Speakers cable

Reaction score
50
πρωτα θα ήθελα να ευχηθώ καλορίζικο το site !

σχετικά τώρα με τα καλώδια ηχείων, δεν μπορώ να πω ότι ειμαι της σχολής DIΥ λόγω έλειψεις γνώσεων. Βλέποντας όμως στο TNT-audio οδηγίες για την κατασκευή καλωδίων με βάση το UTP είπα να δοκιμάσω, έτσι κι αλλιώς η δουλειά μου έχει να κάνει με δομημένη καλωδίωση.

Η κατασκευή είναι σχετικά απλή όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο

http://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html

χρησιμοποίησα ενα πολύ φτηνό UTP cat5e της Nexans. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στην φωτό.

Σχετικά τώρα με την απόδοσή του......
καταρχήν με εξέπληξε και μόνο το γεγονός ότι το καλώδιο δουλευε :D

Σε δευτερη φάση και με λίγη ώρα ακρόασης μπορώ να πώ ότι είναι λίγο διαφορετικό από τα καλώδιο που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα. Ισως όχι καλύτερο αλλά σίγουρα ΛΙΓΟ διαφορετικό.

Σκοπευω να φτιάξω άλλο ένα ζευγάρι με καλής ποιότητας καλώδιο UTP cat6 μιας υπάρχει διαφορά στα χαρακτηριστικά τους (πχ frequency 250 ΜΗz έναντι 100ΜΗz)
Δεν ξέρω τι να περιμένω αλλά θα κάνω μια δοκιμή για να ικανοποιήσω την περιέργειά μου.

Όποιος φίλος θέλει να δοκιμάσει το καλώδιο είναι στην διάθεσή του.

Κώστας

Reaction score
7
Μονος σου το επλεξες?
Μπραβο...
Εγω ειχα προσπαθησει να πλεξω ετσι τα 3 καλωδια εικονας του προβολεα για να μην ειναι χυμα, αλλα δεν τα καταφερνα τοσο καλα.

Τωρα οσον αφορα την (καλυτερη) ποιοτητα που υποτιθεται οτι πρεπει να εχει δεν το ξερω.
Και για τον αλλο τυπο του utp στα 250ΜHz δε βρισκω λογο που θα κανει καλυτερο τον ηχο που ειναι μεχρι τα 22KHz.

Βεβαια καπως ετσι ξεκινησαν ολα, με τις ανησυχιες και τις προσπαθειες καποιου, απο μια ιδεα που ειχε να κανει κατι διαφορετικο...

Εμφανησιακα παντως ειναι καλο, ειδικα αν αλλαξεις τις πλαστικες μπανανες και το περασεις ολο σε ενα διαφανο λαστιχοσωληνα θα ειναι πρωτο :) και αντε μετα να καταλαβουν οι αλλοι οτι ειναι diy!!!

Περιμενουμε νεοτερα για την ακριβη κατασκευη 8)

Reaction score
5
Φίλε μου καλωσόρισες στην παρέα μας.

Πολύ καλή δουλεία συγχαρητήρια για το πλέξιμο! με μια επωνυμία και μια πολυτελή συσκευασία θα μπορούσες να δημιουργήσεις μύθο σχετικά με την απόδοση του. :wink:

Κώστας Φ.

Truth hurts. Here's a teddy bear.
Reaction score
895
Tα έχει φτιάξει κάποιος άλλος τα συγκεκριμένα καλώδια?Σκέφτομαι να τα δοκιμάσω...Το κόστος είναι πολύ χαμηλό και διαβάζω πολύ καλά λόγια στο net για την απόδοσή τους.

Φίλε Κώστα με ποιά καλώδια είχες πριν?Έχουν στρώσει τα TNT καθόλου?Λένε πως έχουν αρκετά προβολικές υψηλές αν και με τον καιρό στρώνουν λίγο...

Υπάρχουν και αρκετές παραλλαγές στο net πάνω στο αρχικό σχέδιο με, θεωρητικά, βελτιωμένη ηχητική απόδοση.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Κανείς εντυπώσεις απο τα TNT???
Θέλω να αναβαθμίσω τα καλώδιά μου και λέω να τα δοκιμάσω...

Reaction score
7
Καπου ειχα διαβασει οτι για σωστη μεταφορα του ηχου τα καλωδια των ηχειων πρεπει να ειναι διαφορετικα οσον αφορα τη διατομη των αγωγων του καθε καλωδιου, δηλ για ψηλες συχνοτητες πρεπει να εχει πολλους ψιλους αγωγους ενω για τις χαμηλες πρεπει να εχει λιγοτερους αγωγους και πιο χοντρους...

Ισχυει κατι τετοιο? Κανενας Hi-endας?

Reaction score
50
Φίλε (και σύντεκνε :D ) Κώστα,
τα καλώδια που είχα πριν ηταν της Mocami ομοαξονικά.
Από τότε που έστεισα το πρώτο μου σύστημα (το 1997) είχα πάντα παράπονο από τα υποτονικά μπάσα μου.
Άλλαξα 2-3 ενισχυτές από τότε όμως τα ηχεία τα έχω ακόμα.
Η αλλαγή που είδα από τα καλώδια στο θέμα μπάσου ήταν πολύ μεγαλύτερη από όποια αλλαγή σε μηχανήματα και μάλιστα με σχεδόν μηδαμινό κόστος.
Δεν ξέρω σε άλλα συστήματα τι θα προσφέρει, πάντως εμένα μου "έκατσε" πολύ όμορφα η αλλαγή στα καλώδια.
Αν έχεις τον χρόνο απλά δοκίμασε το.

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν πιστευα ότι ένα καλώδιο θα έχει τόσο ακουστή διαφορά με ένα αλλο, γενικά ήμουν πολύ δύσπιστος απέναντι στα αξεσουαρ, καλώδια κλπ

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Σύντεκνε ευχαριστώ!
Θα το κάνω - δεν έχω να χάσω και τίποτα. Το κόστος είναι αστείο μπροστά στα €200 περίπου που σκέφτομαι αν δώσω για να πάρω "έτοιμα" καλώδια..Είχα κάνει παλιότερα μια μικρή έρευνα για τα TNT αλλά είχα πελαγώσει με τις πολλές παραλλαγές που υπάρχουν στο internet. Θα το ψάξω ξανά και ελπίζω κάπου να καταλήξω!

Reaction score
0
Φίλε και συνάδελφε Κώστα,

α) Τα cat6 δεν έχουν καμμία διαφορά με τα cat5 οσον αφορά τα καλώδια ηχείου. Μεγαλύτερη σχέση έχει το διηλεκτρικό των αγωγών (το teflon κάνει τη διαφορά αλλά που να το βρείς), η ποιότητα του χαλκού και ο ρυθμός στρέψης παρα το 5 ή το 6.

β) Οταν αποφασίσεις να το κάνεις το καλώδιο πλήρως braided (όχι ανα 4 pairs αλλά ανά 1 !!!) θα δεις μια μικρή διαφορά. Θα σου πάρει βέβαια πολλή ώρα (μου είχε βγάλει τη πίστη) αλλά τα αγαθά κόποις κτώνται.

γ) Κατά την άποψή μου με σωστό ομοαξονικό (καθαρός χαλκός σε μπλεντάζ και core -καλή επιλογή το Aircom PLus) και σωστή διάταξη (- μπλεντάζ σε + core και +μπλεντάζ σε -core) επιτυγχάνεις καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Ασε που κάνουν και καλά interconnect.

Μια δοκιμή θα σε πείσει

Φιλικά Κώστας

Reaction score
4.735
pos ginete na plexis 6 kalodia se morfi plexoydas?? ego ta katafera mono me 2 triades sinolo 6 ana kalodio kai ayto me xilia zoria:).. iparxi kapia logiki sira pleximatos poy iparxi periptosi na tin exigisis grapta ??
ego malon mesa sthn bdomada otan bro xrono tha olokliroso ta kalodia kai tha sas grapso akoystikes entiposis..

Reaction score
4.735
H "KATASKEYH" OLOKLHROTHIKE KAI APO TA PROTA APOTELESMATA EIMAI ARKETA IKANOPOIHMENOS.. NA ANAFERO OTI TO SYSTHMA MOY DEN EINAI KAPOIO EXOTIKO KAI TA KALODIA POY IXA KOSTIZAN PERI TA 10 EURO....H DIAFORA EINAI EMFANHS APO THN ARXH KAI TA SHMEIA POY BELTIOSE TO KALODIO EINAI TO MPASSO O AERAS TON FISIKON ORGANON KAI LIGO SE KATHAROTITA.....EKANA THN KATASKEYH POY EIXE TO SITE THS TNT-AUDIO APLOS PRIN TA PLEXO TA PERISTREPSA ELAFROS ANA DIO....

OPOIOS EINAI APO SALONIKA KAI DIATHETI KALO SISTIMA H KALA KALODIA KAI THELI NA TA DOKIMASOUME OS POY FTANOYN TA EXO SE DIATHESIMOTITA.......

OPOS KAI NA EXEI PISTEYO OTI TO KOSTOS TON 13 EURO POY EDOSA SIGOYRA AXIZE EKTOS APO THN BELTIOSH KAI STHN OMORFIA THS KATASKEYHS....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.953
Γιατί δεν πάτε σε επώνυμη λύση; Από έτοιμο προτείνω ανεπιφύλακτα το alpha core ή goertz M1 που και αρκετά φτηνό είναι, και εξαιρετικά καλό.

Περί ιδιοκατασκευής, δοκιμάστε διπλό καλώδιο κεραίας. Βρείτε χάλκινο κεντρικό κλώνο και χάλκινο πλέγμα και συνδέστε τον κεντρικό κλώνο του ενός με το πλέγμα του άλλου καλωδίου. Μάλλον ό,τι καλύτερο μπορείς να κατασκευάσεις...

Προσοχή στην οξείδωση του χαλκού. Ρίξτε άφθονο σπρέυ πλαστικοποίησης στο τέλος.

Κώστας Φ.

Reaction score
895
Αποφάσισα να φτιάξω τα συγκεκριμένα:

http://www.tnt-audio.com/clinica/triple_t_e.html

Το κόστος είναι αστείο και έχεις και τη χαρά της δημιουργίας..Πως πλέκουνε πουλόβερ οι γιαγιάδες??Ε, εγώ πλέκω καλώδια!
Για 2x2.5m το κόστος είναι στα 10 euro...Με "μπανάνες" και sleeving αντε να μου βγει €25. Μόνο για το χαβαλέ αξίζει - για να μη μιλήσω για την περίπτωση να στέκουν τα μισά απο αυτά που έχω διαβάσει σχετικά με την απόδοσή του.

Reaction score
2
Σήμερα τέλειωσα τα Twisted Twins. 8)

Η εμπειρία μου στον ήχο είναι μηδαμινή και το σύστημα μου δεν έχει δυνατότητες αλλά νομίζω πως ακούγονται λίγο καλύτερα απο αυτά που είχα. Μπορεί και να είναι ιδέα μου βέβαια :roll:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.511
Νεότερο μέλος
ztv