Sacd

Reaction score
50
Καλημέρα!

αυτή η κατηγορία ασχολείται συνήθως με δικάναλα συστήματα. Στο audio όμως περιλαμβάνεται και το SACD & DVDA.

Μέχρι χθές δεν είχα καμία επαφή με τα 2 αυτά format. Όταν έψαχνα dvdp προτίμησα να πάρω τελικά universal για να έχω επαφή και με αυτά το format μουσικής.

Χθές λοιπόν έκανα τις συνδέσεις και έβαλα να παίξει το sacd της Diana Krall.
Στην αρχή με ξένισε αυτό που άκουγα. Πολύ πληροφορία από τα πίσω κανάλια και εντελώς διαφορετική σκηνή από την στερεοφωνική που έχουμε συνηθίσει.

Μετά από λίγα λεπτά όμως άρχισα να το απολαμβάνω. Βέβαια σε αυτό έχει να κάνει και το setup των ηχείων που στην δική μου περίπτωση είναι μικροί δορυφόροι που στην δικάναλη υστερούν. Στην πολυκάναλη δένουν όμως πολύ όμορφα και το sub συμπληρώνει την εικόνα χωρίς να μπουμπουνίζει όπως κάνει στο δικάναλο πρόγραμμα.

Για πείτε και εσείς την γνώμη σας για αυτά τα format.
Αν υπάρχει και κανά αρθράκι για την τεχνολογία αυτών θα βοηθούσε.

Reaction score
1.247
Εχω και εγω ασχοληθει λιγο με το πολυκαναλο αλλα λογο χωρου και setup δεν μπορω να εχω την ποιοτητα που μπορει να βγαλει το format αυτο.Δεν εχω παει καπου να ακουσω ενα σοβαρο και αναγκαστικα ακριβο συστημα στημενο για πολυκαναλο(τουλαχιστον 150% αυξυση κοστους).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Κώστα στην hi end θα βρεις αρκετά θέματα που ασχολούνται με το θέμα sacd και υπερδειγματοληψία σε ψηφιακά μέσα γενικώς. Ρίξε μια ματιά... θα βρεις αρκετά στοιχεία :wink:

- Με λίγα λόγια εγώ θα πω ότι ο πολυκάναλος ήχος γενικώς, άλλες φορές μου προκαλεί δέος και άλλες φορές αηδία...
Όλα όμως δείχνουν ότι προς τα εκεί θα πάμε, ακόμη κι αν αυτό γίνει σε 50-60 χρόνια...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Και μην ξαχνάμε για να ακούσουμε σωστά πολυκάναλο SACD χρειάζονται 5 ίδια ηχεία τα οποία θα σχηματίζουν μεταξύ τους 72 μοίρες γωνία...

Reaction score
666
Κι ο ακροατής πρέπει να κάθεται ακριβώς στο κέντρο αυτού του υποθετικού κύκλου
για ν΄απολαύσει τη μουσική του ?

Reaction score
50
με το ψαχτήρι λοιπόν βρήκα αρκετά θεματάκια για sacd και παραθέτω ένα με αρκετές πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται, αρχάριο (σαν εμένα) και μη, :
http://www.avsite.gr/phpBB2/viewtopic.php?t=319

thanx guys :!:

ΥΓ: εμένα πάντως μου άρεσε και έχω ήδη αρχίσει να ψάχνω τίτλους :)

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Κι ο ακροατής πρέπει να κάθεται ακριβώς στο κέντρο αυτού του υποθετικού κύκλου
για ν΄απολαύσει τη μουσική του ?
Γιάννη υποθετικά πάντα ναι...Αλλά δείξε μου κάποιων με αυτό το setup και αυτές τις δυνατότητες και θα τον παραδεκτώ...

Εγώ που ασχολήθηκα λίγο με το DVD-A μπορώ να πώ ότι το άκουσμα είναι διαφορετικό αλλά δεν μπορώ με σιγουριά να πω ότι είναι καλύτερο...

Reaction score
666
Κατάλαβα. Ανέφικτο φαντάζει να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες των πολυκάναλων φορμά.
Δεν σου φάνηκε ο ήχος να έχει έλλειψη ομοιογένειας?

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
όχι πολλές φορές μου φάνηκε πιο "γεμάτος" αλλά πάντα τα SACD/DVD-A έχουν διαφορετική μίξη από τα original οπότε δεν μπορείς να έχεις άμεση αντιπαράθεση των format. Πάντως η τοποθέτηση των ηχείων είναι κρίσιμη. Μερικές μικροεπεμβάσεις αλλάζουν όλο το αποτέλεσμα...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Η διάταξη των περιφερειακών ηχείων δεν νομίζω ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα....

Επιπλέον από τη στιγμή που έχουμε πλέον bass management και σε αυτά τα format, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με την τοποθέτηση γιατί φανταστείτε ένα ηχείο πλήρους φάσματος για πίσω κανάλι τοποθετημένο σε καμιά γωνία...

Αυτό που παρατηρώ εγώ είναι ότι οι (περισσότερες) ηχογραφήσεις δεν είναι (τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά), σωστές με την λογική ότι δεν μπορεί να σε βάζει στο μέσο μιας ορχήστρας. Κάτι που βέβεια στο sacd το βρίσκουμε σε λιγότερο βαθμό από ότι σε dvd audio (νομίζω). Αυτό που είναι σωστό είναι να μεταδώσει μέσω των πολλών καναλιών την αίσθηση της αίθουσας και της σκηνής γενικότερα κάτι που μπορεί να γίνει και με δύο κανάλια (αν τα ηχεία έχουν μέγεθος 2μ Χ 2μ και μια τεράστια αίθουσα). Η λογική του να ακούς drums από πίσω είναι απλά εντυπωσιακή, αλλά λάθος. Στις σωστές ηχογραφήσεις λοιπόν η αίσθηση που αποκομίζεις είναι ενός πολύ πιο γεμάτου και αληθοφανούς ήχου. Αυτό όμως πέρα από την χρήση πολλών καναλιών οφείλεται και στις δυνατότητες του μέσου να μεταφέρει επιπλέον πληροφορία.

Στις περισσότερες ηχογραφήσεις δηλαδή οι δυνατότητες του μέσου είναι αυτές που το αναδεικνύουν παρά η πολυκάναλη μορφή του. Και εκεί νομίζω ότι είναι το πρόβλημα ακόμη ήτοι στην σωστή ηχογράφηση των πολλών καναλιών χωρίς υπερβολές για εντυπωσιασμό.

Σε θέματα που το ζητούμενο δεν είναι η ακριβής τοποθέτηση των οργάνων και η δημιουργία σκηνής με τη λογική του live, έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα οποιοδήποτε πολυκάναλο format τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αν έχει ακούσει κάποιος την πολυκάναλη εκδοχή του dark side of the moon, θα καταλάβει τι εννοώ.

Γεγονός είναι ότι σε αρκετά θέματα που άκουσα πλέον προτιμώ την πολυκάναλη εκδοχή τους. Είναι πολύ περίεργος ο τρόπος που επιδρούν τα πολλά κανάλια στον ακροατή και έχει να κάνει λιγότερο με την ηχητική ποιότητα και περισσότερο με το συνολικό συναίσθημα.

Πάραυτα όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε δικάναλη έκδοση η σύγκριση cd και sacd βγάζει νικητή τον δεύτερο.

Reaction score
50
Γεγονός είναι ότι σε αρκετά θέματα που άκουσα πλέον προτιμώ την πολυκάναλη εκδοχή τους. Είναι πολύ περίεργος ο τρόπος που επιδρούν τα πολλά κανάλια στον ακροατή και έχει να κάνει λιγότερο με την ηχητική ποιότητα και περισσότερο με το συνολικό συναίσθημα.
Παρότι έχω ακούσει μόνο ένα δίσκο sacd μπορώ να πώ ότι αυτή ακριβώς την αίσθηση αποκόμισα και εγώ. Αισθάνεσαι σαν να είσαι σε συναυλιακό χώρο.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.744
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88