The J-Files: H Αληθινή Ιστορία Του Ιησού

Reaction score
298
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: The J-Files: H Αληθινή Ιστορία Του Ιησού

Προσωποποίηση της ιδέας; Κάποιοι από εμάς - και δεν μιλώ απαραίτητα για εμένα - μπορεί και να μην έχουν αυτή την ανάγκη. Μπορεί να το σκέφτονται αλλιώς.
Πάρα πολλοί το σκέφτονται αλλιώς. Το θέμα είναι πως μια θρησκεία έχει ένα σύνολο κανόνων και ιδεών. Αν ξεφεύγεις και ακολουθείς μια φιλοσοφία που έχει 50% χριστιανισμό και 50% δικές σου εκδοχές της πίστης τότε μιλάμε για αίρεση. Εδώ για ένα filioque έγιναν τα μύρια όσα.

Reaction score
298

Το πιο σημαντικό για μένα είναι το ηθικό υπόβαθρο που προβάλλει ο Χριστιανισμός (ανεκτικότητα, αλληλοβοήθεια κλπ) που προφανώς είναι σωστό (για μένα) ανεξαρτήτως αν υπήρχε ή όχι ο Χριστός.
Και το ξαναλέω ότι οι πρακτικές της εκκλησίας είναι κάθετα αντίθετες προς αυτό...
Δε διαφωνούμε καθόλου σ'αυτό. Μάλιστα το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το να υπάρχουν κοινές αξίες μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών. Έτσι θα μπορούν να συνυπάρχουν όλες οι θρησκείες χωρίς διωγμούς και χωρίς αιματοκύλισμα. Πάντως, οι μόνοι που δεν έχω ακούσει να προσπαθούν να προσηλυτήσουν πιστούς -ανα τους αιώνες- είναι οι άθεοι και οι αγνωστικιστές.

Reaction score
209

Πάρα πολλοί το σκέφτονται αλλιώς. Το θέμα είναι πως μια θρησκεία έχει ένα σύνολο κανόνων και ιδεών. Αν ξεφεύγεις και ακολουθείς μια φιλοσοφία που έχει 50% χριστιανισμό και 50% δικές σου εκδοχές της πίστης τότε μιλάμε για αίρεση. Εδώ για ένα filioque έγιναν τα μύρια όσα.
Ναι καλά, δεν έγιναν για το filioque όλα αυτά. Θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς. Σιγά τώρα μην θέλεις να πιστέψω ότι ήταν το filioque η αιτία. Ένα καζάνι που έβραζε ήταν ανατολή-δύση και βρήκε το filioque να ξεχειλίσει.
Να πούμε τώρα και για το "νίκα της βασιλεύσει" ή το "νίκα της ευσεβεύσει" για να βρούμε δικαιολογία;

Reaction score
169

Αιρέσεις... άλλο ένα κατασκεύασμα των εκκλησιών για να δαιμονοποιήσουν την απομάκρυνση από αυτές, να κάνουν πιο αποτελεσματικά πρόββατα και να εδραιώνουν την κυριαρχία τους τοπικά ή εθνικά...
Η θρησκεία έτσι κι αλλιώς είναι προσωπική υπόθεση. Δεν υπάρχουν ούτε 2 άτομα που να έχουν ακριβώς την ίδια κοσμοθεωρία και πιστεύω.
Τώρα για την τήρηση των τυπικών, για μένα έχουν ελάχιστο ουσιαστικό χαρακτήρα.

Reaction score
169

Πάντως, οι μόνοι που δεν έχω ακούσει να προσπαθούν να προσηλυτήσουν πιστούς -ανα τους αιώνες- είναι οι άθεοι και οι αγνωστικιστές.
Εντάξει οι αγνωστικιστές εξ ορισμού. Άθεους έχω ακούσει πάρα πολλούς όμως να πουλάνε τρέλλα και να απορρίπτουν ελαφρά τη καρδία (ή και κοροϊδευτικά) την πίστη άλλων χωρίς να σκέφτονται τι μπορεί να σημαίνει για αυτούς η πίστη τους. Τεσπα... :D

Reaction score
209

Η θρησκεία έτσι κι αλλιώς είναι προσωπική υπόθεση. Δεν υπάρχουν ούτε 2 άτομα που να έχουν ακριβώς την ίδια κοσμοθεωρία και πιστεύω.
Χωρίς να διαφωνώ, σου βάζω ένα παράδειγμα. Δύο άνθρωποι που είναι στα τελευταία τους στο κρεβάτι του πόνου. Τι λες; Εκείνη την ώρα έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες και πιστεύω;

Reaction score
169

Χωρίς να διαφωνώ, σου βάζω ένα παράδειγμα. Δύο άνθρωποι που είναι στα τελευταία τους στο κρεβάτι του πόνου. Τι λες; Εκείνη την ώρα έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες και πιστεύω;
Φυσικά
Εγώ που είμαι Χριστιανός του Πάσχα και της μαγειρίτσας, ελπίζω αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι μπορεί και να συνεχίσω να υπάρχω κάπως.
Κάποιος πιο "πιστός" (με έμφαση στα ") μπορεί να αμφιβάλει και να ελπίζει, αλλά και να αγχώνεται αν θα πάει κόλαση...

Reaction score
1.153

Εντάξει οι αγνωστικιστές εξ ορισμού. Άθεους έχω ακούσει πάρα πολλούς όμως να πουλάνε τρέλλα και να απορρίπτουν ελαφρά τη καρδία (ή και κοροϊδευτικά) την πίστη άλλων χωρίς να σκέφτονται τι μπορεί να σημαίνει για αυτούς η πίστη τους. Τεσπα... :D
Τί θα πει ακριβώς "πουλάνε τρέλλα"?Την "κοσμοθεωρία" τους δεν εκφράζουν?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.102
Απάντηση: The J-Files: H Αληθινή Ιστορία Του Ιησού

Εδώ ζαπ κολλάει ένα "ανέκδοτο": ρε φούστη μου, δεν έχεις το θεό σου!

(απευθύνεται σε άθεο gay)

Reaction score
209

Φυσικά
Εγώ που είμαι Χριστιανός του Πάσχα και της μαγειρίτσας, ελπίζω αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι μπορεί και να συνεχίσω να υπάρχω κάπως.
Κάποιος πιο "πιστός" (με έμφαση στα ") μπορεί να αμφιβάλει και να ελπίζει, αλλά και να αγχώνεται αν θα πάει κόλαση...
Η δική μου αίσθηση είναι ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται. Όσους έχω δει στο κρεβάτι στα τελευταία τους την ύστατη ώρα, όλοι τα ίδια λένε.
Δεν έχω δει κανέναν να μην παρακαλά το θεό, κανένα να μη φοβάται. Οι κοσμοθεωρίες πάνε περίπατο, όλοι το ίδιο αποζητούν.

Ανθρώπινο θα μου πεις. Ναι ΟΚ, αλλά δεν λαμβάνεις υπ' όψη το χρόνο που προκύπτει οτιδήποτε και τις συνθήκες που βιώνεις όταν προκύψει κάτι. Τις προάλλες μια φίλη μου μου έλεγε ότι θέλει να ζήσει καπνίζοντας και πίνοντας μέχρι θανάτου κι ας πεθάνει στα 35. Δεν έλαβε υπ' όψη ότι ο θάνατος δεν είναι στιγμιαίος. Έχει πολύ πόνο και αγωνία.

Εδώ λοιπόν, εγώ βλέπω μια κοινή συνισταμένη. Το φόβο για το επόμενο και το φόβο μέχρι το επόμενο. Εδώ που πάνε οι θεωρίες; Αφού όλοι το ίδιο θέλουν.

Y

Yiannis_B

Guest

Τί θα πει ακριβώς "πουλάνε τρέλλα"?Την "κοσμοθεωρία" τους δεν εκφράζουν?
ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ; ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΗ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ;

…αυτό που είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε εμείς, συνίσταται στο ότι –επαναλαμβάνω το εν λόγω σημείο γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία- οι άνθρωποι αυτοί * πιστεύουν αυτά που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν. Το σημαντικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ίδια η θρησκεία και όχι ο θρησκευτικός εξτρεμισμός –σαν να αποτελούσε αυτός κάποια φρικτή διαστροφή της αληθινής, καθωσπρέπει θρησκείας.

Ο Βολταίρος είχε συλλάβει το νόημα πολλά χρόνια πριν: «Εκείνοι που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις σε ανοησίες μπορούν να σε κάνουν να πραγματοποιήσεις φρικαλεότητες». Το ίδιο και ο Bertrand Russell: «Πολλοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να σκεφτούν. Και όντως, αυτό κανουν».

Από την στιγμή που αποδεχόμαστε την αρχή ότι η θρησκευτική πίστη πρέπει να γίνεται σεβαστή απλώς και μόνο επειδή είναι θρησκευτική πίστη, δύσκολα θα αρνηθούμε το σεβασμό στην πίστη του Osama bin Laden και των βομβιστών αυτοκτονίας.

Η εναλλακτική επιλογή, μια επιλογή τόσο διαυγής ώστε να μην χρειάζεται συστάσεις, είναι να εγκαταλείψουμε την αρχή του αυτόματου θαυμασμού προς την θρησκευτική πίστη.

Αυτό αποτελεί ένα λόγο για τον οποίο κάνω οτιδήποτε μου είναι δυνατό ώστε να προειδοποιώ τους ανθρώπους εναντίον της ίδιας της πίστης, όχι μόνο εναντίον της λεγόμενης «εξτρεμιστικής» πίστης.

Τα διδάγματα της «μετριοπαθούς» θρησκείας, μολονότι αυτά καθαυτά δεν είναι εξτρεμιστικά, συνιστούν ανοικτή πρόκληση στον εξτρεμισμό.
*(τους βομβιστές αυτοκτονίας εννοεί -ΥΒ)

-Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ-ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ; ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΗ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ; Richard Dawkins

Reaction score
298

ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ; ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟΣΗ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ;
Πολλές φορές απολύτως τίποτα. Αυτά που κάνουν οι άνθρωποι στ'όνομά της είναι το πρόβλημα.

Reaction score
1.153

Reclaim logic.
Support the war against jewish mythology.
Support the war against christianity.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305

Δε χρειάζεται κάποιος πόλεμος.
Απλά χρειάζεται ορθολογιστική και κριτική σκέψη.

Reaction score
118

Σωστό. Εξέδωσε το περιβόητο διάταγμα, ώστε να αυξηθεί το έρισμα των χριστιανών, και μετά, όποιος δεν ήταν χριστιανός, χατζάρι. Αυτά, περί ανιστορίτων...
Ο Κωνσταντίνος; Που τα διάβασες αυτά; Για δείξε μου ώστε να πάρω και εγώ ο αγράμματος λιγάκι απο την μόρφωσή σου που όπως βλέπω σε έχει κάνει τόσο ευγενικό και μη είρωνα προς τους άλλους! Σε ευχαριστώ.

Reaction score
8

Μέγας Κωνσταντίνος...κατόπιν οραμάτων?

Σκοτώνει Μαξιμιαμιανό...πεθερός του.
Σκοτώνει Λικίνιο&Βασιανό...γαμπροί του.
Σκοτώνει Πρίσκο...παιδί του.
Σκοτώνει Φαούστα...γυναίκα του.

Φαντάζομαι ότι για όλα αυτά και άλλα τόσα έλαβε άφεση αμαρτιών όταν έγινε Χριστιανός λίγο πριν ξεψυχήσει...με το αζημίωτο βέβαια αφού ήταν εκείνος, που έδωσε το δικαίωμα στην εκκλησία να έχει ιδιοκτησία.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster