Review: Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Reaction score
62

Για να πω την αμαρτία μου, δυσκολεύτηκα ως προς το τι θα γράψω για το Gran Turismo 5 prologueκαι είπα να συμβουλευτώ το review του Gamespot. Αυτό λοιπόν με βοήθησε να καταλάβω πόσο….άδικο έχει για το παιχνίδι. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα review, ερχόμενο σε αντιπαράθεση μ’ αυτό του Gamespot.
Για όσους δεν γνωρίζουν (!!!!) η σειρά GT είναι ένα Racing Simulation παιχνίδι με τα περισσότερα αυτοκίνητα από όσα racing έχουν κυκλοφορήσει!! Έτσι και το prologue, αν και στην ουσία πρόκειται για μεγάλης διάρκειας Demo (ας μην γελιώμαστε), έχει 70 περίπου αυτοκίνητα και 6 πίστες, να διαλέξει κανείς. ‘Ετσι παίρνουμε, μια ιδέα τι θα ακολουθήσει στην τελική έκδοση!! Το παιχνίδι το αποκτά κανείς, είτε μέσω psstore, είτε σε BD. Τα επιπλέον της 5ης (εισαγωγικής) έκδοσης είναι το online game, που μπορούν να διαγωνιστούν μέχρι 16 αυτοκίνητα. Έχουμε φυσικά και νέα αυτοκίνητα σε σχέση με τις παλιές εκδόσεις. Μία άλλη ωραία προσθήκη είναι το GT-TV. Μία online υπηρεσία με βίντεο (ακόμα και από την εκπομπή top gear!!) γύρω από τα αυτοκίνητα!!

Γραφικά:
Νομίζω πως, αν πει κάποιος ότι βρίσκει ελαττώματα στο οπτικό μέρος του παιχνιδιού, είναι επιεικώς τρελός!! Τα αυτοκίνητα είναι απλώς άψογα!! Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Νομίζεις ότι δεν βλέπεις πολύγωνα, αλλά πραγματικό βίντεο σε ορισμένα σημεία. Το ίδιο και τα background της κάθε πίστας. Λεπτομερέστατα και ευκρινή. Μην ξεχνάμε ότι το παιχνίδι υποστηρίζει 1080p ανάλυση!! Μόνη παραφωνία είναι οι άνθρωποι στο background που θα μπορούσαν να είναι πιο «καλοκατασκευασμένοι», υπερβολή μεν, αλλά στο τέλειο, ψάχνεις και για το παραμικρό ψεγάδι. Το frame rate είναι επίσης κορυφαίο και δεν πέφτει αισθητά σε κανένα σημείο του παιχνιδιού.

Ήχος:
Στα πολύ καλά επίπεδα των προηγούμενων GT. Αληθοφανείς ήχοι των μηχανών των αυτοκινήτων και αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Σωστά επιλεγμένα μουσικά κομμάτια, ταιριαστά με την ατμόσφαιρα του παιχνιδιού. Κι εδώ δεν θα παραλείψω το γεγονός ότι κανα 2 κομμάτια κουράζουν στη διαδρομή. Μόνο ίσως παράπονο το ότι δεν μπορείς να αλλάξεις μουσικό κομμάτι, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως γίνεται στο PGR του XBOX.

Gameplay:
Όσοι είναι «μυημένοι» στο GT, δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από το πολύ καλό gameplay των προηγούμενων σειρών. Και η αλήθεια είναι ότι, ούτε αυτό το παιχνίδι της σειράς θα τους απογοητεύσει!! Μπορεί ο παίχτης να διαλέξει το πόσο «simulated»ή πόσο «arcade» θα συμπεριφέρεται το αυτοκίνητο, χωρίς επομένως να χρειάζεται κανείς γνώσεις F1 για να οδηγήσει στο παιχνίδι!! Επίσης μπορεί να επιλέξει, αν θέλει ενεργοποιημένα τα διάφορα ηλεκτρονικά «καλλούδια», όπως ESP που σε κρατούν στο δρόμο. Για Tunning δεν σου δίνει επιλογές πολλές, πέρα από τα λάστιχα και κάποια επιπλέον καλά που ξεκλειδώνεις στην πορεία. Το κάθε αυτοκίνητο συμπεριφέρεται διαφορετικά, ανάλογα αν είναι μπροσθο-πισωκίνητο ή 4Χ4. Με το χειριστήριο του PS3 δεν έχεις βέβαια την αίσθηση της τιμονιέρας, αλλά έχει πολύ καλή απόκριση στις εντολές του οδηγού. Για άλλη μια φορά με απογοητεύει το ότι δεν έχει damage στα αυτοκίνητα, χάνοντας πόντους από τον ήδη πολύ καλό ρεαλισμό που προσφέρει. Πιστεύω να ενσωματωθεί κάποτε κι αυτό στο παιχνίδι, για να γίνει αναμφισβήτητος βασιλιάς στην κατηγορία και να κοπούν οι κακές γλώσσες!!

Γενικά:
Εδώ μου δίνεται και η ευκαιρία να κάνω και την ένστασή μου, έναντι του review του gamespot. Ο reviewer γενικώς, «χαντακώνει» το παιχνίδι, θεωρώντας ότι δεν έχει πολλά tracks να επιλέξεις και πολλά αυτοκίνητα. Μην ξεχνάμε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι γι’ αυτό θεωρείται και prologue!! Αν ήταν η τελική έκδοση, θα το δεχόμουν. Αλλά για ένα επί πληρωμή demo, δεν περιμένω να έχει τα άπειρα tracks. Επομένως θεωρώ άστοχη τη συγκεκριμένη δικαιολογία του gamespot. Τώρα αν εξυπηρετεί κανένα η έκδοση prologue και γιατί δεν βγαίνει μια και καλή η τελική και, αν αξίζει να δώσει κανείς 40€ για το παιχνίδι, αυτό είναι άλλη ιστορία, που δεν αφορά το review. Το σίγουρο είναι πως μιλάμε για ένα καταπληκτικό από τεχνικής –και όχι μόνο- άποψης παιχνίδι, που ο κάτοχός του θα το χαρεί, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Ανυπομονώ για την τελική έκδοση!!!

Γραφικά:9,5/10
Ήχος: 8,5/10
Gameplay: 8,5/10
Γενικά: 8,5/10

Attachments

Reaction score
0
Ωραίο review και εγώ κάπως έτσι το βλέπω, 8 με 8,5.

Τα tracks είναι όντως λίγα πάντως, και η χρήση τους μέσα στο παιχνίδι τα κάνει να φαίνονται ακόμα λιγότερα. Η πίστα του Λονδίνου για παράδειγμα έχει συμπεριληφθεί μόνο ως eye candy και χρησιμοποιείται μόλις σε ένα event. Το Road Course της Daytona επίσης είναι ωραία πίστα αλλά το παιχνίδι πιο πολύ εστιάζει στο βαρετό oval. Το δε High speed Ring το έχει βαρεθεί η ψυχή μου :107:

Στα υπέρ του παιχνιδιού είναι το πόσο πιο accessible το έχουν κάνει σε σχέση με τα προηγούμενα της σειράς. Πάνε τα license tests (στο καλό, ελπίζω να μην επανέλθουν στο GT5) ενώ η driving line με τα σημάδια φρεναρίσματος και την ιδανική ταχύτητα εισόδου στη στροφή είναι πάρα πολύ βολική. Στον ίδιο χρόνο που σε ένα προηγούμενο GT ο νέος παίκτης θα ταλαιπωρείτο με το $%^&* Suzuki Cappuccino/VW Lupo και τις άδειες στο GT5P έχει μάθει να ελέγχει το GT-R χωρίς driving aids.

Online δεν έχω παίξει πολύ, "ταλαιπωρούμαι" με την S-Class ακόμα.
Ά, και το GT-TV χωρίς κατέβασμα στο background είναι ά χ ρ η σ τ ο.

ΥΓ. Αυτή η Ferrari F430 τί αυτοκίνητο-ποίημα είναι; Ακόμα τη μαθαίνω (με το GT-R κάνω καλύτερους χρόνους) αλλά δε χορταίνω να την οδηγώ και να τη βλέπω.

Reaction score
51
Απάντηση: Review: Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Μία άλλη ωραία προσθήκη είναι το GT-TV. Μία online υπηρεσία με βίντεο (ακόμα και από την εκπομπή 5th gear!!) γύρω από τα αυτοκίνητα!!
Αγόρι.......Η εκπομπή δεν είναι το 5th Gear αλλά το TOP GEAR!! :121: :126:

(Kαι συνεχίζω το διάβασμα τώρα....δεν έχω ολοκληρώσει το κείμενο ακόμα)

Reaction score
62
Re: Απάντηση: Review: Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Αγόρι.......Η εκπομπή δεν είναι το 5th Gear αλλά το TOP GEAR!! :121: :126:

(Kαι συνεχίζω το διάβασμα τώρα....δεν έχω ολοκληρώσει το κείμενο ακόμα)
Διορθώθηκε master!!! Αν μου πεις ότι είναι καλό, εσύ, τότε πράγματι είναι καλό review!!!:109::109:

Reaction score
4
Υπαρχουν framedrops σε συγκεκριμενες στροφες αν το προσεξεις καλυτερα.
Το damage θα μπει στην τελικη εκδοση θελουμε δεν θελουμε ετσι για να σκασει ο Δημητροπουλος :142:.
Οσο για τα διπλωματα , εκει πιστευω ειναι και το ολο "κολλημα" που το κανει να κρατα πολυ στο χρονο που φυσικα θα υπαρχουν στο κανονικο παιχνιδι.
Σορρυ Δημητρη :138:
Τα γραφικα ειναι οντως φωτορεαλιστικα αλλα ειναι 1550 x 1080 κοντα στα 1080 αλλα εκει φτανει με scaling.
Γενικα ειναι οτι καλυτερο οπτικα εχει εμφανιστει ποτε σε κονσολα και πιστευω οτι η φουλ εκδοση μαζι με την καλυτερη εκμεταλευση της δυναμης του ps3 , θα μας δωσει ακομη καλυτερα αποτελεσματα.!!!

Reaction score
51
Απάντηση: Re: Απάντηση: Review: Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Διορθώθηκε master!!! Αν μου πεις ότι είναι καλό, εσύ, τότε πράγματι είναι καλό review!!!:109::109:
Ωραιότατο είναι αλλά θα γράψω αναλυτικά αργότερα γιατί έχω ένα συντονιστικό "θέμα" να λύσω.........:126::126:

Reaction score
4
Δεν παρατήρησα κάτι στο δικό μου. Τι κάρτα γραφικών έχεις???:136::136::136:
Πες μου οτι μονο εγω τα εχω τα framedrops να τρελαθω!!!
Ερωτησεις...
Σε τι αναλυση το παιζεις και που(προβολεα - tv) ?
To εχεις κατεβασμενο απο store ή σε BR?

Κανεις αλλος με framedrops σε συγκεκριμενα σημεια παντα??

Reaction score
62
Πες μου οτι μονο εγω τα εχω τα framedrops να τρελαθω!!!
Ερωτησεις...
Σε τι αναλυση το παιζεις και που(προβολεα - tv) ?
To εχεις κατεβασμενο απο store ή σε BR?

Σε TV το έχω. Frame drop υπάρχει, αλλά όχι τόσο ενοχλητικό που να σε "στραβώνει". Πρέπει να προσέχεις μόνο αυτό, για να το δείς

Reaction score
51
Απάντηση: Re: Review: Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Εγώ!
Εμφανίζεται έντονα σε κάποια σημεία κυρίως στο replay.
Όχι τόσο στο παιχνίδι (μάλλον αμελητέο) αλλά στο video επανάληψης ναι!
Θεωρώ ότι η Polyphony έπρεπε να περιορίσει τα αυτοκίνητα σε 8 το πολύ......Είναι κακό το πλήθος των 16, τόσο για το fps όσο και για τις δυσκολίες στο on line....

Και πρέπει να ψάξουμε επιτέλους να δούμε αν μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνα με προσκλήσεις!! Πχ να μπορούμε (όπως πχ στο msn) να προσκαλούμε 4-5 φίλους για να κάνουμε on line κόντρα!
Θα ήταν πολύ καλό!

Reaction score
0
Οσο για τα διπλωματα , εκει πιστευω ειναι και το ολο "κολλημα" που το κανει να κρατα πολυ στο χρονο που φυσικα θα υπαρχουν στο κανονικο παιχνιδι.
Μου τη σπάει που χάνεις χρόνο με άκυρα αυτοκίνητα και δε μαζεύεις καθόλου χρήματα. Το θεωρώ τεχνητή επιμήκυνση του χρόνου του παιχνιδιού που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μέχρι να φτάσεις να έχεις credits για κανένα ωραίο αμάξι έχεις βαρεθεί τη ζωή σου.
Άσε που και να μαζέψεις λεφτά οι κριτές ουτε καν λαδώνονται. Ρεαλισμός μηδέν :107:

Reaction score
4
Μου τη σπάει που χάνεις χρόνο με άκυρα αυτοκίνητα και δε μαζεύεις καθόλου χρήματα. Το θεωρώ τεχνητή επιμήκυνση του χρόνου του παιχνιδιού που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μέχρι να φτάσεις να έχεις credits για κανένα ωραίο αμάξι έχεις βαρεθεί τη ζωή σου.
Άσε που και να μαζέψεις λεφτά οι κριτές ουτε καν λαδώνονται. Ρεαλισμός μηδέν :107:
οντως δεν λαδωνονται......:142:
Δεν ξερω εγω εβρισκα παντα ενδιαφερον την κατασταση με τα διπλωματα. Αλλες φορες παλι μου εσπαγε τα νευρα.
Στο τελος ομως σε βοηθαει η ολη ιστορια να μαθεις τον χειρισμο καλυτερα.

Reaction score
0
Για την τιμη, εγω δεν θα εδινα 40 ευρω για 6 πιστες, αλλα απο οτι βλεπω το play.com το εχει στα 25 και μισο, επομενως κατι γινεται....

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.305
Members
38.539
Νεότερο μέλος
James.z.2007