Power rating vs. power consumption

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
Αν και έχω αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα της ισχύος των ενισχυτών, σ’ αυτά τα αναθεματισμένα τα βατ, είναι χρήσιμο να πούμε δυο λόγια και για το πώς, πότε και πόσα βατ καταναλώνει ένας ενισχυτής από την πρίζα. Το θέμα της κατανάλωσης ισχύος ενός ενισχυτή δεν είναι σημαντικό, παρά μόνον εάν κάποιος διερωτάται, κατά πόσον η λειτουργία του ενισχυτή του επιβαρύνει σημαντικά το λογαριασμό του ρεύματος – που δεν το επιβαρύνει σημαντικά, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, είναι ίσως χρήσιμο να δούμε κι αυτήν την πλευρά του ζητήματος.

Εκλαμβάνοντας ως αμελητέο το θέμα της ισχύος των υπολοίπων συσκευών, η κατανάλωση ισχύος σε ένα σύστημα hi-fiείναι μια διαδικασία αλυσιδωτή. Για να καταναλώσει ισχύ ο ενισχυτής από την πρίζα, πρέπει με τη σειρά του να καταναλώσει το ηχείο ισχύ από τον ενισχυτή. Η ισχύς που καταναλώνει ο ενισχυτής εξαρτάται από δύο παράγοντες, την ισχύ που καταναλώνει το ηχείο και την ισχύ που καταναλώνει ο ενισχυτής. Σας φώτισα, ε;

Η ισχύς που καταναλώνει το ηχείο αποτελείται από δύο μεγέθη, την ακουστική ισχύ που αποδίδεται ως ήχος στον αέρα και τη θερμότητα που καταναλώνουν τα πηνία φωνής, η οποία αποβάλλεται στο περιβάλλον υπό μορφήν θερμότητας. Το ίδιο ισχύει και για όλους ανεξαιρέτως τους ενισχυτές, δηλαδή, από την ισχύ που ένας ενισχυτής καταναλώνει από την πρίζα, (δηλαδή από την οικονομοτεχνικά πλησιέστερη γεννήτρια της ΔΕΗ), ένα μέρος αποδίδεται στους ακροδέκτες σύνδεσης του ηχείου ως ηλεκτρική ισχύς, και το υπόλοιπο μέρος αποβάλλεται στο περιβάλλον υπό μορφή θερμότητας. Δηλαδή, η συνολική κατανάλωση ισχύος του ενισχυτή είναι ίση με το άθροισμα της αποδιδόμενης στο ηχείο ηλεκτρικής ισχύος και της θερμικής τοιαύτης που καταναλώνει ο ίδιος ο ενισχυτής:

Q = Qe + Qt

… όπου Qe (electrical) η αποδιδόμενη και Qt (thermal) η θερμική ισχύς, η οποία χάνεται στο περιβάλλον. Ως συντελεστής απόδοσης του ενισχυτή ορίζεται ο λόγος της αποδιδόμενης προς τη συνολική ισχύ που καταναλώνει ο ενισχυτής:

E = Qe / Q

Αν αφήσουμε αυτό το κλάσμα ως έχει, ο συντελεστής εκφράζεται με έναν αριθμό μεταξύ μηδέν και μονάδας, ενώ αν το πολλαπλασιάσουμε επί 100, έχουμε το συντελεστή σε ποσοστό επί τοις εκατό – το ίδιο είναι. Αναλόγως της αρχής και της τάξης λειτουργίας του ενισχυτή, ο συντελεστής απόδοσης κυμαίνεται από περίπου 25% στους ενισχυτές τάξης Α, έως 92-95% στους ενισχυτές PWM, αυτούς που είθισται να λέμε και ενισχυτές «τάξης D». Αυτοί οι ενισχυτές έχουν πολύ υψηλή απόδοση, δηλαδή, από την ισχύ που καταναλώνουν, ένα πολύ μεγάλο μέρος είναι η αποδιδόμενη ισχύς – άρα αποδίδουν λίγη θερμότητα, δηλαδή ο αριθμητής του κλάσματος είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον παρονομαστή, κι αυτό συμβαίνει για συγκεκριμένους λόγους, που δεν είναι της παρούσης.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
Ας δούμε τώρα πώς εκφράζεται και τι σημαίνει πρακτικά η αποδιδόμενη ισχύς. Αν ανατρέξετε στις προδιαγραφές ενός ενισχυτή, ανεξαρτήτως τεχνολογίας και τάξης, δηλαδή ανεξαρτήτως αν αυτός είναι με λάμπες ή τρανζίστορ, και βεβαίως ανεξαρτήτως τάξης λειτουργίας, η προδιαγραφή ισχύος θα (πρέπει να) εκφράζεται, για παράδειγμα, με τρόπο της μορφής averagecontinuouspower (μέση συνεχής ισχύς) 500W 20 – 20000Hz, ενώ θα αναφέρεται και το μέγεθος του φορτίου, που συνήθως είναι 8Ω. Επιπροσθέτως, πλείστοι όσοι κατασκευαστές αναγράφουν και την ισχύ που είναι σε θέση να αποδίδει ο ενισχυτής και σε μικρότερο φορτίο 4Ω, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και στα 2Ω.

Οι δύο λέξεις που έχουν σημασία είναι «μέση» και «συνεχής» ισχύς. Όσον αφορά τη μέση ισχύ, ήδη έχω αναφερθεί στην έννοιά της, εδώ έχει σημασία να ξεδιαλύνουμε τη συνεχή ισχύ. Όταν ο κατασκευαστής ισχυρίζεται πως ο ενισχυτής του είναι σε θέση να αποδίδει στην έξοδό του 500Wμέσης ισχύος και συνεχώς από 20 έως 20000Hz, σημαίνει πως, αν συνδέσουμε στην έξοδο του ενισχυτή ένα ωμικό φορτίο μέτρησης, μια μεγάλη αντίσταση, και του εφαρμόσουμε στην είσοδο σήμα με τόνο οποιασδήποτε συχνότητας μέσα από αυτό το φάσμα και τάσης ίσης με την ευαισθησία του, τότε αυτός θα είναι σε θέση να οδηγεί συνεχώς -επί πολλές ώρες- το φορτίο, αποδίδοντας αυτήν την ισχύ, χωρίς πρόβλημα υπερθέρμανσης, χωρίς να υποστεί βλάβη, και μάλιστα επιτυγχάνοντας παραμόρφωση όχι μεγαλύτερη από αυτή που επίσης ανακοινώνει ο κατασκευαστής. Δηλαδή, σε μια ακραία περίπτωση, ο ενισχυτής μπορεί να τροφοδοτείται με σήμα 20KHzκαι να οδηγεί το φορτίο επί 8 ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Προσέξτε πως εδώ δεν (πρέπει να) μας ενδιαφέρει τι είδους ηχείο θα οδηγεί ο ενισχυτής υπό πραγματικές συνθήκες, πόσο φθηνό ή ακριβό και πόσο αντιδραστικό θα είναι αυτό ως φορτίο. Τον κατασκευαστή τον ενδιαφέρει να αποδίδει ο ενισχυτής του την ισχύ που θα ανακοινώσει, κι από εκεί και μετά, ο πελάτης ας πάρει όποιο ηχείο θέλει και αντέχει το πορτοφόλι του.
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
Περνώντας στο ηχείο, ο τρόπος με τον οποίο αυτό προδιαγράφεται με τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να καταναλώσει είναι διαφορετικός, για οικονομοτεχνικούς λόγους. Ενώ από τη μια μεριά, ο ενισχυτής είναι τρόπον τινά το «εργαστηριακό» εξάρτημα του συστήματος, το ηχείο είναι αυτό που καλείται να αναπαραγάγει την πραγματικότητα, εκτός του εργαστηρίου, οπότε ανάλογα μετράται και η μέγιστη ισχύς που μπορεί να ανθέξει, χωρίς να καταστραφεί έστω και ένα από τα μεγάφωνά του.

Η πραγματικότητα, λοιπόν, δεν περιλαμβάνει τόνους, αλλά σύνθετους ήχους, δηλαδή τόνους και αρμονικές – πολλές αρμονικές. Τέτοιοι είναι οι ήχοι που ακούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, και γι’ αυτό το άκουσμα ενός τόνου είναι πραγματικά δυσάρεστο. Μη ξεχνάτε πως η ακοή είναι φαινόμενο υποκειμενικό. Βέβαια, θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε ηχεία που μπορούν να αναπαράγουν τόνους, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Θα μου πείτε, καλά και τα ηχεία που έχουμε τώρα, δεν είναι σε θέση να παίξουν έναν τόνο, απλώς μια θεμελιώδη συχνότητα και μόνον; Βεβαίως μπορούν, αλλά καταναλώνοντας ισχύ από λίγο έως πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική τους.

Πάρτε για παράδειγμα ένα ευρέως γνωστό ηχείο, ας πούμε το B&W 802D. Ανατρέχοντας στις προδιαγραφές του, και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό και υψηλής ποιότητας ηχείο, ο κατασκευαστής του δεν ανακοινώνει καν ονομαστική ισχύ, αλλ’ απλώς την ισχύ που συνιστάται να έχει ο ενισχυτής που θα το οδηγήσει, και ο οποίος θα πρέπει να αποδίδει 50 – 500W. Αν μάλιστα αφαιρέσετε τα μεγάφωνα, ίσως καθένας τους να αναγράφει επάνω του τη μέγιστη ισχύ που μπορεί να ανθέξει. Για παράδειγμα, το τουήτερ μπορεί να έχει ισχύ μόλις 100W, ίσως και υψηλότερη, μπορεί όμως και χαμηλότερη, αλλά 500Wαποκλείεται να είναι. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως, αν συνδέσετε το ηχείο σε έναν ενισχυτή ισχύος 500Wκαι τον βάλετε να παίξει έναν τόνο 20000Hz στη μέγιστη ισχύ του, θα καταστρέψετε το τουήτερ του ηχείου μέσα σε λιγώτερο από 2 δευτερόλεπτα. Άρα ο κατασκευαστής λέει ψέμματα; Άρα το ηχείο του δεν είναι 500W; Όχι, αλήθεια λέει, διότι για την αναπαραγωγή ίσης στάθμης σε διαφορετικές συχνότητες απαιτείται διαφορετική ηλεκτρική ισχύς. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο αέρας σε μια συγκεκριμένη κατά περίπτωση τοποθεσία, μέσω του οποίου παράγεται ήχος, έχει συγκεκριμένη πυκνότητα και επομένως συγκεκριμένη αδράνεια. Για να υπάρξει ήχος είναι απαραίτητο ο αέρας να έχει μάζα και επομένως αδράνεια. Καθώς μια παλλόμενη επιφάνεια κινείται «μπρος – πίσω», μετατοπίζει μια μάζα αέρα και καθώς αυτός ο αέρας τείνει να διατηρεί την κινητική του κατάσταση, ας πούμε να είναι ακίνητος, σε ένα χώρο κλειστό όπως το στούντιο, ένα μπαρ, ένα μπουζουξίδικο ή ένα συναυλιακό χώρο, αυτός ο αέρας συμπιέζεται και αποσυμπιέζεται εναλλάξ, κι αυτές τις εναλλαγές αντιλαμβανόμαστε ως ήχο. Δεδομένης της σταθερής αδράνειας, για να επιτύχει ένα μεγάφωνο συγκεκριμένη πίεση, δηλαδή ήχο συγκεκριμένης στάθμης, απαιτείται να διανύει απόσταση που εξαρτάται από τη συχνότητα του ήχου. Αν η συχνότητα είναι πολύ χαμηλή, δηλαδή το μεγάφωνο πρέπει να κινείται με πολύ αργό ρυθμό «μπρος - πίσω», τότε πρέπει να διανύει μεγάλη διαδρομή, ενώ σε μια πολύ υψηλή συχνότητα, όπου θα πάλλεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, θα πρέπει να διανύει απόσταση πολύ μικρότερη. Μικρότερη απόσταση, δηλαδή μικρότερο πλάτος ταλάντωσης, σημαίνει χαμηλότερη τάση, και επομένως χαμηλότερη ισχύ, αφού η ηλεκτρική ισχύς είναι ανάλογη του τετραγώνου της τάσης. Άρα, ένα μεγάφωνο πρίμων δεν είναι ισχύος τόσης όση "έχουν" τα γούφερ, αλλά πολύ μικρότερης, αφού τόση χρειάζεται – δεν υπάρχει λόγος να είναι ισχυρότερο.

Άρα, αναλόγως του προγράμματος, του είδους και του ύφους και της ενορχήστρωσής της, μια σύνθεση μπορεί να περιέχει άλλοτε περισσότερα μπάσα, άλλοτε περισσότερα πρίμα, ενώ υπάρχουν και τέτοιες, που έχουν έντονη παρουσία πολλών συχνοτήτων ανά το ακουστικό φάσμα. Όπως και να έχει, καθώς παίζει ένα μουσικό κομμάτι, η ισχύς που καταναλώνει το ηχείο από την έξοδο του ενισχυτή δεν είναι σταθερή στη μονάδα του χρόνου, αλλά μεταβάλλεται. Αυτός είναι ο ένας λόγος της μεταβλητότητας της ισχύος.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με τη διάθεση του ακροατή. Κάποια μέρα μπορεί να βάλετε ένα CD να παίζει σε χαμηλή στάθμη, δημιουργώντας μια μουσική υπόκρουση, καθώς διαβάζετε την εφημερίδα σας, ή σερφάροντας στο Internet, ή παίζοντας σκάκι με τη γυναίκα σας. Όμως, κάποια άλλη μέρα μπορεί να σηκώσετε το ρυθμιστικό της στάθμης ψηλά, για να απολαύσετε πραγματικά ένα hard rock κομμάτι, ένα δυνατό κλασσικό εμβατήριο ή ένα χορωδιακό μέρος. Η ισχύς που απορροφούν τα ηχεία σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετική.
 
Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
Τελικά, η ισχύς που εννοείται πως θα καταναλώνει το ηχείο δεν θα αποτελείται από έναν τόνο. Τι είναι τόνος; Τόνος είναι ήχος μιας και μόνο συγκεκριμένης συχνότητας σε συγκεκριμένη στάθμη, σταθερή σε συνάρτηση με το χρόνο, οπότε, εάν αυτός είναι ηλεκτρικά προερχόμενος, το ρεύμα από το οποίον αυτός προέρχεται θα είναι σταθερής τάσης και σταθερής συχνότητας. Όμως, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει παρά μόνον στο εργαστήριο. Στο πραγματικό περιβάλλον, οι ήχοι είναι διαφόρων συχνοτήτων μαζί με τις αρμονικές τους, όπως επίσης και διαφορετικής στάθμης ακόμα και μέσα στο ίδιο μουσικό κομμάτι. Δηλαδή, και εδώ είναι η ουσία, ο ενισχυτής ποτέ δεν αποδίδει τη μέγιστη ισχύ του συνεχώς, αλλά μόνον υπό προϋποθέσεις και μόνον στιγμιαία, ανά τακτά διαστήματα ή εκτάκτως μέσα σε ένα μουσικό κομμάτι.

Επομένως, η ισχύς που καταναλώνει από την πρίζα και αποδίδει στο ηχείο ο ενισχυτής είναι σχεδόν πάντα μικρότερη – έως και πολύ μικρότερη- από την συνεχή ισχύ με την οποίαν προδιαγράφεται. Βεβαίως, καλά κάνει ο κατασκευαστής και ανακοινώνει τη μέγιστη συνεχή ισχύ, ώστε να πληροφορεί τον χρήστη του ενισχυτή για τη μέγιστη δυνατότητα ισχύος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα αυτοκίνητα. Το αντίστοιχο «εργαστηριακό» εξάρτημα του αυτοκινήτου είναι ο κινητήρας, για τον οποίον ο κατασκευαστής δεν ανακοινώνει τη ισχύ, αλλά τη μέγιστη ισχύ σε συγκεκριμένο ρυθμό στροφών. Συνδυάζοντας αυτήν την προδιαγραφή με κάποιες άλλες, μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής να υπολογίσει τη μέγιστη ταχύτητα, την οποία επίσης ανακοινώνει ο κατασκευαστής, ώστε η μεγάλη μάζα αγοραστών που δεν θέλει να σπάει το κεφάλι της με υπολογισμούς, να ξέρει αυτήν την ταχύτητα, την οποίαν όμως, το αυτοκίνητο είναι σε θέση να αναπτύξει μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, ενώ σε όλες τις άλλες, ο κινητήρας θα αποδίδει χαμηλότερη ισχύ.

Επιστρέφοντας στους ενισχυτές, ας δούμε δυό εικόνες…
 

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576




Όπως μπορείτε να δείτε, σ’ αυτές τις δύο εικόνες αναπαρίστανται οι κυματομορφές δύο μουσικών κομματιών εντελώς διαφορετικού ύφους και ενορχήστρωσης. Σημειώστε, πως οι πράσινες καμπύλες σε κάθε στιγμιότυπο αναπαριστούν κατ' ουσίαν την τάση. Το επάνω στιγμιότυπο προήλθε από ένα αισθησιακό μπολέρο με την big band του Harry James. Όπως φαίνεται στην εικόνα, το μέγιστο μέρος του κομματιού κυλά σε αρκετά χαμηλή στάθμη, ενώ παρατηρούνται και κάποιες εξάρσεις εδώ κι εκεί, προερχόμενες από τα χάλκινα πνευστά, ενώ το κομμάτι κορυφώνεται σε ένα μόνο σημείο, αυτό που σημαίνεται με το παχύ κόκκινο βέλος. Αυτή η κορυφή είναι μόλις ένα κτύπημα της μπότας των drums, και περισσότερο στο αριστερό κανάλι (στην επάνω κυματομορφή).


Εν αντιθέσει προς το "Ciao", το δεύτερο στιγμιότυπο προέρχεται από το κομμάτι "My name is Prince", ένα πολύ δυνατό κομμάτι του Prince. Όπως βλέπετε εδώ, η καμπύλη της τάσης στέκεται σε υψηλά σημεία πολύ περισσότερες φορές, κυριολεκτικά κάθε στιγμή.

Εάν παίξετε αυτά τα δύο κομμάτια με το ρυθμιστικό της στάθμης σε σταθερό σημείο, αναπαράγοντας το δεύτερο κομμάτι, ο ενισχυτής θα αποδώσει ισχύ πολύ υψηλότερη από το πρώτο. Διαφορετικό συναίσθημα, διαφορετική μουσική άποψη, διαφορετικά όργανα, διαφορετικό ύφος, διαφορετική ισχύς.

Καθώς δεν θα ακούτε μουσική τόσο συχνά και τόσο δυνατά, έτσι κι ο ενισχυτής πολύ σπάνια θα φθάνει να αποδίδει τη μέγιστη ισχύ του. Γι' αυτόν το λόγο, οι περισσότεροι κατασκευαστές προδιαγράφουν τους ενισχυτές με κατανάλωση ισχύος μικρότερη από την ονομαστική ωφέλιμη ισχύ (συν τη θερμότητα), με την πρόθεση να δώσουν στον καταναλωτή μια εκτίμηση μεγέθους, που να είναι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες χρήσης – κι αυτό είναι που έχει σημασία, αλλά, και πάλι, όχι τόση όση θα νόμιζε κάποιος.

Ακόμη κι αν πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό ενισχυτή που οδηγεί μεγάλα ηχεία, ως ηλεκτρικό φορτίο για τη ΔΕΗ, αυτός είναι πολύ μικρός. Ακόμη κι αν μια πρίζα ασφαλίζεται με μια ταπεινή ασφάλεια 6A, αυτή είναι αρκετά ισχυρή για να τον τροφοδοτεί απρόσκοπτα, αφού μπορεί να ανθέξει συνεχή ισχύ ακόμη και 1200W. Άλλωστε, τόσο μικρές ασφάλειες είναι πλέον σπάνιες στις οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.942
Reaction score
20.445
Καταρχήν, τα συγχαρητήριά μου στον Κώστα - άλλο ένα thread "σταθμός" και παράλληλα χρήσιμο για την πλειονότητα των μελών του forum.

Αν και έχω αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα της ισχύος των ενισχυτών, σ’ αυτά τα αναθεματισμένα τα βατ, [...]
Να θυμίσω, για όσους ενδιαφέρονται, ότι το θέμα με τα watts, στο οποίο κάνει αναφορά ο Κώστας βρίσκεται εδώ.

Τέλος, θα πρότεινα όπως το παρόν thread καθώς και το "Εδώ τα καλά watt" γίνουν sticky.
 

Μηνύματα
7.364
Reaction score
2.554
Πολύ απλά και πολύ σωστά τα λέει ο Κόγιας μας.

Τώρα να συζητήσουμε για το καινούριο καλώδιο ρεύματος που βγήκε από την Advanced Acoustic Dynamics και προσφέρεται στην πολύ καλή τιμή των 1799 ευρώ. :p
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.342
Reaction score
125.266
τι'ν'αυτά ρε;

αν δεν έχει 20 αμπερ η μπρίζα, και αν το καβλώδιο ρέβματος δεν είναι πιο χοντρό από τον καρπό σου, δε μπορεί να παίξει σωστά ενισχυτής 100 βατ, αλλά που να ξέρεις εσύ από χάλι έντ, άσχετε...
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.876
Reaction score
41.086
Αν μετραγα στους ακροδεκτες του ηχειου (ή του μεγαφωνου) ταση και ρευμα τι μεγέθη περιπου θα εβλεπα; σε μια ανεκτη στάθμη ....οτι και αν σημαινει αυτο...
 

Μηνύματα
1.115
Reaction score
677
Αν μετραγα στους ακροδεκτες του ηχειου (ή του μεγαφωνου) ταση και ρευμα τι μεγέθη περιπου θα εβλεπα; σε μια ανεκτη στάθμη ....οτι και αν σημαινει αυτο...
Τάση,να σου πω εγώ που μετράω αρκετές φορές για να ρυθμίζω τα κανάλια στο κρος και μετά ξεχνάω επάνω το πολύμετρο ενώ παίζει.
Σε δυνατές εντάσεις (όχι τέρμα,50-60%),βλέπω από 3 εως 20V περίπου στους δορυφόρους και τα ίδια περίπου και στα γούφερ αλλά με λιγότερες εξάρσεις.
Σε κομμάτια βέβαια με πολλά μπάσα,τύμπανα,και με μεγάλα δυναμικά,το εύρος ανεβαίνει κι άλλο.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.208
Τάση,να σου πω εγώ που μετράω αρκετές φορές για να ρυθμίζω τα κανάλια στο κρος και μετά ξεχνάω επάνω το πολύμετρο ενώ παίζει.
Σε δυνατές εντάσεις (όχι τέρμα,50-60%),βλέπω από 3 εως 20V περίπου στους δορυφόρους και τα ίδια περίπου και στα γούφερ αλλά με λιγότερες εξάρσεις.
Σε κομμάτια βέβαια με πολλά μπάσα,τύμπανα,και με μεγάλα δυναμικά,το εύρος ανεβαίνει κι άλλο.
Να πούμε εδώ πως ένα συμβατικό πολύμετρο μετράει συχνότητες έως 400 κύκλους.
Τα 20 Volts της ένδειξης αντιστοιχούν, περίπου, σε μια ισχύ της τάξης των 50 watts σε ένα ιδανικό ηχείο 8 Ωμ.
 

Μηνύματα
1.115
Reaction score
677
Να πούμε εδώ πως ένα συμβατικό πολύμετρο μετράει συχνότητες έως 400 κύκλους.
Τα 20 Volts της ένδειξης αντιστοιχούν, περίπου, σε μια ισχύ της τάξης των 50 watts σε ένα ιδανικό ηχείο 8 Ωμ.
:thumbsup:
Κι εγώ περίπου εκεί το υπολόγιζα.
Κι αν σκεφτείς πως οι ενισχυτές μου είναι 4χ100 στα 8Ohm (2 ίδιοι από 2χ100 ο καθένας),εκεί πρέπει να πέφτουμε στο περίπου όταν παίζω στο 50-60%.
Περίπου 100 watt στο κάθε ηχείο συνολικά δηλαδή.(Βεβαίως δεν ακούω έτσι,μόνο λίγες φορές,νορμάλ ακούω στα 30-40% και πολλές φορές και λιγότερο.)
 

ika

News
Μηνύματα
13.961
Reaction score
12.955
Δηλαδή, ένας ενισχυτής 2Χ250 WRMS/8Ω & 2Χ500 WRMS/4Ω, τάξη ΑΒ και με max κατανάλωση 1850 W, σημαίνει ότι έχει 500w/1850w=0,27 (=27%) max απόδοση (& 73% απώλειες) στα 8Ω και 1000w/1850w=0,54 (=54%) max απόδοση (& 46% απώλειες) στα 4Ω;
 
Last edited:

Μηνύματα
1.115
Reaction score
677
Δηλαδή, ένας ενισχυτής 2Χ250 WRMS/8Ω & 2Χ500 WRMS/4Ω, τάξη ΑΒ και με max κατανάλωση 1850 W, σημαίνει ότι έχει 500w/1850w=0,27 (=27%) απόδοση (& 73% απώλειες) στα 8Ω και 1000w/1850w=0,54 (=54%) απόδοση (& 46% απώλειες) στα 4Ω;
Οχι,γιατί δεν καταναλώνει συνεχώς τα μέγιστα watt,καταναλώνει όσα χρειάζονται για να αποδώσει αυτά που του ζητάει το ηχείο.(Σε αναλογία πάντα ανάλογα με την αποδοτικότητα του,όχι 1:1.)
 


Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.100
Reaction score
20.576
Δηλαδή, ένας ενισχυτής 2Χ250 WRMS/8Ω & 2Χ500 WRMS/4Ω, τάξη ΑΒ και με max κατανάλωση 1850 W, σημαίνει ότι έχει 500w/1850w=0,27 (=27%) max απόδοση (& 73% απώλειες) στα 8Ω και 1000w/1850w=0,54 (=54%) max απόδοση (& 46% απώλειες) στα 4Ω;
Εξαρτάται τί εννοεί ο κατασκευαστής, λέγοντας max κατανάλωση. Αν αυτή η κατανάλωση αντιστοιχεί στη μέγιστη ισχύ που ανακοινώνει (1000W στα 4Ω), τότε όντως ο ενισχυτής έχει απόδοση 54%, αλλά στα 8Ω, αφού θα αποβάλλει λιγώτερη θερμότητα, και πάλι η απόδοση του ενισχυτή θα είναι κάπου τόσο επίσης. Δεν είναι δυνατόν να ζεσταίνεται το ίδιο στα 8Ω, όπως όταν οδηγεί φορτία 4Ω.

Πέραν αυτού, μπορεί αυτή η μέγιστη κατανάλωση να αντιστοιχεί σε απόδοση ωφέλιμης ισχύος υψηλότερης από την ονομαστική των 1000W στα 4Ω, την οποίαν όμως ο κατασκευαστής δεν ανακοινώνει. Μιλώντας με υποθετικά νούμερα, τα οποία όμως δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα ενός τόσον ισχυρού ενισχυτή, αν αυτός μπορεί να αποδίδει 650W ανά κανάλι στα 3Ω, και η μέγιστη κατανάλωση αναφέρεται σ' αυτήν την ωφέλιμη ισχύ, τότε η απόδοσή του είναι της τάξης του 70%, ενώ κάπου εκεί θα είναι και η απόδοσή του σε χαμηλότερα επίπεδα ισχύος, αφού σ' αυτά θα αποβάλλει αντιστοίχως λιγώτερη θερμότητα.
 
Last edited:

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.876
Reaction score
41.086
Αν είχαμε καθαρά ωμικό φορτίο θα λέγαμε ότι στα 100 W με 20 Volts στα άκρα του προκύπτει ρεύμα 5Α.
Εδώ είναι νομίζω πολύ πιο σύνθετο το θέμα, σύνθετες αντιστάσεις, άεργος ισχύς και διάφορα τέτοια...για τι εντάσεις ρευμάτων μιλάμε, έχει μετρήσει ή υπολογίσει κανείς;
 

Μηνύματα
1.115
Reaction score
677
Αν είχαμε καθαρά ωμικό φορτίο θα λέγαμε ότι στα 100 W με 20 Volts στα άκρα του προκύπτει ρεύμα 5Α.
Εδώ είναι νομίζω πολύ πιο σύνθετο το θέμα, σύνθετες αντιστάσεις, άεργος ισχύς και διάφορα τέτοια...για τι εντάσεις ρευμάτων μιλάμε, έχει μετρήσει ή υπολογίσει κανείς;
http://www.crownaudio.com/ohms-law.htm

(Βάζεις δυο τιμές και σου βγάζει τις άλλες δύο.
Πρόσεξε πως τα 20V στα 8Οhm είναι 50 watt και τα 28V 98watt.)
 
Last edited:


vlasis

Φωτογράφος!
Μηνύματα
11.725
Reaction score
7.505
μπραβο βρε Κωστη......εξαιρετικο αρθρο για αλλη μια φορα απο σενα!!!!!!!!!!:hi::hi:
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.586
Μηνύματα
2.864.999
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top