Raspberry Pi ως Audio Player

Reaction score
183
Επειδή το τελευταίο διάστημα προσανατολίζομαι στην κατασκευή ενός συστήματος με βάση το Raspberry κυρίως για χρήση ως audio/network player, θα ήθελα τη γνώμη όσων έχουν εμπειρία από παρόμοια χρήση του εν λόγω μηχανήματος στα εξής:
  1. Τι είναι καλύτερο; H χρήση ενός εξωτερικού usb dac ή ενός "onboard" i2c dac;
  2. Προτεινόμενα i2c dac;
  3. Επειδή με ενδιαφέρει κυρίως ως λειτουργία η αναπαραγωγή μουσικών αρχείων (mp3 320 και flac) από εξωτερικό hdd (fat32 ή ntfs), υπάρχει περίπτωση να εμφανίζει οποιεσδήποτε δυσλειτουργίες;
  4. Προτεινόμενοι media players;
  5. Θέματα που ενδεχομένως θα έπρεπε να προσέξω (π.χ τροφοδοσία)

Reaction score
2.584
Κι εγώ θέλω να φτιάξω κάτι τέτοιο.
Δίαβασα ότι το Pi3 δεν τα πάει καλά με το moode.

Reaction score
5
Πολλές τέτοιες συζητήσεις σε forum του εξωτερικού αναφέρουν ότι η I2S έξοδος του Rpi δεν είναι ότι καλύτερο λόγω χαμηλής ποιότητας ρολογιού συγχρονισμού (αν έχω καταλάβει καλά από αυτά που διαβάζω). Είναι, δηλαδή, προτιμητέα η ασύγχρονη μεταφορά δεδομένων μέσω της USB θύρας είτε απευθείας σε dac με αντίστοιχη είσοδο είτε μέσω μετατροπέα σε SPDIF και μετά σε DAC
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος
Στο ebay υπάρχουν λύσεις με εξωτερικά ρολόγια (για τους ψυχαναγκαστικούς, θα έλεγα).

Προσωπικά έχω παραγγείλει και περιμένω ένα τέτοιο dacάκι των 20€ να συνδεθεί στο Rpi (συνολικό κόστος μαζί με Rpi+sd κάρτα+τροφοδοτικό στα 70€) και θα ακολουθήσει σύγκριση με το CDp των 400€ στο ηχοσύστημά μου.

Reaction score
26.055
Μπορείς να δεις και το mamboberry το οποίο έχει και τροφοδοσία για το pi

Reaction score
183
Μπορείς να δεις και το mamboberry το οποίο έχει και τροφοδοσία για το pi
Το έχω δει και μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησαν και ολοκληρωμένη λύση: http://www.collybia.com/product/mambo-media-player/ . Δεν ξέρω όμως αν δικαιολογεί την τιμή του που είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με κάποια άλλα που κυκλοφορούν στην αγορά (π.χ hifiberry)

Reaction score
26.055
δεν ξερω για σενα αλλα εγω θα το συμπληρωσω το σετακι.

hifiberry εχω δοκιμασει στο αυτοκινητο στην εκδοση digi+ το οποιο ηταν εξαιρετικο και ανυπαρκτο σαν χαρακτηρας αλλα προφανως δεν εχω αποψη για το dac

Reaction score
183
δεν ξερω για σενα αλλα εγω θα το συμπληρωσω το σετακι.

hifiberry εχω δοκιμασει στο αυτοκινητο στην εκδοση digi+ το οποιο ηταν εξαιρετικο και ανυπαρκτο σαν χαρακτηρας αλλα προφανως δεν εχω αποψη για το dac
Όταν το έχεις στα χέρια σου και το δοκιμάσεις θα με ενδιέφερε η αποψή σου για τον αν αξίζει τελικά τη διαφορά χρημάτων.
Μιας και έχεις όμως ήδη εμπειρία από τη χρήση του raspberry θα ήθελα να σε ρωτήσω αν το έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ με κάποιο εξωτερικό δίσκο και αν λειτουργεί σωστά (π.χ χωρίς διακοπές στα κομμάτια, αν μπορεί να "σηκώσει" ταυτόχρονη λειτουργία wifi κλπ).
Επίσης άλλη μια απορία που έχω είναι πως γίνεται η απενεργοποίηση του μηχανήματος; Υπάρχει π.χ διαδικασία τύπου log-off μέσω του player που χρησιμοποιείς;

Reaction score
26.055
αυτο που ειχα δοκιμασει ηταν εξωτερικο σκληρος αλλα θελει usb hub με τροφοδοσια αλλιως δεν εχει ψυχη να το αναψει.
απο οτι καταλαβα κραταει index (δηλαδη ακομα και οταν αφαιρουσα τον σκληρο , εβλεπα την παλια λιστα στην αναζητηση) με αποτελεσμα η εναλλαγη κομματιων να ειναι ακαριαια (τυπου ipod) χωρις διακοπες και κολληματα (και σε υψηλης αναλυσης)

σηκωνιε ταυτοχρονα wifi κατι που ειναι υποχρεωτικο καθως πρεπει να το ελεγξεις μεσω δικτυου , δεν ξερω ποσο καλα παιζει μεσω δικτυου ομως γιατι δεν το εχω δοκιμασει ακομα.

απενεργοποιηση γινεται μεσω του player αλλα υποθετω οτι οταν το αγορασεις σαν πακετο με mambo το κουμπι power θα δινει σημα απενεργοποιησης (υπαρχει τροφοδοτικο αυτοκινητου που κανει αυτην την δουλεια , shut down εντολη οταν σβηνεις διακοπτη)
η εκκινηση του ειναι κατι λιγοτερο απο λεπτο αν θυμαμαι καλα , ισως και αρκετα λιγοτερο (υπαρχουν βιντεακια εκκινησης )

παντως σαν player με οτπικη εξοδο στο αυτοκινητο που το δοκιμασα ηταν εντυπωσιακο και συγκρισιμο μονο με πολυ ακριβα και απολυτως κορυφαια cdp (τα οποια φυσικα δεν επαιζαν hires αρχεια) με χρηση της ψηφιακης τους εξοδου. δηλαδη σαν transport εινια γεια

Reaction score
3.612
Hifiberry και απο εμένα με πολλά !!!!!. Συμβιώνουμε μαζί εδώ και ένα χρόνο και έχει δώσει απίστευτο ήχο και χρώμα σε όλα. Το έχω στο Pi2. Ποιοτική κατασκευή

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.630
Members
38.582
Νεότερο μέλος
NikolasLegend7