Standby mode ή power off;

Reaction score
50
Σ' ένα home cinema setup πολλά είναι τα μηχανήματα που το απαρτίζουν, όπως γνωρίζουμε. Τα πιο πολλά (αν όχι όλα) έχουν και standby διακόπτη αλλά και main power. Το ερώτημα είναι τι είναι καλό να κάνουμε; Να τα αφήνουμε στο standby ή να τα κλείνουμε "τελείως"; Φαντάζομαι οι πιο πολλοί τ' αφήνουν στο standby γιατί πιθανόν να βαριούνται να τα κλείσουν εντελώς, άσε που ίσως δεν έχει και νόημα να τα κλείνεις τελείως αν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσεις πάλι την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι όμως, πειράζει τα μηχανήματα να τα κλείνουμε εντελώς; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν το κλείσω τώρα και το ξανανοίξω μετά από πχ. 2 ώρες (καλά δε λέω να τα ανοιγοκλείνω κάθε 5 λεπτά, αλλά εκεί θα υπάρχει πρόβλημα και με το standby ακόμα) ή καλό είναι με το power off ν' αφήνουμε κι ένα μεγαλύτερο διάστημα να περάσει (και πόσο είναι αυτό;). Παλιά θυμάμαι με τις τηλεοράσεις έλεγαν ότι καλό είναι το βράδυ να τις κλείνουμε εντελώς και μεσ' τη μέρα τις αφήνουμε standby (άσε που με το power off εξοικονομείται και ενέργεια, αλλά δεν πρόκειται γι' αυτό εδώ). Το θέμα είναι κάνει κακό το "συχνό" power off ή δεν υπάρχει πρόβλημα;

Reaction score
41
Η τηλεόρασή μου δεν έχει power off! μόνο stand by! xaxa Τι να κάνω? να τραβάω την πρίζα κάθε φορά που την κλείνω?

Reaction score
50
Φαντάζομαι είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις, άλλωστε δε νομίζω ότι καμία συσκευή έχει προδιαγραφή να μένει πάντα συνδεδεμένη στο ρεύμα :)

Reaction score
1
Είχα διαβάσει στο avforum (και τηρώ) τα εξής:

1. (Τζωρτζάκης) Αν ο ενισχυτής μείνει off για αρκετό (?) διάστημα, τότε κινδυνεύουν οι πυκνωτές του τροφοδοτικού του, λόγω κατακάθισης του λαδιού που περιέχουν. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με τη μηχανή του αυτοκίνητου. Άρα standby.

2. (Καστρουνής) Έχει παρατηρηθεί ότι στους προβολείς που το βράδυ κλείνουν, η διάρκεια της λάμπας τους είναι μεγαλύτερη (δεν είχε εξήγηση, μιλούσε εκ πείρας). Άρα on/off.

Και μια δική μου εμπειρία:

Προ δύο μηνών έλειπα στο εξωτερικό. Όταν γύρισα, μου είπε η κόρη μου ότι ξαφνικά ο AV άρχισε να παίζει (ραδιόφωνο)! Επιβεβαίωσα από πελάτη ότι τη συγκεκριμένη μέρα η ΔΕΗ έκανε κάτι περίεργα με αποτέλεσμα και δικές τους συσκευές να "ζωντανέψουν".

Γνωρίζω, βεβαίως, εδώ και πολλά χρόνια, ότι η επιστροφή της ΔΕΗ μπορεί να κάψει συσκευές. Γι' αυτό το λόγο μου έχει γίνει συνήθεια κάθε φορά που φεύγω (ή πέφτει το ρεύμα), να βγάζω τις ευαίσθητες συσκευές από την μπρίζα.

Επομένως, τίθεται το μεγάλο ερώτημα: Πρόκειται σε λίγες μέρες να φύγω για διακοπές ενός μηνός. Τι πρέπει να με ανησυχήσει περισσότερο: οι πυκνωτές του AV ή τα κόλπα της ΔΕΗ; Επιπροσθέτως, θα αντέξουν οι μνήμες των διαφόρων συσκευών για 1 μήνα αφόρτιστες, ή με το που θα γυρίσω θα έχω εκπλήξεις;

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...

Reaction score
0
Και εμενα η τηλεοραση μου (LG LC2R 37) εχει μονο standby. Αλλιως, τη βγαζεις απο την πριζα. Δεν προσεξα αν οι οδηγιες λενε κατι σχετικο.

Και μια αλλη απορια που προκυπτει: η "μνημη" των συσκευων, ποσο κραταει ??
Δηλαδη οι ρυθμισεις που εκανα στην τηλεοραση, αν τη βγαλω απο την πριζα ποσο κρατανε ?
Τι ειδους "μνημη" εχει, πως λειτουργει ?
Και για καθε αλλη τετοια συσκευη (AV, DVD, Projector).

Reaction score
50
Μάλιστα... χρήσιμες οι πληροφορίες zoglair, ευχαριστώ. Το δίλημμά σου είναι εύλογο, αλλά εγώ θα τις έβγαζα απ' την πρίζα χωρίς δεύτερη σκέψη. Με τέτοια παροχή ρεύματος που έχουμε, ποιος ξέρει τι μπορεί να δεις στο γυρισμό! Όσο για τους πυκνωτές είναι ένα κάποιο ρίσκο, αλλά σκέψου ότι ένα καινούριο μηχάνημα μπορεί να μείνει σε αποθήκη πολύ παραπάνω από μήνα (πριν πάει στο κατάστημα και πριν πουληθεί), στον ένα μήνα θα κολλήσεις; Και να πω ότι ένα μήνα το χρησιμοποιείς ένα όχι να το καταλάβω, αλλά για ένα μήνα το χρόνο... ε μετά βάλτο να παίζει μια βδομάδα συνεχόμενα :)

Αυτό που καταλαβαίνω πάντως είναι ότι για μικρές περιόδους δεν πολυπειράζει να κλείνουμε τα μηχανήματα (δε μιλάω για προβολείς, εκεί είπαμε, κάνει καλό). Εγώ δεν έχω τόσο πρόβλημα να τ' αφήνω standby, αλλά αυτά τα ανεβοκατεβάσματα μ' ανησυχούν. Μήπως ενδείκνυται κανένα UPS; Για προβολέα εννοείται, αλλά για ενισχυτές κτλ. κάπου είχα διαβάσει ότι επιφέρουν αλλοιώσεις στην ποιότητα του ήχου και γενικά καλό είναι να μη βάζουμε, εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη. Τώρα βέβαια δε θυμάμαι καθόλου πού το είχα διαβάσει, οπότε πολύ πιθανόν να κάνω και λάθος. Τι λέτε για τη χρήση UPS σε ενισχυτές, subwoofer κτλ.;

Reaction score
1
Re: Standby mode ή power off;

Αν δε με απατά η μνήμη μου, ο Κόγιας είχε πει ότι AV και UPS δεν κολλάνε. Γενικά, δεν κολλάνε συσκευές που δεν έχουν παλμοτροφοδοτικό (όπως ο προβολέας και το PC). Η ίδια πηγή είχε αναφέρει και τις τηλεοράσεις.

Μπορεί να κάνω λάθος στο όνομα, αλλά για τα υπόλοιπα είμαι σίγουρος (οτι έχουν συζητηθεί).

Reaction score
2
παντα στο stand by ωστε να υπαρχει λιγο ρευμα στη συσκευη συνεχως......καλο για λογους αποδοσης της συσκευης.....
εξαιρεση οταν φευγεις για καποιο διαστημα....!!

Reaction score
36
mixalis kanakakis said:
παντα στο stand by ωστε να υπαρχει λιγο ρευμα στη συσκευη συνεχως......καλο για λογους αποδοσης της συσκευης.....
εξαιρεση οταν φευγεις για καποιο διαστημα....!!
Το πιο σωστό πιστεύω ... και αυτό κάνω :wink:

Reaction score
36
zoglair said:
Πρόκειται σε λίγες μέρες να φύγω για διακοπές ενός μηνός. Τι πρέπει να με ανησυχήσει περισσότερο: οι πυκνωτές του AV ή τα κόλπα της ΔΕΗ; Επιπροσθέτως, θα αντέξουν οι μνήμες των διαφόρων συσκευών για 1 μήνα αφόρτιστες, ή με το που θα γυρίσω θα έχω εκπλήξεις;
Δεν πιστεύω να έχεις κανένα πρόβλημα για τον ένα μήνα που αναφέρεις.
Εξάλου όταν λείπεις απο το σπίτι, κάποιο πιθανό κάψιμο της βαθμίδας stby, μπορεί να παραμονεύει,
με αποτέλεσμα να καπνίσει - φουντώσει, χωρίς να βρίσκεσαι εκεί.
Το σωστό είναι να τα κλείνουμε (οταν φευγουμε καιρό). Προσωπικά οταν πρόκειται να λείψω 2+ μέρες
κλείνω κάποιες συγκεκριμένες ασφάλειες (απο τον ηλεκτρολογικό πίνακα), που έχουν να κάνουν με
διάφορα πακάκια διάφόρων συσκευών, AV, PC, ... κτλ, το μόνο που μένει ανοιχτό είναι το ψυγείο :lol: :lol: :lol:, και κάποιοι
αναγκαίοι αυτοματισμοί.

Reaction score
7
Εγω θα πω κατι αλλο... και απο αυτο βγαζετε συμπερασματα.

Τα μηχανηματα στα studio ηχογραφησεων (με τους σωστους τεχνικους) δε σβηνουν ποτε. Σαφως ειναι αναλογα με τη συσκευη... δε μπορεις να αφησεις την TV αναμενη ή τον προβολεα, μονο stand by... εναν ενισχυτη ομως μπορεις να τον αφησεις και αναμενο.
Λογικο δεν ειναι να εχει μεγαλυτερη διαρκεια ζωης η λαμπα του προβολεα οταν σβηνει? Αφου δε γραφει ωρες...
Αλλωστε να ξαναπω οτι η λαμπα καιγετα ή σκαει ειτε απο κακη ψυξη ειτε κατα την εναυση της οταν δεχεται παλμους υψηλης τασης.

Σε stand by οταν ειναι μια συσκευη το main τροφοδοτικο δε λειτουργει, αρα και οι κυριοι πυκνωτες του μενουν αποφορτισμενοι.
Οι πυκνωτες "καταστρεφονται" απο τις επαναφορτισεις κατα την εναρξη της συσκευης που απο μηδενικη ταση φορτιζονται αποτομα -σχεδον- μεχρι την ταση λειτουργιας τους....

Αν ξερει καποιος γι αυτο το λαδι των πυκνωτων να μου πει αν ειναι Λεσβου ή Καλαματας... (πλακα κανετε ετσι; η αντλια λαδιου δουλευει συνεχεια). Καλου κακου, βαλτε και κανενα κουβαδακι κατω απο το καρτερ των πυκνωτων μην εχει καμια διαρροη....

Καλο ειναι να τα κλεινουμε οταν θα λειψουμε για καιρο απο το σπιτι, επειδη δεν υπαρχει λογος να ειναι στο ρευμα. Ο κινδυνος να γινει κατι στραβο στα ηλεκτρολογικα ειναι πιθανος ειτε λειψουμε για μια βδομαδα ειτε για 15 λεπτα μεχρι να παμε στο φουρνο, οποτε μαλλον περισσοτερο για ψυχολογικους λογους τα κλεινουμε παρα για λογους ουσιας. Αν η ηλεκτρολογικη εγκατασταση ειναι σωστη και τηρει τους κανονες ασφαλειας και προστασιας δεν υπαρχει προβλημα.
Επισης να γνωριζετε οτι καλο ειναι να μην ανεβοκατεβαζουμε τις αυτοματες ασφαλειες και ειδικα το ρελε διαφυγης, γιατι μειωνετα σταδιακα η αποτελεσματικοτητα τους και η λειτουργικοτητα τους σε καποια επειγουσα κατασταση. Δεν ειναι διακοπτες, ειναι ασφαλειες.

Επιπλεον κατα τη στιγμη που αναβει μια συσκευη γινετα reset στον επεξεργαστη της για να λειτουργησει σωστα. Μια αυξομειωση της τασης μπορει να προκαλεσει διαφορα τρελα αφου δεν εχει γινει reset...

Αυτα τα ολιγα... χαλαρωστε.... και κοιμηθειτε ησυχοι και αντι να ανησυχειτε μηπως γινει κατι κακο... φροντιστε να εχετε πυροσβεστηρες στο σπιτι για καθε ενδεχομενο. Φυσικα μην ξεχνατε οτι ο κυριος λογος υπαρξης και χρησης ενος πυροσβεστηρα ειναι οχι να σβησει τη φωτια (κατι που μπορει να το κανει μονο οταν ειναι στην αρχη της), αλλα για να μας βοηθησει να σβησουμε μια εστια που μας κλεινει το δρομο προς την εξοδο....

Reaction score
14
σε ένα πράγμα που γνωρίζω καλά ο σκληρός δίσκος που δουλευει συνέχεια και με καλό εξαερισμό, αντέχει πολύ περισότερο απο εναν που τον ανοίγεις και κλέινεις 5 φορές την ημέρα.

Σε άλλα μικροπραγματάκια ειδικά φορτιστές και πακάκια όσο δεν τα χρησιμοποιώ τα βγάζω απο την πρίζα γιατι και σε κατάσταση που δεν εχεις συνδέσει τίποτε πάλι καταναλώνουν ρεύμα.

Οτι συσκξευή εχει ρολόι μένει στην πριζα σε standby.

Οτι συσκευή είναι ευπαθής και ακριβή αν είναι να φύγεις για πάνω απο 3-4 μέρες καλό είναι όπως κάνει ο moutoulos να κατεβάζεις ζώνες απο τον ηλεκτρολογικό σου πίνακα.

Reaction score
50
Ok, για να συνοψίσουμε ενισχυτές σε standby αν δεν πρόκειται να λείψουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με τον προβολέα τι γίνεται; Αν κατάλαβα καλά εκεί ίσως είναι καλύτερο να τον κλείνουμε κανονικά. Πότε όμως; Κάθε βράδυ, ή αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για 2-3 μέρες πχ.;

Reaction score
5
Η άποψη μου είναι πως δεν υπάρχει νόημα είτε standby είναι η off.
Δεν παίζει δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις θέμα ιδανικής θερμοκρασίας απόδοσης αυτό που παίζει είναι αν βαριέμαι η όχι να σηκωθώ από τον καναπέ για να τα ανάψω.
Αν υπάρχει επιλογή off άποψη μου να κλείνουν πάντα από εκεί.

Reaction score
0
Αντώνης K. said:
Δεν παίζει δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις θέμα ιδανικής θερμοκρασίας απόδοσης αυτό που παίζει είναι αν βαριέμαι η όχι να σηκωθώ από τον καναπέ για να τα ανάψω.
Eλπίζω να μιλάς για προτζέκτορα

Reaction score
14
Εγώ σκεπτόμενος οικολογικά τα σβήνω.
Όλα.
Sub, Τελικό, AV.... όταν δεν με πιάσει βαριεμάρα βεβαίως βεβαίως...οκ;

Όταν είναι να λείψουμε πάνω από μέρα κλείνω και τα πολύμπριζα....ποτέ δεν ξέρεις.
Προτιμώ να χάσω τις μνήμες...που δεν τις χάνω...παρά να τα πάρω στο χέρι...ή τίποτα χειρότερο.

Reaction score
5
Θεοδωρόπουλος Δημήτρης said:
Αντώνης K. said:
Eλπίζω να μιλάς για προτζέκτορα

Αναφέρομε για όλες τις συσκευές που έχουν διακόπτη ON-OFF.

Πολλές συσκευές στις μέρες μας έρχονται χωρίς διακόπτη αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συντρέχει και κάποιος λόγος είναι απλά και μόνο για περιορισμό του κόστους.

Reaction score
0
Σόρυ, αλλά τα περισότερα μηχανήματα, για να λειτουργήσουν σωστά, πρέπει να είναι στο ρεύμα και στο stand by.
To λένε και οι ίδιοι οι κατασκευαστές.
Τώρα αν μιλάμε για απουσία πάνω από 3-4 ημέρες καλό είναι να κλείνουμε τον γενικό (το ψυγείο είναι πρόβλημα)

Reaction score
7
Για οσους δεν το ξερουν τα περισσοτερα μηχανηματα στην Αμερικη δεν εχουν κουμπι power off. Απλα τα βαζεις στην πριζα και ειναι standby. πχ οι Μαρκ Λεβινσον ενισχυτες και οι προ-....

Εγω οποιο εχει δυνατοτητα να ειναι σε standby το εχω ετσι...

Reaction score
14
Σπάταλοι σε όλα τους αυτοί οι Αμερικανοί. 8)

Και οι πρώτοι αντι-οικολόγοι! :x

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.460
Members
38.702
Νεότερο μέλος
DAMBO