Stereo Jack για χρήση και σαν εικονικός διακόπτης ON/OFF

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Αφορμή για το άρθρο ήταν ένα e-mail που έλαβα για το ότι η μπαταρία του ενσωματωμένου προενισχυτή κιθάρας εξαντλείτο πολύ γρήγορα. Το άρθρο έχει ενδιαφέρον και για τους χρήστες hi end....


Σήμερα τα βύσματα ( 6.35 mm / 1⁄4 inch ) είτε είναι για mono είτε για stereo είτε για unbalanced ή balanced ( μελετήστε το αναλυτικό άρθρο εδώ )βυσματώνονται σ’ όλες τις υποδοχές ( jacks) ίδιου μεγέθους και χρησιμοποιούνται σε :​
Μικρόφωνα, ηλεκτρικές κιθάρες, ακουστικά, ηχεία και δεκάδες άλλες audio συσκευές

2.jpg
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας συμβατότητας είναι:
  • Αν τέτοιο βύσμα (plug) 2 αγωγών συνδεθεί σε υποδοχή (jack) 3 αγωγών , το ring (δεξί κανάλι για τα stereo) της υποδοχής γειώνεται. Αν πρόκειται για jack σε είσοδο συσκευής (πχ ενισχυτής ) τότε κανένα πρόβλημα για βλάβη. Αν όμως πρόκειται για έξοδο συσκευής (πχ ενισχυτής )τότε βραχυκυκλώνεται η έξοδος του δεξιού καναλιού και πιθανή καταστροφή του κυκλώματος αν δεν υπάρχει προστασία. Δηλαδή και στις 2 περιπτώσεις δεν θα έχετε σήμα στο δεξί κανάλι.
  • Αν τέτοιο βύσμα (plug) 3 αγωγών συνδεθεί σε υποδοχή (jack) 2 αγωγών , το ring (δεξί κανάλι για τα stereo) του βύσματος μένει στον ‘’αέρα’’.
Όπως αναλύω παραστατικά στις παρακάτω 2 φωτογραφίες, ένα τέτοιο stereo jack (των 3 pins) χρησιμοποιείται κατά κόρον στα πεντάλ εφφέ κιθάρας (pedal effects) και ενσωματωμένους σε έγχορδα μουσικά όργανα προενισχυτές (guitar preamps) που τροφοδοτούνται με μπαταρίες (Συνήθως 9V) .
Σ' αυτές τις συσκευές χρησιμοποιείται τέτοιο stereo jack (ενώ το μουσικό όργανο είναι mono) για να εξαλείψει την ανάγκη για ένα ξεχωριστό εξωτερικό διακόπτη ON/OFF .
Σ' αυτήν τη σύνδεση, η εσωτερική 9V μπαταρία έχει τον αρνητικό πόλο της συνδεδεμένο στο pin, SLEEVE της υποδοχής.

Όταν ο χρήστης συνδέσει 2 αγωγών βύσμα (mono – ‘’καρφί’’ κιθάρας ή μικροφώνου), η προκύπτουσα βραχυκύκλωση μεταξύ του SLEEVE και του RING συνδέει την εσωτερική μπαταρία 9V στα κυκλώματα του προενισχυτή, εξασφαλίζοντας αυτόματα την τροφοδότηση ή τη διακοπή της κάθε φορά που το βύσμα ‘’καρφί’’ εισάγεται ή αφαιρείται αντίστοιχα απ' την stereo υποδοχή (jack).

Ένα μειονέκτημα αυτής της σύνδεσης είναι ο κίνδυνος ξελιγώματος της μπαταρίας, αν ο κιθαρίστας δεν αφαιρέσει μετά το παίξιμο το ‘’καρφί’’ .



Παρόμοιο Stereo jack θα βρείτε και σε ειδικές ηλεκτρικές κιθάρες sustainiac εκεί για να ενεργοποιήσουν την μπαταρία του της Sustainiac συσκευής ή αυτό θα εμπεριέχεται στο kit για να μετατρέψετε την κιθάρα σας σε sustainiac.

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 
Last edited:


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.094
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top