλλον θα πρεπει να σου απαντησει καποιος με μεγαλυτερη εμπειρια απο μενα.
Ελπιζω να βοηθησα καπως...

Reaction score
0
Δηλαδή όταν στείλω αναλογικό σήμα στον ενισχυτή, ο ενισχυτής δε θα κάνει καμμία μετατροπή σήματος και η ενίσχυση θα γίνει αναλογικά??

Reaction score
0
Δηλαδή όταν στείλω αναλογικό σήμα στον ενισχυτή, ο ενισχυτής δε θα κάνει καμμία μετατροπή σήματος και η ενίσχυση θα γίνει αναλογικά??
Φυσικα, δεν χρειαζεται καμια μετατροπη σηματος. Κατα κυριο λογο (δεν ξερω αν υπαρχει βεβαια κατι που δεν εχω διαβασει) , οι ενισχυτες ειναι "αναλογικοι" και απλα καποιοι εχουν και ψηφιακη εισοδο, ενα ενσωματωμενο DAC δλδ που κανει την αλλαγη απο "ψηφιακο" σε αναλογικο.
Και η τελικη ενισχυση γινεται παντα "αναλογικα", ειτε απο αναλογικη ειτε απο ψηφιακη πηγη.

Reaction score
1.187
Απάντηση: Re: PC-DAC-Ψηφιακός ενισχυτής

Ακριβώς!

Reaction score
0
Ok λοιπόν νομίζω ότι τώρα είναι ξεκάθαρο το θέμα :)

Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Reaction score
8

ωραια γιατι ψηφιακοι ενισχυτες ειναι ελαχιστοι, οπως πχ το σετ προ τελικου της LYNGDORF

Reaction score
8

Oπως ειναι ο LYNGDORF Millennium Mk IV, ο οποιος οπως μπορειτε να δειτε εχει μονο ψηφιακες εισοδους και καμμια αναλογικη.

Reaction score
0
Τι εννοουμε οταν λεμε "ψηφιακος" ενισχυτης?
Φιλε Θαναση, αν ενας ενισχυτης εχει ψηφιακες εισοδους τον κανει ψηφιακο?
Φανταζομαι, εχει dac ειτε για καθε "πορτα" ειτε SPDIF switch και ενα DAC. Απο εκει και περα ολα αναλογικα δεν γινονται?

Δεν εκφερω καποια γνωμη, ρωταω απλα.

Reaction score
8

Φιλε Στελακη οχι, στην περιπτωση του LYNGDORF δεν γινεται ετσι. Αλλα ας τα παρουμε απο την αρχη.
Εδω δεν εχουμε μια περιπτωση οπως αυτην των διακοπτικων ενισχυτων που κακως τους λεμε ψηφιακους, αφου παιρνουν το σημα σε αναλογικη μορφη και μετα το ενισχυουν, αλλα καθαρα για εναν ψηφιακο ενισχυτη, ο οποιος παιρνει το σημα ψηφιακα, του εφαρμοζει μια δειγματοληψια Χ4 και μετατρεπει την διαμορφωση του απο PCM, σε PWM που ειναι η διαδεδομενη διαμορφωση των διακοπτικων ενισχυτων, χωρις αυτο να μετατρεπεται πουθενα σε αναλογικο καθολη την διαρκεια της διαδικασιας .

Reaction score
0
Α! Πολυ ωραια!

Και μεχρι ποιο σημειο "φτανει" αυτη η ενισχυση? Δηλαδη που ειναι το dac? Πριν απο την εξοδο για τα ηχεια?

Reaction score
8

αν και οπως φαινεται και στα βυσματα εξοδου, υπαρχει μια αναλογικη ισσοροπημενη εξοδος, οποτε γινεται και μια τουλαχιστον ψηφιοαναλογικη μετατροπη σε πιο πρωιμο σταδιο, αποτι λεει η εταιρια, ναι ακριβως πριν τα ηχεια γινεται αυτη η μετατροπη

Reaction score
0
Καταλαβα...
Απλα εχω ενα θεμα που δεν καταλαβαινω, ενα ψηφιακο σημα αποτελειται απο ασσους και μηδενικα, πως εννοουν οτι ενισχυουν το σημα ψηφιακα?
Σε ενα ψηφιακο frame, καποια bit εχουν το ρολο του payload, και καποια αλλα bit αποτελουν τη ρυθμιση του payload, ενισχυση κλπ.
Αυτου του ειδους ο ενισχυτης τι κανει? Αλλαζει αυτα τα "ρυθμιστικα" bits? Γιατι δεν μπορω να φανταστω καποιου αλλου ειδους ενισχυση.

Reaction score
8

χμ δυσκολα μου βαζεις κι εγω ειμαι του βινυλιου.
Κτσε να γυρισουν ο Κ.Κ. και ο Κωσταυτιας απο τις μπυρες.

Reaction score
0
Κωστα Κογιαααααα
CostasEARRRRRR
Και οποιος αλλος ξερειειειειειειει....

Τα φωτα σας!!!

Reaction score
4.250

Σαββατοκυριακο δεν δουλευουν, απο αυριο! :142:

Reaction score
10
Απάντηση: Re: PC-DAC-Ψηφιακός ενισχυτής

Καταλαβα...
Απλα εχω ενα θεμα που δεν καταλαβαινω, ενα ψηφιακο σημα αποτελειται απο ασσους και μηδενικα, πως εννοουν οτι ενισχυουν το σημα ψηφιακα?
Σε ενα ψηφιακο frame, καποια bit εχουν το ρολο του payload, και καποια αλλα bit αποτελουν τη ρυθμιση του payload, ενισχυση κλπ.
Αυτου του ειδους ο ενισχυτης τι κανει? Αλλαζει αυτα τα "ρυθμιστικα" bits? Γιατι δεν μπορω να φανταστω καποιου αλλου ειδους ενισχυση.
Σκέφτεσαι αναλογικά γι' αυτό δεν φαίνεται το προφανές...
Σε σήματα PCM μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την ένταση
μετακινώντας προς τα αριστερά ή δεξιά τα bits μίας ψηφιακής
λέξης. Κάθε θέση που μετακινούνται έχουμε ένα συντελεστή 2x
και 1/2x αντίστοιχα. Αλλά με αυτό τον τρόπο έχουμε δύο προβλήματα...
Στην αύξηση θα εμφανιστεί το φαινόμενο clipping, γιατί αν έχουμε
ένα ήδη ισχυρό σήμα που αντιστοιχεί σε μία ψηφιακή λέξη που
έχει ήδη 1 στην θέση bit με την μεγαλύτερη αξία, αυτό θα χαθεί
αφού διαφορετικά θα έπρεπε να μεγαλώνουμε την ψηφιακή λέξη.
Στη μείωση έχουμε το αντίστοιχο ζήτημα για τα bits των θέσεων
χαμηλής αξίας και μία μείωση στο SNR που εξαρτάται από τον
αριθμό bits που χρησιμοποιούμε.
Για αυτό χρησιμοποιούνται πιο έξυπνες τεχνικές και κυρίως δεν γίνεται
προσπάθεια αύξησης της έντασης αλλά μείωσης. Δηλαδή το σήμα
αναλλοίωτο θα δώσει την μέγιστη ένταση στον ενισχυτή. Μετά για
να παίξει σε λογικές εντάσεις μειώνονται τα bits αλλά όχι με απλή
αποκοπή. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν και αυξημένο μήκος
λέξης (πχ 32bit) και τεχνικές dithering.
Σε σήματα PWM αλλάζουν τα πράγματα αλλά δεν είναι ώρα να τα
αναφέρουμε. Να πω μόνο ότι οι καθαρά ψηφιακοί ενισχυτές της
Tact δεν είναι κατ' ανάγκη καλύτεροι από τους αναλογικούς τάξης Δ
σε συνδιασμό με ένα DAC.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.954

Δύο σχήματα που μπορούν να βοηθήσουν, το πρώτο από τη Βίκυ, το δεύτερο από την International Rectifier. Κατά βάσιν, αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίον είναι διαμορφμένο το σήμα στο Super Audio CD, (DSD).

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.846
Members
38.506
Νεότερο μέλος
costasgera