Sammartini

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.395
Reaction score
125.558
O Giovanni Battista Sammartini ήταν ένας πολυγραφότατος μουσικός του 18ου αιώνα (1700-1775), της κλασσικής εποχής της μουσικής θα έλεγα.

Διάσημος στην εποχή του, μελωδικός, ήταν μέγας Ιταλός δάσκαλος και έβγαλε ας πούμε πρωτοποριακά την πάστα της μουσικής που αργότερα ακολούθησαν ο Χάυντν κι ο Μότσαρτ, φαίνεται έντονα ακούγοντας τα έργα του οι ομοιότητες.

Έχει γράψει περί τις 78 συμφωνίες (!!!) αυτός ο άνθρωπος, καμία 10-αρια κονσέρτα, λίγες όπερες και μάλλον ατέλειωτη μουσική, πολλά από τα οποία χάθηκαν..

Τα πρώτα του έργα ήταν μπαρόκ, μετά μπήκε στην προκλασσική και κατέληξε κλασσικός.

Ομολογώ πως δεν τον γνώριζα τον κύριο.. :tongue:

Άκουσα έκπληκτος ένα έργο του, τυχαία επιλογή του ρουν, που νόμιζα στην αρχή πως ήταν Μότσαρτ, μετά λέω Χάυντν, αλλά όχι, όχι, αυτός ήταν.

Προφανώς μπορείτε να βρείτε πολύ υλικό για τον κύριο στο διαδίκτυο.

Σας μεταφέρω τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες του ρουν, και το έργο που άκουσα, μου άρεσε πολύ, και στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσω αυτό το θρεντ:

Screenshot_20200517_220754_com.roon.mobile.jpg
Screenshot_20200517_220810_com.roon.mobile.jpg
Screenshot_20200517_220834_com.roon.mobile.jpg
Screenshot_20200517_221000_com.roon.mobile.jpg
Screenshot_20200517_221021_com.roon.mobile.jpg


Πολύ ωραίος, από SACD σε 5.1 μια όμορφη απλή κι ευχάριστη ηχογράφηση.

Είδα πως ο δίσκος αυτός υπάρχει και στο τινταλ αν θέλετε να πάρετε μια δόση.
Καλές ακροάσεις! ;)
 


Μηνύματα
7.015
Reaction score
6.046
Ο εν λόγω συνθέτης είναι ο νεώτερος αδελφός του Giuseppe Sammartini. Αν και ο μεγαλύτερος αδελφός δεν ευτύχησε να ζήσει παρά μόνον μέχρι το 1750 (το ίδιο έτος που πέθανε και ο μέγιστος J. S. Bach) και, ως εκ τούτου, να παραμείνει υπό την επήρεια της περιόδου Baroque, ο Giovanni Battista κατάφερε να ζήσει άλλα 25 έτη, με αποτέλεσμα το συνθετικό του στυλ να μπορέσει να εξελιχθεί, έτσι ώστε να βιώσει για τα καλά την τελευταία περίοδο του Baroque, να εντρυφήσει στο στυλ Galant και εν μέρει στο Rococo και να γίνει ένας από τους προδρόμους της Κλασικής περιόδου.
Αν και ήταν πολυγραφότατος, το έργο του δεν φθάνει ούτε σε όγκο και, πολύ περισσότερο, ούτε σε ποιότητα και επίδραση εκείνο του "μεγάλου Μπαχ" (όπως τον αποκαλούσε ο Beethoven), δηλ. του C. P. E. Bach, ή του Haydn ή του Mozart.
Οι 67 Συμφωνίες που κατάφεραν να φθάσουν μέχρι σήμερα στα χέρια μας μαρτυρούν ένα συνθέτη που ξεκινά με έργα για Έγχορδα μόνον (αποκαλούμενα Sinfonias και όχι Symphonies). Στη συνέχεια, στη μεσαία περίοδο, προχωρά σε ένα στυλ προαγγέλου (και προπαρασκευαστικού) της Κλασικής περιόδου (εδώ έχουμε τις πρώτες Συμφωνίες), με την αρχική ενορχήστρωση με δύο όμποε, δύο Γαλλικά Κόρνα και Έγχορδα, για να καταλήξει στις τελευταίες 12 που πλησιάζουν το αρχικό στυλ της Κλασικής περιόδου και με πιο "γεμάτη" ενορχήστρωση. Στα έργα αυτά οι κινήσεις είναι, ως επί το πλείστον, τρεις και, ενίοτε, δύο, ενώ η Sonata form δεν αναπτύσσεται παρά μόνον σε πρωτόλεια μορφή, πράγμα που μαρτυρά το ότι ο συνθέτης συνέβαλε στη διαμόρφωση αλλά δεν αποτελεί γνήσιο τέκνο της Κλασικής περιόδου.
Αρκετά πιο προσωπική και ενδιαφέρουσα είναι η παραγωγή του στη Μουσική Δωματίου, σε κάποια Κοντσέρτα και σε ορισμένα θρησκευτικά έργα του.
Οι Συμφωνίες του έχουν ηχογραφηθεί σε ολίγες παραγωγές. Μια αρκετά αξιόπιστη είναι αυτή της Brilliant (όπου υπάρχει και το...Vol. 2), μία άλλη στη Naxos με έξι Συμφωνίες και από τις τρεις περιόδους, ενώ σε ένα τριπλό CD, η παλαιά Ιταλική Nuova Era είχε εκδόσει όλες τις νεανικές Συμφωνίες.
Από τα Κόντσερτα, το κλασικό πλέον CD των Concerto Koln, στη Deutsche Harmonia Mundi, είναι θαυμάσιο, σε μια αξιοπρεπή παραγωγή, καθώς και τα Κοντσέρτα για Όργανο και Έγχορδα στην Ισπανική Glossa.
Η Μουσική Δωματίου του G. B. Sammartini έχει αρκετά καλά τιμηθεί σε διάφορους δίσκους. Οι Σονάτες για Τρίο, σε υποδειγματική παραγωγή της Ιταλικής Tactus, και ορισμένα Κουαρτέτα και Κουιντέτα για πνευστά και έγχορδα, σε μια πολύ καλή παραγωγή της Ιταλικής Stradivarius είναι εξαίρετα δείγματα της συνθετικής δουλειάς του G. B. Sammartini.
Ορισμένα θρησκευτικά έργα του (κυρίως θρησκευτικές Καντάτες) έχει κυκλοφορήσει η Naxos (για τους πολύ λιγότερους που μπορεί να ενδιαφέρει το είδος).
Καλές ακροάσεις.
 

Μηνύματα
7.015
Reaction score
6.046
Για όσους τυχόν ενδιαφέρονται ή επιθυμούν να ασχοληθούν για λίγο και με τον αδελφό του Giovanni Battista Sammartini Giuseppe, κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα ένα λίαν ενδιαφέρον SACD, εξαίρετης παραγωγής από την εκλεκτική Γερμανική εταιρεία Aeolus, με Σονάτες για Recorder & Basso Continuo.
Οι Σονάτες είναι χαρακτηριστικές της πιο ώριμης περιόδου του Μπαρόκ, με ώραιες και ενίοτε τολμηρές μελωδικές γραμμές. Οι γρήγορες κινήσεις είναι θερμές και ενθουσιώδεις, ενώ οι αργές αισθαντικές. Οι δύο Σονάτες σε ελάσσονες κλίμακες (σολ και ντο) έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρακτήρα. Οι ερμηνευτές είναι εξαιρετικά πειστικοί στο να αποδώσουν τα έργα αυτά με τον πιο χαρακτηριστικό και ακριβή τρόπο.
Για τους φίλους της Μουσικής Μπαρόκ και όχι μόνον.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.607
Μηνύματα
2.867.723
Members
37.937
Νεότερο μέλος
Hdch
Top