SPL meter

Reaction score
164
Επειδή έχω λύσει όλα μου τα προβλήματα και δεν έχω με τι να ασχοληθώ πλέον, αποφάσισα να αγοράσω ένα SPL meter για να δω αν μπορώ να βελτιώσω το θέμα του ήχου μόνος μου, έστω και σε βασικό επίπεδο.
Και, φυσικά, ψάχνω για ένα μετρητή. Στο Internet βρήκα φτηνά-ακριβά-πανάκριβα. Τι να προτιμήσω; Θα βολευτώ με ένα φτηνιάρικο; Τι λειτουργίες πρέπει να έχει; Αναλογικό ή ψηφιακό; Ή μήπως να κάτσω στα αυγά μου;

Reaction score
5
Εγώ πήρα ένα από το Radio Shack, αναλογικό. Φθηνότερο από το ψηφιακό, το οποίο πιστεύω ότι δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω.

Reaction score
313
unforgiven said:
Επειδή έχω λύσει όλα μου τα προβλήματα και δεν έχω με τι να ασχοληθώ πλέον, αποφάσισα να αγοράσω ένα SPL meter για να δω αν μπορώ να βελτιώσω το θέμα του ήχου μόνος μου, έστω και σε βασικό επίπεδο.
Και, φυσικά, ψάχνω για ένα μετρητή. Στο Internet βρήκα φτηνά-ακριβά-πανάκριβα. Τι να προτιμήσω; Θα βολευτώ με ένα φτηνιάρικο; Τι λειτουργίες πρέπει να έχει; Αναλογικό ή ψηφιακό; Ή μήπως να κάτσω στα αυγά μου;
Θα σου πρότεινα το Ultra-Curve της Behringer. Κάνει πολλά, κοστίζει λίγα (συγκριτικά) :wink:

Για περισσότερα...ρώτα το "Νίκο τον ψηλό, το Θεσσαλονικιό"... :lol:

Reaction score
164
Μιλάς για το "Behringer DEQ2496 Ultra Curve Pro"
Flexible Compressor/Expander. 61-band FFT analyzer. 24-bit/96kHz A/D and D/A converters.

Αν είναι αυτό ξεφεύγουμε ΠΟΛΥ από το budget...

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Μπορώ να σου δανείσω τον πρώτο που είχα πάρει (της RadioShack) για να πειραματιστείς.
Ειναι μια καλή αρχή για να μάθεις τα βασικά (εχω και σημειώσεις, μόνο να τις βρώ....) και αν καλιμπράρεις σωστά θα δεις πόσο μεγάλη  διαφορά εχει μια ρύθμιση από το απλό μικροφωνάκι που τα κάνει όλα μαζί.   
Πάρε τηλέφωνο όποτε θέλεις να στο δώσω.

Reaction score
5
Εδώ υπάρχει και μια free RTA για τριάντα μέρες χρόνος υπέρ αρκετός για σοβαρές μετρήσεις, φτάνει να υπάρχουν οι κατάλληλοι ροζ θόρυβοι και κάποια σχετική εμπειρία που απαιτείτε ειδικά για την ρύθμιση sub.

Reaction score
164
Βαγγέλης Λάμπρου said:
Μπορώ να σου δανείσω τον πρώτο που είχα πάρει (της RadioShack) για να πειραματιστείς.
Ειναι μια καλή αρχή για να μάθεις τα βασικά (εχω και σημειώσεις, μόνο να τις βρώ....) και αν καλιμπράρεις σωστά θα δεις πόσο μεγάλη διαφορά εχει μια ρύθμιση από το απλό μικροφωνάκι που τα κάνει όλα μαζί.
Πάρε τηλέφωνο όποτε θέλεις να στο δώσω.
:D Είσαι (όπως πάντα) αρχηγός... :)
Είχες αυτό, το απλό, της Radio Shack με τα 40€ ή κάτι πιο περίπλοκο;
Όσο για τον δανεισμό χίλια ευχαριστώ. Οι πιθανότητες όμως να συναντηθούν δύο άτομα με το δικό μας πρόγραμμα δύο φορές είναι 1/752,547,128, σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς που μόλις έκανα :) Αν είναι αυτό το φτηνό ή αν μπορώ να κάνω δουλειά με αυτό, πιο πολύς είναι ο κόπος σου, παρά η αξία αυτή καθ' αυτή της συσκευής.
Το πολύτιμο της προσφοράς είναι οι σημειώσεις. Αυτές ευχαρίστως να τις μελετήσω (ή αν υπάρχει κάποιο site, ακόμα καλύτερα... :) )
Και πάλι ευχαριστώ :)

(Έχετε ξαναακούσει επαγγελματία να λέει "και θα σου δανείσω τον εξοπλισμό μου και θα σου μάθω και μια χαρά θα τα καταφέρεις"; εγώ πάντως όχι... :) )

πόσο μεγάλη διαφορά εχει μια ρύθμιση από το απλό μικροφωνάκι που τα κάνει όλα μαζί.
Εννοείς από αυτό που έχουν κάποιοι ενυσχυτές για αυτορύθμιση; Ο δικός μου ντεν έχει, έτσι και αλλιώς...

δώ υπάρχει και μια free RTA για τριάντα μέρες χρόνος υπέρ αρκετός για σοβαρές μετρήσεις, φτάνει να υπάρχουν οι κατάλληλοι ροζ θόρυβοι και κάποια σχετική εμπειρία που απαιτείτε ειδικά για την ρύθμιση sub.
Εχμμ... χμμ.. Δεν κατάλαβα τι είναι το RTA... :? :?

Reaction score
5
RTA Real Time Analyzer.

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και σοβαρό μικρόφωνο μπορείς να πετύχεις ισοστάθμιση χώρου τέλεια ρύθμιση του sub στάθμη τον ηχείων κλπ.
Εφόσον όμως αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η στάθμη τον ηχείων και ίσως ένα απλό ρύθμισμα του sub και το απλό μικρόφωνο του PC είναι αρκετό. Για την ρύθμιση του sub χρειάζονται απαραίτητα ειδικοί τόνοι και κάποια γνώση σχετικά με το πώς ρυθμίζεται.

Reaction score
164
Υποθέτω ότι μιλάμε για κάποιο πρόγραμμα για PC.
Έχεις κάποιο να προτείνεις;
Επειδή έχω ένα laptop (με μικρόφωνο σαν τρύπα από καρφίτσα) ένα καλό (πόσο καλό; ) εξωτερικό μικρόφωνο, αρκεί;

Reaction score
5
Το ενσωματωμένο μικρόφωνο του laptop δεν κάνει για αυτή την δουλεία. χρειάζεσαι έστω ένα φτηνιάρικο εξωτερικό μικρόφωνο με αρκετά μεγάλο μήκος καλωδίου ώστε να μπορεί να μετρήσει σωστά την στάθμη. Και σωστή στάθμη δεν μετριέται τοποθετώντας το μικρόφωνο στην θέση ακρόασης.

Taking a First Measurement

WARNING: BEWARE THAT IF THE PLAYBACK LEVEL IS VERY HIGH,
YOU MAY RISK DAMAGING YOUR SPEAKERS OR POSSIBLY EVEN YOUR
HEARING.

1. Before you turn on the Pink Noise Generator, be sure that your playback system
has been set to a moderate listening level. Adjust your amplifiers, self-powered
speakers, or mixer only.

2. An internal test noise generator will typically cycle pink noise automatically
between the Left, Center, Right, Right Surround, and Left Surround channels.
5.1-Channel Production Guidelines Production Environment
3-18
remaining approximately two seconds at each output before moving on to the
next. If you do not hear pink noise in any of the five main channels as the noise
cycles through that channel, check your system connections and settings.

3. Ensure that you are sitting in your normal, proper reference listening or mixing
position. Set the SPL meter to .C. weighting and .slow. response.

4. Facing the front speakers, hold the SPL meter at chest level, with the microphone
facing up at an angle of approximately 45 degrees to the center speaker. Keep the
meter at arm.s length to prevent measuring audio that may reflect from your body.
You should be able to take SPL readings as you look down at the meter.

5. Keep the SPL meter in this position. Make sure that the meter is aimed at the
center speaker as you take readings for the left and right speakers.

6. When taking the SPL readings for the left surround or right surround speakers,
keep the meter at the same angle and position as you did for the front speakers.
Turn your body 90 degrees from the center speaker towards the wall closest to the
surround speaker you are measuring. This will minimize .shadowing. or
obscuring the meter with your body.

Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που συστήνεται από την Dolby για το στήσιμο ενός στούντιο ηχογράφησης και αναπαραγωγής.

Reaction score
0
Για πειτε για κανα προγραμματακι εχω βρει καποια αλλα ειναι πολυ δυσχρηστα.
Αντωνη εχεις να προτεινεις κατι?

Reaction score
5

Reaction score
384
To kako me ta ftina SPL meters, einai oti den exoun akriveia stis xamiles suxnotites, ara den kanei gia ruthmisma subwoofer.
Pantos tis stathmes ton upoloipon ixeion tha tis kanei aneta! :D

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Παιδιά οι απλές SPL μετρήσεις δεν έχουν κανένα νόημα στο στήσιμο των συστημάτων μας, ειδικά αν αυτά είναι full range.
Αν δεν δεις σε ένα καλό RTA (όπως το ultra curve), που έχεις ακυρώσεις ή ενισχύσεις, τζάμπα καίει η λάμπα.

Πρέπει να δεις που έχουν peak τα ηχεία σε συνδιασμό με τον χώρο σου και για συγκεκριμένες στάθμες να κάνεις τροποποιήσεις. Όχι ότι μετά θα είσαι σίγουρος ανεβάζοντας την ένταση ότι μετράς σωστά SPL, αλλά θα έχεις καλύψει το 90% των περιπτώσεων και σίγουρα στις επιλεγμένες εντάσεις ακρόασης όλα θα παίζουν τέλεια (ήτοι flat).

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Πανάκριβο είναι ρε.
Εδώ το behringer ultra curve έχει 350€ και κάνει άλλα χίλια πράματα, μαζί και η διόρθωση...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.796
Members
38.495
Νεότερο μέλος
JGmag