1. Καλώς ήρθατε στο AVsite! Ελάτε στην παρέα μας κάνοντας εγγραφή!
  Απόκρυψη ανακοίνωσης

REW

Συζήτηση στο φόρουμ 'ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΧΩΡΩΝ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ' που ξεκίνησε από το μέλος dapost, στις 22 Ιουνίου 2013.

 1. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.667
  Likes:
  4.609
  Το Room EQ Wizzard είναι το πιο διαδεδομένο δωρεάν λογισμικό ακουστικής. Μπορεί να το κατεβάσει κανείς από εδώ:

  http://www.hometheatershack.com/roomeq/

  Στην τελευταία beta έκδοση 5.01 έχει προστεθεί ένας καταπληκτικός simulator ακουστικής ορθογώνιων δωματίων. Αξίζει να το κατεβάσει κανείς και μόνο γι αυτή του τη δυνατότητα.
   

  Attached Files:

  VasilisM., mazdamx5, anemelos and 6 others like this.
 2. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.667
  Likes:
  4.609
  VLASSIS-S likes this.
 3. SOCO

  Εγγραφή:
  5 Ιουνίου 2012
  Μηνύματα:
  3.600
  Likes:
  3.814
  Αν παιζει και καποιο-α μικροφωνο-α αν θες ποσταρε καποιες εναλακτικες προτασεις ξεκινωντας απο τα ποιο φτηνα-λειτουργικα.
   
 4. ep4nder

  Εγγραφή:
  22 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.412
  Likes:
  2.561
  Behringer ECM8000
   
  SOCO likes this.
 5. Γιάννος

  Εγγραφή:
  28 Φεβρουαρίου 2013
  Μηνύματα:
  1.513
  Likes:
  3.138
  To ecm8000 δεν είναι πλέον αξιόπιστο. Αυτά που παράγονται έχουν εξαιρετικά ανώμαλη καμπύλη απόκρισης, τόση που να μην διορθώνονται ούτε με calibration file.

  Για calibrated μικρόφωνα, όποιο πάρεις από www.cross-spectrum.com καλό θα είναι. Άποψή μου, προτίμησε USB για να μην μπλέκεις με κάρτες προενίσχυσης κτλ
   
  SOCO and anemelos like this.
 6. ep4nder

  Εγγραφή:
  22 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.412
  Likes:
  2.561
  A, εγώ όταν το χα πάρει από κρος σπεκτρουμ μια χαρά ήταν...αλλά ναι μπράβο κάτι άκουσα πριν λίγο καιρό για υποβάθμιση της ποιότητας παραγωγής κλπ...το χα ξεχάσει...
   
 7. charlieblue

  Εγγραφή:
  1 Αυγούστου 2010
  Μηνύματα:
  44
  Likes:
  18
  USB για ευκολία χρήσης, μα το REW δεν εκτελεί χρονική ευθυγράμμιση με δαύτα - ακόμη. Παθών, μαθών...
   
 8. ika

  ika

  Εγγραφή:
  10 Νοεμβρίου 2008
  Μηνύματα:
  3.476
  Likes:
  2.586
 9. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.667
  Likes:
  4.609
  H beta έκδοση αναγνωρίζει αυτόματα το USB umiκ-1 μικρόφωνο και δουλεύει μια χαρά σε windows. Σε Mac έχει μια διαδικασία για να δουλέψει σωστά. Χρονική ευθυγράμμιση;;; Τι εννοείς;
   
 10. charlieblue

  Εγγραφή:
  1 Αυγούστου 2010
  Μηνύματα:
  44
  Likes:
  18
  Χωρίς μικρόφωνο που συνδέεται σε κάρτα ήχου με είσοδο/έξοδο δεν είναι δυνατή η σύνδεση βρόχου με την οποία υπολογίζονται οι καθυστερήσεις που εισάγει το σύστημα κάρτα ήχου / υπολογιστής.

  The Use Loopback as Timing Reference selection controls whether REW uses a loopback on the soundcard as a timing reference for the channel being captured, to eliminate propagation delays within the computer and soundcard.

  If using a loopback as a reference REW can calculate the delay through the system being measured and show it in the measurement Info panel as "System Delay" in milliseconds, with the equivalent distance in feet and metres shown in brackets. Note that delay values are not accurate for subwoofer measurements due to the limited bandwidth of the subwoofer response, the delay estimate is based on the location of the peak of the impulse response and subwoofers have a broad peak and a delayed response.

  Χωρίς γνώση της καθυστέρησης του συστήματος δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός των διαφορών στους χρόνους άφιξης των σημάτων από τα μεγάφωνα υψηλών και μέσων συχνοτήτων ενός δρόμου (χρήσιμη η επί του θέματος μέτρηση impulse response αλλά και phase response στις diy κατασκευές / βελτιώσεις ηχείων, ) ή των διαφορών στους χρόνους άφιξης των σημάτων από τα ηχεία του στερεοφωνικού / home cinema στη θέση μέτρησης.

  Αυτός ο καλός κυριούλης έχει συγχρονίσει τα 5 ηχεία του home cinema εντός 0,1 msec και έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και στα στα sub του..."I've used the impulse response overlays in REW to time align all the main speakers." Χωρίς συμβατικό (μη USB) μικρόφωνο, το REW δεν κάνει loopback, συνεπώς δεν έχει κοινό χρονικό σημείο αναφοράς, και δε δίνει impulse response overlays...
   
 11. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.667
  Likes:
  4.609
  Έχεις δίκαιο!

  A timing reference is used if some absolute time indication is required, an example would be time aligning drive units. It works by connecting the test signal to the soundcard input via a loopback connection. That cannot be done when using a USB mic as the only input path is acoustic, through the mic.

  http://www.hometheatershack.com/for...nd-card-measurement-usable.html#ixzz2qDMkpbsT

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί χρειάζεται αυτή η απόλυτη χρονική αναφορά. Δεν αρκεί να υπολογίζει τη σχετική διαφορά ανάμεσα στο σήμα π.χ. του σαμπ και του δορυφόρου ώστε να ρυθμίζει κανείς ανάλογα την καθυστέρηση; Μάλλον είναι θέμα υλοποίησης ώστε να μπορεί να υπολογίζει σωστά τις σχετικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές μετρήσεις ώστε να φτιάχνει σωστά τα overlays. To dirac αντίθετα μπορεί και κάνει χρονική ευθυγράμμιση με χρήση usb μικροφώνου.
   
 12. charlieblue

  Εγγραφή:
  1 Αυγούστου 2010
  Μηνύματα:
  44
  Likes:
  18
  Δημήτρη, αυτός ο ΓιάννηςΜ έφτιαξε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, που δουλεύει πράγματι εύκολα και γρήγορα με ένα USB mic. Και επειδής είναι γαλαντόμος - ή επειδής ταιριάζει στην πολιτκή marketing του HTS ; τεςπα, το αποτέλεσμα μετρά- το δίνει και τζάμπα. Εμένα με αρέσει πολύ ο τύπος, και γνώστης, και είναι σε άμεση επαφή με τους χρήστες στο σχετικό forum, και το στηρίζει συνέχεια, με τις απαντήσεις του στα μέλη του HTS, αλλά και με νέες εκδόσεις που τακτικά κυκλοφορεί. Σα να θυμάμαι ένα thread "πείτε τι θέλετε να έχει το REW" ... λένε τα μέλη και ο ΓιάννηςΜ αξιολογεί και ταξινομεί επιθυμίες στη λίστα εργασιών του για την εκάστοτε επόμενη έκδοση.

  Μεταξύ των επιθυμιών, φυσικά, η λειτουργία timing reference για USB mics. Σα να θυμάμαι ότι ο Γιάννης μας - ή κάποιος άλλος από τα senior members στο φόρουμ (τα οποία υποστηρίζουν επίσης έξοχα νέους χρήστες και απορίες αυτών) - απάντησε ότι γίνεται, αρκεί να δηλώσει ο κατασκευαστής του μικροφώνου πόση καθυστέρηση εισάγει ο μετατροπέας που βρίσκεται μέσα στο μικρόφωνο. Οπότε, ίσως σε επόμενη έκδοση να δούμε και αυτή την ευκολία.

  Είναι πάντως μια πιθανή εξήγηση για το πως το dirac κάνει, αν κάνει (? δε το ξέρω, δε το έψαξα παραπάνω : ) time alignment με USB mic: ξεύρει το system delay στο ADC του μικροφώνου και το συνυπολογίζει. Βέβαια, έτσι αυτοπεριορίζεται στο ποιά usbmics θα χρησιμοποιήσει. Από τα προτεινόμενα μικρόφωνα τρίτων, είδα ότι το ΧΤΖ δηλώνεται για αποκλειστική χρήση με το dirac, ενώ το earthworks είναι συμβατικό μικρόφωνο με phantom power.

  Στα δύσκολα: χρειάζεται χρονική ευθυγράμμιση και που; Διαφορετικά: ακούγεται η χρονική ευθυγράμμιση, και υπό ποίες προϋποθέσεις; Σε ένα ηχείο μεταξύ mid & tweeter; Στα 2, 5, 15 ηχεία του συστήματος; Ερωτήσεις ικανές να στηρίξουν ξεχωριστό νήμα, με τοποθετήσεις από μέλη με μεγαλύτερη τεχνική κατάρτιση από τη δική μου. Εδώ στο thread του REW, θα περιοριστώ να υπενθυμίσω ότι α) το γράφημα impulse δεν προτείνεται για ευγράμμιση sub και main ηχείων. Εκεί, όπως λες, δουλεύουν οι στάθμες και οι φάσεις. β) στο home cinema και δη στο χώρο του REW θεωρείται εκ των ουκ άνευ για να λέμε ότι κάνουμε σωστή και ολοκληρωμένη δουλειά... αφού τις χρονοκαθυστερήσεις τις ζητούν / υπολογίζουν και οι επεξεργαστές AV...

  Να πω πάντως ότι μια φούχτα καταξιωμένοι κατασκευαστές ηχείων (βλ. τα Dunlavy που ήξευρα πριν καιρό, και τα Lipinski που ξεύρουν τα μέλη του AVS) τη ζητούν και την επιδιώκουν την ευθυγράμμιση, τουλάχιστο στα πλαίσια ενός ηχείου. Επίσης, ψάχνουν τα 2 ηχεία να είναι "κλωνισμένα", και σε βάζουν να κάτσεις στη μέγγενη θέση ακρόασης για να "γουστάρεις" - όχι ότι λίγο παραδίπλα είναι άσχημα, αλλά...

  Ομοίως κάτι παλαβοί τύποι που ακούν από μονόδρομα γιατί το timing, λένε, ακούγεται...

  Φιλικά,

  Κώστας
   
  dapost likes this.
 13. sokmav

  Εγγραφή:
  3 Μαϊου 2012
  Μηνύματα:
  1.115
  Likes:
  674
  Για το timing,έχω διαβάσει σκόρπια σε πολλά άρθρα,πως ειδικά αν οι ψηλές φτάνουν πρώτες στον ακροατή.μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα αποπροσανατολισμού και δυσφορία.
  Το εξηγούν λέγοντας πως στον πραγματικό κόσμο το αυτί (και ο εγκέφαλος που επεξεργάζεται αυτό που ακούμε προφανώς) θεωρεί δεδομένη την ταυτόχρονη άφιξη όλου του φάσματος (μην ξεχνάμε πως η ακοή είναι και αμυντικός μηχανισμός εκτός των άλλων,δεν είμασταν πάντοτε σπιτάκια μας προστατευμένοι,κυκλοφορούσαν όξω θεριά που μας θεωρούσαν εκλεκτό μεζέ.)

  Δεν είναι να απορείς πάντως που τα ακριβά ηχεία (Wilson και ρέστα) πασχίζουν για την χρονική ευθυγράμιση και μάλιστα μηχανικά πολλές φορές.(Γι' αυτό έχουν εκείνες τις σιδεριές πίσω στον κλάδο των μεσο-υψηλών.)
  Στην περίφημη βελτίωση του κρος του 802 επίσης που κυκλοφορεί σε πολλά φόρουμ,περιλαμβάνεται τράβηγμα του τουιτ λίγο πίσω μιας και σε όλες τις μετρήσεις έχει βρεθεί να έχει μια ελάχιστη προπορεία.
   
  Zizik likes this.
 14. zakman35

  zakman35 Επαγγελματίας

  Εγγραφή:
  3 Μαϊου 2010
  Μηνύματα:
  1.888
  Likes:
  3.730
  Το timealigment των μεγαφώνων είναι ένα σημαντικό στοιχείο που δίνει ομοιογένεια - συνέχεια στον ήχο (π.χ fullrange).


  Πολλοί κατασκευαστές εσκεμμένα το αγνοούν, ενώ άλλοι συνήθως στις ακριβές κατηγορίες προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν τα κέντρα των μεγαφώνων, βάζοντας εξωτερικά το tweeter ή κατασκευάζοντας τις καμπίνες με κλίση τέτοια ώστε να ευθυγραμμίζονται τα κέντρα των μεγαφώνων.

  Δυστυχώς όμως η ευθυγράμμιση των κέντρων των μεγαφώνωνα δεν πετυχαίνει απαραίτητα και την χρονική ευθυγράμμιση.


  Μπορείς κάλλιστα να μετρήσεις την χρονική καθυστέρηση των μονάδων με USBmic, αρκεί να κοιτάξεις το Impulse response στο σημείο που κάνουν overlap οι μονάδες. Η μέτρηση πρέπει να γίνει χωρίς cross.  Εννοείς αλλάζουν την θέση του tweeter ?
   
  brego likes this.
 15. sokmav

  Εγγραφή:
  3 Μαϊου 2012
  Μηνύματα:
  1.115
  Likes:
  674
  Όχι το κάνουν μέσω του κρος,ηλεκτρονικά.
  Βέβαια υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από κάποιους,γιατί επιβαρύνουν ακόμα το ήδη βαρύ κύκλωμα,για τους υποστηρικτές όμως αξίζει η επιβάρυνση όπως λένε.
  Εξαρτάται φαντάζομαι από το πως το βλέπει κανείς και σε ποιο σημείο διαλέγει να κάνει τους συμβιβασμούς του.
   
 16. zakman35

  zakman35 Επαγγελματίας

  Εγγραφή:
  3 Μαϊου 2010
  Μηνύματα:
  1.888
  Likes:
  3.730
  Δεν καταλαβαίνω τί επιβαρύνουν, αφού λες ότι το κάνουν με ηλεκτρονικό cross.
   
 17. sokmav

  Εγγραφή:
  3 Μαϊου 2012
  Μηνύματα:
  1.115
  Likes:
  674
  Όχι με ηλεκτρονικό κρος,ηλεκτρονικά είπα,δηλαδή όχι μηχανικά.
  Με την προσθήκη κάποιων παθητικών εξαρτημάτων,αν βρω τα λινκ θα τα βάλω.
  Στο 800 πάντως η Β&W προτείνει πολυενίσχυση κι έχει και δικό της ενεργό κρος που τα λύνει όλα αυτά.
   
 18. dapost

  dapost Rehdeko & Harbeth lover

  Εγγραφή:
  30 Ιανουαρίου 2008
  Μηνύματα:
  2.667
  Likes:
  4.609
  Νομίζω αυτό που εννοεί ο δημιουργός του REW και ο Κώστας είναι ότι δεν μπορείς να μετρήσεις τη χρονική καθυστέρηση μονάδων όταν αυτές μετρούνται ξεχωριστά, με διαδοχικές μετρήσεις. Σε μία μέτρηση, με όλες τις μονάδες συνδεδεμένε, ισχύει λογικά αυτό που λες εσύ.
   
 19. sokmav

  Εγγραφή:
  3 Μαϊου 2012
  Μηνύματα:
  1.115
  Likes:
  674
  Όταν την μετράς σε σχέση με ένα σταθερό σημείο,γιατί να μην μπορείς;
  Απλό δεν είναι;
  Μετράς ξεχωριστά σε σχέση με το ίδιο σημείο και μετά συγκρίνεις.
   
 20. charlieblue

  Εγγραφή:
  1 Αυγούστου 2010
  Μηνύματα:
  44
  Likes:
  18
  Σωστά, σε διαδοχικές μετρήσεις.
  Γιατί δεν το REW δε βρίσκει σταθερό σημείο χωρίς loopback... εκτός κι άν του δώκεις ένα ...

  Αν κατάλαβα καλά, προτείναι να τοποθετηθεί ένα tweeter σε σταθερό σημείο σε σχέση με το μικρόφωνο, και πολύ κοντά σε αυτό - κ να τροφοδοτηθεί με σήμα χαμηλής έντασης. Σε κάθε μέτρηση το πρόγραμμα θα καταγράφει 2 κορυφές στο impulse response, μια την κοντινή του tweeter και μια από το εκάστοτε ηχείο που μετράται.
  Απορίες : πως τοποθετεί κανείς σε σταθερή απόσταση από το μικρόφωνο ένα tweeter; το κρεμά από τη βάση του μικροφώνου; μήπως οι υψηλές συχνότητες του ηχείου προς μέτρηση βρουν στο tweeter και επηρεάσουν τη μέτρηση; να γίνονται 2 μετρήσεις, μια κανονική για την απόκριση του ηχείου, και με με το βοηθό-tweeter για τη χρονική ευθυγράμμιση;

  Εν τω μεταξύ, μπορεί ο ΓιάννηςΜ να λέει "Note that delay values are not accurate for subwoofer measurements due to the limited bandwidth of the subwoofer response" μα τα μέλη του HTS χρησιμοποιούν μετρήσεις impulse και για το συγχρονισμό των ηχείων τους με τα subs τους. Άλλοι ψάχνουν να ταιριάξουν την leading edge της κυματομορφής γούφερ και sub, άλλοι το μέρος της κυματομορφής με το μεγαλύτερο πλάτος, άλλοι θέλουν να ταιριάξουν το μέρος που κροσάρει το sub με το γουφερ σε εύρος μερικών Hz.

  Όσο ψάχνω, τόσο μαθαίνω.. : )
   

Μοιραστείτε τη σελίδα