ROOM SIM (REW)

Reaction score
403
το πρόγραμμα REW εχει ενα πολύ ωραιο simulation για την ακουστική χώρου, το ROOM SIM.

θα ήθελα κάποια βοηθεια για πιο ακριβή παραμετροποίηση καθώς και την ανάλυση των γράφηματων που μας δίνει

1) η μία πλευρά του δωματίου ειναι 280 cm ενώ η πίσω ειναι 300 cm, ποια να βάλω;

2) στα SURFACE ABSORPTIONS τι να βάλω; (στον μπροστινό, στον πίσω, και στο δεξιό τοιχο εχω 1 με 1,5m κουρτίνα black out που καλύπτει τις πόρτες/παραθυρα)

3) ποιά ειναι η καλύτερη τοποθέτηση του sub στον χώρο;
τωρα το έχω στην πίσω γωνία που φαίνεται και στο παραπάνω screenshot

4) τί μας λέει το διάγραμμα συχνοτήτων;

ευχαριστώ

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.513
1) η μία πλευρά του δωματίου ειναι 280 cm ενώ η πίσω ειναι 300 cm, ποια να βάλω;
290cm
2) στα SURFACE ABSORPTIONS τι να βάλω; (στον μπροστινό, στον πίσω, και στο δεξιό τοιχο εχω 1 με 1,5m κουρτίνα black out που καλύπτει τις πόρτες/παραθυρα)
Άφησε τις default τιμές, η κουρτίνα δεν επηρεάζει χαμηλές συχνότητες.
3) ποιά ειναι η καλύτερη τοποθέτηση του sub στον χώρο;
τωρα το έχω στην πίσω γωνία που φαίνεται και στο παραπάνω screenshot
Κούνα το πέρα δώθε και θα τη βρείς. Μην ξεχάσεις να βάλεις το σαμπ και στην οροφή ;-) Εγώ ποντάρω σε γωνία εμπρός;-)
4) τί μας λέει το διάγραμμα συχνοτήτων;
Μας λέει τι θα ακούς στις χαμηλές συχνότητες. Προσπάθησε να μην πέφτει η καμπύλη απόκρισης κάτω από τη μέση του άξονα Υ. Και αν γίνεται να μην έχει τεράστιες κορυφές.
ευχαριστώ
παρακαλώ

Reaction score
403
ξέχασα να αναφέρω οτι το ταβάνι ειναι γυψοσανιδα,
ενω στο πάτωμα σχεδόν σε όλη την επιφάνεια του δωματίου, εχω (μόνιμα) χαλια με χαμηλό πέλος.
ενω υπάρχει η δυνατότητα να βάλω χοντρα χαλιά, βελέντζες ή μοκέτα.
ποιό ειναι προτιμότερο για την καλύτερη ακουστική του χώρου;

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.545
Ξέχασες να αναφέρεις και ποιες συχνότητες θέλεις να αναπαράγει το σαμπ.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Δοκίμασε και την εξής θέση για το σαμπ:

Απόσταση του κέντρου του μεγαφώνου από τον πίσω τοίχο και από τον πλάγιο τοίχο και από το πάτωμα: 1,4μ.

Αν τοποθετηθούν τα κυρίως ηχεία στην μεγάλη διάσταση του δωματίου, δοκίμασε απόσταση του κέντρου του γουφερ με τον πλάι τοίχο 1,35-1,40.

Αν αφήσεις τόσο και από τον πίσω τοίχο, θα είναι ωραία.

Απόσταση ακρόασης θα βγει περίπου 1 μέτρο. Νιαρφιλντ.

Δε ξέρω αν κάνουν τα ηχεία σου για τέτοια απόσταση ακρόασης. Πιθανώς όμως να είναι η απολύτως κορυφαία τοποθέτηση σε αυτό το χώρο.

Last edited:

Reaction score
403
Δοκίμασε και την εξής θέση για το σαμπ:

Απόσταση του κέντρου του μεγαφώνου από τον πίσω τοίχο και από τον πλάγιο τοίχο και από το πάτωμα: 1,4μ.

Αν τοποθετηθούν τα κυρίως ηχεία στην μεγάλη διάσταση του δωματίου, δοκίμασε απόσταση του κέντρου του γουφερ με τον πλάι τοίχο 1,35-1,40.

Αν αφήσεις τόσο και από τον πίσω τοίχο, θα είναι ωραία.

Απόσταση ακρόασης θα βγει περίπου 1 μέτρο. Νιαρφιλντ.

Δε ξέρω αν κάνουν τα ηχεία σου για τέτοια απόσταση ακρόασης. Πιθανώς όμως να είναι η απολύτως κορυφαία τοποθέτηση σε αυτό το χώρο.
πολύ ενδιαφέρον αυτο.. αν και μου τα αλλάζει όλα!
ειναι dedicate χωρος οποτε μπορώ να κάνω οτι θέλω για να έχω το καλύτερο αποτέλεσμα.

αν βάλω την οθόνη 120" (275cm) στην μεγάλη πλευρα των 470 cm, ποιά ειναι η ιδανική θέση ακρόασης/θέασης; τι λενε τα pdf?

τοτε ομως μπορώ να βάλω ηχεία κολόνες πχ τα klipsch RP-280F τα οποια έχουν Dual 8" Cerametallic Cone Woofers.. και ίσως έτσι ικανοποιησω και τον αγαπητό φιλο dimifoot και να αποκτήσω mid bass..!

ειναι πιθανό το παραπάνω σεναριο ή θα ειναι πολύ μικρή η απόσταση που θα έχω απο τα RF-280F?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.928
Λίγο βιαστικά το είδα το θέμα σου, αλλά έχεις δύο ίδιες διαστάσεις, το ύψος του ταβανιού και τη μία διάσταση του δωματίου. Αυτές οι δύο διαστάσεις θα δώσουν ένα πολύ δυνατό ιδιοσυντονισμο. Οπότε, η τοποθέτηση των πάντων σε αυτή την απόσταση που σου έδωσα, θα ακυρώνει τη συχνότητα αυτή του ιδιοσυντονισμου. ;)

Τις ακυρώσεις από boundaries δε τις υπολογίζει το Rew, οπότε εδώ θέλει μυαλό να τα υπολογίσεις εσύ. :)

(Έχει γράψει αναλυτικά σεντόνια για το πώς γίνεται αυτό)

Επειδή όμως είναι γυψοσανίδα το ταβάνι, αυτά που στα γρήγορα υπολόγισα μπορεί να είναι λάθος, αν απέχει πολύ ο τοίχος πίσω από τη γυψοσανίδα. ;)

Αυτή είναι μια πληροφορία που χρειάζεται.

Φυσικά,, χρειάζεται μια μέτρηση με μικρόφωνο, που θα αναδείξει τις προβληματικές συχνότητες.

Τα κλιπς αυτά δε τα κόβω να κάνουν για νιαρφιλντ..

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.873
Members
38.509
Νεότερο μέλος
Konstantinos M.