Smart Home

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Ας ασχοληθούμε και με κάτι low-level.

Σιγά-σιγά (αλλά πολύ σιγά μιλάμε) ετοιμάζετε το διαμέρισμα μας (είμαστε στον δεύτερο και φτάνουμε στα μισά θεμέλια, λέμε τώρα).

Μιας που θα ήθελα λίγο παραπάνω ευελιξία στα ηλεκτρικά, και εκτός της δομημένης καλωδίωσης σε δίκτυο δεδομένων και φωνής, θα ήθελα να ασχοληθώ λίγο με το θέμα της διαχείρησης του φωτισμού απο ένα κεντρικό σημείο. Δηλαδή να υπάρχουν οι διακόπτες ον-οφ αλλά όχι με τον παρααδοσιακό τρόπο αλλά τα φώτα να ελέγχονται απο μια κεντρική μονάδα.

Φαντάζομαι θα υπάρχουν πολλές έτοιμες λύσεις στην αγορά, αλλά έχω ακούσει τιμές και τις θεωρώ απαράδεκτα ακριβές. Επίσης απο ότι γνωρίζω οι περισότερες αφορούν έφαρμογή σε έτοιμο κατασκευασμένο ακίνητο.

Θα ήθελα συμβουλές και υποδείξεις καθώς και αν έχετε υπόψιν σας τίποτε κατασκευές (πιθανά απο παλιότερα περιοδικά, απο σχέδια κτλ κτλ) για να πειραματιστώ μέχρι να έρθει η ώρα.

επίσης σκεφτόμουν αν δεν βρω τελικά τίποτε, να πάρω ένα αναπτυξιακό περιβάλλον με κάποιον μικροελεγκτή και να φτιάξω κάτι δικό μου. Αν γνωρίζει κάποιος να προτείνει ένα τέτοιο κατάλληλο?

Ευχαριστώ,

Νίκος
 

Μηνύματα
31
Reaction score
0
Νικο σε συμβουλευω να αφησεις κανα ηλεκτρολογο να στο φτιαξει αν ομως θες να ασχοληθεις πειραματικα βρες ενα pic basic compiler η το flowcode
 

CostasD

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.139
Reaction score
19
επίσης σκεφτόμουν αν δεν βρω τελικά τίποτε, να πάρω ένα αναπτυξιακό περιβάλλον με κάποιον μικροελεγκτή και να φτιάξω κάτι δικό μου. Αν γνωρίζει κάποιος να προτείνει ένα τέτοιο κατάλληλο?
Η εμπειρία κατασκευής κάτι δικού σου είναι συναρπαστική αν σου αρέσει το άθλημα και κυκλοφορούν πάμφθηνοι PIC μικροελεγκτές (3 ευρώ και πολλά λέω!) με εξαιρετικές δυνατότητες αλλά και κούκλες αναπτυξιακές πλατφόρμες ιδιαίτερα από την μαμά microchip: http://www.microchip.com/

Επίσης η γνώση assembly δεν είναι απαραίτητη αφού πλέον προσφέρονται γλώσσες όπως microbasic αλλά όπως και να'χει μια επαφή πρέπει να την έχεις.

Από την microchip έχω παραγγείλει αρκετές φορές χωρίς πρόβλημα.

Το σίγουρο είναι ότι θα σε παιδέψει και θα σου πρότεινα να το κάνεις μόνο αν σου αρέσει και θες να ασχοληθείς με τη διαδικασία. Αν βιάζεσαι για το τελικό αποτέλεσμα καλύτερα κοίτα κάτι έτοιμο!
 

Μηνύματα
1.578
Reaction score
4
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δεν βιάζομαι καθόλου, ίσα-ίσα, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να ρίξουμε μπετά στον δεύτερο όροφο, θα περάσουν ακόμα 2-3 μήνες.
Οπότε μέχρι την τελική εγκατάσταση έχω πολύ καιρό ακόμα.

Αυτό που ψάχνω αυτή τη στιγμή είναι η λογική που δουλευει ένα τέτοιο σύστημα, πχ, τι τάση περνάει μέσα απο τα καλώδια που πανε στους διακόπτες και ροοστάτες, DC, AC, 220V, 24V, 32V, 12V? Τέτοιες λεπτομέρειες δηλαδή που θα χρειαστούν στην σχεδίαση πολύ πριν την πραγματική εγκατάσταση.

Κώστα, εμπειρία σε assembly υπάρχει. Σε Ζ80 όμως.
Το θέμα είναι φαντάζομαι ότι πλέον του προγραματισμού, θα πρέπει να υπάρχουν και επιπλέον κυκλώματα ελέγχου, πχ transistor, triacs, κα που θα πρέπει να φτιαχτούν.
Μήπως έχει κανείς υπόψην του τίποτε τέτοιο έτοιμο? Ολες τις παλιές τεχνικές εκλογές και ελέκτορ που έχω δεν βρήκα κάτι σχετικό... Μόνο Ι/Ο κάρτες για PC με παράλληλες ή IDE (είπαμε, είναι παλιά τεύχη)...

Λέω να το συνδιάσω με το μάθημα των μικροεπεξεργαστών που περιέχετε στην ενότητα των ψηφιακών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο που κάνω φέτος.
 

Μηνύματα
1.729
Reaction score
787
βασικές αρχές σχεδίασης έξυπνου σπιτιού:
σε κάθε όροφο υπάρχει ένας πίνακας διανομής με ρελεδες, θυριστορ και hub (το hub είναι ένας δικτυακός κόμβος με διασύνδεση σε internet, κινητό τηλέφωνο, bluetooth και οπωσδήποτε δίκτυο τύπου rs485 για διασύνδεση με τους υπόλοιπους κόμβους το σπιτιού όπως άλλους ορόφους ή επιπλέον αυτόνομες μονάδες).
Στα δωμάτια μπορεί να μην υπάρχει κανένας διακόπτης(δεν το συνιστώ, αν χαλάσει κάποτε θα πρέπει να έχεις πολλά κεριά για ρεζέρβα). Όσοι διακόπτες υπάρχουν θα έχουν utp καλώδιο με τον κεντρικό πίνακα ορόφου και πρέπει να είναι μπαφαρισμενα κατάλληλα πριν μπουν σε μικροελενκτη (γιατί λειτουργούν ως κεραίες και έχουν την τάση να κάνουν παρεμβολές έως καταστροφές). Αισθητήρες κίνησης 360μοιρων είναι απαραίτητοι και θα στέλνουν utp στον πίνακα. Ο μικροελενκτης θα αποφασίζει τι θα γίνει. Καλώδια 220V πηγαίνουν από τον πίνακα στις λάμπες και στις πρίζες.

Το πρόγραμμα του μικροεπεξεργαστή είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι έχεις ίσως σκεφτεί (δεν είναι δυνατό να γίνει σε assembly και χωρίς εμπειρία αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού) εκτός αν ενδιαφέρεσαι μόνο για χειρισμό Φώτων και συναγερμό.
Άλλες συσκευές που χρειάζονται:
Χρειάζεται πληκτρολόγιο με οθόνη για συναγερμό και για να κάνεις τις παραμετροποιήσεις συστήματος, αισθητήρες θερμοκρασίας (δεν θα έχεις θερμοστάτες για καλοριφέρ, θα ρυθμίζεται αυτόματα).



Εμένα μου άρεσε και πρόσθεσα και τα εξής στο δικό μου σύστημα:
μονάδα ποτίσματος κήπου, μονάδα αντιστάθμισης εξωτερικής θερμοκρασίας

για έλεγχο καυστήρα, συναγερμό (μόνο πρόγραμμα απαιτήθηκε διότι οι αισθητήρες υπήρχαν), κινητό τηλέφωνο για έλεγχο εξ αποστάσεως και ενημέρωση μου όταν λείπω από το σπίτι και συμβεί κάτι, αυτοματισμό στην υδροδότηση του σπιτιού και του ενυδρείου, μέχρι και τα ρολόγια του σπιτιού έχω συνδέσει για να μην χρειάζεται να τα ρυθμίζω κάθε φορά που αλλάζει η ώρα χειμώνα καλοκαίρι ή όταν κόβεται το ρεύμα.

και λόγω του δικτύου των μονάδων αυτών, μπορώ να συνδέσω ότι άλλο μου κάνει κέφι (αρκεί να κάνω την πλακέτα και το πρόγραμμα της)


Λόγω της επεκτασιμότητας των έτοιμων συστημάτων και του κόστους ανάπτυξης (περιλαμβανόμενων υλικών και ΧΡΟΝΟΥ) δεν μπορούν αυτά τα συστήματα να είναι φτηνά (εκτός αν δεν είναι ΕΞΥΠΝΑ).
Ο όρος έξυπνο φτιάχτηκε με την λογική ότι το σπίτι λειτουργεί μόνο του με τα σενάρια που έχουμε σχεδιάσει εμείς (αρχικά ξεκίνησε για κάλυψη αναγκών ΑΜΕΑ και συνέχισε με κάλυψη αναγκών εμάς των τεμπέλιδων).
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Χωρίς να θέλω να σε ξενερώσω...και έχωντας ζήσει σε έξυπνο γραφείο για γύρω στον ενάμιση χρόνο θα σου έλεγα να προσέξεις ιδιαίτερα.

Η προσωπική μου εμπειρία κεντρικών διαχειρήσεων φωτισμών κλπ, απομακρυσμένων ή μη, μου έχει αφήσει πικρή γεύση.
Το κακό είναι ότι το κύκλωμα δομήθηκε εξαρχής με "χαμηλά" ρεύματα και τώρα για να αλλάξει πρέπει να γκρεμίσουμε κυριολεκτικά την επιχείρηση.

Η touchscreen κεντρική μονάδα για τα φώτα βρέθηκε (πάρα) πολλές φορές εκτός λειτουργείας. Ο λόγος;
Έχω ακούσει χίλια δυό. Από την θερμοκρασία, μέχρι για τις διακυμάνσεις της ΔΕΗ.
Τι σημαίνει αυτό;
Νο lights, no alarm, και 35 άτομα να καθόμαστε στα σκοτάδια.

Για να μην μακρυγωρώ. Αν είναι να boot-αρεις και το σπίτι για να μπεις μέσα....βράσε όρυζα.
Εγώ περίπου κάτι τέτοιο ζω εδώ και ενάμιση χρόνο.
Beta testing να έκανα...καλύτερα θα περνούσα.

Φιλική συμβουλή.
Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις:

1) Απέφυγε τις πιο εξωτικές λύσεις γιατί είναι σίγουρο ότι λειτουργούν μόνο στα χαρτιά. Ή στο 60-70% του χρόνου. (Δεν το θες αυτό)

2) Οπωσδήποτε να υπάρχει manual backup σύστημα. (διακόπτες και τα ρέστα)
Εμείς για να καταλάβεις σε αρκετά σημεία δεν έχουμε διακόπτες...γιατί υποτίθεται ότι τα φώτα ανάβουν από το κεντρικό πάνελ ή από τις συσκευές των τηλέφωνων!
Ναι...όταν δουλευει το σύστημα...... wall_1
Έλα που δεν δουλεύει το ρημάδι. wall_2

Θα σου συνέχιζα και με τα τηλέφωνα (ip tel) αλλά εκεί υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες (ISP's) οπότε άστο. Και εκεί ένα σκασμό προβλήματα.


To cut a long story short που λέγανε και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Αμα σε τρώει ο σβέρκος σου, σήκωσε το χεράκι σου και ξύστον.
Και άσε την κυβερνητική και τους αυτοματισμούς για το Star trek.
Γιατί σε βλέπω να μένεις με την φαγούρα....και να έχεις πληρώσει και ένα σκασμό λεφτά για ξυστήρι ρομπότ που δεν θα δουλεύει. Ή που θα δουλεύει όποτε γουστάρει.
Ή που για να δουλεύει θα πρέπει να προσλάβεις σε μόνιμη βάση τεχνικό προσωπικό.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Στα δωμάτια μπορεί να μην υπάρχει κανένας διακόπτης(δεν το συνιστώ, αν χαλάσει κάποτε θα πρέπει να έχεις πολλά κεριά για ρεζέρβα)..


Ούτε για αστείο!!!!!!!! :prof:
 

Μηνύματα
1.729
Reaction score
787
:bravo: συμφωνω στην χειροκινητη λυση για μπακαπ. υπαρχει τροπος να κανεις συστημα να μην ΚΟΛΑΕΙ. μα θα μου πεις γιατι του εμποριου να κολανε? δεν κολανε τα προγραμματα αλλα οι οθονες αφης που εχουν ετοιμο κωδικα. και οι κατασκευαστες τις ενσωματωνουν στα συστηματα τους για ευκολια και δεν μπορουν να παρεμβουν πανω τους. αν κανεις μονος σου τον αυτοματισμο περνεις τσιπακια με τσοπανοσκυλα :)smoking: μη γελατε σας βλεπω... ετσι λεγονται) που κανουν ρεσετ τον μικροελενκτη αν ψω...χαρμενιζει αλλου, και βαζεις κλασικες οθονες χαρακτηρων κλανοντας λιγο τις αντιστοιχες αφης.

ο λογος που σου προτεινω διακοπτες με utp ειναι οτι οταν κλεινει ο διακοπτης, το utp θα μεταβιβαζει την εντολη στον πινακα, θα κλεινει το ρελε και θα εχεις φως, ακομα και αν δεν καταφερεις να φτιαξεις το προγραμμα για τον μικροεπεξεργαστη. αρα θα εχεις ενα λιγοτερο εξυπνο σπιτι αλλα που θα δουλευει.

αν θελεις να παιξεις με μικροελενκτες προτεινω αν εισαι αρχαριος τους
pic18f1320 της microchip (5εβρωπουλα) - εχουν ικανοποιητικη μνημη, δικτυο LIN, UART, τσοπανοσκυλο κτλ και για αργοτερα τους
pic18f2680/4680 οι οποιοι εχουν δικτυο can,uart,lin, τσοπανοσκυλο, πολυ μνημη και πολλα αλλα.

:crazy_1:
οι προαναφερθεντες μικροελενκτες εχουν δωρεαν γλωσσα προγραμματισμου C απο την μαμα τους, καλο περιβαλλον αναπτυξης εφαρμογων και υποστιριζομενο απο την μαμα τους forum για αρχαριους.
ταχυτητα τρεξιματος 10MIPS οχι πολυ αλλα δουλευονται ευκολα, για πιο γρηγορους πας σε dsPIC30 (16μπιτους):cool_1: ή τους φρεσκους 32μπιτους:mad_3:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.620
Μηνύματα
2.868.302
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top