1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

Poor Boy (παρουσίαση συστήματος)

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ' που ξεκίνησε από το μέλος ZaBBalos, στις 13 Ιουνίου 2018.

 1. ZaBBalos

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2018
  Μηνύματα:
  452
  Likes:
  588
  Αποφάσισα να παρουσιάσω ένα από τα συστήματά μου, αυτό το οποίο θεωρώ πιο ενδιαφέρον και που ουσιαστικά είναι το βασικό μου. Παρατήρησα πως τέτοια θέματα έχουν πέραση στην κοινότητα και οι συζητήσεις που προκύπτουν "ζουμί".

  Το σύστημα αυτό έχει όπως είπα ενδιαφέρον διότι είναι ιδιαίτερα φθηνό, για τα πλαίσια του Hi Fi, το κόστος του όσο κι αν το τραβήξει κάποιος δεν υπερβαίνει τα 1500€. Ακόμα κι αν προχωρήσω σε μία άμεση αναβάθμιση που έχω στο μυαλό μου πάλι θα διατηρηθούμε κάτω από τα 2000€. Είναι φυσικά δικάναλο και αποτελείται από: έναν υπολογιστή, ένα audio gold compass (dac/pre) και δύο Dynaudio BM5 MK3 active monitors. Η διαδρομή του σήματος είναι: Windows 10 PC --> Foobar 2000 (wasapi + mathaudio plugins) --> Phonic firefly 302+ (firewire audio interface) --> AudioGD Compass (με coax σύνδεση) --> Dynaudio ΒΜ5 (με rca σύνδεση).  Ας πω με δύο λόγια πως κατέληξα σε αυτές τις επιλογές. Διαπίστωσα πως το σύστημα που χρησιμοποιώ στο καθιστικό του γραφείου μου είναι ουσιαστικά το βασικό μου σύστημα αφού εκεί περνάω σχεδόν όλη την ημέρα μου. Αρχικά αγόρασα ένα μικρό κινέζικο ενισχυτάκι, μεγέθους πορτοφολιού, το τοποθέτησα πάνω στο γραφείο μου, μετέφερα και τα ηχεία που μέχρι τότε υπήρχαν στο καθιστικό και έφτιαξα ένα desktop σύστημα που έως τότε δεν είχα και πολύ κακώς σνόμπαρα. Πλέον η ακρόαση μουσικής όταν κάθομαι στον υπολογιστή δεν γίνεται με ακουστικά αλλά μέσα από το nearfield Hi Fi. Έτσι δεν υπήρχε σύστημα στο καθιστικό και θα έπρεπε άμεσα να καλυφθεί. Χρειαζόμουν κάτι βολικό, εύκολο στην τοποθέτηση, ποιοτικό και σε χαμηλή τιμή. Πάρθηκε η απόφαση λοιπόν για ενεργά monitors.

  Οι επιλογές δεν είναι τόσες πολλές όσο θα νόμιζε κάποιος, είναι τουλάχιστο αρκετά λιγότερες από αυτές των συμβατικών ηχείων. Ήθελα να κινηθώ στην περιοχή των 500€ (το ζεύγος) εκτός κι αν βρισκόταν κάτι εξαιρετικό. Επιλογές στην κατηγορία αυτή ήταν τρεις: Yamaha HS7 (360€), Adam T7V (400€ αλλά δεν ήταν ακόμα διαθέσιμα) και Focal Alpha 65 (540€). Υπήρχαν και κάποιες άλλες επιλογές πχ presonus, mackie αλλά απορρίφθησαν για διάφορους λόγους πχ εμφάνιση! Οι τρεις αρχικές επιλογές είχαν όλες τα δυνατά τους σημεία: τα Yamaha ήταν πραγματικά τσάμπα, τα Adam είχαν το brand του διάσημου Γερμανού κατασκευαστή με το πατενταρισμένο tweeter και τα Focal μια ιδιαίτερη ποιότητα με custom μεγάφωνα της εταιρίας. Τα Adam τελικά τα απέρριψα σαν "κινεζιά" μπορεί να παίζουν καλά αλλά ποιοτικά είναι φθηνοκατασκευή (σε αυτή την τιμή τι να περιμένεις βέβαια). Τα Yamaha τα απέρριψα σαν φθηνά, είχα την οικονομική δυνατότητα να κινηθώ σε υψηλότερη κατηγορία τιμής, έστω και για ψυχολογικούς λόγους. Μας έμειναν λοιπόν τα Focal και είχα σχεδόν αποφασίσει να πάω σε κεντρικό μαγαζί της Αθήνας να τα δω και να τα πάρω. Σκέφτηκα όμως να δω τι υπάρχει σε ανώτερες τιμές κι αν αξίζει μια υπέρβαση στο αρχικό budget. Είδα λοιπόν πως η προηγούμενη σειρά της Dynaudio η BM λόγω ίσως του ότι υπάρχει στην αγορά η νέα η LYD ήταν σε σχετικά χαμηλές τιμές. Το BM5 ήταν το αντίστοιχο μοντέλο με το Focal A65 και αν και κόστιζε 300€ περισσότερο έδειχνε πως άξιζε αυτή τη διαφορά.  Πρώτα απ΄όλα η Focal δεν έδειχνε κανένα στοιχείο για την Alpha σειρά της (τουλάχιστο εγώ δεν μπόρεσα να βρω) πως είναι τα μεγάφωνα, εικόνες, λεπτομέρειες για την κατασκευή, την καμπίνα κτλ. Αντίθετα η ίδια η Dynaudio είχε αναλυτικές παρουσιάσεις για τα BM, τα μεγάφωνά τους, πως αυτά κατασκευάζονται με τι πατέντες και υλικά. Δεύτερος λόγος η εμφάνιση, τα BM δε μοιάζουν με επαγγελματικά μόνιτορ παρά με κανονικά Hi Fi ηχεία με λακαρισμένη πρόσοψη και απουσία led λειτουργίας, που μπορεί για τον επαγγελματία να είναι βολικό αλλά για μένα θα ήταν ενοχλητικό. Τρίτος λόγος ο class D ενισχυτής των BM θα είναι κρύος τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες και "πράσινος" σε θέματα κατανάλωσης. Τέταρτος λόγος τα BM είναι made in Denmark, όχι πως αν ήταν κινέζικα θα ήταν κατώτερα αλλά ας υποστηρίξουμε τις εταιρίες που προτιμούν να παρέχουν ποιοτικά προϊόντα ακόμα χωρίς να σκέφτονται μόνο το κέρδος. Πέμπτος λόγος έχοντας ζήσει με dynaudio contour έχω μια αγάπη στην εταιρία. Και κάπως έτσι καταλήξαμε στα Dynaudio BM5 MKIII για ηχεία.

  Αν μέχρι εδώ κουραστήκατε και θεωρείτε πως έχω γράψει πολλά θα σας πληροφορήσω πως είμαστε στα μισά!
   
 2. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.637
  Likes:
  6.790
  Ωωω καλωστονεεεε :D


  οι φωτο δε φαινουνται στι σελιδα ...
   
 3. ZaBBalos

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2018
  Μηνύματα:
  452
  Likes:
  588
  Τα ηχεία λοιπόν οδηγούνται από το προενισχυτικό στάδιο του audiogd compass τον οποίο έχω κάπου 10 χρόνια, είναι νομίζω η πρώτη έκδοση αλλά η special με το opa με τα διακριτά υλικά. Αυτό είναι και το καμμάτι του συστήματος που ελπίζω να έχω αναβαθμίσει μέχρι τα χριστούγεννα. Ο στόχος είναι να πάω σε έναν balanced dac/pre με τηλεχειρισμό. Ο compass είναι ξεπερασμένος σαν dac και δεν έχει τηλεχειρισμό, για την αυξομείωση της έντασης χρησιμοποιώ το volume control του foobar. Όταν αντικατασταθεί θα χρησιμοποιείται σαν ενισχυτής ακουστικών που είναι και ο βασικός προορισμός του.

  Το firewire audio interface παίζει το ρόλο του transport, μεταφέρει ψηφιακά το σήμα από το pc στο dac. Έχει δική του τροφοδοσία και κατά κάποιον τρόπο απομονώνει το ρεύμα του υπολογιστή από το υπόλοιπο σύστημα. Στα 1500€ του κόστους περιλαμβάνεται και ο υπολογιστής καθώς για να τον φτιάξει κάποιος δε θα χρειαστεί περισσότερα από 150€: 50€ για κουτί και τροφοδοτικό, 20€ για μία μεταχειρισμένη μητρική 775socket G31 chipset για να φορέσει έναν Xeon L5420 (10€ από Κίνα) τετραπύρηνο με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση και θερμοκρασία, 15€ για 4gb RAM από Κίνα, 20€ για μία GT710 ή μία HD5460 κάρτα γραφικών χωρίς ανεμιστήρα και 35€ για έναν μικρό SSD. Αυτός ο υπολογιστής είναι ένας ικανός media player για 1080p.  Τα καλώδια του συστήματος είναι ιδιοκατασκευές. Να μην ξεχάσω ένα ακόμα κρίκο της αλυσίδας, το Synology Diskstation που έχω για NAS. Δύο HDDs των 3TB mirrored περιέχουν τα μουσικά αρχεία και μέσω του τοπικού δικτύου φτάνουν στο PC όπου ο Foobar αναλαμβάνει την αναζήτηση και αναπαραγωγή τους. Η android εφαρμογή του Foobar είναι επίσης πολύ βολική.

  Το σύστημα βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που ίσως είναι το πιο ακατάλληλο που μπορεί να βρει κάποιος στην Αττική. Είναι ένας (σχεδόν) κύβος με διαστάσεις 3.3x3.7x3.4 μέτρα. Έστω και μια υποτυπώδης ψηφιακή ισοστάθμιση λοιπόν είναι απαραίτητη. Ο λόγος είναι προφανής κοιτώντας απλά την απόκριση στη θέση ακρόασης. Αυτή η καμπύλη κάνει τον Lou Reed να ακούγεται γλύκας αλλά είναι αδύνατο να ακούσεις Massive Attack. Την ισοστάθμιση την κάνει το mathaudio plugin που για το Foobar είναι δωρεάν. Η ρύθμισή του είναι εύκολη και δε χρειάζεται γνώσεις και χρόνο, ακολουθείς τις αναλυτικές οδηγίες που υπάρχουν στο site.  Κάπου εδώ νομίζω τελείωσα με όσα είχα να πω. Τώρα εσύ που διάβασες τις δεκάδες γραμμές θα αναρωτιέσαι πως "παίζει". Σε αυτό δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω και πολύ, δεν είμαι reviewer και δεν έχω εμπειρία από δεκάδες συστήματα. Για να κρίνεις κάτι θα πρέπει πάντα να το κάνεις σε σύγκριση με άλλα προϊόντα στην κατηγορία του. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι να μη φοβάται κάποιος τα studio monitors. Δε μπορώ να μιλήσω για όλα πάντως τα BM MK3 παίζουν άνετα στα 2.5m που τα έχω, σε εντάσεις που με ικανοποιούν και με μεγάλη σκηνή. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι πως τα nearfield είναι κατευθυντικά δεν ισχύει (για τα BM5 μιλάω πάντα), έχω ένα τριθέσιο καναπέ απέναντι από τα ηχεία και δεν υπάρχει sweet spot, όπου κι αν κάτσω ακούω το ίδιο.

  Αυτά προς το παρόν.
  Auto merged
  Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το image hosting δεν ξέρω, μόνο σαν link κατάφερα να βάλω photos.
   
  ASilver, Ultra Audio, abcd and 16 others like this.
 4. Δημητρης 777

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2014
  Μηνύματα:
  548
  Likes:
  1.413
  Ζουμι μονο με ενεργα? no, no, no. Ενταξει… ελα τωρα, δειξε μας και τις λαμπες και βλέπουμε... :lolsign:
   
  sakis65, spmk and ZaBBalos like this.
 5. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.637
  Likes:
  6.790
  Τι ιματζ χωστην και τα λοιπα ... "ανεβασμα αρχειου" και τελειωσες ...
  μα εισαστε 'δα εσεις οι πσηφιακοι ....
   
  christos77, iason, Geoch and 2 others like this.
 6. AKARL

  AKARL Sheik Yerbouti

  Εγγραφή:
  6 Ιανουαρίου 2015
  Μηνύματα:
  2.804
  Likes:
  6.951
  Τα υποβαθύφωνα που είναι τοποθετημένα;
   
 7. gonis

  gonis Luger

  Εγγραφή:
  12 Ιανουαρίου 2012
  Μηνύματα:
  2.865
  Likes:
  6.144
  Καλό άκουστο
  Το ρακ πάντως παραπέμπει σε πλήθος hi end συσκευών,στο παρελθόν ισως;:o
   
  ZaBBalos likes this.
 8. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.637
  Likes:
  6.790
  Αχχ καλε μου ταλιμπαν ... δεν εχουν ανακαλυψει ολοι την γλυκα του 8ιντσου , του 10ιντσου ...
   
  christos77 likes this.
 9. ZaBBalos

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2018
  Μηνύματα:
  452
  Likes:
  588
  Στον μικρό κυβικό μου χώρο αν προσέξεις κατεβαίνω άνετα κάτω από τους 40 κύκλους. Πρόβλημα στην ποσότητα του μπάσου δεν υπάρχει. Πρόβλημα υπάρχει στην ποιότητα αυτού καθώς τα woofer των 17εκ (η Dynaudio μετράει και το σασί 14εκ είναι το καθαρό) δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά σε κάποιες περιπτώσεις. Ζούμε με συμβιβασμούς. Επίσης δύο sub κοστίζουν κάπου 1500€ πολλά χρήματα για μια μικρή πιστεύω αναβάθμιση. Αυτό που προέχει είναι το dac/pre, όπως τα έχω τώρα στο μυαλό μου πάω προς Pioneer U-05 ή ό,τι άλλο βρεθεί τους επόμενους 5-6 μήνες στην αγορά σε αυτή την κατηγορία.


  Έχω ένα παλιό sub της monitor audio κάπου σε κάποιο πατάρι, μπορεί να κάνω κανένα πείραμα αν και πραγματικά βαριέμαι :oops:.
  Auto merged
  Ευχαριστώ!

  Hi End δε θα το έλεγα αλλά έχουν περάσει από το rack και από τα χέρια μου μηχανές πολύ πιο ακριβές από αυτό το σύστημα της παρουσίασης. Ένα sl1200 mk2 με grado και το project phono με τις λάμπες για παράδειγμα, μαζί με ένα σετ προ τελικό της Dantax κάθονταν πάνω εκεί και οδηγούσαν ένα ζευγάρι contour 1.8
   
 10. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.637
  Likes:
  6.790
  Στιβαρη δηλωση.
  Αληθεια, ωστοσο δε χρειαζεται να τους πιστευουμε (με την θρησκευτικη εννοια).
   
  christos77 and Geoch like this.
 11. Tadakis

  Εγγραφή:
  28 Αυγούστου 2014
  Μηνύματα:
  384
  Likes:
  316
  Σωστός και έξυπνος. Κινήσεις ματ σε όλο το φάσμα. Μόνο ένα χιντ: είσαι καλομαθημένος από ότι βλεπω με μεγάλο ‘return on investment’ σε ότι έχεις κάνει. Η κατηγορία pre/dac/headphone amp των 1000-2000 ευρώ έχει πολλές πατάτες και κρύβονται ελάχιστα λίγες καλές συσκευές. Κινησου ώριμα :)
   
  ZaBBalos likes this.
 12. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  25.291
  Likes:
  28.239
  Τι ρυθμιστικά τονικότητας έχει το ηχειακι στην πλάτη;
  Δεν σου αρκούν αυτά για ένα "συμμάζεμα" στα χοντρά της απόκρισης;

  Το 7" ενεργό της νταϊναόντιο, σε αυτό το δωμάτιο (3*3), πολύ πιθανό να μη χρειάζεται σαμπ.
  Βαράει καλά.
   
  AKARL and ZaBBalos like this.
 13. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.637
  Likes:
  6.790
  5,5 ιντσες βγαινει συνφωνα με τα λεγομενα του ZaBBalos ...
   
 14. haris1308

  haris1308 Грязный Харис * * Πάρτε μπιεντάμπλιγιου!!!

  Εγγραφή:
  26 Ιανουαρίου 2012
  Μηνύματα:
  9.899
  Likes:
  14.083
  Τα δικά σου , πού είναι τοποθετημένα;:p
  Auto merged
   
  AKARL and ZaBBalos like this.
 15. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  25.291
  Likes:
  28.239
  Ας λέει ότι θέλει ο Ζαμπέτας.
  Είδα το επίσημο site των ηχείων. ;)
  Εκτός κι αν βλέπω εντελώς άλλο ηχειο, αυτό αρκεί για τέτοιο χώρο.
  Τα θέματα ποιότητας, δεν αφορούν το ηχείο, αλλά αυτόν καθαυτό το χώρο.
  Αφού αυτόν ακούει.
  Ένα σαμπ βεβαίως θα του δώσει παραπάνω spl, αν το χρειάζεται.
   
  #15 costas EAR, 13 Ιουνίου 2018
  Last edited: 13 Ιουνίου 2018
  Geoch likes this.
 16. Dimifoot

  Dimifoot Грези c Xeдpум
  Editor

  Εγγραφή:
  27 Νοεμβρίου 2014
  Μηνύματα:
  10.834
  Likes:
  19.834
  To sub ποιό είναι; :D
   
  Costas Coyias and AKARL like this.
 17. oldy

  Εγγραφή:
  29 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.637
  Likes:
  6.790
  Ε ας μοιρασουμε τη διαφορα
  "Woofer: 165mm molded aluminum frame/ one piece thermo formed MSP cone 75 mm voice coil with pure aluminum wire on aluminum former"
  165 millimeters =
  6.49606299 inches

  :drinks:
   
 18. ZaBBalos

  Εγγραφή:
  17 Ιανουαρίου 2018
  Μηνύματα:
  452
  Likes:
  588
  Αυτή τη στιγμή αν αγόραζα θα πήγαινα στον Pioneer U-05, επιλογή βάσει τιμής, brand, ποιότητας κατασκευής, δυνατοτήτων και τεχνικών χαρακτηριστικών. Έχεις κάτι να προτείνεις στην τιμή αυτή? Βέβαια θα αγοραστεί πιο μετά άρα κάτι νέο μπορεί να υπάρχει στην αγορά (λένε πως θα βγει emotiva dc2).
  Auto merged
  Τα ρυθμιστικά τονικότητας είναι +2db εγώ θέλω να πετσοκόψω μπάσο. Αν πχ πάω +2 HF και -2LF είμαι στα 4db, εγώ κόβω κάπου 10db. Επίσης είναι πολύ πιο βολικό μέσα από το foobar να αυξομειώνω τον "κόφτη" ανάλογα με την ώρα, την στάθμη και το είδος της μουσικής.

  Επίσης να πω πως το woofer 7'' είναι με το σασί μαζί (17εκ). Υπάρχει μπάσο αρκετό για τα γούστα μου, το σαμπ σίγουρα θα έδινε κάτι παραπάνω αλλά προέχουν άλλα πράγματα όπως ανέφερα και πριν.
   
  #18 ZaBBalos, 13 Ιουνίου 2018
  Last edited: 13 Ιουνίου 2018
  Dimifoot, oldy and costas EAR like this.
 19. costas EAR

  costas EAR Δόκτωρ ΔιαXύσιος
  Editor

  Εγγραφή:
  3 Οκτωβρίου 2004
  Μηνύματα:
  25.291
  Likes:
  28.239
  Εντάξει, 7". :D:p:p:p

  Τες πα, για να είμαι ακριβής, αν θέλει περισσότερο spl ή/και χρήσιμη απόκριση κάτω από 30 κύκλους, το σαμπ είναι απαραίτητο. 8-)

  Σε τόσο μικρό χώρο όμως, της τάξης των 10 τ.μέτρων, η αίσθηση που παίρνει είναι επαρκής.
  Εκεί που θα χανόταν, θα ήταν σε 20τμ και άνω.8-)
   
  oldy and ZaBBalos like this.
 20. Zizik

  Zizik Space for rent
  Moderator

  Εγγραφή:
  7 Ιουνίου 2007
  Μηνύματα:
  35.016
  Likes:
  43.229
  Όλες οι εταιρείες σε όλα τα μεγάφωνα δίνουν διάμετρο basket, όχι καθαρό.
   
  Timaras, Geoch, oldy and 2 others like this.

Μοιραστείτε τη σελίδα