To τελευταιο μου direct drive project

Reaction score
275
Πριν αρχισω να γεμιζω το τροφοδοτικο αποφασισα να κανω ενα all around ντυσιμο με αποσβεστικο φυλλο
μια που δεν ηξερα αν τελικα θα καταληξει διπλα στο πικαπ ή σε αλλο ραφι.
Το εντυσα προσεκτικα και σημειωσα και τρυπησα /σπειρωσα τις τρυπες για τους μετσχηματιστες και τις πλακετες.
Ολα βιδωθηκαν ωραια και ταχτικα και εδιναν μια πολυ solid αισθηση.
Ακολουθησε ενα κυκλωματακι για να οδηγησω δυο led απο τυλιγμα που ειχα προβλεψει στον
πρωτο (down-converter) μετασχηματιστη και ασχοληθηκα αρκετα με τη διευθετηση και στερεωση των καλωδιων.
Αυτο που με ταλαιπωρησε ηταν το πολυπινο βυσμα μιας που οι επαφες ηταν πολυ κοντα και επρεπε
μεσα σε περιορισμενο χωρο να τακτοποιησω 13 καλωδια...
Mε προσοχη και αφθονη χρηση θερμοσσυστελομενου και tie-wrap ολα τακτοποιηθηκαν.
Πεταξα τα ποδια που ειχε ερθει το κουτι κι εβαλα αλλα μεγαλα με ενσωματωμενο διπλο ο-ring
(και στο σημειο της επαφης με το σασσι και στο "πατημα") που ειχα κοψει στο CNC.
Με τα πολλα εμεινα ικανοποιημενος και βιδωσα στην πλατη και το πολυπινο υποδοχης και τον
ρευματοληπτη...
Ετοιμο για κλεισιμο!

Attachments

Reaction score
275
Εκλεισε κουμπωσε και το τελικο αποτελεσμα με εφησε απολυτα ικανοποιημενο απο ολες τις πλευρες.
Ηταν απολυτα εμφανησιμο, στη διχρωμια του πικαπ, με ποιοτικα βυσματα και υλικα, και με οτι μπορουσα να σκεφτω απο αποψη λειτουργικοτητας και λεπτομερειας.
Πχ στο οriginal αν δεν πατησεις κουμπι 33 ή 45, ολα ειναι κλειστα και δεν ξερεις αν εχεις ρευμα ή οχι.
Με το κυκλωμα που εφτιαξα εχεις οπτικη επιβεβαιωση και στο τροφοδοτικο και πανω στο πικαπ.
Αυτο που λεμε σωστη επαγγελματικη δουλεια μεσα-εξω!

Attachments

Reaction score
275
Εκανα και καποιες αλλαγες στους πλαστικους πυκνωτες πανω στις πλακετες, τακτοποιησα τα καλωδια μεσα στο σασσι ωστε να βγαινουν με ομαλη διαδρομη και φροντισα να ειναι πολυ γερα δεμενα πριν βγουν
απο το καπακι.
Εφερα διαφορα καλωδια γειωσης απο πλακετες και πηγαδι και το εφερα σε κοινο σημειο.
Ολα τα υπολοιπα βγηκαν σε τρεις τετραδες -θωρακισμενα ανα τετραδα- και χωριστα τα ρευματος απο εντολων συν ενα ακομα που εφερνε τη γειωση απο το κοινο σημειο.
Ολα ντυθηκαν με "καλτσα" για να μαζευτουν ωραια και οδηγηθηκαν στο πολυπινο οπου κολληθηκαν στα
επιχρυσα pins.
Φορεθηκαν τα καπακια τα οποια φροντισα να εχουν επαφη μεσω αποσβεστικου με τα μεταλλικα "πεταλα"
ωστε να τα "αδρανοποιησω".
Πλησιαζε το τελικο μονταρισμα...

Attachments

Reaction score
275
To οποιο τελικο μονταρισμα με εβαλε σε σκεψεις αφου επρεπε να μπει το πανω κομματι πολυ μαλακα και ελεγχομενα στην υποδοχη του κατω σασσι...
Δεν ηταν ωρες για καμμια ζημια στη βαφη και δεν ηθελα ουτε να σκεφτω τετοιο ενδεχομενο.
Εκανα ξανα ενα test σωστης λειτουργιας πριν προχωρησω και το αφησα δυο μερες να γυριζει...
Το παιδεψα αυτες τις δυο μερες στο μυαλο μου και αποφασισα να χρησιμοποιησω τα ιδια παχια (8mm) αυτοκολλητα strips (2η εικονα) απο closed cell foam που εβαλα και μεσα απο τα καπακια.
Υπολογισα 8 κομματια ανα ισα διαστηματα κολλημενα στο τοιχωμα του κατω σασσι.
Ειχα υπολογισει 4 mm διακενο αναμεσα στο εξωτερικο σασσι και τα καπακια και ειδα οτι Μπορει να συμπιεστει στα 4.
Ετσι θα πετυχαινα δυο πραγματα: εξασφαλιζα πρωτον οτι δεν θα γινει ζημια κατα την τοποθετηση,
και δευτερον "ενωνα" τα δυο κομματια (περα απο τα βιδωματα) με ενα επιπλεον υλικο που εξασφαλιζε
εξτρα αποσβεση κραδασμων.
Πασαλειψα με λιγη βαζελινη τα μετωπα των strips για να γλιστρανε στα καπακια οταν θα μπαινει μεσα...
Προσεχτικα δυο ατομα το ακουμπησαμε ενω τριτο ατομο περναγε το χοντρο καλωδιο απο την τρυπα στον πατο.Γλυστρησε ευκολα ...σχεδον με το βαρος του και προσγειωθηκε μαλακα στην τελικη του θεση.
Το οriginal ειχε θεσεις για τρεις ξυλοβιδες στερεωσης αλλα εγω ειχα ανοιξει στα μεσοδιαστηματα θεσεις
αλλες τρεις φρεζατες και ειχα ανοξει σπειρωματα για Μ6 στο σασσι.
Βιδωθηκε και εγινε ενα σωμα με το κατω σασσι...
Το συνολο ηταν απλα ασηκωτο!
Δυο ατομα επρεπε να βαζουμε τα χερια απο κατω για να το σηκωσουμε απο καθε πλευρα για να περασουμε τα pads στις ακιδες.
Γρηγορα μονταρα πλατω και ενωσα με τροφοδοτικο για να παρω μια ολοκληρωμενη εικονα...

Attachments

Reaction score
275
Kαι μερικες ακομα που δειχνουν πιο καλα τις "γραμμες" της κατασκευης.
Προσπαθησα πολυ να το κανω πιο "one piece" και πιο "streamlined" απο παλιοτερα.
Καποια specs απο την κατασκευαστικη μερια:
Χρησιμοποιηθηκαν αλουμινιο 6061-Τ6, μολυβδοσιδηρος, inox, ορειχαλκος.
Επισης κατα περιπτωση: σκαγια μολυβδου ψιλα, βαλβολινη, σορμποθανη, φυσικο λαστιχο, νεοπρεν,closed cell foam, πισοειδες σε υγρη μορφη και σε αυτοκολλητο, τεφλον.
ΟΛΕΣ οι βιδες ειναι inox.
Η βαφη με πληρη κατεργασια αυτοκινητου πλην των original λαμαρινενιων μερων που εγινε
ηλεκτροστατικη.
Ως και τα κουμπια πικαπ και τροφοδοτικου περαστηκαν με "αχνα" μαυρου και βερνικι
για να σκουρηνουν απο το original ασημι ωστε να ταιριαζουν πιο πολυ με το dark της κατασκευης.
Σε ολη τη διαρκεια της κατασκευης προσπαθησα να εχω πολλες βαθμιδες ελεγχου των δονησεων
ενδογενων και εξωγενων...ειτε χρησιμοποιωντας υλικα με διαφορετικες ιδιοσυχνοτητες ειτε εγκλωβιζοντας
απορροφητικα υλικα μεσα στη μαζα, ειτε ντυνοντας με αφρωδη/πλαστικα υλικα που συμπιεστηκαν
κατα το μονταρισμα.
Το βαρος του κυριως σωματος ειναι 65 κιλα και απ'αυτα περιστρεφονται 8.5 κιλα.
Το κομματι της βασης του βραχιονα ειναι περιπου 11 κιλα.
Το τροφοδοτικο ειναι περιπου 7 κιλα.
Ο Κuzma ειναι καπου 2+ κιλα.
Ετσι... εχουμε ενα λειτουργικο πικαπ περιπου 85 κιλων...
...το οποιο επρεπε να ξαναλυθει και να πακεταριστει με ασφαλεια για να παει μακρια!

Attachments

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.496
[...] Ετσι... εχουμε ενα λειτουργικο πικαπ περιπου 85 κιλων...
...το οποιο επρεπε να ξαναλυθει και να πακεταριστει με ασφαλεια για να παει μακρια!
Εκεί στο "μακριά" ποιος ανέλαβε το "δέσιμο" του πικ απ;:)

Reaction score
275
Ο ιδιοκτητης που ειναι dealer hi fi στο Ηοng Kong.
Eστειλα πληρεις οδηγιες...αλλωστε οταν λεω οτι το ελυσα δεν εννοω οτι διελυσα και το κυριως σωμα.
Απλα χωριστηκε οτι μπορουσε να ξηλωθει (πλατω/πατακια) ωστε να μειωθει το βαρος οσο ηταν δυνατον...
Κι ετσι ομως το κυριο κιβωτιο ειχε 55 κιλα να σηκωσει...

Reaction score
275
Eφαγα τον κοσμο και τελικα βρηκα σε μια μεταφορικη ενα ξυλοκιβωτιο με εσωτερικο χαρτοκιβωτιο...
...που αποδειχτηκε οτι ηταν απο μεγαλο τελικο της Xindac με αντιστοιχα κιλα!
Η ζωη κυκλους κανει και το κουτι θα επεστρεφε στη γη των προγονων του...
Εβαλα στον πατο αφρολεξ 5 εκ. (για αναρτηση) και απο πανω mdf με τρυπες στα σημεια των ακιδων για να εγκλωβιστει το πικαπ.
Εκανα και εξτρα τρυπα για να περασει απο κατω το καλωδιο.
Ενω ενας οδηγουσε απο κατω το καλωδιο, δυο χαμηλωσαμε το σασσι μεσα στο κουτι μεχρι να κατσουν οι ακιδες μεσα στις τρυπες.
Γυρω γυρω μπηκαν προστατευτικα και απο πανω παλι μπηκε 5 εκ αφρολεξ και mdf...και κλειστηκε.
Ενα δευτερο διπλο χαρτοκιβωτιο πηρε μεσα προσεκτικα διπλωμενα με bubble wrap
τα: τροφοδοτικο, βαση βραχιονα, πλατω, εξτρα metal mat, periphery ring, βαρος δισκου, δυο σετ πατακια.
Δυο ολοκληρες μερες ασχοληθηκα με τη συσκευασια μεχρι που βεβαιωθηκα οτι θα εφτανε σωστο.
Ευτυχως δεν ειχα να παραδωσω τιποτε...το κουριερ ηρθε συστημενο απο τον παραληπτη...
Εβαλα κι εγω ενα χερακι να φορτωθουν...και τα πηρε για αλλες πολιτειες...
Μπορω να σας πω οτι ημουν λιαν συγκινημενος βλεποντας το φορτηγο να φευγει.
Ειχα καψει πολλα εγκεφαλικα κυτταρα για να βγει σε περας αυτη η κατασκευη...
Απο εκει και περα ετρωγα τα νυχια μου περιμενοντας να φτασει in one piece και να ακουσω το feedback...

Attachments

Reaction score
275
Θα το εστηνε σε ενα δωματιο που χρησιμοποιουσε για ακροασεις πριν το παει στο showrooom αλλα
δεν συμφωνουσα με το μεγαλο ξυλινο επιπλο που θα το εβαζε πανω αφου ουτε καν αλφαδιαζοταν.
Με ρωτησε τη γνωμη μου για το τι θα μπορουσε να κανει για να βελτιωσει την κατασταση.
Του προτεινα δυο πλακες γρανιτη με ενδιαμεσο απορροφητικο στρωμα και στηριγμενα σε συθμιζομενες ακιδες.
Ετσι πηρε 4 Finite Elemente και 2 κομματια διποντο γρανιτη χωρισμενα απο ενα φυλλο ελαστομερους απο αφρωδες διογκωμενο λαστιχο.
Το πηραμε με τετοια σκληροτητα ωστε να συμπιεστει το πολυ κατα 25% με τα κιλα που προβλεπονταν.
Μετα απο πολλα email σχετικα με το πως και το γιατι και με τη βοηθεια αλλων δυο φιλων του στηθηκε
το πικαπ και ρυθμιστηκε οπως επρεπε.
Θα επαιζε με πληρη σειρα της Κaran (reference phono-preamp-amp) και μια ποικιλια ηχειων.
Οι εντυπωσεις αρχικα απο τον ιδιο και κατοπιν απο φιλους "audiophiles" θετικοτατες.
Καταρχας σχετικα με το επιπεδο της κατασκευης ...του ζητησα να ρωταει "ποσο νομιζετε οτι κανει;"
Οι απαντησεις κυμανθηκαν απο 15 εως 30 χιλιαρικα...
Σχετικα με το audio κομματι: πρωτα πρωτα ησυχια.Μετα ρυθμος, ατακα, ΜΠΑΣΟ σε αλλο επιπεδο.
Μου εστελνε φωτο και εβλεπα οτι δεν φορουσε το periphery ring...
Tον ρωτησα γιατι και μου απαντησε οτι η ΕΜΤ κεφαλη του καθεται χαμηλα και του βρισκει πανω στο χειλακι.
Τον πιεσα να το χρησιμοποιησει και το feedback : "i owe a big apologize to you for not doing this earlier.
I was with a friend and even he could not believe the difference in bass and image stability this ring does.
I cannot imagine playing another record without it in the future!"
Ως αποτελεσμα αλλαξε κεφαλη σε Κuzma CAR-50 για να μη βρισκει το σωμα και εβαλε ακομα πιο
χοντρους γρανιτες στη στηριξη!
Τα τεστ εγιναν εναντια σε αλλα γνωστα ακριβα direct driven πικαπ... Technics SP-10MKII,Kenwood L-07D, Υamaha GT-2000.
To κλου ηταν η κοντρα με το Kuzma XL-2 (ειναι rep της Kuzma) με ιδιο βραχιονα και κεφαλη.
Μου απαντησε οτι προτιμα τον ηχο του δικου μου...και καταλαβαινετε πως ενιωσα...
Τωρα μου ζηταει να του φτιαξω μια δευτερη βαση απο την αλλη μερια του πικαπ για Triplanar VII.
Mολις τελειωσα τα σχεδια...που περιλαμβανουν ολικη αντικατασταση της original βασης του βραχιονα με κατι πιο robust ...συν μια αλλαγη στην κεντρικη βιδα που θα επιτρεπει να ελεγχεις με ενα custom συστημα το damping στο κυριως σωμα του βραχιονα...
O σκοπος ειναι να γινει τεστ στον τοπικο τυπο συντομα και να κατεβει στο audio show το καλοκαιρι.
Μετα το Πασχα ξεκιναω την δευτερη βαση...
Στο μεταξυ ο φιλος μου ελυσε το προβλημα της ενισχυσης του σηματος της μαγνητικης κεφαλης,
(που μου λυνει τα χερια για πληρες εξωτερικο τροφοδοτικο) ενω προχωραω το σχεδιο του ακομα πιο προχωρημενου πικαπ με μαγνητικη απωση και πλατω γυρω στα 12.5 κιλα...

Attachments

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.902
Members
38.519
Νεότερο μέλος